Dat is de vraag die rond deze tijd van het jaar meer en meer gesteld wordt. Hier komt een reeks voorspellingen en adviezen.
De bank HSBC kan terugblikken op een lange geschiedenis, die begon toen in 1865 de Schot Thomas Sutherland de Hong Kong and Shangai Banking Corporation oprichtte, die in 1991 verhuisde naar Londen om verder als HSBC Holdings plc te bestaan. Deze bank heeft onlangs haar vooruitblik op 2013 gepubliceerd in de vorm van een ’10-puntenplan’, dat we hieronder hebben samengevat.
1. Euro blijft overeind
Ondanks alle zorgen die de euro in 2012 gebaard heeft, zal in 2013 de Europese eenheidsmunt blijven bestaan. De experts van HSBC gaan ervan uit, dat ten eerste de politieke wil om de euro te handhaven zich al langer hoe duidelijker manifesteert en dat ten tweede de ECB beloofd heeft om onbeperkt waardepapier van staten in moeilijkheden te zullen kopen mocht dit nodig zijn.
Als de eurolanden zich houden aan hun budgettaire beloftes zullen de markten in 2013 een periode van rust kennen, iets wat ook de euro zal verstevigen in zijn positie.
2. Rente en inflatie onder controle
Op middellange termijn zullen de rentes laag blijven als voortzetting van de lagerentepolitiek van de ECB. Tevens gaat men bij HSBC ervan uit dat de inflatie in het gros van de eurolanden zou kunnen dalen omdat de geldstroom van de ECB niet in de reële economie terecht zal komen, maar wel zal aangewend worden in de strijd tegen de werkloosheid en de ondercapaciteit in de eurozone.
3. Geen immobiliënzeepbel
In de ‘sterke’ eurolanden zoals Duitsland ziet HSBC geen woningzeepbel ontstaan. De huizenprijzen zullen hun huidige peil zowat handhaven of licht stijgen. Lagere rentes en daaraan gekoppeld matige financieringskosten zullen de woningmarkt gunstig beïnvloeden.
Immobiliën kunnen in 2013 aan belang winnen als beleggingsinstrument, zeker als de aandelenmarkten te volatiel zouden worden.
4. Dollar krijgt het te verduren
De dollar kan in 2013 onder zware druk komen te staan en dit om drie redenen:
- De soms ondoordachte geldpolitiek van de Federal Reserve die waarschijnlijk zal leiden tot verdere ‘quantitative easing’ maatregelen
- De VS hebben zowat de bovengrens van de overheidsschuld bereikt. Als deze niet verhoogd wordt, komt de Amerikaanse regering in een solvabiliteitscrisis terecht.
De betalingen moeten dan bevroren worden. Dit zal de economie belasten en automatisch leiden tot belastingsverhogingen
- De aandacht van internationale waarnemers kan zich verleggen van Europa naar de VS, zodra blijkt dat de situatie in Europa zich stabiliseert. Die waarnemers zullen niet nalaten kritiek te uiten op het Amerikaanse financiële beleid en dat zal de dollarkoers negatief beïnvloeden
5. Goud!
De goudprijs zal in 2013 weer aan een klim beginnen, omdat volgens HSBC ten eerste de centrale banken zelf goud beginnen aan te kopen en dat ten tweede de reële rentes negatief zijn.
Hoewel HSBC zelf niet gelooft in erge inflatie, gaat ze ervan uit dat vele beleggers uit vrees voor stijgende inflatie zullen vluchten naar goud als veilige thuishaven. Immers, goud kan niet naar believen bijgemaakt worden in tegenstelling tot bankbiljetten.
6. Obligaties van privé-ondernemingen in het algemeen
Op grond van haar prognose voor 2013 beveelt HSBC bepaalde beleggingsstrategieën aan. Investeren via obligaties van ondernemingen maken hiervan deel uit.
