...

Waarom gaan beurzen nog 30 tot 40% zakken??

18 maart 2008, 09:21 | Guy Boscart | leestijd: 17 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De eerste mam­moet is van zijn voet­stuk gevallen, dat het bij die ene zal bli­jven denk ik niet … De vraag nu is welke er gaan vol­gen, en welke kraters die gaan slaan in het finan­ciële stelsel … Dat JP Mor­gan toes­laat door Bear Stearns over te nemen voor 2 USD kan men wel goed ont­van­gen maar wat neemt men mee? En hoe ver zit JP Mor­gan in de tun­nel der duis­ter­n­is die veroorza­akt werd door de vele banken? … Tijd voor een col­umn met mijn bevin­din­gen …

Val­lende REUZEN

De val van de groot­bank Bear Stearns in de VS kon niet uit­bli­jven, dat heb ik al geruime tijd gele­den aan u gemeld. Zie bijvoor­beeld deze link naar een artikel van mij vorig jaar. Of het bij dit ene slachtof­fer zal bli­jven betwi­jfel ik, er liggen nog teveel lijken in de kast bin­nen het stelsel dat op los zand is gebouwd. Met andere woor­den, het geheel is zo uit de klauwen gelopen dat nie­mand meer weet wat men wel en niet kan/​mag doen. De deriva­ten­ti­jd­bom ofwel het­geen ik al een tijd­je de finan­ciële mas­sav­erni­etig­ingswapens noem tikken voort, er is geen mens, geen instantie en zek­er geen regering in staat om dit tegen te houden. We zit­ten duidelijk in de win­ter van onze econoom Kon­drati­eff. Alles moet terug naar het 0‑punt en daar moeten veel slachtof­fers bij vallen. Er vie­len al enkele lijken uit de kast, denk aan de hypotheekver­strekkers, de oblig­atiev­erzek­er­aars, sub­prime banken en veel meer. Gis­teren werd plots en voor velen geheel onverwacht een ste­un­pilaar weg­gerukt uit het Amerikaanse banken­s­telsel, Bear Stearns.

Bericht­gev­ing Bear Stearns:

Zoals u weet stoor ik me nogal aan de gebrekkige bericht­gev­ing die men hierover leest in de media, er werd gesug­gereerd dat de val komt omdat mensen mas­saal hun geld terugtrokken in het week­end en dat dat de oorza­ak was van het bankroet (zo mag je het wel noe­men) van Bear Stearns. Ik heb niets gelezen of geho­ord over de werke­lijke reden van die val. Blijk­baar weet men het niet of wil men het niet weten. Ik zal u nog even kort uit­leggen wat er mogelijk (ik denk in feite echt) gebeurde met die bank en hier­bij weet u meteen de echte reden. Ook weet u meteen dat er nog een groep banken met dat zelfde prob­leem zitten.

Wat is er echt gaande:

Omdat u als lez­er geen economis­che oplei­d­ing hebt, althans de meeste lez­ers niet zal ik het in sim­pele taal proberen uit te leggen. Kort maar krachtig zodat ieder het begri­jpt. Ook als andere media deze col­umn lezen (en dat doet men) zal men hopelijk begri­jpen wat er echt gaande is in de VS en waarom er nog enkele grote reuzen omver kun­nen vallen. Dat kan nog wel enkele weken duren, uit­s­tel kan, de FED zal nog wel wat hulp bieden om de exe­cutie uit te stellen.

Het tover­wo­ord in de jaren vol­gend op 2003 was de Car­ry Trade”, in het verleden uit­gevon­den door dit soort banken met als lei­der daar­bij de bek­ende Bank X. Het was vrij sim­pel en goed te doen, haal geld in lan­den waar de rente laag staat, zorg ervoor dat je die gelden investeert in lan­den waar er een hogere rente is en hou de val­u­ta in de gat­en dat deze niet teveel fluctueert tov de munt waar men de Car­ry Trade” inzet. Doe dat het lief­st met vast beleg­gingswaar­den zoals staat­soblig­aties die nor­maal niet fail­li­et kun­nen gaan, er waar er een mooie rente op staat. In de jaren 90 deed men dat ook vaak met Zwit­ser­land, een land dat meestal een eigen koers vaart en waar de rente vaak anders was dan die in de VS. De gat­en waren toen bij lange na niet zo groot als nu met Japan.

