...

WAT HET MEEST OPVALT………

25 september 2010, 10:41 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

is dat de vooruitziende blik in de inter­na­tionale financieel/​economische pers tot dus ver te weinig aansluit op de werke­lijkheid. De visies var­iëren van gematigde groei tot een dou­ble dip in het erg­ste geval. Een dubbele dip dient dan vooral te wor­den gezien als een terug­val­lend groeis­ce­nario zon­der wezen­lijke aan­dacht voor de reële gevaren die ons meer dan ooit omrin­gen en bedreigen.


Intussen heeft een totale injec­tie van $3,700 mil­jard in de V.S. niet meer opgeleverd dan een bij voort­dur­ing ver­slechterende vast­goed- en arbei­ds­markt, met het parool voor de con­sument de hand op de knip te houden. Tot nog toe is mark­ton­rust uit­ge­bleven en daar is het nu pre­cies om te doen. Waarom zou je naar buiten bren­gen dat de koop­kracht van het (fiat)geld volledig wordt uit­ge­woond” en in feite niet meer dan een ideële of fic­tieve waarde verte­gen­wo­ordigt? Wie dat kan onder­schri­jven? De cen­trale bankiers eux-mêmes, omdat ze de rente als de pri­js van het geld hebben terugge­bracht naar nage­noeg niks.

Er is nie­mand die je kan wijs mak­en dat er geen gigan­tis­che vraag naar kap­i­taal bestaat. In tegen­deel, de cen­trale banken annex cen­trale over­he­den hikken enorm aan tegen de (her)financiering van schuld. Nor­maal gespro­ken sti­jgt de pri­js bij toen­e­mende vraag. Onder de huidi­ge omstandighe­den zou een sti­j­gende rente echter de doo­d­steek voor de economie beteke­nen. Door de geld­markt mid­dels de drukpers (zon­der onder­pand!) te bli­jven ver­ruimen, is er weer genoeg kap­i­taal om de rente laag te houden. Deze rente­fix­ie” is nodig om ook de rente­be­talin­gen zo laag mogelijk te houden in ver­band met de oplopende staatsschuld.

Intussen zien we naast de tox­id schulden van banken nu ook tox­id schulden van stat­en op de bor­den staan. Daar komen bin­nenko­rt de schulden van lagere over­he­den (stat­en, coun­ties en ste­den) bij. Vol­gens niet beves­tigde bron­nen belopen deze al in de orde van grootte van bij­na $3.000 mil­jard dol­lar. Met al dit schuldgeweld bli­jft de triple‑A sta­tus van de V.S. niet­temin onver­min­derd gehand­haafd, ter­wi­jl de PIIGs-lan­den om dezelfde reden al flink zijn afge­waardeerd. Het ver­schil wordt gemaakt door het autonome gebruik van de geld­pers. De PIIGS als onderdeel van het euro­cir­cuit kun­nen dat niet!

Vol­gens Har­vard pro­fes­sor Niall Fer­gu­son zullen de Verenigde Stat­en alleen al dit jaar bij­na even­veel papi­er” uit­geven als alle stat­en in de wereld bij elka­ar. Daar­van gaat ca. 45% naar Defen­sie. De V.S. hebben immers nog steeds around the globe mil­i­taire belangen.

Voor­ma­lig Fed Pres­i­dent Alan Greenspan komt een beet­je laat” nu ein­delijk voor de draad met zijn opmerkin­gen een eind te mak­en aan de belast­ingver­lagin­gen en het door­draaien” van geld, omdat de gevol­gen schi­er onoverzien­baar worden.

Goed voor­beeld doet goed vol­gen
Al reeds geruime tijd blijkt dat veel hui­seigenaren niet meer hun hypotheek (het huis staat toch onder water”) betal­en maar er de voorkeur aan geven hun hypotheek­cen­t­jes in een soort après nous le déluge (na ons de zond­vloed) stem­ming te best­e­den aan leukere zak­en” als een bezoek aan een restau­rant, de shop­ping mall of een vakantie. Vol­gens schat­tin­gen ligt het aan­tal wan­be­talers op een slordi­ge zes miljoen dus met het voordeel” dat de con­sumente­nu­it­gaven nog enigszins op peil” bli­jven. De spaar­quote is bijgevolg veel lager.
In de Wall Street Jour­nal van 18 dez­er stond ver­meld dat de totaal uit­staande hypotheekschuld in twee jaar is teruggevallen van $13,3 biljoen naar $12,6 biljoen of een ver­schil van $610 mil­jard. Hier­van blijkt intussen bij de banken maar liefs $588 mil­jard in rook te zijn opge­gaan de veilin­gop­breng­sten niet meegerek­end. Slechts $22 mil­jard of 0.08% is aan de bank terug­be­taald. Dit is een veeg teken voor een besluit inza­ke oph­eff­ing van de renteaftrek in ons land. Voorts werd opge­merkt dat de res­i­den­tiële vast­goed­waarde vanaf de top in 2005 op $13.1 biljoen bij­na is gehalveerd naar $6,67 biljoen.

