...

Wanneer komt de klap?

15 april 2007, 17:41 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Vele indices, de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age op kop, bevin­den zich in steeds maar ijler wor­dende berglucht. Dat kan gevaar­lijk wor­den, want een kleine aarzel­ing of mis­stap is genoeg om de diepte in te tuime­len. Met andere woor­den: we zien zeep­bellen ontstaan en dat is nooit goed.


Wan­neer komt de klap?


We zullen om te begin­nen enkele charts bek­ijken. De opval­lende par­al­lellen in het koersver­loop kun­nen geen toe­val zijn.


De Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) heeft vorige zomer zijn sti­jgi­jz­ers aangetrokken en is in enkele maan­den tijd van ca 10.706 naar 12.786 pun­ten gek­lom­men, een sti­jging met meer dan 19%. Dan was er een uitschuiver van ca ‑5,8%, maar de index vond het paad­je bergop terug en lijkt ambitie te hebben om de all time high van 20 feb­ru­ari ll. te evenaren. We zeggen wel: lijkt’.

De Stan­dard & Poors 500 (SP500) stond vorig jaar op 13 juni nog op ca 1224 pun­ten, maar dan vol­gde deze index het voor­beeld van de DJIA en bereik­te op 20 feb­ru­ari van dit jaar zijn cul­mi­natiepunt op ca 1460 pun­ten, dat is net als de DJIA meer dan 19% hoger. Alsof het afge­spro­ken was, was er een terug­val en stond de SP500 op 5 maart op ca 1374 pun­ten, dat is ca 5,9% lager. Sinds­di­en is een her­stel­be­weg­ing op gang gekomen.

Op 22 feb­ru­ari ll. scheerde de Nas­daq zijn hoog­ste top in 5 jaar, maar die ca 2525 pun­ten zijn nog mijlen­ver van de all time high van 5049 pun­ten van 22 maart 2000. Zeven jaar na de knal waarmee de tech­nolo­giebel het begaf, is de index nog maar op de helft van zijn max­i­mum. Dat doet denken aan de lessen van de crash van 1929. De beleg­gers die net voor de ram­pza­lige 24ste okto­ber 1929 het hebben gewaagd posi­ties te nemen, waren de komende 18 à 20 jaar eraan voor hun moeite. Want zolang heeft het gedu­urd vooraleer ze een return had­den op hun inzet. Na de klap van 1987 was het iets beter, maar toen is het Plunge Pro­tec­tion Team
(de Pop­pen­spel­ers zoals wij dit exclusieve groep­je noe­men) in actie gekomen… 

Het koersver­loop van de AEX loopt par­al­lel met de grote broers uit de VS. Op 26 feb­ru­ari ll. sloot deze index op 511,17 pun­ten. Dat mooi, maar nog niet zo mooi als in het voor­jaar van 2002, toen de AEX flirtte met 525 punten. 


Bron: Beur­splaza

Enkele dagen gele­den, op 9 april ll., stond de Bel20 op een record­hoogte met 4.595.72 pun­ten. Ook voor deze index wordt de lucht bij­zon­der ijl.




Voor de Franse CAC40 en de Japanse Nikkei gelden analoge commentaren.

Alles staat hoog, hoog, hoog. De aan­de­len wor­den duur, duur, duur. Hoe­lang kan er in al die zeep­bellen nog lucht wor­den bijgepompt? 

In deze con­text lijkt het ons gepast, even terug te blikken op wat we schreven in deel 6 van de artike­len­reeks Hypes, crash­es, waanzin. Toen, en dat was in decem­ber 2005, waren we al van mening dat er zich een bubbel aan het vor­men was, die zou eindi­gen in een crash. Wij citeer­den enkele indicatoren:

 — Euforie in de media, in de zin dat wordt aanger­aden om te beleggen in aan­de­len of dat je min­stens je posi­ties moet vergroten. 
 — Bericht­en over andere tij­den’, nieuwe economie’ e.d.
 — Inflatie die op hol slaat, waar­bij alles duur­der wordt, zoals brand­stof, lev­ens­mid­de­len, huishu­ur, vakanties.
 — Sti­j­gende goudprijs. 
 — Juichende bood­schap­pen van regeringslei­ders i.v.m. de economie. 

We zijn van mening, dat deze indi­ca­toren nog niet aan kracht hebben ingeboet. 


Goud­pri­js van 1975 tot op heden

Zo is er de goud­pri­js, die bij­na het peil van 1979 heeft bereikt. Na het record in die peri­ode is deze pri­js weggeza­kt tot de ste­un van 250 dol­lar om dan res­olu­ut de berglucht op te zoeken.

Dol­larko­ers, 2002 tot 13 april 2007 (1,3538 dollar/​euro)

Tegelijk­er­ti­jd doet de dol­lar zijn best, om het dieptepunt tegen­over de euro van eind 2004-begin 2005 te evenaren (of te overtr­e­f­fen). Dit is geen riante sit­u­atie voor de green­back, noch voor het land van Uncle Sam. Lees meer hierover in Guy Boscarts artikel EURO klaar voor sprong 1,364 dol­lar.

De huidi­ge zeep­bellen zullen klap­pen, is het niet over twee weken, dan over twee maan­den of over twee jaar. 

Nu zult u denken dat het toch al sinds 2005 is, dat we waarschuwen voor een crash, die er nog alti­jd niet komt. Mogen we u eraan herin­neren, dat Alan Greenspan op 5 decem­ber 1996 met de inmid­dels beroemd gewor­den woor­den irra­tional exhuber­ance’ ver­wit­tigde voor de tech­nolo­giecrash van maart 2000

Een ver­wit­tigde man/​vrouw is er twee waard. Daarom zeggen we niet, dat u in paniek alle posi­ties moet gaan sluiten.. Tot slot her­halen we onze adviezen van geciteerd artikel Hypes, crash­es, waanzin: 

a) neem geregeld winst op long-posi­ties, een winst tot 10% is al voldoende, 
b) werk met stop loss­es, waar­van je het niveau desnoods dagelijks aanpast, 
c) schuw short-posi­ties niet 
d) zodra de beurs waarin je hebt belegd op 1 dag 5% daalt, doe dan onmid­del­lijk alle long-posi­ties weg, 
e) let op voor adviezen van make­laars, banken of andere spe­cial­is­ten’,
f) volg het nieuws en de com­mentaren op deze site.

De ploeg van US Mar­kets vol­gt de evo­lu­tie op de mark­ten van nabij op en zal alles in het werk stellen, tijdig te ver­wit­ti­gen als het dreigt mis te lopen. Maar vergeet nooit, dat een crash heel snel kan gaan. Samengevat: we raden u aan, hoe dan ook kort op de bal te spelen.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
15 april 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.