...

Wat is een goede prijs voor een kilogram goud?

5 mei 2010, 13:11 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De goud­pri­js gede­nom­i­neerd in euro brak deze week weer eens alle records. Op de par­ti­c­uliere markt betaalt u nu tussen de 28 en 30 duizend euro per kilo, een ver­drievoudig­ing van de pri­js ten opzichte van 2000 (toen de AEX zijn all time high zette), en een ver­dubbel­ing sedert 2007. Zijn die pri­jzen eigen­lijk wel redelijk? En is het nu nog wel ver­standig om in de goud­markt te stappen?


De wereld­wi­jd over­heersende macro-economis­che doc­trine, het Keyn­sian­isme, leert ons dat goud een bar­baars overbli­jf­sel is uit het verleden. In dat verleden waren mon­e­taire stelsels gebaseerd op mon­e­tair metaal, te weten zil­ver en goud. Het bankpa­pi­er dat in omloop werd gebracht waren bewi­js­jes dat er ergens in een bankkluis een hoeveel­heid goud was opge­bor­gen die overeenkwam met de hoeveel­heid goud die op het bil­jet werd vermeld.

Zow­el goud als zil­ver hebben de voor bankiers en politi­ci onhebbe­lijke eigen­schap dat ze niet kun­nen wor­den bijge­drukt. De mega­lo­mane geld­schep­ping die nu nodig is voor het hand­haven van de over­hei­ds­be­grotin­gen van bijvoor­beeld Grieken­land (Span­je, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Stat­en, enz.) was in het verleden onmo­gelijk. Het is die sit­u­atie die de wereld­beroemde econoom Keynes blijk­baar bar­baars achtte.

Maar stel nu eens dat het sys­teem van volledi­ge goud­dekking nog steeds in voege was. Als we de totale hoeveel­heid geld die in omloop is gebracht door cen­trale banken in ver­houd­ing bren­gen tot de totale hoeveel­heid goud die de cen­trale banken in reserve houden, dan kri­j­gen we een schat­ting van de boven­grens van de goud­pri­js. Omdat de cen­trale banken voor­namelijk geld in omloop bren­gen door geld tegen rente uit te lenen aan de staat, kri­j­gen we een onder­schat­ting van het totale geld­vol­ume als we de grootte van de staatss­chulden bepalen.

Nemen we de Verenigde Stat­en. Op het moment dat ik deze regels schri­jf heeft de VS een staatss­chuld van om en bij de 12.950.000.000.000 dol­lar (dit cijfer is wan­neer u dit leest al een tien­tal mil­jard omhoog gegaan). De offi­ciële goudreserves bedroe­gen eind decem­ber 2009 ongeveer 8.133.000 kg. Elke kilo­gram goud verte­gen­wo­ordigt dus 12.959 biljoen/8,133 miljoen dol­lars, zodat we een goud­pri­js kri­j­gen van 1.592.278 dollar/​kg. Bij de huidi­ge wis­selko­ers van 1,30 dollar/​euro zou dat neerkomen op een goud­pri­js van 1.224.830 euro/​kg.

Een alter­natieve bereken­ing van de goud­pri­js in euro is gebaseerd op de totale schuld van de euro­zone, ongeveer 9,5 biljoen euro. De hoeveel­heid reserves aan goud in de euro­zone wordt geschat op 10,8 miljoen kilo­gram. Dat geeft een goud­pri­js in euro van ongeveer 879,000 euro/​kg.

Er is kor­tom, nog wel enig groeipo­ten­tieel voor de goudprijs.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.