Japan zorgde voor de grote hebzucht:

En ja, de rente in Japan kwam door de economis­che tegensla­gen terecht op 0,5% ter­wi­jl de rente in de VS ges­taag op kon lopen tot boven de 5%

In deze peri­ode wist men een Car­ry Trade” op te zetten die door het grote ver­schil in rente lucratief was om er vele mil­jar­den mee te ver­di­enen. U moet begri­jpen dat het hier niet om 1000 USD of 1 miljoen USD gaat om dit op te zetten, het gaat hier alles bij elka­ar om vele mil­jar­den USD en wie weet zelfs Tril­jar­den. Het enige wat de grootver­bruik­ers uit de VS, want dat is de hoek waar men graag dat soort risico‘s neemt, met hun allen moesten afspreken was dat het val­u­ta­paar USD-JPY in elk geval niet of weinig uit de pas mag lopen. Met andere woor­den, traders zor­gen ervoor dat de ver­houd­ing in de pas bli­jft zolang men de Car­ry Trade” ten uitvo­er brengt. Daar is men tussen pak­weg 2004 en 2007 ook redelijk in ges­laagd zoals we nu weten. Zo wer­den er via een redelijk een­voudi­ge weg vele mil­jar­den ver­di­end, de banken wer­den grot­er en rijker.

Dat bleef uit­er­aard niet onopge­merkt want steeds meer par­ti­jen kre­gen in de gat­en dat deze con­struc­tie een soort mon­ny machine was zodat meteen de gedachte naar boven dreef dat er ook bij andere beleg­gin­gen enorm veel ver­di­end kon wor­den. Befaamde man­agers en traders van de groot­banken wer­den weggekocht voor dikke salaris­sen en bonussen door rijke par­ti­c­ulieren die plots zelf dit soort Car­ry Trades” gin­gen opzetten, men noemt die par­ti­jen niet meer banken maar die dra­gen de naam Hedge­fund of Pri­vate Equi­ty Funds.

Hedge­funds en Pri­vate Equi­ty Funds:

Men ruikt rijk­dom, want als er nu eens geld wordt uit­geleend aan de con­sument om zijn huis te betal­en of om de meer­waarde van het huis in cash om te zetten dan kan men nog meer rente vra­gen dan het­geen men kri­jgt bij het kopen van staatspa­pi­er. Van­daar dat er via deze weg geld uit de Car­ry Trade” in werd gezet om ervoor te zor­gen dat er hypotheken wer­den uit­gegeven tegen aantrekke­lijke rentes voor de gelden die ingezet wer­den via die Car­ry Trade”. De huizen wer­den toch meer waard hier­door want plots kon men aan­klop­pen bij een nieuwe vorm van lenen en was er geen prob­leem om een duur­dere won­ing te kopen omdat die toch werd gefi­nancierd. De economie draaide toch goed, er was werk genoeg en de banken puilen uit van het geld dat werd gewon­nen door de hogere beursko­ersen en de win­sten uit die Car­ry Trades”. Kor­tom, er werd een nieuwe melkkoe gevon­den waar mas­saal gebruik van werd gemaakt. 

De con­sument was blij omdat hij naast een grotere won­ing ook door de waardes­ti­jging meer te best­e­den kreeg, de Pri­vate Equi­ty funds zagen het wel zit­ten omdat men over dit alles fors kon ver­di­enen. Tot dat de huizen­markt ineen stort in de VS, u weet wel wat er daar­na is gebeurd, u kunt zich natu­urlijk ook inbeelden wat dat voor die Funds betek­ende. En uit­er­aard ook voor de groot­banken die er met zijn allen inzit­ten omdat ze ook garant ston­den voor de grote lenin­gen die de Hedge­funds en Pri­vate Equi­ty Funds had­den genomen via deze banken. Daar straks meer over.…

Natu­urlijk speelde men die route richt­ing Japan uit via de banken, de route ging van het Fund met een vraag richt­ing de bank die dan het geld inkocht in Japan en het tegen een min­i­male ver­goed­ing dan door­speelde aan die Funds. Ook daar­door ver­di­en­den de groot­banken hier­aan eerst vele miljarden.

De mil­jar­den kwa­men rijke­lijk bin­nen zon­der prob­le­men in de peri­ode 2004 tot 2007 bij zow­el de banken en de Hedge­funds. Het is zelfs zo dat de banken zelf ook dit soort Hedge­funds gin­gen opzetten omdat men natu­urlijk ziet dat deze geld­ma­chine op volle toeren draaide in die tijd. Men werd over­moedig, de zucht naar meer deed het geheel de das om want na de sub­prime lenin­gen kwam de beurs aan bod. Wall Street kende een opmerke­lijke oplev­ing na de Inter­net­bubbel en de Bear Mar­ket” richt­ing 2003 met als gevolg dat vele aan­de­len meer dan ver­dubbe­len. Dat was iets om op in te sprin­gen, ges­taag kocht­en die Hedge­funds grote hoeveel­he­den aan­de­len die toch alleen maar omhoog gin­gen. In de peri­ode 2003 tot 2007 hebben we trouwens niet een keer een forse cor­rec­tie mee moeten mak­en en tot begin dit jaar hield Wall Street nog goed stand in het geweld om ons heen. Men zag ook dat de aan­de­len in andere regio‘s aantrekke­lijk waren, men kocht in Azië, Zuid Ameri­ka en Europa waar de aan­de­len ook een ver­dubbel­ing en meer lieten zien. Het kon niet op, er was geld voorhan­den en het werd steeds meer, er werd steeds meer ingezet en meer gekocht. Ook hier werd men natu­urlijk over­moedig, de groothei­dswaanzin sloeg toe. We ken­nen het wel, niets en nie­mand kan ons kapot maken.

