...

Wateroorlog op komst?

17 juni 2013, 13:36 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Geen olie, maar water is het voor­w­erp van ern­stige span­nin­gen in het noor­doost­en van Afrika.


In ons artikel Alles wat je wou weten over water van jan­u­ari 2011 hebben we het o.m. over de toch wel merk­waardi­ge eigen­schap­pen van water, over de beschik­baarheid en het ver­bruik ervan.

alt

Zon­der water is op aarde geen lev­en mogelijk en wie macht over de water­bevoor­rad­ing heeft, heeft de macht over het lev­en. Dat wordt op over­tu­igende wijze geïl­lus­treerd in de film 2001, A Space Odyssey (Stan­ley Kubrick en Arthur C. Clarke, 1968). In één van de begin­scènes zien we dat er tussen groep­jes pri­mat­en onenigheid ontstaat over een plas water. De ruzie wordt beslecht wan­neer één van hen zijn tegen­str­ev­er het hoofd inslaat met een knook.

Span­nin­gen rond recht­en op water zijn van alle tij­den, maar is er risi­co voor een ern­stig con­flict in dit ver­band. Het gaat om de Nijl en meer bepaald de plan­nen van Ethiopië om een stuw­dam te bouwen voor een hydro-elek­trische cen­trale gevoed door Nijlwater.

Naar gelang de manier van meten is de Nijl met ca 6.700 km de lang­ste of de tweede lang­ste stroom ter wereld, vergeleken met de Ama­zoner­iv­i­er. Waar de Nijl ontspringt is nog alti­jd niet 100% zek­er, vreemd genoeg, maar tegen­wo­ordig gaat men uit van een nation­aal park in Rwan­da, een land in het hart­je van Afrika.

Op zijn loop doet de Nijl 11 lan­den aan: Rwan­da, Burun­di, Tan­za­nia, Ugan­da, Con­golese Democ­ra­tis­che Repub­liek, Kenya, Eritrea, Zuid-Soedan, Soedan en last but not least Ethiopië en Egypte.

Op de Nijl zijn stuw­dammen gebouwd, zoals de Aswan­dam in Egypte en Speke’s dam in Uganda. 

Maar ook Soedan wil ver­schil­lende stuw­dammen bouwen op de Nijl en dat is al jaren een doorn in het Egyp­tis­che oog. We mogen immers niet ver­geten, dat de Nijl de enige bron van water is in Egypte. Zon­der dit water of zelfs een teko­rt daaraan is fataal voor het land, dat op de kort­ste keren zou veran­deren in een voortzetting van de Sahara. En nu heeft, zoals hoger aange­haald, ook Ethiopië plan­nen (en meer dan plan­nen) voor een stuw­dam op de Blauwe Nijl.

Even een korte toelicht­ing. Tot de Soedanese hoofd­stad Khar­toem, waar deze riv­ieren samen­vloeien, spreekt men van de Witte en de Blauwe Nijl. Eerstge­noemde is de lang­ste van de twee en ontspringt in Rwan­da. De Blauwe Nijl heeft zijn bron­nen in Ethiopië en heeft voor Egypte het meeste belang voor de water­bevoor­rad­ing en het vrucht­baar mak­en van de bodem.

Logis­cher­wi­jze is het de Blauwe Nijl die Ethiopië wil afdammen voor elek­triciteit­spro­duc­tie. Zon­der Egypte ver­wit­ti­gen is zelfs begonnen met dit project, dat ca 3,5 mil­jard euro zal kosten.

Vol­gens Egypte zal dergelijke ingreep de loop van de Nijl negatief beïn­vloe­den. De Egyp­tis­che pres­i­dent Moham­mad Mor­si meldde onlangs in een tele­visi­etoe­spraak dat alle opties’ open zijn om het verderzetten van de bouw van de stuw­dam te belet­ten. Hij voegde eraan toe dat indi­en er ook maar één drup­pel water min­der aangevo­erd wordt, dan is ons bloed het alternatief’.

Het antwo­ord van Ethiopië is dat het land recht heeft op de Nijl en dat de claim van Egypte (en ook die van Soedan) op deze riv­i­er niet meer van deze tijd is. Deze state­ment is niet van aard om pres­i­dent Mor­si en zijn entourage te kalmeren.

Een mil­i­tair con­flict zal nog niet voor mor­gen zijn, maar het mag zek­er niet uit­ges­loten wor­den. Wie de meeste kansen in zulk een con­frontatie heeft, is zon­der meer duidelijk uit onder­staande tabel: 

alt

Qua bevolk­ing zijn bei­de lan­den vergelijk­baar, maar mil­i­tair heeft Ethiopië op zichzelf nul kansen. We zeggen op zichzelf’, want stel dat Ethiopië bondgenoten kan optrom­me­len dan dreigt er een ern­stig con­flict en komt het spook van de esca­latie zijn gri­jnzende kop opsteken.

En zo zien we dat ettelijke miljoe­nen jaren na de buren­ruzie onder pri­mat­en over een plas water er nog alti­jd gebakkeleid wordt. Dit­maal om heel wat meer dan een plas en met heel andere wapens dan een knook.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.