Door handig en eigenzinnig te balanceren met long- en shortposities heeft John Paulson zich opgewerkt tot 39 van ’s werelds rijkste mensen. En voor zijn medewerkers bracht het succes van hun patroon ook geen windeieren op.
Hij is 55 jaar en hij staat met een persoonlijk kapitaal van 16 miljard dollar (11,3 miljard euro) op de 39ste plaats in Forbes’ lijst van de rijkste mensen ter wereld, anno 2011. Wie is deze John Paulson, niet te verwarren met Henry ‘Hank’ Paulson, de huidige minister van Financiën van de VS?
John Paulson lijkt het recept te kennen om op tijd short of long te gaan, soms tegen de algemene tendens in en hij met in zijn kielzog zijn staf slagen er telkens weer in, meer dan behoorlijke winsten te maken.
Hij is een geboren en getogen New Yorker. Zijn interesse voor geld heeft hij van geen vreemden, want vader Paulson was financieel directeur van een pr-firma. In overeenstemming met zijn Joodse afkomst deed hij zijn lagere en middelbare studies aan een Hebreeuwse school. Dan ging hij naar de universiteit in New York en uiteindelijk behaalde hij zijn master diploma aan Harvard.
Na zijn studies ging hij aan het werk bij diverse ondernemingen, actief op het gebied van financieel advies en het begeleiden van acquisities.
Toen hij 39 jaar was, wilde hij op eigen benen staan en richtte hij de firma Paulson & Co, Inc. op met een kapitaal van 2 miljoen dollar en één medewerker. Meteen kwam zijn eerste hefboomfonds op de markt. En hefboomfondsen vormen nog altijd de hoofdmoot van de activiteiten van John Paulson en zijn onderneming, waarvan de medewerkers trouwens allen aandeelhouder zijn.
Al in 2006 ging hij uit van een forse terugval van de hypotheekmarkt. Zijn collega-financiers fronsten hun wenkbrauwen, want grote bonzen zoals Merrill Lynch en Citigroup zagen alleen maar groei in deze sector. Wij weten ondertussen hoe de zaken gelopen zijn. Voor John Paulson in alle geval prima, want in 2007 werd zijn contraire visie beloond met 3,7 miljard dollar winst.
En in 2008, toen de wereldwijde kredietcrisis uitbrak, trok John Paulson als adviseur een meer dan illustere figuur aan, met name Alan Greenspan, de onvergetelijke voorzitter van de Federal Reserve van 1987 tot 2006. In datzelfde jaar startte hij een fonds met het doel munt te slaan uit de belabberde toestand waarin Wall Street aan het belanden was.
Om een idee te krijgen hoe interessant het wellicht is om te werken voor John Paulson geven we volgend voorbeeld. In 2010 boekten de fondsen van Paulson & Co een brutowinst van 8,4 miljard dollar (5,93 miljard euro). Omdat John Paulson en zijn staf mee hadden geïnvesteerd, was 42% van deze winst ofwel 3,5 miljard dollar te verdelen tussen John en zijn staf. Maar dat was nog niet alles. De firma kreeg ook een ‘fee’ of honorarium van 2% op de 20 miljard dollar dat de klanten hadden belegd. Dat maakt 400 miljoen dollar fee. En erbovenop komt dan nog een extra fee van 20% op de overige winsten, wat dan weer 1,7 miljard dollar in de pot brengt. Deze pot kwam dus op 3,5 + 0,4 + 1,7 = 5,6 miljard dollar (bijna 4 miljard euro) te verdelen tussen John Paulson en zijn staf.
Ceo John Paulson heeft volgens diverse media in 2010 zijn bankrekening zien aandikken met 5 miljard dollar.
Dus bleef er 600 miljoen dollar over voor zijn 75 medewerkers. Welke de verdeelsleutel was weten we niet, maar een gemiddelde bonus van 8 miljoen dollar is zeker niet mis.
Paulson blijft voorstander van aandelen omdat volgens hem de risicopremie in een halve eeuw nog niet zo hoog is geweest. Maar je moet wel kieskeurig zijn bij je keuze van aandelen, dat beklemtoont hij herhaaldelijk. En in 2010 wist hij goed wat hij deed toen hij voor 1 miljard dollar aandelen van Citigroup kocht aan 3,20 USD/stuk en ze later verkocht aan 4,60 USD. Winst: 43%.
Hij beschouwt goud als een gunstig beleggingsitem. In 2010 werd zijn optimisme beloond met 35% winst voor het Paulson Gold Fund. Verder ruilde hij in 2010 zijn bancaire posities (bij voorbeeld Bank of America) voor olie en aardgas, bij voorbeeld Anadarko.
Wie een blik wil werpen op het huidige portfolio van Paulson & Co, Inc. klikt op deze link.
Dit jaar (2011) is Paulson & Co met een geïnvesteerd bedrag van 35,8 miljard dollar (25,3 miljard euro) de nummer 4 in de top 100 van de Amerikaanse institutionele hefboomfondsen.
Zoals verschillende van zijn collega-miljardairs is John Paulson geneigd om geld te schenken aan goede doelen. De organisaties die zijn steun genieten zijn divers, gaande van een centrum dat verantwoord lenen van geld promoot tot scholen en hospitalen, meer bepaald kinderhospitalen.
Een miljardair met het hart op de goede plaats, een man met durf en visie. Zo willen we John Paulson omschrijven. En dat zullen zijn vrouw Jenny en zijn twee dochters wellicht beamen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.