![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De beurskoersen zijn ook in de afgelopen week weer verder gedaald. Het chemisch bankafval (de collateralized debt obligations) besmet meer en meer sectoren. En toch is er nog geen enkele bankdirecteur of toezichthouder gearresteerd. Sterker nog, de meeste mogen hun miljoenenbonussen gewoon houden. De werknemers vliegen echter met duizenden tegelijk op straat en worden met hogere overheidschulden en belastingen gestraft. Net als vroeger. En toch protesteert ook nu hier niemand tegen. De geschiedenis herhaalt zich dus opnieuw. Het enige dat we leren uit het verleden is dat er niets is geleerd uit het verleden. Met uitzondering van oplettende beleggers die profiteren middels short-posities.
De koersdalingen in oktober hebben er voor gezorgd dat de DAX ook het tweede Fibonacci-niveau heeft doorbroken. Het technische plaatje blijft grimmig, ondanks de recente, forse opleving. Wel is het beeld voor de korte termijn hierdoor enigszins verbeterd. Voor het verloop van de DAX op korte termijn is het nu van belang waar de volgende bodem wordt gevormd. De brede Eurostoxx50 zette in oktober eveneens de dalende trend onverminderd voort. Komt de daling nu bij de bodem van oktober ten einde, of zal de index op een lager niveau een bodem neerzetten? Ook de Franse CAC40 worstelt met deze vraag. De index is dermate hard gedaald dat de stijgende steunlijn, die de druk op de index al meerdere decennia opvoert, aan een test werd onderworpen. Recent merkten wij op dat deze steunlijn een springplank zou kunnen zijn voor een (tijdelijk) herstel. In de afgelopen weken bleek de CAC40 inderdaad vanaf dit niveau op te veren. De dalende trend oefende echter zoveel druk uit op de CAC40, dat de index wederom de meerjarige stijgende steunlijn aan een test onderwerpt.
Euro worstelt met Fibonacci
De top van de Europese munteenheid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde versus de Amerikaanse dollar inmiddels tot een niveau dat we kennen uit 2006. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekende, is overtuigend doorbroken. Het beeld is inmiddels in alle tijdsvlakken aanzienlijk verslechterd. De euro tikte zelfs een laagste koers aan onder $ 1,24. De korte termijn dalende trend blijft intact. Na de vorming van de lagere top in september heeft de euro in oktober alweer een lagere bodem gevormd. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde de euro opnieuw niet teleur. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien zich rond dit niveau een Fibonacci retracement level bevindt. Op dit moment test de euro opnieuw dit steunniveau. Zal de euro wederom opveren of is dit slechts een consolidatie binnen de dalende trend?
Brent zakt door bodem 2007
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar moest vervolgens uit een ander vaatje tappen. Brent-olie heeft inmiddels alle Fibonacci retracement-niveaus doorbroken en is inmiddels weer terug bij af. Het verloop van de euro/dollar, alsmede de ontwikkelingen van een afkoelende wereldeconomie, lijken opnieuw het lot van de olieprijs te bepalen. Volgens grondstoffengoeroe Jim Rogers betekent de huidige correctie daarentegen een mooi instapmoment. Rogers krijgt bijval van Pieter Boot. De directeur duurzame energie en technologie van het Internationale Energie Agentschap zei dat olievelden snel leeg raken, waarbij de productiedaling sneller verloopt dan verwacht. De Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (OPEC) zei vaker te zullen ingrijpen bij dalende olieprijzen. “In de huidige extreem volatiele situatie zijn een scherper toezicht en een frequentere interventie noodzakelijk”, aldus de OPEC in een maandelijks olierapport. Vooralsnog blijft een opleving van de olieprijs echter uit, sterker nog: Brent doorbrak onlangs zowel de meerjarige, stijgende steunlijn als het dieptepunt van 2007.
Nasdaq op laagste stand in ruim vijf jaar
De Nasdaq werd de afgelopen maanden eveneens mee naar beneden gezogen door het negatieve sentiment. Het derde en laatste Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 2003 tot de top van 2007, heeft inmiddels ook de geest gegeven. Aangezien de bodem van oktober het inmiddels ook heeft begeven, krijgt de dalende trend een nieuwe impuls. De S&P500 daalde eveneens tot onder de bodem van oktober. De Dow heeft vanaf de top op 14.198 punten de daling ingezet. Zelfs de 8.000-puntengrens bleek tijdens deze daling niet langer heilig. Een verdere daling richting de dieptepunten van 2002/2003 kan daarom niet worden uitgesloten. Vraag is ook hier, waar de volgende bodem komt te liggen. Terugblikkend moeten we vaststellen dat we toch bijzonder veel kunnen leren uit het verleden. Of u dat ook doet, is aan u.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.