...

Weer een hedgefonds ten onder

9 juli 2009, 17:13 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Beleg­gers die al wat langer mee­draaien, herin­neren zich miss­chien hoe in 1998 het door John Meri­wether opgerichte hedge­fonds Long-Term Cap­i­tal Man­age­ment (LTCM) ten onder ging. Deze week meldde Bloomberg dat er weer een hedge­fonds op sprin­gen staat: naar ver­lu­idt trekt JWM Part­ners de stekker uit het Rel­a­tive Val­ue Oppor­tu­ni­ty II Fund. De naam van de fonds­be­heerder: John Meriwether.

Beleg­gers die al wat langer mee­draaien, herin­neren zich miss­chien hoe in 1998 het door John Meri­wether opgerichte hedge­fonds Long-Term Cap­i­tal Man­age­ment (LTCM) ten onder ging. Deze week meldde Bloomberg dat er weer een hedge­fonds op sprin­gen staat: naar ver­lu­idt trekt JWM Part­ners de stekker uit het Rel­a­tive Val­ue Oppor­tu­ni­ty II Fund. De naam van de fonds­be­heerder: John Meriwether.

Een al te snelle leer­ling lijkt Meri­wether niet te zijn. Maar met veel goede wil ‑en ironie- kun­nen we vast­stellen dat de ren­de­menten die Meri­wether behaalt, een sti­j­gende trend ver­to­nen: ver­dampte in 1998 90% van de waarde van LTCM, het Rel­a­tive Val­ue Oppor­tu­ni­ty II Fund leverde sinds sep­tem­ber 2007 slechts’ 44% in. Op Wall Street staan onder­tussen niet alleen de hedge­fond­sen onder druk. De Dow Jones door­brak de lows van mei, wat tevens de afrond­ing van een hoofd-schoud­er­for­matie inhoudt. Ook de S&P500 wist zich niet te hand­haven boven de bodem van mei. Het door­breken van de nek­li­jn van een hoofd-schoud­er­pa­troon door divers indices duidt op lagere koer­sniveaus, zodat het korte ter­mi­jn­plaat­je aanzien­lijk ver­slech­terd is. De Nas­daq vor­mde weliswaar geen hoofd-schoud­er­pa­troon, maar staat er eve­neens zwak voor: de index zak­te door de bodem van juni en bevin­dt zich nu in een korte ter­mi­jn downtrend. 

Rente op zoek naar de bodem

In 2008 zette de rente de dal­ende trend, voor­namelijk van­wege de kredi­et­cri­sis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange dal­ende trend is echter nog steeds intact. De com­bi­natie van hogere bodems en lagere top­pen, vormt een driehoekspa­troon. De Ned­er­landse 10-jarige rente is inmid­dels afgeketst op de top van jan­u­ari rond 4%. Over­he­den drukken en masse geld bij, bedoeld voor red­dings­ac­ties en kap­i­taal­in­jec­ties ter stim­u­ler­ing van de economie. Deze exploderende geld­ho­eveel­heid zou vroeg of laat tot forse gel­dont­waard­ing (hyper­in­flatie) en dus tot aanzien­lijk hogere rentevoeten kun­nen lei­den. De finan­ciële huishoud­ing van een land als Ier­land is der­mate zorg­wekkend dat kredi­et­beo­orde­laar Stan­dard & Poor’s de rat­ing van het land opnieuw ver­laagde. Een lagere kredi­et­waardigheid betekent dat de Ierse over­heid daar­door een fors hogere rente zal moeten betal­en. In eigen land zouden de onge­brei­delde uit­gaven van onze min­is­ter van Finan­ciën W‑Alt‑A’ Bos eve­neens ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de rente­las­ten van BV Ned­er­land. Boven­di­en zou de sit­u­atie hier­door verder kun­nen ver­slechteren voor de reeds in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse vastgoedmarkt.

Nikkei ketst af op dal­ende weerstandslijn

De Nikkei noteerde ruim twee decen­nia gele­den rond een niveau van 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koers­dal­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Actief porte­feuille­be­heer zoals Beurs­Bul­letin dat voert, blijkt een betere strate­gie. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices sinds maart is niet aan s werelds tweede groot­ste economie voor­bij gegaan: de Japanse index ver­li­et het brede con­sol­i­datiepa­troon van de afgelopen maan­den aan de bovenkant. Maar de Nikkei moest toch ook weer ter­rein pri­js­geven. De Japanse index wist de 10.000-puntengrens niet te door­breken. Boven­di­en is de Nikkei inmid­dels bij de lange ter­mi­jn weer­stand­sli­jn vanaf 2007 aan­be­land. De index onder­wierp deze dal­ende weer­stand­sli­jn aan een zware test maar wist deze niet te breken. Ondanks het sterke her­s­tel vanaf het dieptepunt in maart, heeft de Japanse index de lange ter­mi­jn dal­ende trend nog niet omgebogen.

DAX ste­unt op Fibonacci

Het lijkt erop dat de Europese beurzen gehoor hebben gegeven aan onze oproep om richt­ing te kiezen. Ter­wi­jl de bulls er niet in zijn ges­laagd de top van jan­u­ari uit te nemen, hebben de bears inmid­dels hun doel bereikt: het door­breken van de lows van mei en juni. Voor de EuroStoxx50 impliceert deze door­braak de voltooi­ing van een hoofd-schoud­er­pa­troon, zodat het licht op rood is gespron­gen. De lange ter­mi­jn down­trend, waarin de index zich sinds 2007 bevin­dt, heeft een nieuwe impuls gekre­gen. Ook voor de CAC40 geldt, dat de door­braak van de mei­bo­dem de afrond­ing van een hoofd-schoud­er­pa­troon inhoudt. Con­creet betekent dit voor de Franse index, dat de kans op een aanzien­lijke dal­ing groot is. De DAX wist zich even­min te hand­haven boven de nek­li­jn van een hoofd-schoud­er­pa­troon. Wel veerde de Duitse index deze week ter­nauw­er­nood op vanaf het 61,8% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in maart tot aan de top van juni. Is het leed hier­mee gele­den? Of was dit slechts de laat­ste kans om uit te stap­pen of uw posi­ties te bescher­men tegen een vervolgdaling?

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.