...

Wereldhandel is aan verhongering onderhevig.

26 april 2008, 10:36 | US Markets Redactie | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De werke­lijke titel zou natu­urlijk moeten zijn: Wereld­han­del is aan veran­der­ing onder­he­vig’. Maar omdat in deze col­umn het the­ma voed­sel zo’n cru­ciale rol speelt heb ik voor de eigen­lijke titel gekozen: De wereld­han­del is aan ver­hon­ger­ing onder­he­vig.’ Vorige week heb ik beloofd om dieper in te gaan op de stelling: Rentev­er­rass­ing op komst’. Om deze stelling te onder­bouwen nemen we de sti­j­gende pri­js voor met name voed­sel en ben­zine als uit­gangspunt. Deze pri­jssti­jging stelt de ECB voor een duiv­els dilemma. 

De laat­ste weken is er veel media-aan­dacht voor bovenge­noemde the­ma’s. U kunt dagelijks iets lezen over inflatie, over sti­j­gende voed­sel­teko­rten en over sti­j­gende oliepri­jzen. Steeds vak­er leest u in de media dat de voed­sel­pri­jzen zelfs in het rijke west­en een reden tot zorg is, of zelfs onze koop­kracht aan­tast. Ook Robe­co maakt zich zor­gen over de sti­j­gende inflatie. Vol­gens Robe­co staat zelfs uw pen­sioen op het spel. 


Duiv­els dilem­ma. Een rentev­er­hoging zal de groei ver­tra­gen omdat er min­der wordt geleend, omdat de koop­kracht wordt onder­mi­jnd en omdat de kosten voor het bedri­jf­sleven omhoog gaan. Anderz­i­jds holt een hogere inflatie als gevolg van het uit­bli­jven van een rentev­er­hoging, uw koop­kracht uit. Mocht deze koop­kracht­dal­ing wor­den gecom­penseerd met hogere lonen dan staat onze export weer onder druk. 

De toen­e­mende geld­ho­eveel­heid maakt het mogelijk dat we kun­nen speculeren en maakt het mogelijk dat we meer kun­nen kopen. Weliswaar op kredi­et, maar we kun­nen als gevolg van een toen­e­mende geld­schep­ping ver­houd­ings­gewi­js meer best­e­den aan bijvoor­beeld voed­sel dan vele arme wereld­con­sumenten. Ter­wi­jl wij schulden mak­en en zij soms het eten let­ter­lijk uit hun mond sparen, sti­jgt de pri­js voor energie en voed­sel ongesto­ord verder

Ons beleid heeft ver­strekkende gevol­gen. Feit­elijk drukken we arme lan­den uit de voed­sel- en energiemarkt. Dit lijkt natu­urlijk in ons voordeel te zijn, toch waarschuw ik u ervoor om niet te vroeg te juichen. Als de voed­sel­pri­jzen te sterk sti­j­gen kan de Azi­atis­che poli­tiek zich wel eens tegen ons keren. Lan­den kun­nen besluiten, en steeds meer lan­den doen dit al, om de grens dicht te gooien, of om exportheffin­gen fors op te schroeven. Dat laat­ste is natu­urlijk heel para­dox­aal omdat we in Europa het omge­keerde hebben gedaan. Jaren­lang hebben we onze markt afgescher­md tegen goed­kope (voedsel)producten. Ons beleid kan ons nu de das om doen. 

De ontwik­kel­ing van nieuwe beleg­ging­spro­ducten, bijvoor­beeld een Tur­bo op rijst, kan de pri­jssti­jging van rijst juist ver­sterken. Het suc­ces van een dergelijk beleg­ging­sprod­uct kan het suc­ces heel snel omk­eren in het tegen­deel. Hoe sterk­er het pri­j­sop­dri­jvend effect, hoe moeil­ijk­er het wordt voor de exporterende lan­den om hun eigen bevolk­ing te voe­den. Rijst wordt voor hen onbe­taal­baar. Voed­se­l­ex­porterende lan­den kun­nen zich door een oplaaiende volkswoede genoodza­akt voe­len om de grens te moeten sluiten. En ja, de rijst zal dan nog kost­baarder wor­den. Con­cen­treer u niet alleen op rijst. Ook andere grond­stof­fen naderen een zorgelijk nivo. 

