![](/images/legacy-userimages/userimages/guy_Bisschops_olie1.jpg)
Lage olieprijzen.…?
De olieprijs staat momenteel op een onrealistisch laag niveau. Hoe is dit te verklaren…?
De olie zou volgens de voorspellingen toch richting 80 – 100 USD/barrel gaan…
Wat zijn de verwachtingen…?
Algemeen wordt aangenomen dat de voornaamste redenen voor de lage olieprijs te vinden zijn in het ontbreken van internationale spanningen en het orkaanseizoen waar de voorspelde orkanen toch niet van dien orde waren dat de productie verstoord werd. Vooreerst dienen we toch op te merken dat de onrealistische lage olieprijs toch nog altijd 60 USD/barrel is. Oliemaatschappijen berekenen hun budjetten op basisch van een olieprijs tussen 40 – 50 USD/b. Een olieprijs tussen 40 – 60 USD is werkbaar voor de gevestigde oliemaatschappijen maar geeft geen aanleiding om extra nieuwe projecten te ondersteunen. Gevolg is op lange termijn geven dergelijke prijzen een verminderde aanvoer.
Voorraden en consumptie…
Door een verminderde economische activiteit krijgen we daarenboven een verminderde consumptie terwijl de aanvoer op niveau bleef. Gevolg is de olievoorraden en ook reserves zijn hoger dan algemeen gedacht, maar ook te hoog om prijzen te kunnen controleren. Het orkaanseizoen in Mexico is het rustigste geweest van de laatste 5 jaren. Dit kan men niet voorspellen of incalculeren. Ook de shut downs hebben minder problemen veroorzaakt dan algemeen verwacht. In Amerika is er sinds 2002 enorm geinvesteerd in exploitatie. Men moet enkele jaren wachten eer men resultaat kan zien van het geinvesteerd kapitaal. Maar als het zover is wenst de investeerder resultaat. Indien de prijzen dan niet goed liggen gaat men toch maximaal produceren en wordt de marktprijs verstoord.
De vraag zou tussen 2010 – 2012 toenemen met een stijging van 7 – 9 miljoen barrels per dag maar er staat een productiestijging klaar van 12 – 15 miljoen barrels per dag. Het logisch gevolg moet zijn dat onder normale omstandigheden dan de prijs moet dalen. Zolang de huidige prijs stand houdt gaan er geen extra investeringen meer gebeuren. Ook wanneer de olieprijs toch zou stijgen blijven de oliemaatschappijen voorzichtig.
IEA (International Energy Agency) heeft de verwachtingen voor 2006 verlaagd voor 1,3%.
En China.…?
China staat voor ongeveer 8% van de vraag. Ook China heeft een grote voorraad. China wist reeds lang dat zijn economische groei en expansie enkel kon in stand gehouden worden indien men een goede controle had over zijn energie.
Dit is ook de reden waarom olie in China altijd zwaar gesubsidieerd werd. Goedkope energie (olie) geeft goedkope prijzen, goede export, maximale economische groei. Ook doet China maximale inspanningen om zo weinig mogelijk afhankelijk te zijn van olie. Slimme buitenlandse investeringen, alternatieve energieen zoals wind en water kregen volop aandacht . Waar ze kunnen veranderen ze van energie bvb 40% van het transport draait op olie terwijl het in Amerika
Reserves…
De Amerikaanse reserves bedragen momenteel een recordhoogte van 599 miljoen barrels. Deze strategische petroleum voorraad wordt enkel aangesproken bij bepaalde gebeurtenissen. Tijdens de Dessert Storm heeft men 21 miljoen barrels verkocht van deze voorraad. Het is evident dat deze 21 miljoen barrels maanden tijd nodig hebben eer de Amerikaan er mee kan rijden.
Wat kan er nu gebeuren…?
Er zijn voorstellen dat OPEC de productie met 1 miljoen barrels zou verlagen. Dit zou als gevolg hebben een prijsstijging van 3 – 4 USD/barrel. OPEC verliest de controle op de markt indien de voorraden te hoog liggen. Men heeft dan niet genoeg kracht om de prijs te beinvloeden.
Conclusie…
Zoals het er nu voorstaat is de enigste mogelijkheid om de prijs naar omhoog te krijgen meer internationale spanningen. Een oorlog gaat de prijs in een sneltempo in de hoogte jagen. Alle internationale spanningen in strategische olielanden zullen aangewend worden om de prijs op te jagen. Gebeurd er iets van dergelijke aard wees er als de kippen want dan kan het enorm snel gaan.
Guy Bisschops
US Markets