...

Waar is het ware gezicht van de beurs ?

19 mei 2005, 15:39 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Is de beurs nog wel de beurs zoals we die kennen? Zijn er machten in het spel die handelaren en beleggers manipuleren ? ... Bepaalt de markt de beurs of de beurs de markt? ... De vraag die gesteld kan worden is; is het huidige beursklimaat niet toe is aan iets anders.
Wat veranderde er zoal de afgelopen jaren?
Er is veel veranderd in de laatste jaren. Zaken die het handelen op de beurs enorm hebben doen veranderen en bepalen. Internet en daardoor de bereikbaarheid van alle beursen over de hele wereld. Iedereen begon te beleggen waardoor de volumes enorm opliepen en de Amerikaanse Brokers kwamen ineens binnen handbereik. Deze sprongen daar goed op in door het assortiment aan ordertypes behoorlijk uit te breiden. Een enorme concurrentiestrijd is al enige tijd aan de gang om de gunst van de klanten te trekken. Vooral op het gebied van de provisie is nog veel te halen vergeleken met brokers in het buitenland.

Ook de bedrijven die softwarepakketten voor de technische analyse maakten schoten als paddestoelen uit de grond. Ik zie op beleggingsvakbeursen altijd heel veel mensen staan kijken en dromen ( en rijk rekenen ) bij softwarefabrikanten die gouden bergen beloven als je maar de juiste instellingen van de indicatoren hebben afgesteld. Geen prijs is te hoog. De software vliegt als zoete broodjes over de toonbank. De ene instelling belooft nog meer dan de ander. Er is een mogelijkheid om advies in te winnen bij de tientallen adviseurs van wie je een gratis e-mail adviesbrief kan krijgen. Cursussen, workshop en ga zo maar door. Deze global en technologische ontwikkeling heeft zonder meer zijn impact gehad op de koersen met misschien wel als hoogtepunt, de Nasdaq op 5132,5 punten.
En nu, anno mei 2005? Wat is er allemaal veranderd?
Internet is nog sneller en beter geworden. De Amerikaanse beurzen zijn net zo makkelijk bereikbaar als de Nederlandse en de Amerikaanse Brokers zijn beter en goedkoper geworden. Er is nu slechts een simpele handeling nodig om een long positie binnen 1 seconde in een short positie te veranderen. Op de provisie hoeft men de USA nauwelijks meer te letten, daar er Brokers zijn die geen of nauwelijks provisie rekenen.
Ook in Nederland gaan de provisiekosten langzamerhand naar beneden, al blijft het een dure aangelegenheid om via een Nederlandse Broker Amerikaanse aandelen te kopen en verkopen.
En de adviseurs?
De echte zijn na het klappen van de internetbubbel overgebleven. Het kaf werd van het koren gescheiden. Toch hoor en zie ik weer onkruid tussen de gewassen omhoog komen. In de tijdschriften en informatiebladen van banken staan alweer de successen die de fundmanagers aan het maken zijn. De ene grafiek laat een nog betere performance zien dan de ander, de beurstrends op de radio beloven mooie resultaten als het aanbevolen fonds in de portfolio wordt opgenomen …. en ga zo maar door. We worden langzamerhand weer gekneed om te gaan geloven in de volgende fictie of bubbel zoals u wilt. En de instellingen de provisie maar opstrijken!
De dalende koersen van de afgelopen jaren en de boekhoudschandalen in de US en Nederland hebben veel mensen doen besluiten om met beleggen te stoppen. Degene die zijn overgebleven of inmiddels weer zijn ingestapt, zitten al enkele jaren in een moeilijk beursklimaat. De enorme volatiliteit van de koersen, een onduidelijke richting van de beurs en een grote groep handelaren, zoals Daytraders, Swingtraders, Shortsellers, Hedge Funds etc etc, die met snel geld de dagrichting van de markt voor een groot deel bepalen, maken het er niet makkelijker op. Gooi daar nog een enkele oorlog en uit de hand gelopen olieprijzen tegen aan en het feest is kompleet. De futures die vroeger nog redelijk de dagrichting van de beurs konden aangeven, bepalen nu nog alleen de eerste 5 á 10 minuten.
Je zou je ook nog kunnen afvragen of alle standaard instellingen van de indicatoren nog wel de juiste zijn. Is de RSI 14 nog wel goed en de MACD 12,26,9 ? Moet de RSI niet op 10 ? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.
Wat had mijn vader het toch gemakkelijk. Die belde met de bank en dan werd er eerst lang overlegd voordat er in een fonds ingestapt werd en … ze deden het niet slecht.
Maar om nu terug te gaan naar de goede “ouwe” tijd gaat mij te ver. Ik zelf ben niet toe aan iets anders.

“De markt heeft altijd gelijk” en laat zijn ware gezicht zien. Zo was het, is het en zal het altijd wel blijven en daar ben ik het helemaal mee eens.

Dirk Dortland
©US Markets.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.