Oorza­ak en gevolg. Vol­gens mij kun­nen we de sti­jging van de pri­js voor grond­stof­fen terugvo­eren tot twee ker­noorza­k­en. Deze zijn; de voed­sel­pro­duc­tie houdt de groei van de wereld­bevolk­ing niet bij en de toen­e­mende rijk­dom van con­sumenten in Chi­na en India 

Voed­sel­pro­duc­tie. In De Pers’ las ik enige tijd gele­den dat de wereld­bevolk­ing met 1,4 pro­cent per jaar groeit, ter­wi­jl de voed­sel­pro­duc­tie met 1 pro­cent per jaar groeit. Als gevolg hier­van slinken de voed­selvoor­raden. De voor­raden voor rijst zijn zelfs gedaald tot een voor­raad van slechts 40 dagen. Zie: http://​www​.nrc​.nl/​b​u​i​t​e​n​l​a​n​d​/​a​r​t​i​c​l​e​1044520​.​e​c​e​/​S​c​h​a​a​r​s​e​_​r​i​j​s​t​_​w​o​r​d​t​_​v​e​i​l​i​g​h​e​i​d​s​p​r​o​bleem .

De beperk­te voed­selvoor­raad maakt de voed­selvoorzien­ing extra kwets­baar voor ongun­stige weer­som­standighe­den. Op dit moment kan er nu al wor­den vast­gesteld dat de oogst in ver­schil­lende gewassen (suiker­bi­eten in Frankrijk, zaaiuien in Ned­er­land) kan tegen­vallen van­wege ongun­stige weer­som­standighe­den. Boven­di­en dreigen er prob­le­men in Chi­na en in Span­je van­wege de aan­houdende droogte. Daar­ente­gen kan de maï­soogst in India mee­vallen. Maar ja, in Ameri­ka wordt ongeveer 10 pro­cent van het maïs gebruikt voor biobrandstoffen. 

Mis­oog­sten zullen, en dat is best een reële gedachte gezien de veran­derende kli­ma­tol­o­gis­che omstandighe­den, de beperk­te voed­selvoor­raden nog krap­per mak­en of zelfs schaars mak­en. De detail­han­del is miss­chien genoodza­akt om het aan­bod te beperken. Wall­mart bijt in dit geval de spits af door de con­sument op een rijs­trantsoen te zetten. Zie; http://​www​.rtl​.nl/​(​/​a​c​t​u​e​e​l​/​r​t​l​n​i​e​u​w​s​/​b​u​i​t​e​n​l​a​n​d​/​a​r​t​i​c​l​e​v​i​e​w​/​)​/​c​o​m​p​o​n​e​n​t​s​/​a​c​t​u​e​e​l​/​r​t​l​n​i​e​u​w​s​/​2008​/​04​_​a​p​r​i​l​/​24​/​b​u​i​t​e​n​l​a​n​d​/​0424​_​1230​_​R​i​j​s​t​_​o​p​_​r​a​n​t​s​o​e​n​_​i​n​_​V​S.xml

Twintig pro­cent van de wereld­bevolk­ing woont in Chi­na. Het land heeft slechts zeven pro­cent van de beschik­bare hoeveel­heid land­bouw­grond in bez­it. De indus­tri­al­isatie gaat ten koste van de land­bouw. Boven­di­en kan de mil­lieu­vervuil­ing of water­vervuil­ing tot een lagere opbrengst per hectare lei­den. Chi­na zal naar mijn verwacht­ing steeds vak­er een beroep moeten doen op de overige wereld­voed­selvoor­raden. In het laat­ste decen­ni­um alleen al ging 5,5 pro­cent van de land­bouw­grond ver­loren aan ver­woesti­jn­ing, ver­st­edelijk­ing en indus­triële expan­sie (bron: http://www.mo.be/index.php?id=61&no_cache=0&tx_uwnews_pi2[art_id]=20901 ).


Toen­e­mende rijk­dom van con­sumenten in Chi­na en India. De wel­vaart­son­twik­kel­ing in Chi­na en India kunt u vol­gens mij heel goed pro­jecteren op onze geschiede­nis. Sinds de jaren vijftig is er in het West­en een enorme ontwik­kel­ing gaande geweest. De lev­ens­stan­daard van uw opa en oma, respec­tievelijk uw oud­ers, was beduidend lager dan de lev­ens­stan­daard die we nu voor ogen hebben. Zelfs nu zijn we nog ontevre­den en willen we nog meer bezit­ten of consumeren. 

