...

Wikken en Wegen

4 juli 2008, 22:58 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Hoewel de schade in het buiten­land relatief mee­viel, was het bar en boos in de AEX met een weekver­lies van ruim 5%. Hoe komt het dat het ver­lies in de AEX zo groot is in vergelijk­ing met andere indices?

We hebben een uiterst labiele beur­sweek achter de rug. Hoewel de schade in het buiten­land relatief mee­viel, was het bar en boos in de AEX met een weekver­lies van ruim 5%. Hoe komt het dat het ver­lies in de AEX zo groot is in vergelijk­ing met andere indices? 

Enige tijd gele­den heb ik u er al op geat­ten­deerd dat de AEX niet echt een rep­re­sen­tatieve weer­gave is van alle bedri­jf­s­sec­toren. Roy­al Dutch en Arcelor Mit­tal bepalen voor een­derde de waarde van de AEX. Ik gaf toen al aan dat als deze 2 aan­de­len met 1% sti­j­gen en de andere 23 aan­de­len uit de AEX-index gemid­deld 0,50% dalen, de AEX onveran­derd noteert. Nu deze 2 waar­den fors dalen kri­jgt de AEX een flinke draai om de oren. 

Een verk­lar­ing waarom deze grond­stof gere­la­teerde waar­den nu opeens zo flink in waarde dalen is niet te vin­den in de nog steeds hoge grond­stof­pri­jze. Née, Roy­al Dutch en Arcelor Mit­tal dalen nu onge­meen hard omdat vele pro­fes­sionele par­ti­jen in liq­uiditeit­sprob­le­men zijn ger­aakt en noodged­won­gen deze aan­de­len moeten verkopen om de gat­en te dicht­en in de forse ver­liezen in andere aan­de­len­sec­toren. Miss­chien kunt u zich nog herin­neren dat medio vorig jaar toen de kredi­et­cri­sis uit­brak de waarde van goud flink daalde ter­wi­jl dit nor­maal gespro­ken een vluchto­ord is. Dat was toen een vergelijk­baar fenomeen. Gebrek aan liq­uiditeit­en waar­door men ged­won­gen werd om ook toen belan­gen af te bouwen die tegen elke log­i­ca ingaan. 

Kor­tom een onverwachte beweg­ing kan gevol­gen hebben voor sec­toren die nor­maal als vluchto­ord dienen. Dit is een lastig fenomeen waar weinig tot niets tegen te doen is en gelukkig maar weinig voorkomt. Goud steeg na de plost­selinge dal­ing medio vorig jaar al weer vrij snel. Op basis van dit argu­ment mag men verwacht­en dat Arcelor Mit­tal en Roy­al Dutch ook weer vrij snel sti­j­gen en dus ook de AEX in hun kiel­zog meen­e­men en een fors hersel van de index inleiden.

Ik wil hier­bij overi­gens aan­teke­nen dat mijn verwacht­ing van de grond­stof­fen­pri­jzen voor de komenden 6 – 12 maan­den neer­waarts is gericht. Zie ook de lange ter­mi­jn Elliott Wave analyse van olie in de nieuwe edi­tie van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis. Nemen we boven­staande in ogen­schouw dan kan het naar mijn mening onver­mi­jdelijke her­s­tel van de beurzen de komende maan­den in de AEX sterk­er zijn dan andere indices (tijdelijk fel her­s­tel van Arcelor Mit­tal en Roy­al Dutch) maar op mid­del­lange ter­mi­jn zal de AEX relatief achterbli­jven bij andere indices (dal­ing grond­stof­fen). Dat is helaas de con­se­quen­tie van een niet rep­re­sen­tatieve index zoals de AEX. Wellicht tijd om de weg­ing van de AEX wat meer rep­re­sen­tatief te mak­en bij de vol­gende jaar­lijkse herweging.

In de nieuwe edi­tie van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis een lange ter­mi­jn Elliott wave analyse van Olie waar­bij u een antwo­ord kri­jgt op de vraag of Olie naar $100 gaat of naar $200. Verder deze week een unieke analyse met prijs/​tijd vec­toren met een heel inter­es­sante con­clusie en een analyse die een AEX voor­spelt richt­ing 700. Daar­naast natu­urlijk nog veel meer gea­vanceerde analy­ses via o.a. de Gann Mas­ter Time Facor en Ichimoku grafieken. En analy­ses van AEX, DAX, Dow, S&P500, Nasdaq100, Goud, Dol­lar, Olie etc.

Ter ken­nis­mak­ing sturen we de nieuwe edi­tie van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis (24 pag­i­nas) begin vol­gende week naar iedereen die ingeschreven staat bij Gan­nTrad­er op de gratis nieuws­brief. Bent u nog niet ingeschreven meldt u dan aan via www​.gan​ntrad​er​.org

U ont­vangt dan automa­tisch ter ken­nis­mak­ing de meest recente edi­tie van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis, het meest toon­aangevende tech­nis­che analyse blad op het gebied van Gann, Elliott en cycli analyses.

Jan van Gemeren


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.