![](/images/legacy-images/images/Guy_wall_street_1312.gif)
Vallende REUZEN
De val van de grootbank Bear Stearns in de VS kon niet uitblijven, dat heb ik al geruime tijd geleden aan u gemeld. Zie bijvoorbeeld deze link naar een artikel van mij vorig jaar. Of het bij dit ene slachtoffer zal blijven betwijfel ik, er liggen nog teveel lijken in de kast binnen het stelsel dat op los zand is gebouwd. Met andere woorden, het geheel is zo uit de klauwen gelopen dat niemand meer weet wat men wel en niet kan/mag doen. De derivatentijdbom ofwel hetgeen ik al een tijdje de financiële massavernietigingswapens noem tikken voort, er is geen mens, geen instantie en zeker geen regering in staat om dit tegen te houden. We zitten duidelijk in de winter van onze econoom Kondratieff. Alles moet terug naar het 0‑punt en daar moeten veel slachtoffers bij vallen. Er vielen al enkele lijken uit de kast, denk aan de hypotheekverstrekkers, de obligatieverzekeraars, subprime banken en veel meer. Gisteren werd plots en voor velen geheel onverwacht een steunpilaar weggerukt uit het Amerikaanse bankenstelsel, Bear Stearns.
Berichtgeving Bear Stearns:
Zoals u weet stoor ik me nogal aan de gebrekkige berichtgeving die men hierover leest in de media, er werd gesuggereerd dat de val komt omdat mensen massaal hun geld terugtrokken in het weekend en dat dat de oorzaak was van het bankroet (zo mag je het wel noemen) van Bear Stearns. Ik heb niets gelezen of gehoord over de werkelijke reden van die val. Blijkbaar weet men het niet of wil men het niet weten. Ik zal u nog even kort uitleggen wat er mogelijk (ik denk in feite echt) gebeurde met die bank en hierbij weet u meteen de echte reden. Ook weet u meteen dat er nog een groep banken met dat zelfde probleem zitten.
Wat is er echt gaande:
Omdat u als lezer geen economische opleiding hebt, althans de meeste lezers niet zal ik het in simpele taal proberen uit te leggen. Kort maar krachtig zodat ieder het begrijpt. Ook als andere media deze column lezen (en dat doet men) zal men hopelijk begrijpen wat er echt gaande is in de VS en waarom er nog enkele grote reuzen omver kunnen vallen. Dat kan nog wel enkele weken duren, uitstel kan, de FED zal nog wel wat hulp bieden om de executie uit te stellen.
Het toverwoord in de jaren volgend op 2003 was de “Carry Trade”, in het verleden uitgevonden door dit soort banken met als leider daarbij de bekende Bank X. Het was vrij simpel en goed te doen, haal geld in landen waar de rente laag staat, zorg ervoor dat je die gelden investeert in landen waar er een hogere rente is en hou de valuta in de gaten dat deze niet teveel fluctueert tov de munt waar men de “Carry Trade” inzet. Doe dat het liefst met vast beleggingswaarden zoals staatsobligaties die normaal niet failliet kunnen gaan, er waar er een mooie rente op staat. In de jaren ’90 deed men dat ook vaak met Zwitserland, een land dat meestal een eigen koers vaart en waar de rente vaak anders was dan die in de VS. De gaten waren toen bij lange na niet zo groot als nu met Japan.
Japan zorgde voor de grote hebzucht:
En ja, de rente in Japan kwam door de economische tegenslagen terecht op 0,5% terwijl de rente in de VS gestaag op kon lopen tot boven de 5%
In deze periode wist men een “Carry Trade” op te zetten die door het grote verschil in rente lucratief was om er vele miljarden mee te verdienen. U moet begrijpen dat het hier niet om 1000 USD of 1 miljoen USD gaat om dit op te zetten, het gaat hier alles bij elkaar om vele miljarden USD en wie weet zelfs Triljarden. Het enige wat de grootverbruikers uit de VS, want dat is de hoek waar men graag dat soort risico‘s neemt, met hun allen moesten afspreken was dat het valutapaar USD-JPY in elk geval niet of weinig uit de pas mag lopen. Met andere woorden, traders zorgen ervoor dat de verhouding in de pas blijft zolang men de Carry Trade” ten uitvoer brengt. Daar is men tussen pakweg 2004 en 2007 ook redelijk in geslaagd zoals we nu weten. Zo werden er via een redelijk eenvoudige weg vele miljarden verdiend, de banken werden groter en rijker.
