...

"WEER" WAT ANDERS: SUIKER

4 augustus 2009, 16:17 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Voor beleggers die de huidige aandelenrally (deels) hebben gemist en nu met een knagend gevoel aan de zijlijn zitten, kan het wellicht verfrissend zijn om eens naar iets heel anders te kijken: agrarische grondstoffen.

‘Weer’ wat anders: Suiker

Voor beleggers die de huidige aandelenrally (deels) hebben gemist en nu met een knagend gevoel aan de zijlijn zitten, kan het wellicht verfrissend zijn om eens naar iets heel anders te kijken: agrarische grondstoffen.

Grondstoffen blijven aan populariteit winnen onder beleggers. Een van de redenen is de mogelijke rendementen, maar ook een belangrijke reden is dat grondstoffenprijzen afhankelijk zijn van andere factoren dan beleggingen zoals aandelen en obligaties. Zo worden de prijzen van agrarische grondstoffen beïnvloed door het weer. Dit maakt agrarische grondstoffen extra interessant vanuit het oogpunt van risicospreiding. Een goed voorbeeld hiervan is op dit moment suiker. Suiker is met koper en olie een van de best presterende commodities dit jaar, dankzij deze unieke factor die minder invloed heeft op andere beleggingen: het weer.

Te droog en te nat
De suikerprijs is dit jaar al gestegen naar het hoogste niveau van de laatste drie jaar, en volgens veel kenners kan de prijs nog verder stijgen en het belangrijke niveau van 19,73 cent testen (de hoogste prijs in 28 jaar). De belangrijkste reden is het weer in de twee grootste suikerproducerende landen ter wereld, Brazilië en India. Allidina, hoofd van Morgan Stanley’s commodity research, vat het kernachtig samen: ‘India is te droog en Brazilië is te nat’. Het vorige seizoen werd er al 9 miljoen ton te weinig suiker geproduceerd om aan de vraag te voldoen en dat tekort zou hierdoor op kunnen lopen. India is niet alleen een grote producent, maar ook een grote consument. Vorig seizoen was India door de slechte oogst gedwongen om suiker in te kopen, en zoals het er nu naar uitziet zal dat ook dit seizoen weer noodzakelijk zijn.
Ook producenten zijn positief: “De suikerprijs kan nog verder stijgen”, aldus Sheptor van Imperial Sugar, een van de grootste producenten in de VS, “ het prijsrisico ligt aan de bovenkant’. Dat er meer partijen zo over denken blijkt uit het feit dat in de optiemarkt ook calls met een uitoefenprijs van 30 cent zeer actief worden verhandeld.
Veel handelaren delen het optimisme, maar wijzen er wel op dat de fysieke markt het krapste is in de periode november - april, en dat er tot die tijd een kleine correctie kan optreden.



Generieke suiker future prijs sinds 1 augustus 2005. Bron: Bloomberg.

De vraag blijft natuurlijk altijd of de positieve signalen niet al in de koers zijn verwerkt!. Het merendeel van de Turbobeleggers denkt in elk geval van niet. De suiker future Turbo Long/Short ratio is op dit moment 2,9, wat wil zeggen dat de (overigens vrij kleine) posities in Turbo’s Long 2,9 keer zo groot zijn als de posities in Turbo’s Short.

Behalve het weer zijn er ook veel andere factoren van invloed op de suikerprijs. Bij de laatste prijsstijgingen boven de 19 cent was de belangrijkste oorzaak de vraag uit China, en het toenemende gebruik van suiker voor bio-ethanol. En zoals alle in US dollar(cent) genoteerde commodities wordt het mogelijke rendement ook beïnvloedt door de waarde van de Amerikaanse dollar.

Beleggen in suiker?
Beleggen in suiker kan door middel van suiker future Turbo’s. Turbo’s Long voor een verwachte stijging en Turbo’s Short voor een verwachte daling. U kunt natuurlijk ook zoals grondstoffenguru Jim Rogers overal waar u bent de suikerzakjes meenemen, maar die methode is lastiger als u wilt inspelen op een daling. Beleggen in suiker Turbo’s is alleen weggelegd voor actieve, ervaren beleggers. Zoals het geval is bij alle grondstoffen behalve edelmetalen kan niet in de suikerspotprijs worden belegd, maar in suiker futures. Op dit moment is de suiker futures markt in contango, dat wil zeggen dat de futureprijs hoger noteert dan de spotprijs. Dit heeft effect op de waarde van Turbo’s, meer informatie hierover vindt u op www.rbs.nl/markets/futures.

Erik Mauritz
voor US Markets

Bronnen: Financial Times, Reuters, Bloomberg.




Erik Mauritz werkt bij het door The Royal Bank of Scotland plc overgenomen gedeelte van ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) en is verantwoordelijk voor Turbo's en Certificaten. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van ABN AMRO en is niet gekopppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van ABN AMRO. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een invididuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. ABN AMRO staat onder toezicht van de AFM. Turbo's en Certificaten maken onderdeel uit van de bedrijfsactiviteiten die door The Royal Bank of Scotland Plc zijn overgenomen en zullen na de definitieve opsplitsing van de ABN AMRO groep, in de RBS groep worden voortgezet. Klik hier voor een beschrijving van de samenwerking tussen RBS en US Markets.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.