...

WALL STREET CRISIS terug

2 november 2007, 11:14 | Guy Boscart | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De grote dal­ing op Wall Street was te verwacht­en, ook al waren er veel anal­is­ten die de zon weer zien schi­j­nen toch komen ze van een koude ker­mis thuis … En onthoud mijn woor­den maar goed, we hebben nog niets gezien … Wat er in augus­tus en nu speelt is nog maar het top­je van de ijsberg …

Bernanke de vriend van Wall Street

Toen de rente werd ver­laagd woens­dag vroeg ik me al af wat er gaande was, waarom moet de rente weer omlaag ter­wi­jl het gevaar voor inflatie zo groot bli­jft. Denk hier­bij aan de oplopende energiepri­jzen, de grond­stof­fen voor voed­ing en de andere com­modi­ties die veel duur­der zijn gewor­den door ofwel grote vraag of schaarste. Het kon niet anders dat de FED de rente omlaag bracht om Wall Street een helpende hand uit te steken. Zo wordt het nog maar eens duidelijk dat Ben Bernanke de baas van FED zich laat regeren door Wall Street. Ofwel de grote banken bepalen momenteel het Amerikaanse mon­e­taire beleid.

Waarom deze conclusie?

Hier­boven noemde ik het gevaar voor inflatie al, maar een andere graat­meter is natu­urlijk de economie. Net voor de ver­gader­ing van de FED kwa­men de groe­ici­jfers uit over het 3e kwartaal en de groei van de economie in de VS bedroeg maar lief­st 4% wat het groot­ste groe­ici­jfer was in bij­na 2 jaar. De win­sten van veel bedri­jven waren goed en soms boven verwacht­ing (uit­ges­loten de knoeiende banken). De con­sument bleef uit­geven ondanks de enorme waardedal­ing van zijn huis. Men spaart nauwelijks ter­wi­jl vol­gens de cijfers begin okto­ber ook de werkgele­gen­heid toenam.

Aan de andere kant ston­den de beurzen op het moment van de rentestap bij­na op hun hoog­ste punt ooit en liet de Nas­daq zijn hoog­ste slot zien in meer dan 7 jaar. Als we deze zak­en eens goed beo­orde­len dan zou men eerder uit­gaan van een rentev­er­hoging in plaats van een rentedal­ing, of zie ik dat nu zo ver­keerd? Ik denk het niet, dus nog­maals, waarom moest de rente omlaag woensdag?

Als de rente omlaag gaat dan wordt het geld goed­kop­er wat dan weer een extra impuls geeft aan de inflatie die al door de dure energie en de voed­ing een gevaar vormt. Aan de andere kant zet het de dol­lar verder onder druk zodat die nog lager kan tov de euro en andere munten behalve de YEN waar ik het lat­er nog over heb. Nog­maals, ik zie niet in waarom de rente omlaag moest onder de gebruike­lijke omstandighe­den. Wel kan ik uit­er­aard raden waarom de rente wel omlaag werd gebracht, dat is niet zo moeilijk.

Waarom een rentestap?

In een verk­lar­ing zei de FED dat de economie sterk is, de prob­le­men op de kredi­et­markt af zijn genomen en dat de inflatie wat hoger uitkomt zodat men het in de gat­en moet bli­jven houden. Nog­maals een frons op het hoofd als u dat leest, waarom dan de rente verlagen?

De dag erop (1 novem­ber) komt Cit­i­group naar buiten met een groot liq­uiditeit­sprob­leem, het bedri­jf dat nb in het voor­jaar nog aankondigde zijn groot­ste winst ooit te hebben gemaakt met zelfs een verk­lar­ing dat de vooruitzicht­en nooit eerder zo goed waren. Het bedri­jf kondigt aan dat het div­i­dend omlaag moet en dat er waarschi­jn­lijk een emissie moet komen om het hoofd boven water te houden. Ook lijkt het erop dat andere banken opnieuw in grote prob­le­men dreigen te komen door hun gehedgde posi­ties in de risi­co­volle onderliggende waar­den waaron­der o.a. Olie en andere com­modi­ties. Dan hebben we het nog niet eens over de enorme posi­ties op de oblig­atiemarkt en de aan­de­len­markt die nog steeds zeer hoog staat. U kunt zich voorstellen wat er zal gebeuren wan­neer ook de beurzen lang­durig en fors gaan dalen want ook al deze posi­ties zijn gehedgd en gefi­nancierd via de Car­ry Trade” ofwel met de YEN waar men die tegen lager rente kon inzetten.

Daarom werd de rente ver­laagd, om Wall Street te red­den van een nieuwe klap van de molen die blijk­baar op don­derdag 1 novem­ber, de dag na de ver­lag­ing al werd uitgedeeld. De rente werd dus uit voor­zorg ver­laagd om de mogelijke economis­che gevol­gen van de nieuwe onrust op de finan­ciële mark­ten te voorkomen. 

De beurzen en onze bezittingen:

Blijk­baar laat de FED de hogere inflatie toe om een finan­ciële cri­sis die men zelf heeft veroorza­akt te sussen? Een missie die toch gedoemd is te mis­lukken want op dit moment hebben we nog niets gezien van dit alles. De prob­le­men die eraan zit­ten te komen zijn zo groot dat ik liev­er spreek over een waar mon­ster. En we gaan het helaas alle­maal goed voe­len want onher­roe­pelijk zal het over­slaan naar Europa en Ned­er­land waar ik verwacht dat onze huizen­markt met min­i­maal 25 tot 30% zal inza­kken. De beurzen gaan met min­i­maal met 25 tot 30% omlaag maar als het een lang­durige cri­sis wordt, en dat zit er zek­er in met de gegevens die we voorhan­den hebben, kan het nog veel meer wor­den. Denk nu niet dat ik op tafel sta te dansen omdat ik mijn gelijk zal halen want ook ik zal niet ges­paard bli­jven van wat er komt. Ik wil wel naar voren schuiv­en dat ik een van de eersten was die exact ver­melde waar­door de prob­le­men tot uit­ing zouden komen, ik heb het vol gehouden ook al keerde het geheel zich telkens tegen mij. Nooit ben ik van dat stand­punt afgeweken en zal dat ook de komende peri­ode niet doen. Ik bli­jf erbij dat boven­staand sce­nario gewoon tot uit­ing zal komen ook al is het geen leuke sit­u­atie. De mens wil nu een­maal liev­er fors vooruit dan achteruit, wel gezien het boven­staande zult ook u een behoor­lijk moeil­ijke peri­ode moeten door­mak­en door wat de grote heren de afgelopen jaren hebben mis­peutert. Het is niet anders helaas.…

Drukken en pompen:

Op 1 novem­ber na goed zoeken trouwens hebben we kun­nen con­stateren dat de FED 41 mil­jard dol­lar de markt in moest pom­pen om voor nieuwe liq­uiditeit­en te zor­gen, het geld werd in no time opge­maakt door diverse banken. Die 41 mil­jard dol­lar was een van de groot­ste injec­ties ooit door de FED. Er zullen nog veel meer van dit soort drup­pels op de gloeiende plaat vallen, neem dat maar van me aan. Helpen zal het in geen geval, het gat is veel te groot geworden.

Dan het drukken, we weten dat Bernanke de drukpers tot zijn spe­cialiteit heeft gemaakt. Net voor hij aan de macht kwam werd de M3 afgeschaft. Tij­dens zijn voorzit­ter­schap werd er nog nooit zoveel nieuw geld gedrukt. U kent zijn bij­naam wel denk ik, Helikopter Ben” … Ooit zei Bernanke dat als de con­sument lam werd hij per­soon­lijk met de Helikopter dol­lars zou uit­strooien om de con­sument te lat­en uitgeven.

De YEN

De rode draad bin­nen het geheel bli­jft de YEN en Japan speelt hier­bij de grote sleutel­rol. Door de extreme one way uitvo­er van de YEN tegen lage rente richt­ing de VS om het nu duidelijke kaarten­huis te financieren ontstaat er een vol­gend groot prob­leem. De rente moet laag bli­jven in Japan, de YEN mag niet duur­der wor­den en de onderliggende waar­den waarin het geld van die Car­ry Trade” vast zit mogen niet in waarde afne­men. U zult wel gemerkt hebben dat de YEN inder­daad niet veel uit de pas loopt met de dol­lar, ook weet u dat Japan al jaren de rente laag moet houden en dat ook doet ondanks de economis­che groei daar die goed is en over de beurs hoef ik het al hele­maal niet te hebben want die bli­jft ondanks alles vrij ste­vig in het zadel.

Con­clusie?

De YEN zal beslis­sen over het tijd­stip wan­neer het zal gebeuren, de YEN wordt de trig­ger tot de vol­gende lang­durige wereld­wi­jde crisis. 

Guy Boscart
US Mar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.