Op het top­punt hebben we zelfs gezien dat deze par­ti­jen zelfs bedri­jven op begonnen te kopen of door de grote belan­gen erin plots eisen gin­gen stellen om iets te doen waar men zelf rijk­er aan werd. Men komt bin­nen, koopt zich in, neemt zeggen­schap in en dwingt men de aan­deel­houd­ers om het geheel tegen een hoge pri­js te verkopen. Hier let men alleen op de waarde, op het menselijke vlak werd niets onder­nomen want wie teveel is wordt eruit gegooid. Denk aan over­names in Europa en elders, een voor­beeld is ook de brief naar ABN vorig jaar waarop de bank werd verkocht tegen de hoofd­pri­js. Er zijn nog tien­tallen voor­beelden, alle­maal werk van die Hedge­funds. Maar intussen werd prob­leem 3 geboren. 

Naast het rente-val­u­ta prob­leem, de risi­co­volle lenin­gen richt­ing huizen­bezit­ters (sub­prime ofwel huizen­markt) kwa­men daar nu plots ook de beursko­ersen bij. Eerst wer­den de risi­co­volle lenin­gen de dupe van de hebzucht, de pri­jzen van de huizen zakken weg, men kan de lenin­gen niet meer betal­en en vri­jwel alle banken moeten mil­jar­den afschri­jven. Dat prob­leem kent u, de kran­ten ston­den er vol van, de finan­ciële cri­sis werd geboren. Al snel dacht men dat het bij de afschri­jvin­gen zou bli­jven, iedereen neemt zijn ver­lies en klaar is Kees.

De fas­es:

Telkens heb ik aangegeven dat alles in fas­es gaat, na de eerste fase van afschri­jvin­gen en de ste­un­op­er­aties van de Cen­trale banken dacht men al snel dat het erg­ste leed gele­den was. Ik heb diverse keren aangegeven dat het niet een juiste con­clusie was, het kon niet bij deze fase bli­jven omdat de ver­stren­geling van dit alles veel te groot was. Men weet blijk­baar niet meer hoe de con­struc­ties in elka­ar zit­ten, het lijkt meer op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik kan er wel een lang ver­haal van mak­en maar het kan ook vrij een­voudig wat ik dan ook doe.

Zie het zo, de banken en funds hebben alles in pakket­jes ver­pakt en het doorverkocht aan anderen met het ver­zoek het pakket­je niet te ope­nen zolang het niet nodig was. Er werd gezorgd voor een leu­cratief ren­de­ment, en iedereen slikt het als zoete koek. Vri­jwel iedere rijke par­ti­c­uli­er, bank en ja bedri­jven met veel geld hebben enkele van deze pakket­je op de plank liggen. Alle­maal geleend geld wel te ver­staan want het komt oor­spronke­lijk uit het verre Japan, en zo is de cirkel weer rond. Ik hoor u denken, gaat dat zo?? Ja mensen zo ging dat, en niet anders.

Prob­leem 2 werd geboren:

Door dat prob­leem 1 zo groot was ontstaat prob­leem 2 vanzelf, het zoge­naamde domi­no-effect deed zijn intrede. Mensen kwa­men op straat te staan, huizen wer­den verkocht tegen veel lagere pri­jzen dan wat ze op papi­er waard waren, de banken moesten de geld­kraan dicht draaien, de Car­ry Trade” stro­ming kwam tot een eind. Door dit alles ontstaat er onzek­er­heid, wor­den de bedri­jven voorzichtiger, wor­den er geen nieuwe banen meer gecreëerd en moet men zelfs mensen op straat zetten. De finan­ciële sec­tor komt met een enorme kater te zit­ten, geen win­sten meer maar grote ver­liezen door prob­leem 1.