Dat bleef uiteraard niet onopgemerkt want steeds meer partijen kregen in de gaten dat deze constructie een soort monny machine was zodat meteen de gedachte naar boven dreef dat er ook bij andere beleggingen enorm veel verdiend kon worden. Befaamde managers en traders van de grootbanken werden weggekocht voor dikke salarissen en bonussen door rijke particulieren die plots zelf dit soort “Carry Trades” gingen opzetten, men noemt die partijen niet meer banken maar die dragen de naam Hedgefund of Private Equity Funds.
Hedgefunds en Private Equity Funds:
Men ruikt rijkdom, want als er nu eens geld wordt uitgeleend aan de consument om zijn huis te betalen of om de meerwaarde van het huis in cash om te zetten dan kan men nog meer rente vragen dan hetgeen men krijgt bij het kopen van staatspapier. Vandaar dat er via deze weg geld uit de “Carry Trade” in werd gezet om ervoor te zorgen dat er hypotheken werden uitgegeven tegen aantrekkelijke rentes voor de gelden die ingezet werden via die “Carry Trade”. De huizen werden toch meer waard hierdoor want plots kon men aankloppen bij een nieuwe vorm van lenen en was er geen probleem om een duurdere woning te kopen omdat die toch werd gefinancierd. De economie draaide toch goed, er was werk genoeg en de banken puilen uit van het geld dat werd gewonnen door de hogere beurskoersen en de winsten uit die “Carry Trades”. Kortom, er werd een nieuwe melkkoe gevonden waar massaal gebruik van werd gemaakt.
De consument was blij omdat hij naast een grotere woning ook door de waardestijging meer te besteden kreeg, de Private Equity funds zagen het wel zitten omdat men over dit alles fors kon verdienen. Tot dat de huizenmarkt ineen stort in de VS, u weet wel wat er daarna is gebeurd, u kunt zich natuurlijk ook inbeelden wat dat voor die Funds betekende. En uiteraard ook voor de grootbanken die er met zijn allen inzitten omdat ze ook garant stonden voor de grote leningen die de Hedgefunds en Private Equity Funds hadden genomen via deze banken. Daar straks meer over.…
Natuurlijk speelde men die route richting Japan uit via de banken, de route ging van het Fund met een vraag richting de bank die dan het geld inkocht in Japan en het tegen een minimale vergoeding dan doorspeelde aan die Funds. Ook daardoor verdienden de grootbanken hieraan eerst vele miljarden.
De miljarden kwamen rijkelijk binnen zonder problemen in de periode 2004 tot 2007 bij zowel de banken en de Hedgefunds. Het is zelfs zo dat de banken zelf ook dit soort Hedgefunds gingen opzetten omdat men natuurlijk ziet dat deze geldmachine op volle toeren draaide in die tijd. Men werd overmoedig, de zucht naar meer deed het geheel de das om want na de subprime leningen kwam de beurs aan bod. Wall Street kende een opmerkelijke opleving na de Internetbubbel en de “Bear Market” richting 2003 met als gevolg dat vele aandelen meer dan verdubbelen. Dat was iets om op in te springen, gestaag kochten die Hedgefunds grote hoeveelheden aandelen die toch alleen maar omhoog gingen. In de periode 2003 tot 2007 hebben we trouwens niet een keer een forse correctie mee moeten maken en tot begin dit jaar hield Wall Street nog goed stand in het geweld om ons heen. Men zag ook dat de aandelen in andere regio‘s aantrekkelijk waren, men kocht in Azië, Zuid Amerika en Europa waar de aandelen ook een verdubbeling en meer lieten zien. Het kon niet op, er was geld voorhanden en het werd steeds meer, er werd steeds meer ingezet en meer gekocht. Ook hier werd men natuurlijk overmoedig, de grootheidswaanzin sloeg toe. We kennen het wel, niets en niemand kan ons kapot maken.
