WEG MET HET VERSCHERPTE TOEZICHT!
Alle geloofwaardigheid is wat mij betreft nu echt definitief om zeep geholpen. Hoe kunnen banken die een half jaar geleden per direct aan het infuus moesten, nu alweer roepen dat de boel intern weer is opgelost. Erger nog Timmetje Geithner roept om het hardst dat hij tevreden is over de gang van zaken en dat het een positief signaal is, een duidelijke “green shoot”.
Met de prachtige boodschap dat ze de druk op de belastingbetaler willen verlichten door ruim 60 miljard terug te betalen aan het TARP fonds, winnen de banken draagvlak en begrip voor hun initiatief, maar er is natuurlijk maar één reden waarom dat geld wordt teruggestort: WE WILLEN ONZE BONUSSEN TERUG!
Dat dit toneelstuk zo in het openbaar wordt gespeeld en dat de massa lijkt te waarderen wat hij of zij hoort en ziet is opmerkelijk. Het is het gewoon een goed doordachte psychologische truc die met de openheid van handelen elke argwaan lijkt te doen verdwijnen.
Goldman Sachs deelde in 2007 gemiddeld per medewerk(st)er ruim $600.000 aan bonussen uit. De hoogste bonus was ruim boven de $50 miljoen. Het kwijtraken van deze overdadige beloningen is uiteraard onverteerbaar voor de verwende geldgoochelaars en het overheidstoezicht moest dan ook zo snel mogelijk de deur uitgewerkt worden. Ik neem aan dat de lobbyisten 24⁄7 hebben gewerkt om de handen van Geithner en de zijnen voor dit doorzichtige plan op elkaar te krijgen.
De afgelopen maanden hebben de banken met geld van de overheid de beurskoersen opgedreven en ik verwacht dat ze inmiddels een heel eind op weg zijn met het innemen van short posities en klaar staan voor een uitverkoop om over een maandje of twee het ritje nog een keer te kunnen maken. Op deze wijze is de regie weer ouderwets in handen van de partijen die primair een economisch maatschappelijke functie behoren te bekleden, maar een dusdanige cultuur hebben ontwikkeld dat ze domweg niet in staat zijn om de verleiding van kansen op grote winsten te weerstaan. Het lenen van geld aan bedrijven en het verstrekken van hypotheken aan particulieren levert de komende jaren immers veel te weinig op om de bonuspot weer eens ouderwets tot de rand te kunnen vullen.
Met de wetenschap dat de toezichthouders doorgaans pas in actie komen als Jan met de pet bij de kapper de laatste details en feiten van een fraudeschandaal heeft gehoord, kunnen de insiders gewoon verder gaan waar ze gebleven zijn. Alleen de echt roekelozen worden immers gepakt.
Dat Goldman Sachs eind jaren 90 al argwanend werd t.a.v. de praktijken van Bernhard Maddof en hem op de zwarte lijst plaatste zegt genoeg over de kwaliteit van de toezichthouders. De manier waarop publieke geheimen bijna een decennium een publiek geheim bleven zonder dat de SEC en de FBI het probleem boven water konden krijgen, gaat alle begrip te boven. Honderden, zoniet duizenden insiders op Wall Street bleven ver uit de buurt van het piramidespel van Maddof terwijl de rest van de wereld geen idee van de risico’s leek te hebben.
In basis is dit gegeven de oorzaak van alle problemen waarmee men op dit moment te maken heeft. We hebben zoveel informatie ter beschikking dat we niet meer in staat zijn de juiste filters in te schakelen. De informatietechnologie heeft ons de middelen gegeven om alle gewenste data, overal ter wereld te verzamelen, te versturen en te raadplegen. Het Maddof schandaal heeft weer eens bewezen dat we met al onze beschikbare informatiesystemen blijkbaar niet in staat zijn om een dergelijk grootschalige fraudezaak te signaleren.
Informatiesystemen worden ontwikkeld door mensen en de mogelijkheden van deze systemen worden als gevolg daarvan ernstig beperkt. Het blinde vertrouwen in eindeloze stromen data heeft een totaal gebrek aan overzicht tot gevolg. De getallen zijn zo groot en zo omvangrijk dat het onredelijk is om te verwachten dat iemand de “big picture”nog ziet.
Daar de waard zijn gasten vertrouwd zo hijzelf is, is het risico van de banken wat kleiner dan die van de toezichthouders. De banken kennen hun pappenheimers blijkbaar een stuk beter dan de bureaucraten van de overheid. Risico analyse gebeurt over het algemeen het best door iemand die zich het risico niet kan permitteren of op zijn minst de pijn voelt als hij of zij een fout maakt. Bankiers zijn de afgelopen jaren slordig geworden omdat het allemaal een beetje te makkelijk ging, maar reken er op dat zij op dit moment weer precies weten waar ze mee bezig zijn. Het zal wel weer een paar jaar duren voordat ook zij weer onachtzamer worden als gevolg van het gebrek aan tegenvallers. Ik ben wel benieuwd hoe de komende bubbel genoemd gaat worden.
Eén ding is zeker de overheid zal wederom achter de feiten aanlopen.
Jan Maarten Kops
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
WEG MET HET VERSCHERPTE TOEZICHT!
15 juni 2009, 21:59
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Alle geloofwaardigheid is wat mij betreft nu echt definitief om zeep geholpen. Hoe kunnen banken die een half jaar geleden per direct aan het infuus moesten, nu alweer roepen dat de boel intern weer is opgelost.