...

Wie maakt hier de dienst uit?

11 mei 2007, 10:17 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De afgelopen week stond opnieuw in het teken van over­names. Deze keer stond de medi­a­sec­tor in de belang­stelling waar­bij in Groot-Brit­tan­nië medi­a­con­cern Reuters werd weggekaapt door het Canadese Thom­son. Het Amerikaanse Alcoa ging in buur­land Cana­da shop­pen. s Werelds groot­ste alu­mini­umpro­du­cent heeft een bod gedaan op Alcan. Verder deed Microsoft nog een poging om Yahoo! over te nemen, maar die wees een bod van naar ver­lu­idt cir­ca $ 50 mil­jard van de hand. Ter­wi­jl de Amerikaanse indices wel (nieuwe) hoogtepun­ten opzocht­en, lieten de Europese beurzen het enigszins afweten. De grote vraag is wie de toon zet voor de komende tijd: de posi­tieve Amerika­nen, de neu­trale Euro­pea­nen of de dal­ende AEX

Op de Europese aan­de­len­mark­ten was voorzichtigheid troef. Beleg­gers namen het zekere voor het onzekere in afwacht­ing van belan­grijke rentebesluiten door de ECB en de Fed. Unaniem zak­ten de indices wat terug na het door­breken van belan­grijke weer­standen. Het beeld is hier­door meer neu­traal gewor­den na de sterke sti­jging sinds maart. De Eurostoxx50 heeft moeite met het weer­stand­sniveau rond 4.450 pun­ten. De DAX worstelt met de zware weer­stand rond 7.480 pun­ten, die kort­stondig werd uitgenomen. Dit niveau cor­re­spon­deert met een weer­stand daterend uit het beruchte jaar 2000 in de vorm van een drievoudi­ge top. De CAC40 laat een soort­gelijk beeld zien en is momenteel bezig om de uit­braak boven de 6.000-puntengrens te testen. Het zal nu moeten blijken of de Europese indices vol­doende sterk zijn om door te sti­j­gen naar de hoog­ste pun­ten van het jaar 2000. Zelfs al zouden de indices wat terugza­kken van­wege win­st­ne­min­gen, dan is er geen reden tot paniek, want er liggen vol­doende ste­un­niveaus om dalin­gen op te van­gen. Belan­grijk is wel dat de eerstvol­gende ste­un­zones intact bli­jven. Pas bij een defin­i­tieve door­braak hier­van, dient men op te gaan passen. 

Rente gevan­gen tussen 4,15% en 4,30%

De rente bevin­dt zich al een geruime tijd in een con­sol­i­datiefase, waar­bij de onder­grens op 4,15% en de boven­grens op 4,30% ligt. Aangezien de lange ter­mi­jn trend sterk sti­j­gend is, ligt de weg nog alti­jd open voor een verdere sti­jging richt­ing 4,50% zodra de weer­stand wordt door­bro­ken. De oplopende weer­stand­sli­jn kruist het pad rond 4,30%. Het koers­doel van 4,50% mar­keert de weer­stand van de top­pen van 2003 en 2004. Zolang de koers boven de ste­un­grens van 4,15% weet te bli­jven, kan de opmars wor­den voort­gezet. De rente mag zelfs nog tot 3,90% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend in gevaar komt. Mocht de rente sterk bli­jven oplopen, dan zou dat een negatieve invloed kun­nen hebben op aandelenmarkten. 

Nikkei test uit­braak boven weerstand

Na weken­lang te hebben geworsteld met de ogen­schi­jn­lijk onneem­bare horde op 17.500 pun­ten, heeft de Japanse index deze uitein­delijk weten te door­breken. Iedere keer wan­neer de index hier­boven dreigde te breken, werd deze direct gevlo­erd waar­door er een korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­jn werd gevor­md. Daar­ente­gen bleef de sti­j­gende trend vanaf de zomer­maan­den intact. De ste­un­li­jn voert de druk steeds verder op en komt inmid­dels te liggen rond 17.200 pun­ten. Deze twee con­verg­erende lij­nen vor­m­den een driehoekspa­troon, alwaar de index ein­delijk aan de bovenkant wist uit te breken. Vri­jdag onder­wiep de Nikkei de uit­braak aan een suc­cesvolle test. Als de index boven de oplopende ste­un­li­jn weet te bli­jven, zou de Japanse beurs wederom de jacht kun­nen ope­nen op de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten. Wel ligt daaron­der een fors koer­shi­aat (tussen 17.844 en 18.073 pun­ten) dat voor de nodi­ge weer­stand zorgt. Als echter de oplopende ste­un­li­jn het niet zou houden, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 of zelfs 15.500 pun­ten. Dankz­ij de opwaartse uit­braak, ligt een verdere sti­jging voor­lop­ig in het verschiet.

S&P500 kri­jgt hoogtevrees

De presta­ties van de Amerikaanse beurzen kun­nen we kort en bondig aan­duiden met indruk­wekkend en opmerke­lijk sterk. De Dow Jones door­brak in april reeds de hoog­ste stand van het jaar 2000. Nu is het wacht­en op de S&P500. We moeten tot ver terug in de vorige eeuw, te weten 1927, om een dergelijke indruk­wekkende zegereeks te vin­den. Hoewel de markt kwets­baarder wordt voor win­st­ne­min­gen, is er zek­er nog geen reden tot paniek. Het wordt pas oppassen geblazen als de Dow Jones onder het ste­un­niveau rond 12.787 pun­ten zakt. Voor de korte ter­mi­jn wordt het plaat­je neu­traal voor de S&P500-index nu de sti­j­gende ste­un­li­jn rond 1.500 pun­ten is door­bro­ken. Op lan­gere ter­mi­jn zal dat pas het geval zijn als de S&P500 onder 1.400 pun­ten gaat zakken. Bij de Nas­daq hoeft men zich pas bij een slotko­ers onder de 2.400-puntengrens serieus zor­gen te maken.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.