Het werd hoog tijd om ons overzicht van ’s werelds duurste jachten wat bij te werken. Hier zijn ze dan, alle 10 en u zult merken dat Nederland zich niet onbetuigd laat in dit peperdure wereldje van drijvende luxe.
Wereldtop-10 duurste jachten
Forbes blijft een interessante bron van informatie, vooral als het moet gaan over de rijkste, de extravagantste, de duurste enzovoort. Dus mag een update van ons artikel over Miljardairsjachten van 19 juni 2006 niet achterwege blijven. Genoemd artikel gaf de toestand weer voor 2005, een jaar waarin de orders meer dan 28% waren toegenomen vergeleken met 2004. In 2006 was die stijging niet meer zo hoog, maar toch nog altijd een niet te verwaarlozen + 8% tegenover 2005. Een groot deel van deze boten is nog in opbouw en naar we hebben vernomen zijn daar enkele spectaculaire exemplaren tussen, zowel qua afmetingen als qua prijs. Dat belooft. Maar vandaag houden we ons aan de bestaande jachten of die jachten die zo goed als klaar zijn.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de top 10 voor 2006, te beginnen met het minst dure (what’s in a price?) scheepje.
De duurste jachten zijn meteen niet de grootste, zoals u ziet. Zo is de Evergreen met zijn
92 meter nog altijd 53% minder duur dan de 7 meter kortere koploper Alysia.
Met zijn prijskaartje van bijna 21 miljoen euro opent de Amerikaanse Gallant Lady
de rij. Het jacht is 6 jaar in de vaart en biedt ruimte voor 10 passagiers. Met z’n 49 meter is het ook de peuter van het gezelschap.
Een tikje (hoewel naar onze normen 1 miljoen euro al een hele tik is) duurder dan de Gallant Lady is de Phocea, een merkwaardige combinatie van motor- en zeiljacht. Alsof je een kookfornuis hebt met zowel elektrische als gasverwarming. Deze boot ziet wel zijn snelheid met 50% toenemen als de zeilen gehesen worden (en als er wind staat en dan nog in de juiste richting). Oorspronkelijk is de Phocea op de scheepswerf van Toulon te water gelaten in 1976, maar in 1985 en 1999 is eraan geknutseld om het geheel wat te updaten. Er kan een dozijn gasten zicht te rusten leggen in privé-appartementjes. De Phocea hoort toe aan Mouna Ayoub, een tot de Islam bekeerde Française van Christelijk-Libanese origine (alles nog duidelijk?). Ze is een gekende societyfiguur die rijk geworden is door handel in vastgoed.
Ineens een behoorlijke smak van bijna 12 miljoen euro duurder is de Mia Elise, die voor het eerst de golven rond haar kostelijke romp voelde in het jaar 2005. Er kunnen, net als bij de Phocea, 12 mensen in alle ruimte overnachten. De bemanning heeft 7 kajuiten ergens onderin het schip, hopelijk nog boven de waterlijn. Net als de Gallant Lady rept de Mia Elise zich aan maximaal 15 knopen door het ruime sop. De Phocea is zonder zeilen heel wat trager, maar veel belang heeft dat niet denken we voor de passagiers die niets anders te doen hebben dan met een cocktail binnen handbereik wolken of vliegende vissen tellen.
Paul Allen, medeoprichter van Microsoft en één van de rijkste mensen ter wereld, is zijn Meduse beu. Waarschijnlijk is dit omdat het scheepje met zijn 61 meter in het niet verzinkt tegenover zijn andere bootje, de Octopus van 127 meter lang die hem 200 miljoen USD (141 miljoen EUR) heeft gekost, amper 1/100ste van zijn kapitaal. Wie 37 miljoen euro te veel heeft en zin in de Medusa kan gaan aankloppen bij Paul Allen (of diens makelaar).
Te noteren is, dat vermelde Octopus niet vermeld staat bij de 10 duurste jachten. De reden is dat dit schip niet meer te beschouwen is als jacht. Hetzelfde geldt voor de Rising Sun, een notendopje van meer dan 138 meter toebehorend aan Lary Ellison, CEO van Oracle.
Terug naar onze lijst. Op de zesde plaats van duurste jachten vinden we de Evergreen, met zijn 92 meter meteen het grootste schip van onze 10. De eigenaar is de Taiwanees Chang Yung Fa, oprichter en CEO van de Evergreen Group, een concern gericht op scheep- en luchtvaart. De boot is niet helemaal naar de zin van de heer Yung Fa, want er zijn plannen om hem te verbouwen.
Een heel apart uitzicht heeft de Sherakhan, een Nederlandse realisatie, net als de eerder genoemde Meduse trouwens. Er zijn 13 ruime cabines waar 26 personen kunnen verblijven. Een helikopter kan er niet op landen, maar er zijn speedboten aan boord en jetski’s.
O’Mega Annaliesse Oceanco 702
We komen stilaan bij de topgroep van jachten die meer dan 45 miljoen euro kosten. De O’Mega heeft ruimte voor 32 gasten in cabines die gaan van ruim naar heel ruim. Er zijn salons, twee eetzaaltjes en een pianobar. Een zwembad, jacuzzi’s en een fitnessruimte zijn vanzelfsprekend aanwezig.
Net als de O’Mega is de Annaliesse van Griekse makelij. Het is tevens het zusterschip van de Alysia, die dadelijk aan de beurt komt. Er werd niet gezien op de materialen, zoals marmer of zeldzame houtsoorten. Voor de amateurs zijn er speedboten en een compleet duikcentrum.
De Oceanco 702 staat nog in de steigers op de scheepswerf van Monaco, maar volgende maand komt het schip in vaart als alles verloopt naar plan. Er kunnen 12 personen logeren in 6 suites. Om deze gasten op hun wenken te bedienen is een royale staf van 28 man/vrouw voorzien.
De Alysia is tot nader order het duurste jacht ter wereld. Dit in Griekenland gebouwde drijvende paleis biedt ruimte voor 36 mensen, die door 34 bemanningsleden bediend worden. In verhouding minder personeel dus dan in de Oceanco 702, maar je kunt niet alles willen. Een opsomming van wat er allemaal voorhanden is om het leven luxueus te maken zou ons te ver leiden, laat het maar over aan uw verbeelding. Of klik op deze link.
Tot besluit nog dit. U ziet dat de meeste van deze dure jachten gecharterd kunnen worden. Slechts twee (Phocea en Evergreen) zijn in privé-handen en wat er zal gebeuren met de Meduse of de Oceanco 702 weten we nog niet.
Nu kunt u zich afvragen wat de huurprijs dan wel is voor zulk een luxejacht. Om u een idee te geven: voor een sloepje van 47 meter betaalt u algauw 97.000 euro en als u iets of wat jacht wilt, laat ons zeggen 122 meter lang, dan kost het u 444.000 euro per week.
Denk hier eens aan wanneer u de volgende keer bootjes bekijkt, kuierend langs de rede van een of ander stadje aan de Riviera.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl