...

Wanneer de overheid naked long gaat...

14 september 2011, 07:01 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Iedereen moet tevre­den zijn met het beleid en als er toch ontevre­de­nen overbli­jven, dan moeten die ervan over­tu­igd wor­den dat het lev­en toch niet anders geor­gan­iseerd kan wor­den of, als dat wel kan, dat het niet nodig is,” schri­jft de Gentse filosoof Jaap Kruithof in 1986. Hij ver­vol­gt: De machtheb­bers, die hun beleid willen voortzetten omdat dat in hun eigen voordeel is, proberen de hele bevolk­ing voor hun stand­pun­ten te win­nen en spuien daarom onophoudelijk goede redenen’.”


Het mod­erne geld­wezen heeft het prob­leem dat het onbe­taal­bare schulden pro­duceert. Ieder kredi­et dat wordt ver­strekt, moet wor­den terug­be­taald ver­meerderd met de rente. De rente is nooit in omloop gebracht, en dus bli­jven er alti­jd schulden over. Die schulden kun­nen wel wor­den ver­plaatst maar ze kun­nen niet verd­wi­j­nen. Als Grieken­land fail­li­et zou gaan bijvoor­beeld, dan ver­huist de Griekse schuld naar hun kredi­etver­strekkers. Die kredi­etver­strekkers op hun beurt loeren als hye­na’s op hun prooi dat ze in flar­den willen scheuren en waar­van ze de lekker­ste hap­jes naar hun nest willen bren­gen. Pub­liek bez­it, het prod­uct van decen­ni­alange noeste arbeid, wordt met een vingerknip gepri­va­tiseerd. Er is een elite die jubelt bij elk nieuw slachtof­fer van de schulden­cri­sis. De finan­ciële cri­sis is relatief.

Stat­en ver­gaan, maar het mon­e­tair sys­teem bli­jft bestaan. Het mod­erne mon­e­tair sys­teem, ker­nachtig beschreven als een gepri­va­tiseerd monop­o­lie op de pro­duc­tie van geld gecom­bi­neerd met een rente-eis, is onge­naak­baar. Nie­mand vecht de legit­imiteit van het mon­e­tair sys­teem aan. Ook wie roept dat we terug moeten naar de Hol­landse gulden zweert bij de legit­imiteit van een Nationale Bank die het monop­o­lie moet bezit­ten op de pro­duc­tie van guldens. Zijn zij soms ver­geten dat in de negentiger jaren van de vorige eeuw de Ned­er­landse staatss­chuld gerek­end in per­cent­age van het BNP, twintig pro­cent hoger was dan heden ten dage?

Maar de finan­ciële cri­sis is niet veroorza­akt door het mon­e­tair sys­teem, zij valt er mee samen. Het is één en het­zelfde ding. De finan­ciële cri­sis, zicht­baar in de werk­loosheid, in het wegk­wi­j­nende vertrouwen van burg­ers in de toekomst en in de over­heid, is de enig mogelijke uitkomst van een sys­teem dat schulden pro­duceert en bij de zwak­sten allo­ceert. De gecu­muleerde renteschuld maakt dat mensen moeten stri­j­den om de laat­ste cen­ten uit het sys­teem te persen, want er zijn alti­jd min­der cen­ten dan er nodig zijn om de schulden te del­gen, hoe effi­ciënt of hard de burg­er ook werkt. Onze kinderen hebben nog voor­dat ze geboren wor­den schulden. De over­heid ging naked long op hun toekomst. En de jeugd leert al vroeg dat het lev­en een nim­mer afla­tende com­peti­tie is, dat elke mede­mens een poten­tiële mededinger is, en dat stri­jd pro­duc­tiev­er is dan samen­werk­ing.

En de burg­er wordt moe. In een maatschap­pij waarin alles bekri­tiseerd kan wor­den behalve de exclusieve oorza­ak van alle ellende kun je niet anders dan moe, passief en wan­hopig wor­den. Moe, want we willen niet meer nadenken over de oorza­k­en van het prob­leem. Passief, want we wacht­en alleen nog maar tot iemand anders opstaat om onze ellende van de dak­en te schree­uwen. Wan­hopig, want er is nie­mand die zow­el moed heeft als inzicht. En zo dob­beren we voort, van de ene one­lin­er naar de andere, van de ene ges­loten deur naar de andere, in een democ­ra­tie zon­der ini­ti­atief, een maatschap­pij zon­der doel, een wereld zon­der stuurlui.

Jarl Kam­p­en
Pub­li­cist US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.