
De Amerikaanse beurzen hielden de optimistische stemming er behoorlijk in. De Dow Jones boekte record na record, waarbij ook de S&P500 op recordjacht ging. Hoewel de Dow nieuwe hoogtepunten bereikte, is dat bijna geen nieuws meer. De aandacht gaat vooral uit naar de bredere S&P500. De hoogste slotkoers ooit op 1.527,46 punten, die op 24 maart 2000 werd behaald, werkt als een magneet. We zien dan ook dat iedere daling wordt aangegrepen om te kopen. Amerikanen hanteren blijkbaar het credo buy the dip. Ook de Nasdaq blijft niet achter, al moet die nog 100% stijgen alvorens de all time high te hebben bereikt. Echter, zolang de indices zich boven de steunniveaus, corresponderend met de toppen van februari, weten te handhaven, blijft de trend positief. Pas als deze steunzones worden doorbroken, dient men voor de korte termijn op te passen. Voor de lange termijn beleggers wordt het beeld pas negatief als de Dow Jones onder 12.000 punten zakt, de S&P500 beneden 1.400 punten duikt en de Nasdaq het niveau rond 2.400 punten doorbreekt. Met andere woorden, de Amerikaanse indices hebben nog een zee van ruimte voordat de trend ‘om’ is. Echter, de vraag is of men in een daling op deze golf wil blijven zitten.
Brent test weerstand
Brent-olie is bezig met het testen van het weerstandsniveau rond $ 68. Vorige week heeft Brent een daling ingezet richting de steun op $ 65 waarvan de koers vervolgens is opgeveerd. Het is belangrijk dat de olieprijs boven dit niveau weet te blijven. Mocht deze grens onverhoopt worden doorbroken, dan ligt de volgende steun rond $ 60. We verwachten echter dat Brent op korte termijn tussen $ 65 en $ 68 zal blijven consolideren. Bij een definitieve doorbraak van de weerstand op $ 68 kan de olieprijs verder stijgen richting het koersdoel van $ 78, de all time high. De lichten staan voor alle time frames op groen, want de stijgende trend is nog steeds intact.
Euro wacht op uitbraak
De euro heeft de weerstand, gevormd door het voormalig hoogste punt in 2004 op $ 1,3670, nog steeds niet weten te veroveren. De Europese munteenheid doet een stapje terug waarbij de koers terugzakt richting de stijgende steunlijn vanaf februari en maart. Deze is nog steeds intact en blijft voor opwaartse druk zorgen. Bovendien ligt er nog een horizontale steun net onder $ 1,34. De trend blijft positief zolang de euro boven deze steunlijnen weet te blijven. Bij een doorbraak van de weerstand op $ 1,3670 trekken we het koersdoel op naar $ 1,45. Naar alle waarschijnlijkheid zal de euro rond de huidige zware weerstand eerst consolideren. Een sterke stijging van de euro is nadelig voor Nederlandse fondsen die een groot deel van hun omzet in dollars behalen, waardoor verkoopdruk op de AEX-index kan ontstaan. Vooralsnog heeft de stijgende euro geen negatieve invloed gehad op de index. Mocht de dollar echter verder verzwakken tegenover de euro, dan zou dat de index uiteindelijk wel parten kunnen gaan spelen.
Europa neemt adempauze
Op de Europese aandelenmarkten was voorzichtigheid de afgelopen week troef. Vooral inflatievrees drukte de stemming. Nadat de ECB aangaf de rente in juni waarschijnlijk te zullen verhogen, daalden de obligatiekoersen verder. Vrijdag daalden de beurzen fors nadat Amerika een veer liet. Toch stapten koopjesjagers in de markt waardoor de koersen zich wederom konden herstellen. Het beeld werd daardoor meer neutraal maar met een positieve ondertoon. De beurzen zijn duidelijk richtingzoekende. Een uitbraak naar boven, dan wel naar beneden zal hoogstwaarschijnlijk een accelererend effect krijgen. Het beeld van de Europese indices is eenduidig: ze worstelen met belangrijke niveaus. De Duitse index worstelt met het niveau rond 7.480 punten, dat correspondeert met een weerstand daterend uit het jaar 2000 in de vorm van een drievoudige top. De Eurostoxx50 doet dat met het niveau rond 4.450 punten en de CAC40 doet grote moeite om boven de 6.000-puntengrens te blijven. Het is wachten op een duidelijke uitbraak waarna de beurzen een nieuwe weg kunnen inslaan.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.