Prob­leem 2 is dat de FED in actie moet komen om de banken geld te geven en meteen ook voor 2 kan­ten de rente moet ver­la­gen. Aan de ene kant om de banken goed­kop­er aan geld te lat­en komen en aan de andere kant om de bedri­jven meer lucht te geven door ze goed­kop­er geld te lat­en lenen. In enkele stap­pen staat de rente met alle prob­le­men die u wel kent inmid­dels op 3%, dat is al 2,25% lager dan de 5,25% waar men in 2006 nog van uit­ging. En vanavond komt daar nog een vol pro­cent bij als we het mogen geloven. Daar hebben we prob­leem 2 meteen te pakken, hier­door wordt het ver­schil met Japan terugge­bracht van bij­na 5% naar amper 1 of 1,25% en dat is een behoor­lijke schok voor de Car­ry Trades” die nog in de markt zit­ten. U weet wel, die mooie pakket­jes die op de plank liggen te wacht­en of al open wer­den gemaakt uit nieuws­gierigheid. Samen met die dal­ende rente werd ook de JPY nog fors duur­der tov de USD ofwel het val­u­ta­paar kri­jgt een tik van jewelste.

Natu­urlijk draait men met man en macht die Car­ry Trades” nu terug, dat maakt de JPY nog duur­der, want als men die moet kopen dan is er meer vraag naar en meer vraag naar iets dri­jft nu een­maal de pri­js op. Door prob­leem 2 dat zich nu volop aan het ontwikke­len is komen die grote banken (zie grafieken hieron­der) in acute geld­prob­le­men, aan de ene kant ver­dampt het als sneeuw voor de zon ter­wi­jl het aan de andere kant ook nog moet wor­den terug­be­taald om de sit­u­atie niet nog meer uit de hand te doen lopen. Daarom wor­den deze banken nu leeg gezo­gen en dat het snel kan gaan weet u nu ook wel na het deba­cle bij Bear Stearns. In amper 24 uur kan de sit­u­atie zo ver­slechteren dat een bank droog staat, er geen geld meer is enz… Prob­leem 2 is dus veel grot­er dan prob­leem 1. Dat moet u na die uit­leg ook wel begri­jpen. Maar we zijn er nog niet, want prob­leem 3 moet nog komen, en zal ook komen. Dat is de beurs.

Prob­leem 3, de beurs:

Waar zit­ten mogelijk nog wat krenten in de pap? Juist, in de fors opgelopen aan­de­lenko­ersen die nog steeds vrij hoog staan momenteel. De banken wor­den in de huidi­ge fase ofwel noem het prob­leem 2 nog geholpen door de FED, men schi­et het ene patroon na het andere af om bij te sprin­gen met vele, heel veel mil­jar­den. Deze drup­pels op de gloeiende plaat lijken nog wat hulp te bieden maar dat het tijdelijk is staat voor mij zo vast als maar kan. Door de roekeloze opzet van het geheel weet men zoals ik al aan­gaf niet meer wat waar is en hoe het in elka­ar zit.

Daarom zal men begin­nen met het verkopen van de belan­gen in de beurs­bedri­jven op ter­mi­jn, om te red­den wat er te red­den valt zal dat helaas nodig zijn de komende maan­den. Zet daar nog bij dat de beurzen vanzelf al gaan moeten afbrokke­len door de recessie die er al is, bedri­jven gaan min­der winst mak­en waar­door de koersen op een natu­urlijke manier ook al omlaag gaan moeten. Dit zal niet onopge­merkt plaatsvin­den want zoals ik al aan­gaf gaat men de belan­gen afbouwen voor de cash eruit te halen waar­door deze 2 feit­en de dal­ing alleen maar kun­nen lat­en versnellen.

De beurs zal een forse dal­ing moeten onder­gaan, ik sluit een dal­ing van 30 tot 40% hier­bij zek­er niet uit, en er komen nog enkele paniekda­gen langs die voor bloody days gaan zor­gen. Uit­sla­gen van 5 tot 7% sluit ik niet uit op 1 dag, en wie weet zit er zelfs een CRASH tussen. Ik kan het ver­loop niet echt inschat­ten, de tijd erop zetten is ook lastig maar ik weet wel dat de totale beweg­ing ons zal bren­gen waar ik vanu­it ga, 3040% onder de top­pen op Wall Street. 

Inschat­tin­gen:

Zoals u weer stu­ur ik mijn bevin­din­gen naast de sig­nalen naar de leden die dagelijks als het nodig is een update kri­j­gen. Een Brief­ing waar ik de tar­gets op zet. Ook kri­j­gen de leden sig­nalen om op de beurs te han­de­len, ook iets waar we suc­cesvol mee zijn want ook al ver­li­est de beurs fors dit jaar, de portfolio‘s staan op plussen van 30 tot 70% dit jaar. En we kun­nen nog veel onderne­men natu­urlijk. Wilt u dit ook alle­maal ont­van­gen? Schri­jf u dan in via deze link.…

Grafieken:

Dan ziet u hieron­der nog de grafieken van enkele momenteel lelijke monsters.…






Guy Boscart
© 2008 US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.