...

Wat nou failliet? Eerst verkiezingen

13 september 2008, 10:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Ik type­er de han­del­sweek als tussen hoop en vrees”. De week startte euforisch door het red­dings­plan” van de 2 groot­ste hypotheekver­strekkers van de V.S. waar­bij een fail­lise­ment werd uit­gesteld tot nad­er order”. De rest van de week keerde de onrust terug, door­dat een Kore­aanse staats­bank afhaak­te bij over­namege­sprekken met de in moelijkhe­den ger­aak­te zak­en­bank Lehman broth­ers. Het aan­deel Lehman broth­ers stortte in. Ook andere grote spel­ers op Wall­street lieten deze week evoelige ver­liezen zien en staan te pope­len van ongeduld om het zelfde lot te onder­gaan.
.
Het laat­ste han­del­su­urt­je van afgelopen vri­jdag gebeurde wat we veel vak­er hebben gezien de laat­ste tijd; vanu­it niets ontstond een ral­ly waar­bij de aex 7 pun­ten steeg . Het week­slot van de aex kwam daarmee uit op 399.57 pun­ten zodat de aex deze week per sal­do 10 pun­ten mocht bijschri­jven. Goed gedaan mannen!
.
.
Allereerst laat ik een grafiek van de vix zien.
.
.
.
De vix is een indi­ca­tor die de rust op de mark­ten type­ert. Hoe meer onrust, hoe hoger de vix. U ziet dat de vix nu een paar weken aan het sti­j­gen is, wat inhoudt dat de onrust aan het toen­e­men is. Het geeft de volatiliteit (beweeglijkheid) van de mark­ten weer. 
.
.
Ver­vol­gens ziet u de grafiek van de sp500.
.
.
.
.
.
Ik heb een aan­tal andere indi­ca­toren geplaatst dan de afgelopen weken. Het valt me op dat het meteen een andere grafiek lijkt. Ik wil geen tun­nelvisie creeeren en wil u een zo objec­tief mogelijk beeld van de grafieken tonen. We zien dagelijks grote koer­suit­sla­gen. De voorschri­j­dend gemid­delden (MA50 en MA20) ziet u dicht bij elka­ar liggen en de koers van de sp500 ligt er onder. Dat betekent dat rond dat niveau in ieder geval weer­stand verwacht mag wor­den. Verder ziet u dat de bollinger­band zijwaarts beweegt. De bodem die afgelopen week gemaakt is ligt iets hoger dan de bodem van 15 juli, dat is posi­tief. De ADX (kracht van de trend) laat geen spec­takel zien. De MACD heeft een verkoopsig­naal gegeven maar mist vooral­snog de kracht. Vol­umes nemen toe, maar zijn nog niet op het niveau van de juli bodem. Kor­tom: ik zie posi­tieve en negatieve sig­nalen op de grafiek.
.
.
De grafiek van de aex geeft in mijn ogen door de sti­jging van afgelopen vri­jdag ook (wederom) geen duidelijkheid.
.
.
.
.
.
Hier het­zelfde ver­haal; de mid­del­li­jn van de bollinger­band is een belan­grijk weer­stand­sniveau. De MA 20 en 50 liggen ook dicht bij elka­ar. De ADX geeft totaal geen kracht en de MACD zullen we ook maar niet wakker mak­en. Door die sti­jging het laat­ste uur van afgelopen vri­jdag is er zelfs een ham­mer gemaakt wat een bodem zou aan­duiden! Het moet niet gekker worden. 
.
.
Vorige week meldde ik in mijn col­umn dat de beurzen de neer­waartse richt­ing had­den ingezet, maar dat het nog te vroeg was om daaruit ver­re­gaande con­clusies te trekken. De neer­waarste richt­ing is deze week teni­et gedaan dus ik ben voor de korte ter­mi­jn terughoudend. Ik schri­jf dit op zater­dag­mor­gen, maar ik weet dat het a.s.maandag meteen alle­maal al heel anders kan uit­pakken. Denk aan de evenuele impact van Ike en de onrust met betrekking tot Lehman wat natu­urlijk nog een staart­je kri­jgt. (vele staart­jes voor de duidelijkheid.)
.
.
Ik heb vorige week niet per ongeluk” een put­spread uit­gekozen met een wat lan­gere loop­ti­jd (novem­ber). Dat heb ik gedaan omdat ik uit fun­da­menteel oog­punt zeer negatief ben maar uit tech­nisch oog­punt (nog) niet. Heel erg kort op de bal spe­len is dan erg riskant. U kunt beter uw posi­ties wat uit­brei­den als er meer zek­er­heid is over het ver­volg. Ik verwacht nog steeds het­zelfde, dat is een forse dal­ing op ter­mi­jn. We weten ook dat de beurs de laat­ste tijd te vaak last heeft van hyper­ven­ti­latie en er rallys uit onverwachte hoek komen.
.
.
Sell the ral­ly” bli­jft mijn con­clusie bij het­geen ik zie. Ik wens u een goede han­del­sweek toe!

Rene
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.