Volgens HSBC is het verliesrisico bijzonder laag en is de kans op mooie winsten beduidend groter dan dat het geval is voor staatsobligaties, die in vele gevallen een dusdanig laag rendement opleveren dat het door de inflatie weggewist wordt.
7. Obligaties met hoog rendement in het bijzonder
De experts van HSBC bevelen ook hoog renderende obligaties aan, maar dan enkel als toevoeging aan een grotere belegging. Dit om het speculatieve risico af te dekken. Zeker voor bedrijfsobligaties die een hoge coupon beloven is voorzichtigheid de boodschap, want in vele gevallen duidt die belofte op onderliggende problemen van kredietwaardigheid. HSBC geeft dan ook de raad, de ondernemingen die dergelijke obligaties aanbieden grondig te bestuderen en enkel diegene te kiezen met een solide businessplan en lage schuldenlast.
8. Aandelen!
Wat aandelen betreft, weliswaar een oervorm van beleggen maar tevens één die de afgelopen tijd stevig verguisd is, zien de analisten van HSBC in 2013 een opwaarts potentieel. Aandelen zijn volgens dezelfde bron de ‘enige beleggingsvorm die historisch gunstig gewaardeerd is. Bovendien brengen de dividenden meestal meer op dan de obligaties van dezelfde ondernemingen. Omdat volgens HSBC een wereldwijde recessie zal uitblijven, zullen deze ondernemingen hun dividenden uitbetalen. Vooral groeimarkten (zie verder) en China zullen in 2013 zorgen voor positieve verrassingen.
In dit verband willen we u de 8 aandelentoppers voor 2013 voorstellen, zoals deze naar voren komen in een prognose, gepubliceerd in het Duitse Handelsblatt:
Onderstaande evaluaties zijn afkomstig van geciteerde publicatie in het Handelsblatt:
a) een oerdegelijke waarde is chemieconcern BASF
b) alhoewel niet echt goedkoop zou het nog altijd bij consumenten razend populaire Coca Cola een plaats moeten hebben in elke portefeuille
c) Fresenius Medical Care is solide en heeft amper schulden. De positionering in de dialysemarkt is stevig. Beleggers lopen weinig risico
d) niettegenstaande superbelegger Buffett zijn participatie in Johnson & Johnson verminderd heeft, blijft dit gezondheids- en persoonlijke verzorgingsconcern een plaats waard als stabiliteitsanker in een portefeuille
e) wat voor Coca Cola geldt, geldt eveneens voor McDonald’s. Speelt een stabiliserend rol in elke portefeuille
f) Microsoft moet zich blijven verweren tegen de nog altijd sterke concurrentie van Apple en Google. Niettemin is een belegging in dit concern interessant
g) het Zwitserse Nestlé wordt aanschouwd als ‘het beste aandeel ter wereld’. Is intussen wel duur geworden, maar blijft de moeite waard
h) het farmaconcern Pfizer kon en kan in 2013 ook verder profiteren van president Obama’s gezondheidszorgpolitiek
9. Groeimarkten
Overheidsobligaties van gefundeerde landen zoals Duitsland, Frankrijk, het VK en de VS geven een rendement dat lager ligt dan de inflatie. In groeilanden (‘emerging countries’) is de situatie net omgekeerd. Maar bij mooie coupons hoort nu eenmaal een bepaalde risicofactor, vooral dan de volatiliteit.
10. Diversifiëren
Diversifiëren blijft de boodschap, ook in 2013. Met risicovolle investeringen moet voorzichtig en spaarzaam worden omgesprongen. Een langetermijnvisie is nodig, evenals een brede korf en enkel dat geld besteden, wat men niet direct nodig heeft. Ermee rekening houden dat een privébelegger niet de tijd of de mogelijkheid heeft om de koersevolutie dagelijks of zelfs ieder uur op te volgen en erop te reageren.
Ziezo, dat zijn de voorspellingen en raadgevingen voor beleggen in 2013 volgens specialisten van zakenbank HSBC. Vanzelfsprekend komen we hier over enkele maanden op terug voor een eerste evaluatie.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl