...

Wall Street blues

27 oktober 2007, 11:19 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Beleg­gers in Amerikaanse aan­de­len zit­ten gevan­gen in een soort tred­molen, een rat race. Een race die we hyper­in­flatie noe­men. De enige oploss­ing is bli­jven kopen van harde assets’ om de inflatie en dol­lardal­ing voor te bli­jven

Opnieuw over­we­gend posi­tief nieuws uit de tech­nolo­gie sec­tor met als uitsch­i­eter Microsoft. Aan de andere kant weer slechte bericht­en uit de huizen- en finan­ciële sec­tor . De verkoop van huizen daalt tot het laag­ste niveau sinds 1981. In de finan­ciële sec­tor was Mer­ill Lynch afgelopen week de negatieve uitsch­i­eter met een duikel­ing van ruim 10%. Het slechte nieuws bij Mer­rill Lynch doet twi­jfe­len aan de mate waarin finan­ciële instellin­gen zelf kun­nen in schat­ten en voor­spellen hoe groot hun risi­co is.

Maar als u denkt dat slecht nieuws alti­jd slecht nieuws is dan heeft u het mis. Coun­try­wide Finan­cial, z’n beet­je het epis­che cen­trum waar de hele kredi­et­cri­sis enige maan­den gele­den startte, steeg afgelopen vri­jdag met ruim 20%. Wat is er gebeurd plot­sel­ing goede cijfers? Née, hoor de 3e kwartaal­ci­jfers waren heel slecht maar deze gang­mak­er’ van de kredi­et­cri­sis beloofd voor het 4e kwartaal beter­schap en zal zich beter gaan gedra­gen. Kijk dat is man­nen­praat’. Sor­ry, we hebben er een puin­hoop van gemaakt maar we gaan ons (Coun­try­wide Finan­cial) nu goed gedra­gen’. Wel dat is wat Wall Street wil horen. Het slecht­ste jonget­je van de klas kri­jgt meteen een 10 met een grif­fel omdat hij beter­schap beloofd. 

Maar ja Wall Street zit natu­urlijk nog wel in de maag met Mer­ill Lynch. Pijn­lijk duidelijk blijkt hieruit dat finan­ciële instellin­gen zelf niet weten hoeveel risi­co ze lopen. Geen prob­leem. De oploss­ing zit al in de kok­er. Er zijn gerucht­en dat Mer­ill Lynch gaat fuseren met Wachovia. Gevolg: Koers van Mer­ill Lynch sti­jgt afgelopen vri­jdag met 10%. .….…..


En dan hebben we het natu­urlijk nog niet gehad over een nieuw diepte record in de dol­lar (1.44) en nieuwe hoogte records in de oliepri­js ($92) en goud ($780). Het door mij al enige tijd geschet­ste hyper­in­flatie sce­nario kri­jgt steeds vastere vor­men. Om nog maar even een citaat uit een van mijn vorige columns te citeren:
Beleg­gers in Amerikaanse aan­de­len zit­ten gevan­gen in een soort tred­molen, een rat race. Een race die we hyper­in­flatie noe­men. De enige oploss­ing is bli­jven kopen van harde assets’ om de inflatie en dol­lardal­ing voor te blijven’ 

De aan­de­len­mark­ten bli­jven door dit alles bij­zon­der volatiel. Weken van sti­j­gende koersen wis­se­len elka­ar af met weken van per sal­do dal­ende koersen. Maar ook intra­day zien we vaak grote uit­sla­gen. In de Dow Jones afgelopen week enkele malen intra­day koers­be­weg­in­gen van meer dan 200 punten.

Vol­gende week woens­dag gaat Bernanke weer een cadeaut­je uit­de­len. Maar dat is geen echte verass­ing meer omdat iedereen al weet welk cadeau Wall Street kri­jgt. En als het geen ver­rass­ing meer is kan dat wel eens op een teleurstelling uitdraaien.….….….…..

I can’t save a cent
It takes all of my money
I got the blues
Got those infla­tion blues

– B.B. King

Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro en de prak­tijkcur­sus Berek­end Beleggen’ Meer infor­matie op
www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.