Gedurende de afgelopen maanden en zeker in november ll. was er veel animo over het verkopen van aandelen van de eigen firma door toplui van diverse bedrijven. Is dit enkel maar het gevolg van de piekende koersen of is het een signaal van deze toplui dat aangeeft hoe ze aankijken tegen de naaste toekomst van hun onderneming?
Welk signaal geven insiders?
Het afgelopen jaar en zeker in november is het zg. ‘inside-selling’ de pan uit gerezen, er sneuvelden records. In november bij voorbeeld werd door topmanagers van heel wat firma’s in de VS voor een totaal van 8,4 miljard dollar eigen aandelen verkocht, terwijl in dezelfde periode er slechts voor 133 miljoen dollar werd gekocht door hun collega’s. Dat geeft een hoge verkoop:aankoop ratio van 63.
Die 8,4 miljard dollar werd enkel overtroffen in maart 2000, wanneer insiders voor bijna 14 miljard dollar eigen aandelen van de hand deden. Maar ja, toen ontplofte de tech-zeepbel…
Hieronder geven we u een overzicht van de top 5 inside-verkopen van het laatste jaar.
Microsoft-topman Bill Gates verkocht het afgelopen jaar voor een totaal van 581,1 miljoen dollar MSFT-aandelen. Het leeuwendeel hiervan, nl. 523,5 miljoen dollar, verkocht hij in november.
Seagate is de wereldmarktleider voor de productie van diskdrives voor computers is de tweede in de rij met bijna 312 miljoen dollar inside-selling.
Dan volgt Dreamworks, waar de medeoprichter van Microsoft Paul Allen de plak zwaait. Alle 224,2 miljoen dollar staan op rekening van de heer Allen, die hiermee ‘slechts’ 28% van zijn aandelenpakket van de hand deed. Als we het goed hebben, zit er in Pauls laatje nog voor zo’n slordige 570 miljoen dollar DWA-aandelen, aan de huidige koers gerekend weliswaar…
Bij Google is het bestuurslid Kavitark Ram die 200.000 van zijn GOOG-aandelen verkocht voor 95,2 miljoen dollar. Zijn collega John Doerr was al tevreden met 37 miljoen dollar en CEO Eric Schmidt was nog meer bescheiden, want hij liet slechts 31,2 miljoen dollar op zijn bankrekening boeken.
Bij de warenhuizengroep Kohl’s was het directeur William Kellogg die het grootste pakket KSS verhandelde voor 73,6 miljoen dollar.
Als we de grafieken van bovengenoemd vijftal bekijken, merken we dat in alle gevallen de koers in de loop van november ll. een jaarrecord liet optekenen. Een uitzondering is Seagate, waarvan toch kan gezegd worden dat november een maand was van steile klim. In alle gevallen is de toch wel beduidende inside-verkoop niet ongemerkt voorbijgegaan, want naar december toe daalden de koersen om dan wat te herstellen, behalve bij DWA en GOOG.
Wat heeft nu aan de basis gelegen van heel deze inside-operatie? Hebben de topmensen van deze bedrijven eieren voor hun geld gekozen op een ogenblik dat ze veronderstelden dat hun aandeel piekte? Of zijn ze bevreesd dat de economische motor van de VS op een lager régime begint te draaien? Zij zijn wellicht beter dan wie ook geplaatst om zicht te hebben op de (onmiddellijke) toekomst.
Naar onze mening voorspelt deze situatie niet veel goeds…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
20 december 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl