...

Welke trend trekt aan het langste end?

21 mei 2009, 18:38 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Bij het suc­cesvol beleggen op basis van tech­nis­che analyse is het van groot belang onder­scheid te mak­en tussen de ver­schil­lende time frames waarop de aan­de­len­mark­ten wor­den bekeken. De beleg­ging­shori­zon en de snel­heid waarmee op veran­derin­gen in het beeld kan wor­den inge­speeld, zijn daar­bij doorslaggevend. Zo zullen korte ter­mi­jn beleg­gers vast­stellen dat vanaf 9 maart de mark­ten sti­j­gen. Lange ter­mi­jn beleg­gers zien de mark­ten vanaf 2007, of zelfs vanaf 2000, alleen maar dalen. Kijken we vanaf oktober/​november, dan zien we dat de markt per sal­do ner­gens heen gaat. De vraag is nu welke trend bin­nenko­rt zal moeten gaan draaien. Er kan er immers maar één win­nen…

Bij het suc­cesvol beleggen op basis van tech­nis­che analyse is het van groot belang onder­scheid te mak­en tussen de ver­schil­lende time frames waarop de aan­de­len­mark­ten wor­den bekeken. De beleg­ging­shori­zon en de snel­heid waarmee op veran­derin­gen in het beeld kan wor­den inge­speeld, zijn daar­bij doorslaggevend. Zo zullen korte ter­mi­jn beleg­gers vast­stellen dat vanaf 9 maart de mark­ten sti­j­gen. Lange ter­mi­jn beleg­gers zien de mark­ten vanaf 2007, of zelfs vanaf 2000, alleen maar dalen. Kijken we vanaf oktober/​november, dan zien we dat de markt per sal­do ner­gens heen gaat. De vraag is nu welke trend bin­nenko­rt zal moeten gaan draaien. Er kan er immers maar één winnen… 

De toon­aangevende Europese aan­de­lenindices bevin­den zich sinds begin maart in uptrends. De afgelopen week cor­rigeerde de DAX en viel terug richt­ing de top van feb­ru­ari. Deze top heeft de test goed weten te doorstaan. De index van onze Oost­er­bu­ren heeft inmid­dels opnieuw jacht gemaakt op de top van jan­u­ari. Het is nu de vraag of een nieuwe high voor 2009 wordt neergezet of dat er een dubbele top wordt gevor­md. Ook de CAC40 veerde op van de top van feb­ru­ari. De top van jan­u­ari bli­jft het doel van de bulls. Voor de Europese indices geldt dat de dal­ende trend die in 2007 (2000) is ingezet, nog steeds intact is, zodat er nog steeds sprake is van een oplev­ing bin­nen de dal­ende trend. De Eurostoxx50 wijkt ook niet af van het dit beeld en ook deze index vormt vanaf maart hogere top­pen en hogere bodems. Het voordeel hier­van is dat snel duidelijk is wan­neer deze trend wordt ver­lat­en. Dat is voor de lange ter­mi­jn dal­ende trend lastiger en vergt aanzien­lijk meer geduld.

Brent geeft gas


Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar dook ver­vol­gens richt­ing $ 35 per vat. De organ­isatie van olie-exporterende lan­den (OPEC) reduceerde de oliepro­duc­tie van­wege de afgenomen vraag sinds sep­tem­ber aanzien­lijk. Brent wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een behoor­lijke ral­ly in te zetten tot cir­ca $ 60 per vat. De OPEC heeft de verwacht­ing over de vraag naar olie in dit jaar opnieuw neer­waarts bijgesteld. Het oliekar­tel stelde in het maan­delijkse rap­port een ver­min­der­ing van de vraag met 2 miljoen vat­en per dag te verwacht­en. De OPEC con­sta­teerde dat het met de werelde­conomie slechter gaat dan verwacht, het­geen gevol­gen heeft voor de vraag naar energie. Het oliekar­tel ver­gadert eind deze maand in Wenen over de vraag of de oliekraan verder dicht moet wor­den gedraaid. Het pro­ces van hogere bodems en dito top­pen van de afgelopen maan­den is nog steeds intact. Brent wist de negatieve stem­ming van­wege de Mex­i­caanse griep goed van zich af te schud­den en gaf opnieuw gas. Brent bli­jft bin­nen de sti­j­gende trend op zoek naar de vol­gende top.

Euro over­schri­jdt top van maart 



Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 vor­mde, daalde de Europese munteen­heid fors. Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon, het­geen het start­sein was voor een verzwakking van de euro. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, kort­stondi­ge pull back-beweg­ing daalde de euro verder richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft inmid­dels ook de rente fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. Boven­di­en heeft Trichet cum suis het arse­naal aan oncon­ven­tionele maa­trege­len opengetrokken in het kad­er van quan­ti­ta­tive eas­ing: het opkopen van (bedrijfs)obligaties. Nadat de Fed aankondigde de geld­pers op de hoog­ste toeren te lat­en draaien veerde de euro begin maart van de $ 1,25-grens opnieuw sterk op. De euro bevin­dt zich aan de boven­z­i­jde van een gevaren­driehoek. De munt worstelt daar­bij met de top van maart, die het dreigt te gaan begeven.

Dow worstelt met 8500-puntengrens

De Amerikaanse aan­de­lenindices zit­ten eve­neens al ruim twee maan­den in ijz­er­sterke uptrends, maar tonen wel teke­nen van verzwakking. Posi­tief is, dat de Dow onlangs aan de bovenkant van het dal­ende trend­kanaal wist uit te breken. Hier­mee heeft het sombere beeld ten aanzien van de mid­del­lange ter­mi­jn plaats­ge­maakt voor een neu­traal beeld. Momenteel onder­w­erpt de Dow het clus­ter uit jan­u­ari en feb­ru­ari aan een zware test. Het sti­j­gende wig­pa­troon, dat zich enkele weken gele­den aftek­ende in de grafiek van de S&P500, is aan de onderz­i­jde ver­lat­en. De vorm­ing van dit patroon duidt er op dat het ent­hou­si­asme onder beleg­gers afneemt. Bij de Nas­daq zien we het­zelfde gevaar­lijke patroon. Voor de korte ter­mi­jn is het van belang, dat de index niet al te sterk terug­valt. De Nas­daq is één van de weinige west­erse indices die rond de hoog­ste stand van dit jaar staan. Kan de Nas­daq de rest mee­trekken of is dit slechts de bek­ende één zwaluw?

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.