Op het toppunt hebben we zelfs gezien dat deze partijen zelfs bedrijven op begonnen te kopen of door de grote belangen erin plots eisen gingen stellen om iets te doen waar men zelf rijker aan werd. Men komt binnen, koopt zich in, neemt zeggenschap in en dwingt men de aandeelhouders om het geheel tegen een hoge prijs te verkopen. Hier let men alleen op de waarde, op het menselijke vlak werd niets ondernomen want wie teveel is wordt eruit gegooid. Denk aan overnames in Europa en elders, een voorbeeld is ook de brief naar ABN vorig jaar waarop de bank werd verkocht tegen de hoofdprijs. Er zijn nog tientallen voorbeelden, allemaal werk van die Hedgefunds. Maar intussen werd probleem 3 geboren.
Naast het rente-valuta probleem, de risicovolle leningen richting huizenbezitters (subprime ofwel huizenmarkt) kwamen daar nu plots ook de beurskoersen bij. Eerst werden de risicovolle leningen de dupe van de hebzucht, de prijzen van de huizen zakken weg, men kan de leningen niet meer betalen en vrijwel alle banken moeten miljarden afschrijven. Dat probleem kent u, de kranten stonden er vol van, de financiële crisis werd geboren. Al snel dacht men dat het bij de afschrijvingen zou blijven, iedereen neemt zijn verlies en klaar is Kees.
De fases:
Telkens heb ik aangegeven dat alles in fases gaat, na de eerste fase van afschrijvingen en de steunoperaties van de Centrale banken dacht men al snel dat het ergste leed geleden was. Ik heb diverse keren aangegeven dat het niet een juiste conclusie was, het kon niet bij deze fase blijven omdat de verstrengeling van dit alles veel te groot was. Men weet blijkbaar niet meer hoe de constructies in elkaar zitten, het lijkt meer op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik kan er wel een lang verhaal van maken maar het kan ook vrij eenvoudig wat ik dan ook doe.
Zie het zo, de banken en funds hebben alles in pakketjes verpakt en het doorverkocht aan anderen met het verzoek het pakketje niet te openen zolang het niet nodig was. Er werd gezorgd voor een leucratief rendement, en iedereen slikt het als zoete koek. Vrijwel iedere rijke particulier, bank en ja bedrijven met veel geld hebben enkele van deze pakketje op de plank liggen. Allemaal geleend geld wel te verstaan want het komt oorspronkelijk uit het verre Japan, en zo is de cirkel weer rond. Ik hoor u denken, gaat dat zo?? Ja mensen zo ging dat, en niet anders.
Probleem 2 werd geboren:
Door dat probleem 1 zo groot was ontstaat probleem 2 vanzelf, het zogenaamde domino-effect deed zijn intrede. Mensen kwamen op straat te staan, huizen werden verkocht tegen veel lagere prijzen dan wat ze op papier waard waren, de banken moesten de geldkraan dicht draaien, de “Carry Trade” stroming kwam tot een eind. Door dit alles ontstaat er onzekerheid, worden de bedrijven voorzichtiger, worden er geen nieuwe banen meer gecreëerd en moet men zelfs mensen op straat zetten. De financiële sector komt met een enorme kater te zitten, geen winsten meer maar grote verliezen door probleem 1.
Probleem 2 is dat de FED in actie moet komen om de banken geld te geven en meteen ook voor 2 kanten de rente moet verlagen. Aan de ene kant om de banken goedkoper aan geld te laten komen en aan de andere kant om de bedrijven meer lucht te geven door ze goedkoper geld te laten lenen. In enkele stappen staat de rente met alle problemen die u wel kent inmiddels op 3%, dat is al 2,25% lager dan de 5,25% waar men in 2006 nog van uitging. En vanavond komt daar nog een vol procent bij als we het mogen geloven. Daar hebben we probleem 2 meteen te pakken, hierdoor wordt het verschil met Japan teruggebracht van bijna 5% naar amper 1 of 1,25% en dat is een behoorlijke schok voor de “Carry Trades” die nog in de markt zitten. U weet wel, die mooie pakketjes die op de plank liggen te wachten of al open werden gemaakt uit nieuwsgierigheid. Samen met die dalende rente werd ook de JPY nog fors duurder tov de USD ofwel het valutapaar krijgt een tik van jewelste.
