...

Wie is John '5 miljard USD' Paulson?

18 juni 2011, 16:20 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Door hand­ig en eigen­zin­nig te bal­anceren met long- en short­posi­ties heeft John Paul­son zich opgew­erkt tot 39 van s werelds rijk­ste mensen. En voor zijn medew­erk­ers bracht het suc­ces van hun patroon ook geen windeieren op.


Hij is 55 jaar en hij staat met een per­soon­lijk kap­i­taal van 16 mil­jard dol­lar (11,3 mil­jard euro) op de 39ste plaats in Forbes’ lijst van de rijk­ste mensen ter wereld, anno 2011. Wie is deze John Paul­son, niet te ver­war­ren met Hen­ry Hank’ Paul­son, de huidi­ge min­is­ter van Finan­ciën van de VS?

alt

John Paul­son lijkt het recept te ken­nen om op tijd short of long te gaan, soms tegen de algemene ten­dens in en hij met in zijn kiel­zog zijn staf sla­gen er telkens weer in, meer dan behoor­lijke win­sten te mak­en.

Hij is een geboren en geto­gen New York­er. Zijn inter­esse voor geld heeft hij van geen vreem­den, want vad­er Paul­son was finan­cieel directeur van een pr-fir­ma. In overeen­stem­ming met zijn Joodse afkomst deed hij zijn lagere en mid­del­bare stud­ies aan een Hebreeuwse school. Dan ging hij naar de uni­ver­siteit in New York en uitein­delijk behaalde hij zijn mas­ter diplo­ma aan Harvard.

Na zijn stud­ies ging hij aan het werk bij diverse onderne­min­gen, actief op het gebied van finan­cieel advies en het begelei­den van acquisities.

Toen hij 39 jaar was, wilde hij op eigen benen staan en richtte hij de fir­ma Paul­son & Co, Inc. op met een kap­i­taal van 2 miljoen dol­lar en één medew­erk­er. Meteen kwam zijn eerste hef­boom­fonds op de markt. En hef­boom­fond­sen vor­men nog alti­jd de hoofd­moot van de activiteit­en van John Paul­son en zijn onderne­m­ing, waar­van de medew­erk­ers trouwens allen aan­deel­houd­er zijn.

Al in 2006 ging hij uit van een forse terug­val van de hypotheek­markt. Zijn col­le­ga-financiers fron­sten hun wenkbrauwen, want grote bonzen zoals Mer­rill Lynch en Cit­i­group zagen alleen maar groei in deze sec­tor. Wij weten onder­tussen hoe de zak­en gelopen zijn. Voor John Paul­son in alle geval pri­ma, want in 2007 werd zijn con­traire visie beloond met 3,7 mil­jard dol­lar winst.

En in 2008, toen de wereld­wi­jde kredi­et­cri­sis uit­brak, trok John Paul­son als adviseur een meer dan illus­tere figu­ur aan, met name Alan Greenspan, de onver­getelijke voorzit­ter van de Fed­er­al Reserve van 1987 tot 2006. In datzelfde jaar startte hij een fonds met het doel munt te slaan uit de belab­berde toe­s­tand waarin Wall Street aan het belanden was.

Om een idee te kri­j­gen hoe inter­es­sant het wellicht is om te werken voor John Paul­son geven we vol­gend voor­beeld. In 2010 boek­ten de fond­sen van Paul­son & Co een bru­towinst van 8,4 mil­jard dol­lar (5,93 mil­jard euro). Omdat John Paul­son en zijn staf mee had­den geïn­vesteerd, was 42% van deze winst ofwel 3,5 mil­jard dol­lar te verde­len tussen John en zijn staf. Maar dat was nog niet alles. De fir­ma kreeg ook een fee’ of hon­o­rar­i­um van 2% op de 20 mil­jard dol­lar dat de klanten had­den belegd. Dat maakt 400 miljoen dol­lar fee. En erbovenop komt dan nog een extra fee van 20% op de overige win­sten, wat dan weer 1,7 mil­jard dol­lar in de pot brengt. Deze pot kwam dus op 3,5 + 0,4 + 1,7 = 5,6 mil­jard dol­lar (bij­na 4 mil­jard euro) te verde­len tussen John Paul­son en zijn staf.
Ceo John Paul­son heeft vol­gens diverse media in 2010 zijn bankreken­ing zien aandikken met 5 mil­jard dol­lar.
Dus bleef er 600 miljoen dol­lar over voor zijn 75 medew­erk­ers. Welke de verdeel­sleu­tel was weten we niet, maar een gemid­delde bonus van 8 miljoen dol­lar is zek­er niet mis.

Paul­son bli­jft voor­stander van aan­de­len omdat vol­gens hem de risi­co­premie in een halve eeuw nog niet zo hoog is geweest. Maar je moet wel kieskeurig zijn bij je keuze van aan­de­len, dat bek­lem­toont hij her­haaldelijk. En in 2010 wist hij goed wat hij deed toen hij voor 1 mil­jard dol­lar aan­de­len van Cit­i­group kocht aan 3,20 USD/​stuk en ze lat­er verkocht aan 4,60 USD. Winst: 43%.

Hij beschouwt goud als een gun­stig beleg­gingsitem. In 2010 werd zijn opti­misme beloond met 35% winst voor het Paul­son Gold Fund. Verder ruilde hij in 2010 zijn ban­caire posi­ties (bij voor­beeld Bank of Amer­i­ca) voor olie en aardgas, bij voor­beeld Anadarko.

Wie een blik wil wer­pen op het huidi­ge port­fo­lio van Paul­son & Co, Inc. klikt op deze link.

Dit jaar (2011) is Paul­son & Co met een geïn­vesteerd bedrag van 35,8 mil­jard dol­lar (25,3 mil­jard euro) de num­mer 4 in de top 100 van de Amerikaanse insti­tu­tionele hefboomfondsen.

Zoals ver­schil­lende van zijn col­le­ga-mil­jar­dairs is John Paul­son geneigd om geld te schenken aan goede doe­len. De organ­isaties die zijn ste­un geni­eten zijn divers, gaande van een cen­trum dat ver­ant­wo­ord lenen van geld pro­moot tot scholen en hos­pi­tal­en, meer bepaald kinderhospitalen.

Een mil­jar­dair met het hart op de goede plaats, een man met durf en visie. Zo willen we John Paul­son omschri­jven. En dat zullen zijn vrouw Jen­ny en zijn twee dochters wellicht beamen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.