Vol­gens opgave van de FDIC ligt de totale leningschuld van huishoudens, bedri­jf­sleven en over­heid opgeteld thans rond $52 biljoen of wel 360% van het Amerikaanse BBP. In 1930 bedroeg dit slechts” 260%.


Vertrouwen
Met thans 44 stat­en in het rood en meer dan 1.500 banken op tilt, waar­van 19 grote staan zo langza­mer­hand alle sig­nalen wel op rood. Niet­temin bli­jft Bernanke de ver­slav­ing met meer drugs bestri­j­den”. Toch blijkt het vertrouwen in het vol­strekt waarde­loz­er wor­dende bankpa­pi­er nog steeds niet in ern­stige mate te zijn aange­tast. Het enige sig­naal van een tikkende tijd­bom” als motie van wantrouwen wordt weer­spiegeld in de sti­jging van het edel­metaal. Het is dé indi­ca­tor van het mis­lukken van een mon­e­taire poli­tiek die is ingezet met het doorknip­pen van de goud­kop­pel­ing in 1971.Vandaar de rabi­ate manip­u­laties op de futures markt. De vier grote cen­trale banken (V.S, U.K., Europa en Japan) hebben in alle vri­jheid vier ontem­bare mon­sters kun­nen creëren zon­der dat hierte­gen – gegeven de nog onoverzien­bare gevol­gen (deflatie, stagflatie, (hyper)inflatie) – in geen dez­er regio’s van par­lemen­taire zijde effec­tief verzet is gekomen!



Deflatie, Stagflatie, (hyper)inflatie
In de wan­del­gan­gen” lopen de menin­gen sterk uiteen omtrent een mogelijk deflatie- of (hyper)inflatie sce­nario. Ook het woord stagflatie – men­geling van economis­che stag­natie en inflatie – is weer gevallen.

Deflatie ontstaat als gevolg van vraa­gui­t­val en inflatie door toen­e­mende vraag zon­der dat het aan­bod hier­mee gelijke tred weet te houden (grond­stof­fen).

Hyper­in­flatie is van een geheel andere orde. Hyper­in­flatie ontstaat bij het weg­vallen van het vertrouwen in de munt. Dat ver­taalt zich in omzetting van papi­er” in hard assets (ook voed­sel), waar­van de vraag snel sti­jgt met ham­sterge­drag en een niet meer te stillen pri­jsspi­raal tot gevolg. 

Een mogelijke deflatie wordt door de cen­trale bankiers met niet afla­tende geld­cre­atie te vuur en te zwaard bestre­den. Bijgevolg resteert er uitein­delijk maar één sce­nario en wel dat van de hyper­in­flatie. Met als voordeel” dat daarmee alle uit­staande schulden bij­na over night ver­damp­en. Dat is ram­pza­lig voor dege­nen die met schulden achter bli­jven en een ver­loss­ing” voor dege­nen die anders bij gebrek aan ade­quate reserves (bijvoor­beeld goud) in gebreke had­den moeten wor­den gesteld: de (cen­trale) banken en de over­he­den. Andere opties zijn er niet ten­z­ij men kiest voor oor­log! Dat zou ook niet de eerste keer zijn en blijkt goed voor de wapenin­dus­trie. Boven­di­en scharen de burg­ers zich in een oor­log door­gaans achter de politi­ci (Iran optie?).

Gebakken peren
De volledig uit de hand gelopen schuld- en geld­groei tot in de zil­lions’ is voor de meesten even onbe­vat­telijk als de implosie van een wereldrijk. Hoewel dit giftige fenomeen al in de verre his­to­rie even bek­end is als het edel­metaal, gaat onze his­torische belev­ing domweg niet zo ver terug. Dat heeft Kon­drati­eff met z’n lange golf­be­weg­ing al aange­toond. De moti­vatie onder deze beweg­ing was gebaseerd op de lev­ens­du­ur van de gemid­delde mens in de 19e, begin 20e eeuw. Echter, zo oud als Methusalem wor­den we niet meer” en daar­door mis­sen we ration­eel het overzicht.

Vóór de oor­log kocht je pas als je geld had, na de oor­log als je kredi­et kreeg. Als gevolg van de door het kredi­et ver­snelde economis­che groei kon­den we ons steeds meer kredi­et veroorloven en was er sprake van een vraag gedreven economie. We zagen niet dat steeds meer kredi­et ook steeds meer schuld creëert en dat de onderliggende economis­che groei op z’n minst gelijke tred diende te houden met de kredi­et­groei. Zo bleef alles maar sti­j­gen: de beurs, het vast­goed en mede als gevolg daar­van onze fic­tieve” koop­kracht. Het huishoud­boek­je deed er steeds min­der toe. Wie geen schulden maak­te was een dief van z’n eigen vooruit­gang. Naar­mate de rente vanaf de jaren 80 begon te dalen, nam daarmee boven­di­en ook de risi­cop­er­cep­tie steeds verder af met als resul­taat: de thans gebakken peren.

