De goudprijs gedenomineerd in euro brak deze week weer eens alle records. Op de particuliere markt betaalt u nu tussen de 28 en 30 duizend euro per kilo, een verdrievoudiging van de prijs ten opzichte van 2000 (toen de AEX zijn all time high zette), en een verdubbeling sedert 2007. Zijn die prijzen eigenlijk wel redelijk? En is het nu nog wel verstandig om in de goudmarkt te stappen?
De wereldwijd overheersende macro-economische doctrine, het Keynsianisme, leert ons dat goud een barbaars overblijfsel is uit het verleden. In dat verleden waren monetaire stelsels gebaseerd op monetair metaal, te weten zilver en goud. Het bankpapier dat in omloop werd gebracht waren bewijsjes dat er ergens in een bankkluis een hoeveelheid goud was opgeborgen die overeenkwam met de hoeveelheid goud die op het biljet werd vermeld.
Zowel goud als zilver hebben de voor bankiers en politici onhebbelijke eigenschap dat ze niet kunnen worden bijgedrukt. De megalomane geldschepping die nu nodig is voor het handhaven van de overheidsbegrotingen van bijvoorbeeld Griekenland (Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, enz.) was in het verleden onmogelijk. Het is die situatie die de wereldberoemde econoom Keynes blijkbaar barbaars achtte.
Maar stel nu eens dat het systeem van volledige gouddekking nog steeds in voege was. Als we de totale hoeveelheid geld die in omloop is gebracht door centrale banken in verhouding brengen tot de totale hoeveelheid goud die de centrale banken in reserve houden, dan krijgen we een schatting van de bovengrens van de goudprijs. Omdat de centrale banken voornamelijk geld in omloop brengen door geld tegen rente uit te lenen aan de staat, krijgen we een onderschatting van het totale geldvolume als we de grootte van de staatsschulden bepalen.
Nemen we de Verenigde Staten. Op het moment dat ik deze regels schrijf heeft de VS een staatsschuld van om en bij de 12.950.000.000.000 dollar (dit cijfer is wanneer u dit leest al een tiental miljard omhoog gegaan). De officiële goudreserves bedroegen eind december 2009 ongeveer 8.133.000 kg. Elke kilogram goud vertegenwoordigt dus 12.959 biljoen/8,133 miljoen dollars, zodat we een goudprijs krijgen van 1.592.278 dollar/kg. Bij de huidige wisselkoers van 1,30 dollar/euro zou dat neerkomen op een goudprijs van 1.224.830 euro/kg.
Een alternatieve berekening van de goudprijs in euro is gebaseerd op de totale schuld van de eurozone, ongeveer 9,5 biljoen euro. De hoeveelheid reserves aan goud in de eurozone wordt geschat op 10,8 miljoen kilogram. Dat geeft een goudprijs in euro van ongeveer 879,000 euro/kg.
Er is kortom, nog wel enig groeipotentieel voor de goudprijs.