...

Wil de leidende index opstaan?

18 mei 2007, 08:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vorige week stelden we de vraag wie de toon zou zetten voor de komende tijd: de posi­tieve Amerika­nen of de neu­trale Euro­pea­nen. Nog geen paar uur lat­er zak­ten de indices fors door hun hoeven. Deze dip werd echter ook weer direct aange­grepen door koop­jes­jagers. De Amerikaanse indices pak­ten hun oude (sti­j­gende) draad weer op en zocht­en nieuwe hoogtes op. De Europese indices bleven daar­bij opnieuw achter. Vooral Europese beleg­gers bleven voorzichtig oper­eren. Het inflatiespook dook plot­sel­ing op waar­door vooral de finan­ciële waar­den onder druk kwa­men te liggen. Toch wis­ten de indices zich staande te houden waar­door er per sal­do een neu­traal beeld is ontstaan. Vooral Europa is op zoek naar richting. 

De Amerikaanse beurzen hield­en de opti­mistis­che stem­ming er behoor­lijk in. De Dow Jones boek­te record na record, waar­bij ook de S&P500 op record­jacht ging. Hoewel de Dow nieuwe hoogtepun­ten bereik­te, is dat bij­na geen nieuws meer. De aan­dacht gaat vooral uit naar de bredere S&P500. De hoog­ste slotko­ers ooit op 1.527,46 pun­ten, die op 24 maart 2000 werd behaald, werkt als een mag­neet. We zien dan ook dat iedere dal­ing wordt aange­grepen om te kopen. Amerika­nen hanteren blijk­baar het cre­do buy the dip. Ook de Nas­daq bli­jft niet achter, al moet die nog 100% sti­j­gen alvorens de all time high te hebben bereikt. Echter, zolang de indices zich boven de ste­un­niveaus, cor­re­spon­derend met de top­pen van feb­ru­ari, weten te hand­haven, bli­jft de trend posi­tief. Pas als deze ste­un­zones wor­den door­bro­ken, dient men voor de korte ter­mi­jn op te passen. Voor de lange ter­mi­jn beleg­gers wordt het beeld pas negatief als de Dow Jones onder 12.000 pun­ten zakt, de S&P500 bene­den 1.400 pun­ten duikt en de Nas­daq het niveau rond 2.400 pun­ten door­breekt. Met andere woor­den, de Amerikaanse indices hebben nog een zee van ruimte voor­dat de trend om’ is. Echter, de vraag is of men in een dal­ing op deze golf wil bli­jven zitten.

Brent test weerstand

Brent-olie is bezig met het testen van het weer­stand­sniveau rond $ 68. Vorige week heeft Brent een dal­ing ingezet richt­ing de ste­un op $ 65 waar­van de koers ver­vol­gens is opgeveerd. Het is belan­grijk dat de oliepri­js boven dit niveau weet te bli­jven. Mocht deze grens onver­hoopt wor­den door­bro­ken, dan ligt de vol­gende ste­un rond $ 60. We verwacht­en echter dat Brent op korte ter­mi­jn tussen $ 65 en $ 68 zal bli­jven con­solid­eren. Bij een defin­i­tieve door­braak van de weer­stand op $ 68 kan de oliepri­js verder sti­j­gen richt­ing het koers­doel van $ 78, de all time high. De licht­en staan voor alle time frames op groen, want de sti­j­gende trend is nog steeds intact.

Euro wacht op uitbraak

De euro heeft de weer­stand, gevor­md door het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004 op $ 1,3670, nog steeds niet weten te verov­eren. De Europese munteen­heid doet een stap­je terug waar­bij de koers terugza­kt richt­ing de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf feb­ru­ari en maart. Deze is nog steeds intact en bli­jft voor opwaartse druk zor­gen. Boven­di­en ligt er nog een hor­i­zon­tale ste­un net onder $ 1,34. De trend bli­jft posi­tief zolang de euro boven deze ste­un­li­j­nen weet te bli­jven. Bij een door­braak van de weer­stand op $ 1,3670 trekken we het koers­doel op naar $ 1,45. Naar alle waarschi­jn­lijkheid zal de euro rond de huidi­ge zware weer­stand eerst con­solid­eren. Een sterke sti­jging van de euro is nadelig voor Ned­er­landse fond­sen die een groot deel van hun omzet in dol­lars behalen, waar­door verkoop­druk op de AEX-index kan ontstaan. Vooral­snog heeft de sti­j­gende euro geen negatieve invloed gehad op de index. Mocht de dol­lar echter verder verzwakken tegen­over de euro, dan zou dat de index uitein­delijk wel parten kun­nen gaan spelen.

Europa neemt adempauze

Op de Europese aan­de­len­mark­ten was voorzichtigheid de afgelopen week troef. Vooral inflatievrees druk­te de stem­ming. Nadat de ECB aan­gaf de rente in juni waarschi­jn­lijk te zullen ver­hogen, daalden de oblig­atieko­ersen verder. Vri­jdag daalden de beurzen fors nadat Ameri­ka een veer liet. Toch stapten koop­jes­jagers in de markt waar­door de koersen zich wederom kon­den her­stellen. Het beeld werd daar­door meer neu­traal maar met een posi­tieve onder­toon. De beurzen zijn duidelijk richt­ing­zoek­ende. Een uit­braak naar boven, dan wel naar bene­den zal hoogst­waarschi­jn­lijk een accel­ererend effect kri­j­gen. Het beeld van de Europese indices is een­duidig: ze worste­len met belan­grijke niveaus. De Duitse index worstelt met het niveau rond 7.480 pun­ten, dat cor­re­spon­deert met een weer­stand daterend uit het jaar 2000 in de vorm van een drievoudi­ge top. De Eurostoxx50 doet dat met het niveau rond 4.450 pun­ten en de CAC40 doet grote moeite om boven de 6.000-puntengrens te bli­jven. Het is wacht­en op een duidelijke uit­braak waar­na de beurzen een nieuwe weg kun­nen inslaan.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.