De wel­vaart­son­twik­kel­ing die wij hebben doorge­maakt moeten Chi­na en India met een wereld­bevolk­ing van ruim 2 mil­jard mensen nog door­mak­en. Denkt u er eens over na wat dit betekent. De ongelooflijke toe­name in het gebruik van lux­e­pro­ducten, vliegver­keer, elek­triciteitsver­bruik en ben­zin­e­ver­bruik kunt u pro­jecteren op Chi­na en India. Ten­min­ste zolang de voor­raad strekt. 

In Chi­na komen er jaar­lijks enkele miljoe­nen auto’s bij (bron; De Volk­skrant, 22/04/2008). Al deze auto’s hebben natu­urlijk ben­zine nodig. Het­zelfde geldt voor India. Lat­en we aan­nemen dat er alleen al in Chi­na 2,4 miljoen auto’s per jaar bijkomen. Stel dat er in India (met een autodichtheid van slechts 7 auto’s per 1000 inwon­ers) jaar­lijks even­veel auto’s bijkomen, dan hebben we het over een toe­name van 400.000 auto’s per maand. Als zij met z’n allen in hun fonkel nieuwe auto 100 km per maand rij­den, dan neemt de vraag naar ben­zine maan­delijks met 4 miljoen liter toe. Maand op maand. Boven­di­en lijkt me dit een zeer con­ser­vatieve inschat­ting. Anders kun je toch net zo goed de fiets pakken

De toen­e­mende rijk­dom roept ook een ander eet­pa­troon op. De vraag naar vlees neemt drastis­che vor­men aan. Zodanig dat zelfs ver­schil­lende restau­rants in ons land de bief­s­tuk van het menu hebben afge­haald. Zo erg is het dus al. Kor­tom, alle reden om eens na te denken over de toekomst. Als het getal van de meerder­heid de macht gri­jpt dan hebben we hier een groot prob­leem. Kunt u nagaan als men zelfs in India ooit vlees gaat eten. Dan zijn de gevol­gen niet te overzien. Wij hebben ook lang gedacht dat de aarde plat was. Ik respecteer hun geloof. Maar zoals we weten en zelf hebben ervaren in onze eigen geschiede­nis kan het geloof als gevolg van een toen­e­mende wel­vaart onder druk komen te staan. 


Koop­kracht­dal­ing. De wereld kan in een diepe recessie terechtkomen omdat de voed­sel­pri­jzen en de pri­js voor energie voor het over­grote deel van de wereld wel degelijk van belang is. Bij­na iedereen heeft hier last van. Als wij er al één pro­cent op achteruit gaan, kunt u nagaan dat er in de rest van de wereld sprake kan zijn van een veel grotere koopkrachtdaling. 

Om te voorkomen dat de koop­kracht­dal­ing tot honger lei­dt kan het dure voed­sel wat nu nog wordt geëx­por­teerd naar het rijke West­en, steeds meer in eigen huis wor­den gehouden. Dreigende honger in eigen land kan een aan­tal exporterende lan­den doen besluiten om de gren­zen (nog verder) te sluiten of de export te bemoeil­ijken door­dat er han­dels­bar­rières wor­den opgetrokken. Voor het rijke West­en is dit een hele vreemde gewaar­word­ing. De rollen wor­den omge­draaid. In plaats dat wij bepalen, ver­schuift de macht naar hen. Jaren­lang hebben we hen aan de poort lat­en ram­me­len met onze eigen land­bouw­poli­tiek uit de vorige eeuw. 

Inflatiebereken­ing. Het West­en maakt bij het bereke­nen van de inflatie een onder­scheid tussen de totale inflatie en de kern­in­flatie. De kern­in­flatie bestaat uit infla­toire ontwik­kelin­gen exclusief energie- en voed­sel­pri­jzen. Per­soon­lijk vind ik dit een onzin­nige bereken­ing. Het zal vast wel ergens goed voor zijn, maar uw porte­mon­nee maakt echt geen onder­scheid. U heeft gewoon last van hogere voed­sel­pri­jzen of hogere ben­zinepri­jzen. Vraag dat maar eens aan de pom­phoud­ers. Zie: http://www.nu.nl/news/1541692/37/%27Agressie_aan_pomp_door_hoge_benzineprijs%27.html

Voor het over­grote deel van de wereld­w­ereld­bevolk­ing gaat bovenge­noemd onder­scheid niet op. Zij zullen mal­ing hebben aan het begrip kern­in­flatie’. Sterk­er, voor hen kun­nen de bestand­de­len voed­sel en olie’ wel eens belan­grijk­er zijn dan onze gehele kern­in­flatie bij elka­ar opgeteld. Als wij vloek­end aan de pomp staan, hoeveel begrip kunt u dan opbren­gen voor voedselrellen? 

