Langzaam maar zeker raken de mogelijkheden van de overheden uitgeput. Schatkistbewaarder Paulson wil nu het restant van het $ 700 miljard bedragende noodfonds breder gaan inzetten. Het opkopen van cdo’s, ook wel het chemisch afval van de banken genoemd, lijkt niet langer haalbare kaart. Daaruit concludeert de markt dat het met de economie kennelijk slechter is gesteld dan men al vreesde. Vastgoedfonds TRE Investments maakte bekend zijn rentebetalingen op te schorten. Ook de vastgoedfondsen van Wilgenhaege zijn in de problemen gekomen. In de bouw- en automobielsector wordt de roep om hulp eveneens steeds sterker. Het rentetarief van de centrale banken kan niet veel verder naar beneden. En met een toenemend aantal partijen dat aanspraak doet op het potje geld, komt de bodem steeds sneller in zicht.
Maar misschien is de redding nabij, nu de nood zo hoog is. De S&P500 is aanbeland bij de bodem van dit jaar en kan wellicht hiervan opveren. Een doorbraak echter impliceert een vervolgdaling richting de dieptepunten van 2002 en 2003. De Dow leefde in de afgelopen weken op en vormde een hogere top. Toch is het beeld voor de korte termijn op zijn best neutraal, aangezien hier een lagere bodem aan vooraf ging. Vraag is nu, waar de volgende bodem komt te liggen. Is dit onder, gelijk aan of boven de bodem van oktober? Voor de Nasdaq bleek de vorige top een brug te ver, waarna de technologie-index weer tot het laagste punt van dit jaar is teruggezakt. Aangezien de Nasdaq al door het derde Fibonacci retracement niveau is gezakt, wordt een lagere bodem steeds waarschijnlijker. In dat geval zou de dalende trend een nieuwe impuls krijgen. Het blijft voorlopig dus oppassen geblazen.
Rente op weg naar de bodem van 2008
Vanwege de aanhoudende en steeds erger wordende kredietcrisis blijven beleggers uit aandelen en in staatsobligaties vluchten. Hierdoor blijft de rente onder druk staan. Het is opmerkelijk dat veel beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 4% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (3,2%), belasting (1,2%) plus het risico van dalende obligatiekoersen. Lange tijd leken beleggers zich weinig zorgen te maken over een eventueel stijgende inflatie. De rente daalde vanaf een hoogtepunt rond 4,85% in juli tot onder het 4,1%-niveau. De rente bevindt zich sinds de zomermaanden in een dalende trend. Het is van groot belang dat de bodem van dit jaar standhoudt. Een doorbraak geeft de dalende trend een nieuwe impuls, waarbij er zelfs sprake is van een failure van het omgekeerde kop-schouderpatroon hetgeen extra druk op de rente veroorzaakt. Mocht deze bodem standhouden, dan kan er een (fors) herstel worden ingezet richting de neklijn.
Nikkei laat de moed zakken
De Japanse index noteerde circa 20 jaar geleden rond 40.000 punten. Sindsdien bevindt de Japanse index zich in een afschuwelijke bear market. Beleggers die een buy and hold-strategie hanteerden, staan inmiddels op een verlies van circa 80%. De doorbraak van de horizontale steun rond 12.000 punten vormde de genadeklap, waardoor de Nikkei opnieuw in een vrije val belandde. Vanuit technisch perspectief, zijn er nauwelijks lichtpunten in de grafiek te vinden, zodat wij onze vingers voorlopig niet willen branden aan beleggingen in de Japanse index. Eind oktober doorbrak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laagste slotstand in meer dan een kwart eeuw moest optekenen. De Nikkei toont het resultaat van een pappen-en-nathouden-beleid. In het Westen gebeurt nu vrijwel hetzelfde: de centrale banken en overheden pompen miljarden in een ziek financieel systeem, dat bezweek onder grootschalige (vastgoed)speculatie en verlagen de rente tot bijna nul. Het is niet te hopen dat Japan een leading indicator is voor het Westen, want dan hebben we nog een aantal barre decennia voor de boeg.
CAC40 op zoek naar de bodem
Nadat de CAC40 onder de 4000-puntengrens dook, was het einde zoek en doorbrak de Franse index alle denkbare Fibonacci-niveaus. De index is dermate hard gedaald dat inmiddels de stijgende steunlijn, die de druk op de index al meerdere decennia opvoert, aan een test is onderworpen. Recent merkten wij op dat deze steunlijn een springplank zou kunnen zijn voor een (tijdelijk) herstel. In de afgelopen weken bleek de CAC40 inderdaad vanaf dit niveau op te veren. Hoewel deze herstelbeweging een positief teken is, is er nog geen aanleiding tot grote vreugde: de huidige opleving vindt immers plaats binnen een dalende trend. Al met al is het beeld voor de korte termijn hooguit neutraal. Ook de andere Europese indices staan nog steeds onder druk. Zolang de indices er niet in slagen een hogere bodem neer te zetten, is de recente opleving niet meer dan een herstel binnen de dalende trend.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.