Beleggers die al wat langer meedraaien, herinneren zich misschien hoe in 1998 het door John Meriwether opgerichte hedgefonds Long-Term Capital Management (LTCM) ten onder ging. Deze week meldde Bloomberg dat er weer een hedgefonds op springen staat: naar verluidt trekt JWM Partners de stekker uit het Relative Value Opportunity II Fund. De naam van de fondsbeheerder: John Meriwether.
Een al te snelle leerling lijkt Meriwether niet te zijn. Maar met veel goede wil ‑en ironie- kunnen we vaststellen dat de rendementen die Meriwether behaalt, een stijgende trend vertonen: verdampte in 1998 90% van de waarde van LTCM, het Relative Value Opportunity II Fund leverde sinds september 2007 ‘slechts’ 44% in. Op Wall Street staan ondertussen niet alleen de hedgefondsen onder druk. De Dow Jones doorbrak de lows van mei, wat tevens de afronding van een hoofd-schouderformatie inhoudt. Ook de S&P500 wist zich niet te handhaven boven de bodem van mei. Het doorbreken van de neklijn van een hoofd-schouderpatroon door divers indices duidt op lagere koersniveaus, zodat het korte termijnplaatje aanzienlijk verslechterd is. De Nasdaq vormde weliswaar geen hoofd-schouderpatroon, maar staat er eveneens zwak voor: de index zakte door de bodem van juni en bevindt zich nu in een korte termijn downtrend.
Rente op zoek naar de bodem
In 2008 zette de rente de dalende trend, voornamelijk vanwege de kredietcrisis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange dalende trend is echter nog steeds intact. De combinatie van hogere bodems en lagere toppen, vormt een driehoekspatroon. De Nederlandse 10-jarige rente is inmiddels afgeketst op de top van januari rond 4%. Overheden drukken en masse geld bij, bedoeld voor reddingsacties en kapitaalinjecties ter stimulering van de economie. Deze exploderende geldhoeveelheid zou vroeg of laat tot forse geldontwaarding (hyperinflatie) en dus tot aanzienlijk hogere rentevoeten kunnen leiden. De financiële huishouding van een land als Ierland is dermate zorgwekkend dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de rating van het land opnieuw verlaagde. Een lagere kredietwaardigheid betekent dat de Ierse overheid daardoor een fors hogere rente zal moeten betalen. In eigen land zouden de ongebreidelde uitgaven van onze minister van Financiën ‘W‑Alt‑A’ Bos eveneens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de rentelasten van BV Nederland. Bovendien zou de situatie hierdoor verder kunnen verslechteren voor de reeds in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt.
Nikkei ketst af op dalende weerstandslijn
De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De dramatische koersdaling die daarop volgde, resulteerde in een verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een betere strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices sinds maart is niet aan ’s werelds tweede grootste economie voorbij gegaan: de Japanse index verliet het brede consolidatiepatroon van de afgelopen maanden aan de bovenkant. Maar de Nikkei moest toch ook weer terrein prijsgeven. De Japanse index wist de 10.000-puntengrens niet te doorbreken. Bovendien is de Nikkei inmiddels bij de lange termijn weerstandslijn vanaf 2007 aanbeland. De index onderwierp deze dalende weerstandslijn aan een zware test maar wist deze niet te breken. Ondanks het sterke herstel vanaf het dieptepunt in maart, heeft de Japanse index de lange termijn dalende trend nog niet omgebogen.
DAX steunt op Fibonacci
Het lijkt erop dat de Europese beurzen gehoor hebben gegeven aan onze oproep om richting te kiezen. Terwijl de bulls er niet in zijn geslaagd de top van januari uit te nemen, hebben de bears inmiddels hun doel bereikt: het doorbreken van de lows van mei en juni. Voor de EuroStoxx50 impliceert deze doorbraak de voltooiing van een hoofd-schouderpatroon, zodat het licht op rood is gesprongen. De lange termijn downtrend, waarin de index zich sinds 2007 bevindt, heeft een nieuwe impuls gekregen. Ook voor de CAC40 geldt, dat de doorbraak van de meibodem de afronding van een hoofd-schouderpatroon inhoudt. Concreet betekent dit voor de Franse index, dat de kans op een aanzienlijke daling groot is. De DAX wist zich evenmin te handhaven boven de neklijn van een hoofd-schouderpatroon. Wel veerde de Duitse index deze week ternauwernood op vanaf het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in maart tot aan de top van juni. Is het leed hiermee geleden? Of was dit slechts de laatste kans om uit te stappen of uw posities te beschermen tegen een vervolgdaling?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.