Voor hen geldt dat zij hun kinderen niet meer kun­nen voe­den, dat is een hele andere belev­ing dan de zeer beschei­den koop­kracht­dal­ing zoals deze zich bij ons voor­doet. Behalve bovenge­noemde fac­toren draagt de aange­taste koop­kracht ertoe bij dat zij moeten bezuini­gen op duurzame con­sump­tie­goed­eren. Hier­door kan wereld­han­del let­ter­lijk wor­den uitgehongerd. 


Machtsver­schuiv­ing. In de nabi­je toekomst kan de werelde­conomie weer draaien om echte pro­ducten in plaats van dien­stver­len­ing. Lan­den met een grote rijk­dom aan min­eralen en grond­stof­fen zullen aan invloed win­nen. Van dien­stver­len­ing kun je geen maag vullen. Wel je zakken, maar dat is een ander verhaal. 

In India werkt zes­tig pro­cent van de bevolk­ing in de land­bouw. Als ze deze mensen lat­en ver­hon­geren, dan onder­mi­j­nen ze hun eigen inkom­sten. Dat zullen ze niet toes­taan. Naar mate de indus­tri­al­isatie zich daar verder ontwikkeld, zullen er steeds meer fab­rieken ontstaan, eve­nals dit na de indus­triële rev­o­lu­tie bij ons heeft plaats­gevon­den. Het gevolg is dat land­bouw­grond zal verd­wi­j­nen. Langza­am maar zek­er zal de voed­sel­pro­duc­tie nog verder achterbli­jven bij de als­maar uit­di­jende (wereld)bevolking. Deze ontwik­kel­ing kan de roep om export­bevorderende maa­trege­len ver­sterken. Op 29 april zou de regering van India wel eens nieuwe export­beperk­ende maa­trege­len kun­nen nemen. In ver­band met deze nieuwe machtsver­houd­ing zou ik de titel van deze col­umn eigen­lijk moeten wijzi­gen in: Wereld­han­del is aan veran­der­ing onder­he­vig’. Ik zal zo een aan­tal lan­den opnoe­men, en dat zijn juist de lan­den waar we vroeger op de lagere school voor hebben gecol­lecteerd, die op dit moment de gren­zen dicht­gooien of export­beperk­ende maa­trege­len nemen. 


Spaar­quote. De tijd van goed­koop geld lijkt voor­bij te zijn. Het aan­pakken van de geld­ho­eveel­heid zou van West-Europese kant wel eens de sleu­tel kun­nen zijn tot het ver­min­deren van de con­sump­tie. Dat is ook broodnodig omdat er een enorme scheve ver­houd­ing is ontstaan tussen het rijke West­en en de rest van de wereld. Chi­na en India hebben dit echt wel door. Ze zullen ons, wellicht onbe­doeld, genade­loos afs­traf­fen omdat ze ons als voor­beeld hebben gesteld met de gedachte; zo willen wij ook lev­en’. Men gaat onze lev­enssti­jl kopiëren, door meer vlees te eten, auto te rij­den, chi­quer ingerichte huizen te lat­en bouwen met koelka­st en Air­co. Dit gaat ten koste van de spaarquote. 

De sti­jging van de voed­sel- en ben­zinepri­jzen zal de spaar­quote in het Verre Oost­en nog verder onder druk zetten. Dat kan niet anders. Als zij met z’n allen gaan autori­j­den dan gaat dat veel geld kosten. Dat geld moet ergens van­daan komen. Boven­di­en wordt de ben­zine in Chi­na nu nog met zo’n veer­tig pro­cent gesub­si­dieerd. Hoe­lang kan dit door­bli­jven gaan? Wan­neer zullen de Chinezen meer geld van hun inkomen moeten spenderen aan benzine? 

