In 1979 verhoogde Paul Volcker — de toenmalige gouverneur van de centrale bank van de VS – in een poging de gierende inflatie de nek te breken de rente naar het tegenwoordig onvoorstelbare niveau van 20 %. Het bleek een keerpunt op de financiële markten. De rente op de kapitaalmarkten had zijn top bereikt en zou aan een daling beginnen die nog steeds voortduurt.
In deze periode van meer dan 30 jaar werd geld steeds goedkoper en beleefden beleggers gouden tijden. Vastgoedprijzen stegen naar ongekende hoogten, obligaties rendeerden uitstekend en aandelenkoersen maakten beleggers euforisch. De financiële industrie explodeerde. Banken veranderden van relatief saaie nutsbedrijven in dynamische winstmachines, vastgoedbaronnen vulden de zakenbladen met hun succesverhalen en steeds meer particulieren vonden hun weg naar de beurzen. Een generatie beleggers en huizenbezitters groeide op met de gedachte dat hun bezittingen alleen maar in waarde konden stijgen.
Natuurlijk, af en toe was er wel eens een kleine crisis en daalden de koersen wat maar dan was er altijd weer de centrale bank om de rente te verlagen en de rally op de beurs weer een nieuw leven in te blazen. Deze veelvuldig toegepaste truc werd in de financiële wereld bekend als de Greenspan-put. Met iedere nieuwe renteverlaging legde de centrale bankier als het ware een vangnet – een put-optie – onder de beurzen. De ingrijpende kredietcrisis van enkele jaren terug betekende echter het begin van het einde.
Deze keer dreigde een zware economische depressie en waren steviger middelen nodig om de economie eerst overeind te houden en vervolgens weer op gang te krijgen. De rente in de VS werd – analoog naar de reeds in Japan bestaande situatie – verlaagd naar bijna nul procent. Ook de ECB volgde, zij het iets minder rigoureus. Na een nieuwe economische terugval vorig jaar zomer werd gevreesd voor een dubbele dip en dienden de monetaire autoriteiten naar minder conventionele wapens te grijpen. Met het besluit om grootschalig staatsobligaties te gaan opkopen werden in feite de geldpersen op volle toeren aangezet.
En het had effect. De aandelenkoersen stegen met 30 %. De grondstoffen bleven niet achter en het vertrouwen in de economie nam weer toe. Door voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties te kopen veroorzaakte de Fed een waardestijging op de beurzen van 3300 miljard dollar. Het was evenmin een slechte investering. Als gevolg van de waardestijging van de staatsobligaties realiseerde de Fed sinds de start van het opkoopprogramma een rendement van ruim 40 miljard dollar.
Ruim twee maanden geleden werd QE2 beëindigd. De economische groei vertraagde en de recessievrees keerde weer terug. De beurzen daalden opnieuw en de schuldencrisis escaleerde. De VS verhoogden ternauwernood hun schuldplafond en voor Griekenland, Portugal en Ierland bleek de schuldenlast niet langer te dragen. Inmiddels wordt alom getwijfeld aan het voortbestaan van de euro. Inflatie lijkt de enig overgebleven optie van de autoriteiten om uit deze schuldenval te ontsnappen. Greenspan noemde inflatie al eens de enige vorm van belasting die de overheid zonder wet kan opleggen. Door geldontwaarding verdwijnen immers vanzelf je schulden. Bedenk bijvoorbeeld dat de dollar — sinds in 1971 de goudstandaard werd losgelaten — reeds met meer dan 90 % in waarde is gedaald.
De voor inflatie gecorrigeerde rente is inmiddels negatief geworden en beleggers zoeken op grote schaal veiliger vluchthavens als goud, Bunds en Treausuries op. In dit klimaat van lage economische groei, vergrijzing, schuldafbouw, vastgoedcrises en een negatieve reële rente lijkt het voor beleggers een grotere uitdaging dan ooit om nog enig rendement te realiseren. De situatie waar de Westerse wereld zich momenteel in bevindt lijkt sterk op die waar Japan reeds meer dan 20 jaar mee worstelt. Het adagium op de financiële markten lijkt niet langer return on capital maar return of capital. Bedenk daarbij dat wanneer overheden hun schulden middels oplopende inflatie laten eroderen veilige vluchthavens niet erg gewenst zijn. Goudbeleggers zijn gewaarschuwd.
Jan-willem Nijkamp
Publicist US Markets & werkzaam bij Fintessa Vermogensbeheer