
Bernanke de vriend van Wall Street
Toen de rente werd verlaagd woensdag vroeg ik me al af wat er gaande was, waarom moet de rente weer omlaag terwijl het gevaar voor inflatie zo groot blijft. Denk hierbij aan de oplopende energieprijzen, de grondstoffen voor voeding en de andere commodities die veel duurder zijn geworden door ofwel grote vraag of schaarste. Het kon niet anders dat de FED de rente omlaag bracht om Wall Street een helpende hand uit te steken. Zo wordt het nog maar eens duidelijk dat Ben Bernanke de baas van FED zich laat regeren door Wall Street. Ofwel de grote banken bepalen momenteel het Amerikaanse monetaire beleid.
Waarom deze conclusie?
Hierboven noemde ik het gevaar voor inflatie al, maar een andere graatmeter is natuurlijk de economie. Net voor de vergadering van de FED kwamen de groeicijfers uit over het 3e kwartaal en de groei van de economie in de VS bedroeg maar liefst 4% wat het grootste groeicijfer was in bijna 2 jaar. De winsten van veel bedrijven waren goed en soms boven verwachting (uitgesloten de knoeiende banken). De consument bleef uitgeven ondanks de enorme waardedaling van zijn huis. Men spaart nauwelijks terwijl volgens de cijfers begin oktober ook de werkgelegenheid toenam.
Aan de andere kant stonden de beurzen op het moment van de rentestap bijna op hun hoogste punt ooit en liet de Nasdaq zijn hoogste slot zien in meer dan 7 jaar. Als we deze zaken eens goed beoordelen dan zou men eerder uitgaan van een renteverhoging in plaats van een rentedaling, of zie ik dat nu zo verkeerd? Ik denk het niet, dus nogmaals, waarom moest de rente omlaag woensdag?
Als de rente omlaag gaat dan wordt het geld goedkoper wat dan weer een extra impuls geeft aan de inflatie die al door de dure energie en de voeding een gevaar vormt. Aan de andere kant zet het de dollar verder onder druk zodat die nog lager kan tov de euro en andere munten behalve de YEN waar ik het later nog over heb. Nogmaals, ik zie niet in waarom de rente omlaag moest onder de gebruikelijke omstandigheden. Wel kan ik uiteraard raden waarom de rente wel omlaag werd gebracht, dat is niet zo moeilijk.
Waarom een rentestap?
In een verklaring zei de FED dat de economie sterk is, de problemen op de kredietmarkt af zijn genomen en dat de inflatie wat hoger uitkomt zodat men het in de gaten moet blijven houden. Nogmaals een frons op het hoofd als u dat leest, waarom dan de rente verlagen?
De dag erop (1 november) komt Citigroup naar buiten met een groot liquiditeitsprobleem, het bedrijf dat nb in het voorjaar nog aankondigde zijn grootste winst ooit te hebben gemaakt met zelfs een verklaring dat de vooruitzichten nooit eerder zo goed waren. Het bedrijf kondigt aan dat het dividend omlaag moet en dat er waarschijnlijk een emissie moet komen om het hoofd boven water te houden. Ook lijkt het erop dat andere banken opnieuw in grote problemen dreigen te komen door hun gehedgde posities in de risicovolle onderliggende waarden waaronder o.a. Olie en andere commodities. Dan hebben we het nog niet eens over de enorme posities op de obligatiemarkt en de aandelenmarkt die nog steeds zeer hoog staat. U kunt zich voorstellen wat er zal gebeuren wanneer ook de beurzen langdurig en fors gaan dalen want ook al deze posities zijn gehedgd en gefinancierd via de “Carry Trade” ofwel met de YEN waar men die tegen lager rente kon inzetten.
Daarom werd de rente verlaagd, om Wall Street te redden van een nieuwe klap van de molen die blijkbaar op donderdag 1 november, de dag na de verlaging al werd uitgedeeld. De rente werd dus uit voorzorg verlaagd om de mogelijke economische gevolgen van de nieuwe onrust op de financiële markten te voorkomen.
De beurzen en onze bezittingen:
Blijkbaar laat de FED de hogere inflatie toe om een financiële crisis die men zelf heeft veroorzaakt te sussen? Een missie die toch gedoemd is te mislukken want op dit moment hebben we nog niets gezien van dit alles. De problemen die eraan zitten te komen zijn zo groot dat ik liever spreek over een waar monster. En we gaan het helaas allemaal goed voelen want onherroepelijk zal het overslaan naar Europa en Nederland waar ik verwacht dat onze huizenmarkt met minimaal 25 tot 30% zal inzakken. De beurzen gaan met minimaal met 25 tot 30% omlaag maar als het een langdurige crisis wordt, en dat zit er zeker in met de gegevens die we voorhanden hebben, kan het nog veel meer worden. Denk nu niet dat ik op tafel sta te dansen omdat ik mijn gelijk zal halen want ook ik zal niet gespaard blijven van wat er komt. Ik wil wel naar voren schuiven dat ik een van de eersten was die exact vermelde waardoor de problemen tot uiting zouden komen, ik heb het vol gehouden ook al keerde het geheel zich telkens tegen mij. Nooit ben ik van dat standpunt afgeweken en zal dat ook de komende periode niet doen. Ik blijf erbij dat bovenstaand scenario gewoon tot uiting zal komen ook al is het geen leuke situatie. De mens wil nu eenmaal liever fors vooruit dan achteruit, wel gezien het bovenstaande zult ook u een behoorlijk moeilijke periode moeten doormaken door wat de grote heren de afgelopen jaren hebben mispeutert. Het is niet anders helaas.…
Drukken en pompen:
Op 1 november na goed zoeken trouwens hebben we kunnen constateren dat de FED 41 miljard dollar de markt in moest pompen om voor nieuwe liquiditeiten te zorgen, het geld werd in no time opgemaakt door diverse banken. Die 41 miljard dollar was een van de grootste injecties ooit door de FED. Er zullen nog veel meer van dit soort druppels op de gloeiende plaat vallen, neem dat maar van me aan. Helpen zal het in geen geval, het gat is veel te groot geworden.
Dan het drukken, we weten dat Bernanke de drukpers tot zijn specialiteit heeft gemaakt. Net voor hij aan de macht kwam werd de M3 afgeschaft. Tijdens zijn voorzitterschap werd er nog nooit zoveel nieuw geld gedrukt. U kent zijn bijnaam wel denk ik, “Helikopter Ben” … Ooit zei Bernanke dat als de consument lam werd hij persoonlijk met de Helikopter dollars zou uitstrooien om de consument te laten uitgeven.
De YEN
De rode draad binnen het geheel blijft de YEN en Japan speelt hierbij de grote sleutelrol. Door de extreme one way uitvoer van de YEN tegen lage rente richting de VS om het nu duidelijke kaartenhuis te financieren ontstaat er een volgend groot probleem. De rente moet laag blijven in Japan, de YEN mag niet duurder worden en de onderliggende waarden waarin het geld van die “Carry Trade” vast zit mogen niet in waarde afnemen. U zult wel gemerkt hebben dat de YEN inderdaad niet veel uit de pas loopt met de dollar, ook weet u dat Japan al jaren de rente laag moet houden en dat ook doet ondanks de economische groei daar die goed is en over de beurs hoef ik het al helemaal niet te hebben want die blijft ondanks alles vrij stevig in het zadel.
Conclusie?
De YEN zal beslissen over het tijdstip wanneer het zal gebeuren, de YEN wordt de trigger tot de volgende langdurige wereldwijde crisis.
Guy Boscart
US Markets.nl