Als gevolg van deze ontwik­kel­ing bestaat de kans de Chinezen steeds meer geld in hun eigen economie (moeten) investeren en daar­door steeds min­der geld in de Amerikaanse economie kun­nen steken. De Chinezen spaar­den in 2006 zo’n veer­tig pro­cent van hun inkomen. De Chi­nese over­heid heeft economis­che groei hoog in het vaan­del staan. Er moet dus gecon­sumeerd wor­den. Zoals we weten is autori­j­den een dure aan­gele­gen­heid. In ons land is ongeveer tachtig pro­cent van de verkochte auto’s gefi­nancierd met krediet. 


Ongek­ende toe­name van de geld­ho­eveel­heid werkt con­trapro­duc­tief. De ECB heeft zichzelf offi­cieel ten doel gesteld om de geld­ho­eveel­heid met vier pro­cent per jaar te lat­en toen­e­men. Op dit moment bedraagt de geld­groei elf pro­cent. Het komt er op neer dat we teveel lenen waar­door er meer geld in omloop komt, waarmee we op dezelfde voor­raad goed­eren bieden. Dit kan een stuwend effect hebben op de pri­js van grond­stof­fen waar­door we last kri­j­gen van een hogere inflatie. Werkne­mers willen dit com­penseren met een hoger loon. Een tweede-ronde-effect in de loonon­twik­kel­ing ver­g­root de ongelijke inkom­sten per hoofd van de bevolk­ing ten opzichte van de rest van de wereld. Hoe hoger het ver­schil, hoe makke­lijk­er we deze grond­stof­fen kun­nen aanschaffen. 

We ver­geten één ding, namelijk dat we met ons mod­el van geld­cre­atie, wat overi­gens decen­nia lang goed heeft gew­erkt, onvol­doende reken­ing houden met het feit dat arme rijs­t­ex­porterende lan­den nu eens zelf kun­nen besluiten om hun gren­zen te sluiten. Viet­nam, Indone­sië, Egypte, Cam­bod­ja, Pak­istan Argen­tinië, India en Chi­na hebben al export­maa­trege­len getrof­fen. De export­maa­tregel van Chi­na is wel een heel bij­zon­dere maa­tregel. Zij hebben een exportheff­ing op kun­stmest ingesteld. Zie: http://​www​.agd​.nl/​1050950​/​E​x​t​r​a​/​B​e​u​r​s​/​T​e​n​d​e​n​s​-​B​e​u​r​s​/​K​u​n​s​t​m​e​s​t​-​l​i​j​k​t​-​w​e​l​-​g​o​u​d​-​o​p​-​b​e​u​r​s​v​l​o​e​r.htm . Deze maa­tregel kan op andere plekken in de wereld tot een gebrek aan kun­stmest lei­den zodat er weer een nieuw prob­leem kan ontstaan, namelijk een lagere opbrengst per hectare als gevolg van te weinig groeibevorderende middelen. 

Een loonsver­hoging in het rijke West­en kan ook con­trapro­duc­tief uit­pakken omdat dit de ongelijke inkomensverdel­ing op wereld­schaal nog eens ver­sterkt. Een rentev­er­hoging kan de dreig­ing van een opwaartse loon­spir­aal keren, de toen­e­mende geld­ho­eveel­heid inperken zodat we min­der kun­nen lenen wat weer tot een lager wel­vaart­sniveau kan lei­den. Vol­gens mij is dit één van de weinige sleu­tels die we hebben om de grond­stof­pri­jzen te drukken. Wellicht een beschei­den bij­drage maar de moeite waard om over na te denken. Of weet u nog andere manieren? Ik hoor ze graag van u. 

Con­clusie. Op basis van bovenge­noemde ontwik­kelin­gen verwacht ik dat huidgie toekom­stverwachtin­gen van de ECB ten aanzien van de ontwik­kel­ing van de inflatie zijn achter­haald. Zij verwacht­en dat de inflatie vanzelf weer zal afne­men. Ik denk dat de wereld wezen­lijk veran­derd is. Om te voorkomen dat er een loon­golf ontstaat en om te voorkomen dat de toen­e­mende geld­ho­eveel­heid de pri­js van grond­stof­fen verder zal opstuwen verwacht ik dat de ECB de rente dit jaar nog zal ver­hogen. Het zou mij ver­rassen als de rente gelijk blijft. 

Van­wege deze col­umn zal mijn nieuwe col­umn over de beurscy­clus min­der uitvo­erig ingaan op enkele terugk­erende onderde­len van de weke­lijkse rubrieken. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.