![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_07.gif)
We hebben een uiterst labiele beursweek achter de rug. Hoewel de schade in het buitenland relatief meeviel, was het bar en boos in de AEX met een weekverlies van ruim 5%. Hoe komt het dat het verlies in de AEX zo groot is in vergelijking met andere indices?
Enige tijd geleden heb ik u er al op geattendeerd dat de AEX niet echt een representatieve weergave is van alle bedrijfssectoren. Royal Dutch en Arcelor Mittal bepalen voor eenderde de waarde van de AEX. Ik gaf toen al aan dat als deze 2 aandelen met 1% stijgen en de andere 23 aandelen uit de AEX-index gemiddeld 0,50% dalen, de AEX onveranderd noteert. Nu deze 2 waarden fors dalen krijgt de AEX een flinke draai om de oren.
Een verklaring waarom deze grondstof gerelateerde waarden nu opeens zo flink in waarde dalen is niet te vinden in de nog steeds hoge grondstofprijze. Née, Royal Dutch en Arcelor Mittal dalen nu ongemeen hard omdat vele professionele partijen in liquiditeitsproblemen zijn geraakt en noodgedwongen deze aandelen moeten verkopen om de gaten te dichten in de forse verliezen in andere aandelensectoren. Misschien kunt u zich nog herinneren dat medio vorig jaar toen de kredietcrisis uitbrak de waarde van goud flink daalde terwijl dit normaal gesproken een vluchtoord is. Dat was toen een vergelijkbaar fenomeen. Gebrek aan liquiditeiten waardoor men gedwongen werd om ook toen belangen af te bouwen die tegen elke logica ingaan.
Kortom een onverwachte beweging kan gevolgen hebben voor sectoren die normaal als vluchtoord dienen. Dit is een lastig fenomeen waar weinig tot niets tegen te doen is en gelukkig maar weinig voorkomt. Goud steeg na de plostselinge daling medio vorig jaar al weer vrij snel. Op basis van dit argument mag men verwachten dat Arcelor Mittal en Royal Dutch ook weer vrij snel stijgen en dus ook de AEX in hun kielzog meenemen en een fors hersel van de index inleiden.
Ik wil hierbij overigens aantekenen dat mijn verwachting van de grondstoffenprijzen voor de komenden 6 – 12 maanden neerwaarts is gericht. Zie ook de lange termijn Elliott Wave analyse van olie in de nieuwe editie van GannTrader Market Analysis. Nemen we bovenstaande in ogenschouw dan kan het naar mijn mening onvermijdelijke herstel van de beurzen de komende maanden in de AEX sterker zijn dan andere indices (tijdelijk fel herstel van Arcelor Mittal en Royal Dutch) maar op middellange termijn zal de AEX relatief achterblijven bij andere indices (daling grondstoffen). Dat is helaas de consequentie van een niet representatieve index zoals de AEX. Wellicht tijd om de weging van de AEX wat meer representatief te maken bij de volgende jaarlijkse herweging.
In de nieuwe editie van GannTrader Market Analysis een lange termijn Elliott wave analyse van Olie waarbij u een antwoord krijgt op de vraag of Olie naar $100 gaat of naar $200. Verder deze week een unieke analyse met prijs/tijd vectoren met een heel interessante conclusie en een analyse die een AEX voorspelt richting 700. Daarnaast natuurlijk nog veel meer geavanceerde analyses via o.a. de Gann Master Time Facor en Ichimoku grafieken. En analyses van AEX, DAX, Dow, S&P500, Nasdaq100, Goud, Dollar, Olie etc.
Ter kennismaking sturen we de nieuwe editie van GannTrader Market Analysis (24 paginas) begin volgende week naar iedereen die ingeschreven staat bij GannTrader op de gratis nieuwsbrief. Bent u nog niet ingeschreven meldt u dan aan via www.ganntrader.org
U ontvangt dan automatisch ter kennismaking de meest recente editie van GannTrader Market Analysis, het meest toonaangevende technische analyse blad op het gebied van Gann, Elliott en cycli analyses.
Jan van Gemeren