Einde groeis­ce­nario
Het groeis­ce­nario is met het Lehman débâ­cle in 2008 voor­goed verd­we­nen. We zijn toen langs de rand van de afgrond gescheerd zon­der de con­touren van die afgrond nog vol­doende op ons netvlies te hebben gekre­gen. Achter­af lijkt het meer op een boze droom met daaraan gekop­peld de pret­tige” droom dat de ontspo­orde trein van de economie mid­dels onge­brei­delde stim­u­lerin­gen weer op het juist spoor kan wor­den gezet. Dit sprook­je zal nog wel even gaande wor­den gehouden, omdat er over zes weken tussen­ti­jdse verkiezin­gen plaats vin­den. Begri­jpelijk dat Oba­ma alle zeilen zal willen bijzetten om er niet al te gedeukt” uit te komen. Thans heeft hij geen andere optie meer dan zijn klanten” met nog meer geld­in­jec­ties tevre­den te stellen en dat voor­spelt nog min­der goeds voor de toekom­stige koop­kracht van de dol­lar. Een echte cri­sis is hoe dan ook onver­mi­jdelijk, over change gespro­ken! Of zoals een Amerikaans econoom het uit­druk­te: the U.S. is out of bullits!’

Cri­sis
Dat woord ken­nen we nog uit de jaren 30. Eigen­lijk is het een onjuiste aan­duid­ing, omdat het woord cri­sis” niet meer of min­der dan omslag” betekent. Omslag betekent in dit kad­er niet anders dan een drem­pel­pro­ces naar een andere tijd dat onze vooroud­ers nog ken­nen van grote ver­liezen voor velen en tegelijk grote winst voor enke­len die hun tijd goed had­den ver­staan. De markt beloont immers zelden de meerder­heid! Een cri­sis is nodig om een zuiv­er­ing­spro­ces af te dwingen.

Om even bij stil te staan
Tot dusver vin­den we het vanzelf­sprek­end dat we met één druk op de knop beschikking hebben over elek­triciteit, lei­d­ing­wa­ter, tele­foon, koelka­st, geyser, bad, tv, com­put­er, smart phone, (2e) auto, pin­pas, cred­it cards, een (2e) vlieg­vakantie, prachtig soci­aal vangnet, ach­ter­deurt­je voor de oude dag and what have you’ zon­der er bij na te denken welke com­plexe (geld)infrastructuur hier­aan ten grond­slag ligt. We zouden geen dag meer zon­der kun­nen, ter­wi­jl al deze zak­en een eeuw gele­den nog nage­noeg onbek­end waren. Een dergelijke ontwik­kel­ing zou des­ti­jds voor onmo­gelijk zijn gehouden en zou zon­der de almaar sti­j­gende economis­che (kredi­et)- en koop­kracht­groei sinds WO II nooit zijn gere­aliseerd. Nu staan we op het sni­jvlak van deze ontwik­kel­ing maar kun­nen nog niet geloven dat de bergen uitein­delijk niet tot in de hemel zullen reiken.

Teke­nen aan de wand
De onverwachte onder­gang van zak­en­banken als Bear Stearns en Lehman in 2008 stond borg voor zware paniekre­ac­ties als gevolg waar­van alle beleg­gingscat­e­gorieën door het put­je” gin­gen. Ingegeven door de recente opstelling van opinielei­ders als War­ren Buf­fett (er komt geen dubbele dip) en het Nation­al Bureau of Eco­nom­ic Research (dit insti­tu­ut bleek een dik jaar(!) nodig te hebben om uit te reke­nen dat de lang­ste en diep­ste recessie van 18 maan­den sinds juni 2009 voor­bij” is) mag je even­wel een nieuwe paniekre­ac­tie niet uit­sluiten. Zo zijn er meerdere mark­t­par­ti­jen met té grote belan­gen in de finan­ciële wereld die de bui wel zien hangen maar er niets meer tegen kun­nen doen dan melden dat ze het achter­af niet hebben zien aankomen. Zon­der dit naar buiten te bren­gen zullen zij zich ongetwi­jfeld wel hebben ingedekt.

Onheil voorkomen
Alleen als beleg­ger uit­gerust met een degelijke strate­gie en een juiste asset mix gericht op koop­kracht­be­houd kun je dit onheil voorkomen. Dat klinkt miss­chien niet echt opwindend maar wel als blijkt dat je straks met uit­ge­woond papi­er” weinig meer kunt uitrichten.

Robert Bron­cel

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.