Vele indices, de Dow Jones Industrial Average op kop, bevinden zich in steeds maar ijler wordende berglucht. Dat kan gevaarlijk worden, want een kleine aarzeling of misstap is genoeg om de diepte in te tuimelen. Met andere woorden: we zien zeepbellen ontstaan en dat is nooit goed.
Wanneer komt de klap?
We zullen om te beginnen enkele charts bekijken. De opvallende parallellen in het koersverloop kunnen geen toeval zijn.
De Dow Jones Industrial Average (DJIA) heeft vorige zomer zijn stijgijzers aangetrokken en is in enkele maanden tijd van ca 10.706 naar 12.786 punten geklommen, een stijging met meer dan 19%. Dan was er een uitschuiver van ca ‑5,8%, maar de index vond het paadje bergop terug en lijkt ambitie te hebben om de all time high van 20 februari ll. te evenaren. We zeggen wel: ‘lijkt’.
De Standard & Poors 500 (SP500) stond vorig jaar op 13 juni nog op ca 1224 punten, maar dan volgde deze index het voorbeeld van de DJIA en bereikte op 20 februari van dit jaar zijn culminatiepunt op ca 1460 punten, dat is net als de DJIA meer dan 19% hoger. Alsof het afgesproken was, was er een terugval en stond de SP500 op 5 maart op ca 1374 punten, dat is ca 5,9% lager. Sindsdien is een herstelbeweging op gang gekomen.
Op 22 februari ll. scheerde de Nasdaq zijn hoogste top in 5 jaar, maar die ca 2525 punten zijn nog mijlenver van de all time high van 5049 punten van 22 maart 2000. Zeven jaar na de knal waarmee de technologiebel het begaf, is de index nog maar op de helft van zijn maximum. Dat doet denken aan de lessen van de crash van 1929. De beleggers die net voor de rampzalige 24ste oktober 1929 het hebben gewaagd posities te nemen, waren de komende 18 à 20 jaar eraan voor hun moeite. Want zolang heeft het geduurd vooraleer ze een return hadden op hun inzet. Na de klap van 1987 was het iets beter, maar toen is het Plunge Protection Team
(de Poppenspelers zoals wij dit exclusieve groepje noemen) in actie gekomen…
Het koersverloop van de AEX loopt parallel met de grote broers uit de VS. Op 26 februari ll. sloot deze index op 511,17 punten. Dat mooi, maar nog niet zo mooi als in het voorjaar van 2002, toen de AEX flirtte met 525 punten.
Enkele dagen geleden, op 9 april ll., stond de Bel20 op een recordhoogte met 4.595.72 punten. Ook voor deze index wordt de lucht bijzonder ijl.
Voor de Franse CAC40 en de Japanse Nikkei gelden analoge commentaren.
Alles staat hoog, hoog, hoog. De aandelen worden duur, duur, duur. Hoelang kan er in al die zeepbellen nog lucht worden bijgepompt?
In deze context lijkt het ons gepast, even terug te blikken op wat we schreven in deel 6 van de artikelenreeks Hypes, crashes, waanzin. Toen, en dat was in december 2005, waren we al van mening dat er zich een bubbel aan het vormen was, die zou eindigen in een crash. Wij citeerden enkele indicatoren:
— Euforie in de media, in de zin dat wordt aangeraden om te beleggen in aandelen of dat je minstens je posities moet vergroten.
— Berichten over ‘andere tijden’, ‘nieuwe economie’ e.d.
— Inflatie die op hol slaat, waarbij alles duurder wordt, zoals brandstof, levensmiddelen, huishuur, vakanties.
— Stijgende goudprijs.
— Juichende boodschappen van regeringsleiders i.v.m. de economie.
We zijn van mening, dat deze indicatoren nog niet aan kracht hebben ingeboet.
Goudprijs van 1975 tot op heden
Zo is er de goudprijs, die bijna het peil van 1979 heeft bereikt. Na het record in die periode is deze prijs weggezakt tot de steun van 250 dollar om dan resoluut de berglucht op te zoeken.
Dollarkoers, 2002 tot 13 april 2007 (1,3538 dollar/euro)
Tegelijkertijd doet de dollar zijn best, om het dieptepunt tegenover de euro van eind 2004-begin 2005 te evenaren (of te overtreffen). Dit is geen riante situatie voor de greenback, noch voor het land van Uncle Sam. Lees meer hierover in Guy Boscarts artikel EURO klaar voor sprong 1,364 dollar.
De huidige zeepbellen zullen klappen, is het niet over twee weken, dan over twee maanden of over twee jaar.
Nu zult u denken dat het toch al sinds 2005 is, dat we waarschuwen voor een crash, die er nog altijd niet komt. Mogen we u eraan herinneren, dat Alan Greenspan op 5 december 1996 met de inmiddels beroemd geworden woorden ‘irrational exhuberance’ verwittigde voor de technologiecrash van maart 2000?
Een verwittigde man/vrouw is er twee waard. Daarom zeggen we niet, dat u in paniek alle posities moet gaan sluiten.. Tot slot herhalen we onze adviezen van geciteerd artikel Hypes, crashes, waanzin:
a) neem geregeld winst op long-posities, een winst tot 10% is al voldoende,
b) werk met stop losses, waarvan je het niveau desnoods dagelijks aanpast,
c) schuw short-posities niet
d) zodra de beurs waarin je hebt belegd op 1 dag 5% daalt, doe dan onmiddellijk alle long-posities weg,
e) let op voor adviezen van makelaars, banken of andere ‘specialisten’,
f) volg het nieuws en de commentaren op deze site.
De ploeg van US Markets volgt de evolutie op de markten van nabij op en zal alles in het werk stellen, tijdig te verwittigen als het dreigt mis te lopen. Maar vergeet nooit, dat een crash heel snel kan gaan. Samengevat: we raden u aan, hoe dan ook kort op de bal te spelen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
15 april 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.