Bij het succesvol beleggen op basis van technische analyse is het van groot belang onderscheid te maken tussen de verschillende time frames waarop de aandelenmarkten worden bekeken. De beleggingshorizon en de snelheid waarmee op veranderingen in het beeld kan worden ingespeeld, zijn daarbij doorslaggevend. Zo zullen korte termijn beleggers vaststellen dat vanaf 9 maart de markten stijgen. Lange termijn beleggers zien de markten vanaf 2007, of zelfs vanaf 2000, alleen maar dalen. Kijken we vanaf oktober/november, dan zien we dat de markt per saldo nergens heen gaat. De vraag is nu welke trend binnenkort zal moeten gaan draaien. Er kan er immers maar één winnen…
De toonaangevende Europese aandelenindices bevinden zich sinds begin maart in uptrends. De afgelopen week corrigeerde de DAX en viel terug richting de top van februari. Deze top heeft de test goed weten te doorstaan. De index van onze Oosterburen heeft inmiddels opnieuw jacht gemaakt op de top van januari. Het is nu de vraag of een nieuwe high voor 2009 wordt neergezet of dat er een dubbele top wordt gevormd. Ook de CAC40 veerde op van de top van februari. De top van januari blijft het doel van de bulls. Voor de Europese indices geldt dat de dalende trend die in 2007 (2000) is ingezet, nog steeds intact is, zodat er nog steeds sprake is van een opleving binnen de dalende trend. De Eurostoxx50 wijkt ook niet af van het dit beeld en ook deze index vormt vanaf maart hogere toppen en hogere bodems. Het voordeel hiervan is dat snel duidelijk is wanneer deze trend wordt verlaten. Dat is voor de lange termijn dalende trend lastiger en vergt aanzienlijk meer geduld.
Brent geeft gas
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar dook vervolgens richting $ 35 per vat. De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) reduceerde de olieproductie vanwege de afgenomen vraag sinds september aanzienlijk. Brent wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een behoorlijke rally in te zetten tot circa $ 60 per vat. De OPEC heeft de verwachting over de vraag naar olie in dit jaar opnieuw neerwaarts bijgesteld. Het oliekartel stelde in het maandelijkse rapport een vermindering van de vraag met 2 miljoen vaten per dag te verwachten. De OPEC constateerde dat het met de wereldeconomie slechter gaat dan verwacht, hetgeen gevolgen heeft voor de vraag naar energie. Het oliekartel vergadert eind deze maand in Wenen over de vraag of de oliekraan verder dicht moet worden gedraaid. Het proces van hogere bodems en dito toppen van de afgelopen maanden is nog steeds intact. Brent wist de negatieve stemming vanwege de Mexicaanse griep goed van zich af te schudden en gaf opnieuw gas. Brent blijft binnen de stijgende trend op zoek naar de volgende top.
Euro overschrijdt top van maart
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 vormde, daalde de Europese munteenheid fors. Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, hetgeen het startsein was voor een verzwakking van de euro. Nadat de Fed de basisrente in december 2008 verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige, kortstondige pull back-beweging daalde de euro verder richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft inmiddels ook de rente fors verlaagd naar het huidige, historisch lage niveau van 1%. Bovendien heeft Trichet cum suis het arsenaal aan onconventionele maatregelen opengetrokken in het kader van quantitative easing: het opkopen van (bedrijfs)obligaties. Nadat de Fed aankondigde de geldpers op de hoogste toeren te laten draaien veerde de euro begin maart van de $ 1,25-grens opnieuw sterk op. De euro bevindt zich aan de bovenzijde van een gevarendriehoek. De munt worstelt daarbij met de top van maart, die het dreigt te gaan begeven.
Dow worstelt met 8500-puntengrens
De Amerikaanse aandelenindices zitten eveneens al ruim twee maanden in ijzersterke uptrends, maar tonen wel tekenen van verzwakking. Positief is, dat de Dow onlangs aan de bovenkant van het dalende trendkanaal wist uit te breken. Hiermee heeft het sombere beeld ten aanzien van de middellange termijn plaatsgemaakt voor een neutraal beeld. Momenteel onderwerpt de Dow het cluster uit januari en februari aan een zware test. Het stijgende wigpatroon, dat zich enkele weken geleden aftekende in de grafiek van de S&P500, is aan de onderzijde verlaten. De vorming van dit patroon duidt er op dat het enthousiasme onder beleggers afneemt. Bij de Nasdaq zien we hetzelfde gevaarlijke patroon. Voor de korte termijn is het van belang, dat de index niet al te sterk terugvalt. De Nasdaq is één van de weinige westerse indices die rond de hoogste stand van dit jaar staan. Kan de Nasdaq de rest meetrekken of is dit slechts de bekende één zwaluw?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.