Natuurlijk draait men met man en macht die “Carry Trades” nu terug, dat maakt de JPY nog duurder, want als men die moet kopen dan is er meer vraag naar en meer vraag naar iets drijft nu eenmaal de prijs op. Door probleem 2 dat zich nu volop aan het ontwikkelen is komen die grote banken (zie grafieken hieronder) in acute geldproblemen, aan de ene kant verdampt het als sneeuw voor de zon terwijl het aan de andere kant ook nog moet worden terugbetaald om de situatie niet nog meer uit de hand te doen lopen. Daarom worden deze banken nu leeg gezogen en dat het snel kan gaan weet u nu ook wel na het debacle bij Bear Stearns. In amper 24 uur kan de situatie zo verslechteren dat een bank droog staat, er geen geld meer is enz… Probleem 2 is dus veel groter dan probleem 1. Dat moet u na die uitleg ook wel begrijpen. Maar we zijn er nog niet, want probleem 3 moet nog komen, en zal ook komen. Dat is de beurs.
Probleem 3, de beurs:
Waar zitten mogelijk nog wat krenten in de pap? Juist, in de fors opgelopen aandelenkoersen die nog steeds vrij hoog staan momenteel. De banken worden in de huidige fase ofwel noem het probleem 2 nog geholpen door de FED, men schiet het ene patroon na het andere af om bij te springen met vele, heel veel miljarden. Deze druppels op de gloeiende plaat lijken nog wat hulp te bieden maar dat het tijdelijk is staat voor mij zo vast als maar kan. Door de roekeloze opzet van het geheel weet men zoals ik al aangaf niet meer wat waar is en hoe het in elkaar zit.
Daarom zal men beginnen met het verkopen van de belangen in de beursbedrijven op termijn, om te redden wat er te redden valt zal dat helaas nodig zijn de komende maanden. Zet daar nog bij dat de beurzen vanzelf al gaan moeten afbrokkelen door de recessie die er al is, bedrijven gaan minder winst maken waardoor de koersen op een natuurlijke manier ook al omlaag gaan moeten. Dit zal niet onopgemerkt plaatsvinden want zoals ik al aangaf gaat men de belangen afbouwen voor de cash eruit te halen waardoor deze 2 feiten de daling alleen maar kunnen laten versnellen.
De beurs zal een forse daling moeten ondergaan, ik sluit een daling van 30 tot 40% hierbij zeker niet uit, en er komen nog enkele paniekdagen langs die voor bloody days gaan zorgen. Uitslagen van 5 tot 7% sluit ik niet uit op 1 dag, en wie weet zit er zelfs een CRASH tussen. Ik kan het verloop niet echt inschatten, de tijd erop zetten is ook lastig maar ik weet wel dat de totale beweging ons zal brengen waar ik vanuit ga, 30 a 40% onder de toppen op Wall Street.
Inschattingen:
Zoals u weer stuur ik mijn bevindingen naast de signalen naar de leden die dagelijks als het nodig is een update krijgen. Een Briefing waar ik de targets op zet. Ook krijgen de leden signalen om op de beurs te handelen, ook iets waar we succesvol mee zijn want ook al verliest de beurs fors dit jaar, de portfolio‘s staan op plussen van 30 tot 70% dit jaar. En we kunnen nog veel ondernemen natuurlijk. Wilt u dit ook allemaal ontvangen? Schrijf u dan in via deze link.…
Grafieken:
Dan ziet u hieronder nog de grafieken van enkele momenteel lelijke monsters.…
Guy Boscart
© 2008 US Markets