
Wat zijn Crashes en Bubbels?
Een bubbel :
Een bubbel creëren is een manier van investeren waarbij de emoties van de mens de overhand krijgen. Over een bubbel spreekt men wanneer er door investeerders zo veel vraag is naar een aandeel, dat de prijs zo stevig oploopt dat deze geen duidelijke weerspiegeling meer is van de reële waarde van het aandeel (bedrijf) die door de feitelijke prestaties zou moeten worden vastgesteld. Zoals echte zeepbellen, kunnen beursbubbels behoorlijk groot worden.
Geen enkele zeepbel blijft bestaan, ooit springt ze … Aandelenbubbels tonen ook vaak het gedrag dat ze steeds groter worden naarmate de tijd vordert. Maar gezien de reële waarde van een onderliggende waarde zal de prijs er op termijn zeker naar terug moeten keren als er geen sprake is van een groei evenredig aan het tempo waarmee de bubbel zich vormt. Dat hebben we vaak genoeg kunnen merken de afgelopen 5 jaar. Zeker toen de DOTCOM-bubbel barstte. En wanneer de bubbel barst, dan zal de extra premie die men betaalde om met de hype mee te doen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Een CRASH :
Een CRASH noemen we een grote daling over de gehele markt, bijna altijd het gevolg na het creëren van een bubbel. Er werd een situatie gecreëerd waarbij de druppel de emmer doet overlopen. In die situatie probeert de meerderheid van investeerders de markt tegelijkertijd te ontvluchten en krijgt men op die manier te maken met grote verliezen. Omdat de investeerders op het moment van het barsten van een bubbel het zich opstapelen van verliezen merken, is hun gedrag tijdens een CRASH gebaseerd op paniek. Ze hopen snel hun lading aandelen aan een ander over te laten, ofwel zoeken ze kopers voor hetgeen niemand meer wil. Het is een markt met veel verkopers en vrijwel geen kopers op dat moment. Uiteraard resulteert dit gedrag zich in een fors dalende markt, wat uiteindelijk door iedereen zal worden gevoeld. Typerend voor een CRASH is dat er nadien meestal een depressie volgt.
Verhouding tussen een Bubbel en een CRASH :
De verhouding tussen een Bubbel en een CRASH zijn gelijkaardig als de verhouding tussen bijvoorbeeld wolken en regen. Er kunnen wolken zijn zonder dat het hoeft te regenen maar het kan nooit regenen zonder dat er wolken zijn. Bubbels zijn als wolken en een CRASH kan men kwalificeren als de werkelijke regen. Historisch bekeken kan een CRASH alleen maar ontstaan als er genoeg bubbels zijn en hoe dikker de wolken ofwel hoe groter de bubbel hoe harder het kan regenen ofwel des te feller de CRASH.
Ook is het belangrijk om ook het verschil tussen een CRASH en een correctie op te merken, soms is het moeilijk om dit in te zien. Na een stijging van 20% kan door de positief gerichte beleggers een daling van 10% al worden ervaren als een CRASH terwijl het niet meer is dan een correctie op een lange stevige rally. Als een algemene regel zou men een correctie kunnen aanduiden als een daling die minder dan 15% bedraagt. Verassend is ook dat sommige CRASH dalingen werden gezien als een correctie. Dat was zo in 1987 terwijl dit wel een echte CRASH was.
Jan heeft een serie gemaakt over diverse bubbels en CRASHES die de afgelopen eeuwen plaatsvonden. U kunt deze zien door de onderstaande links aan te klikken.
Beursgeschiedenis: Waanzin, hypes, crashes: deel 3
Beursgeschiedenis: Hypes, crashes, waanzin: deel 4
Beursgeschiedenis: Hypes, crashes, waanzin: deel 4
en uiteraard ook het artikel
20 november 2005
Guy Boscart
US Markets