...

Waarom olieprijs zo laag?

9 oktober 2006, 10:23 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Waarom is de oliepri­js zo laag? … De oliepri­js staat momenteel op een onre­al­is­tisch laag niveau in vergelijk met enkele weken gele­den .… Hoe is dit te verk­laren…? .… De olie zou vol­gens de voor­spellin­gen toch richt­ing 80 – 100 USD / bar­rel gaan … Wat zijn de verwachtin­gen…?


Lage oliepri­jzen.…?

De oliepri­js staat momenteel op een onre­al­is­tisch laag niveau. Hoe is dit te verklaren…?

De olie zou vol­gens de voor­spellin­gen toch richt­ing 80 – 100 USD/​barrel gaan…

Wat zijn de verwachtingen…?

Alge­meen wordt aangenomen dat de voor­naam­ste rede­nen voor de lage oliepri­js te vin­den zijn in het ont­breken van inter­na­tionale span­nin­gen en het orkaan­seizoen waar de voor­spelde orka­nen toch niet van dien orde waren dat de pro­duc­tie ver­sto­ord werd. Vooreerst dienen we toch op te merken dat de onre­al­is­tis­che lage oliepri­js toch nog alti­jd 60 USD/​barrel is. Oliemaatschap­pi­jen bereke­nen hun bud­jet­ten op basisch van een oliepri­js tussen 40 – 50 USD/​b. Een oliepri­js tussen 40 – 60 USD is werk­baar voor de geves­tigde oliemaatschap­pi­jen maar geeft geen aan­lei­d­ing om extra nieuwe pro­jecten te onder­s­te­unen. Gevolg is op lange ter­mi­jn geven dergelijke pri­jzen een ver­min­derde aanvoer.

Voor­raden en consumptie…

Door een ver­min­derde economis­che activiteit kri­j­gen we daaren­boven een ver­min­derde con­sump­tie ter­wi­jl de aan­vo­er op niveau bleef. Gevolg is de olievoor­raden en ook reserves zijn hoger dan alge­meen gedacht, maar ook te hoog om pri­jzen te kun­nen con­trol­eren. Het orkaan­seizoen in Mex­i­co is het rustig­ste geweest van de laat­ste 5 jaren. Dit kan men niet voor­spellen of incal­culeren. Ook de shut downs hebben min­der prob­le­men veroorza­akt dan alge­meen verwacht. In Ameri­ka is er sinds 2002 enorm gein­vesteerd in exploitatie. Men moet enkele jaren wacht­en eer men resul­taat kan zien van het gein­vesteerd kap­i­taal. Maar als het zover is wenst de investeerder resul­taat. Indi­en de pri­jzen dan niet goed liggen gaat men toch max­i­maal pro­duc­eren en wordt de mark­t­pri­js verstoord.

De vraag zou tussen 2010 – 2012 toen­e­men met een sti­jging van 7 – 9 miljoen bar­rels per dag maar er staat een pro­duc­ti­esti­jging klaar van 12 – 15 miljoen bar­rels per dag. Het logisch gevolg moet zijn dat onder nor­male omstandighe­den dan de pri­js moet dalen. Zolang de huidi­ge pri­js stand houdt gaan er geen extra investerin­gen meer gebeuren. Ook wan­neer de oliepri­js toch zou sti­j­gen bli­jven de oliemaatschap­pi­jen voorzichtig.

IEA (Inter­na­tion­al Ener­gy Agency) heeft de verwachtin­gen voor 2006 ver­laagd voor 1,3%.

En Chi­na.…?

Chi­na staat voor ongeveer 8% van de vraag. Ook Chi­na heeft een grote voor­raad. Chi­na wist reeds lang dat zijn economis­che groei en expan­sie enkel kon in stand gehouden wor­den indi­en men een goede con­t­role had over zijn energie.

Dit is ook de reden waarom olie in Chi­na alti­jd zwaar gesub­si­dieerd werd. Goed­kope energie (olie) geeft goed­kope pri­jzen, goede export, max­i­male economis­che groei. Ook doet Chi­na max­i­male inspan­nin­gen om zo weinig mogelijk afhanke­lijk te zijn van olie. Slimme buiten­landse investerin­gen, alter­natieve energieen zoals wind en water kre­gen volop aan­dacht . Waar ze kun­nen veran­deren ze van energie bvb 40% van het trans­port draait op olie ter­wi­jl het in Amerika 

Reserves…

De Amerikaanse reserves bedra­gen momenteel een record­hoogte van 599 miljoen bar­rels. Deze strate­gis­che petro­le­um voor­raad wordt enkel aange­spro­ken bij bepaalde gebeurtenis­sen. Tij­dens de Dessert Storm heeft men 21 miljoen bar­rels verkocht van deze voor­raad. Het is evi­dent dat deze 21 miljoen bar­rels maan­den tijd nodig hebben eer de Amerikaan er mee kan rijden.

Wat kan er nu gebeuren…?

Er zijn voorstellen dat OPEC de pro­duc­tie met 1 miljoen bar­rels zou ver­la­gen. Dit zou als gevolg hebben een pri­jssti­jging van 3 – 4 USD/​barrel. OPEC ver­li­est de con­t­role op de markt indi­en de voor­raden te hoog liggen. Men heeft dan niet genoeg kracht om de pri­js te beinvloeden.

Con­clusie…

Zoals het er nu voorstaat is de enig­ste mogelijkheid om de pri­js naar omhoog te kri­j­gen meer inter­na­tionale span­nin­gen. Een oor­log gaat de pri­js in een snel­tem­po in de hoogte jagen. Alle inter­na­tionale span­nin­gen in strate­gis­che olielanden zullen aangewend wor­den om de pri­js op te jagen. Gebeurd er iets van dergelijke aard wees er als de kip­pen want dan kan het enorm snel gaan.

Guy Biss­chops

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.