...

Waar is China helemaal mee bezig?

4 augustus 2011, 07:28 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

We horen het alle­maal al jaren­lang van de grote beursguru’s: de economis­che dom­i­nantie in de wereld is aan het ver­schuiv­en of miss­chien al ver­schoven van het west­en naar het oost­en. Chi­na en India zijn de lan­den met de groot­ste poten­tie om de wereld­macht over te nemen door hun enorme bevolk­ingsaan­tal en daarmee een grote interne markt. India lijkt nog teveel met aller­lei poli­tieke, cul­turele en economis­che prob­le­men te kam­p­en, waar­door de west­erse wereld vooral met argu­so­gen naar Chi­na kijkt.



Niets nieuws onder de zon, zal u zeggen. Maar er zijn de laat­ste tijd aan­wi­jzin­gen waar­door het lijkt alsof er zich weer heel langza­am een soort van Koude Oor­log aan het ontstaan is. Dit keer niet tussen de machts­blokken de V.S. en de Sov­jet-Unie, maar tussen de oude’ macht van de V.S. en de nieuwe’ macht van Chi­na. We houden hier op de US Mar­kets redac­tie onze ogen open voor nieuws met betrekking tot de ontwik­kelin­gen hieromtrent. Deze week zijn we daar­bij ges­tu­it op een aan­tal inter­es­sante nieuwsberichten.

Het vrien­delijke gezicht van China

Allereerst even kort terug de his­to­rie in. Na de dood van de brute Chi­nese dic­ta­tor Mao Zedong nam par­ti­jlid Deng Xiaop­ing het stok­je over. Hij besloot om de hand iets min­der strak om de keel van het Chi­nese volk te houden. Hij ging zelfs over tot het invo­eren van meer mark­twerk­ing en gaf zo stap­je voor stap­je toe aan het kap­i­tal­is­tis­che mod­el, maar zon­der daar­bij zijn com­mu­nis­tis­che ide­alen te ver­looch­enen. Het west­en keek bemoedi­gend en met instem­ming toe.

De afgelopen decen­nia heeft Chi­na zich niet erg gepro­fileerd als een com­mu­nis­tisch bol­w­erk tegen­over het kap­i­tal­is­tis­che west­en, maar meer als een vriend van de kap­i­tal­is­tis­che lan­den. De Olymp­is­che Spe­len wer­den er geor­gan­iseerd en iedereen kon zien hoe net­jes het land was gewor­den. Natu­urlijk waren er dis­si­dente gelu­iden te horen, maar de meeste mensen in het west­en waren duidelijk niet bang voor Chi­na en de machtheb­bers knik­ten nog steeds instem­mend toe.

Het angstaan­ja­gende gezicht van China

Over een aan­tal finan­cieel-economis­che feit­en mak­en som­mige anal­is­ten zich echter wel wat ongerust. Chi­na zou een enorme hoeveel­heid aan Amerikaanse staat­soblig­aties bezit­ten, het land zou weinig schulden hebben en ook een heel groot deel van de indus­trie zou zich vooral in Chi­na situeren (bijv. Apple maakt mooie omzetten, maar in Chi­na wordt al het werk gedaan). En toch heerst er niet echt een ten­dens van we moeten oppassen voor China’.

Het lijkt echter de laat­ste tijd alsof Chi­na een grauw­er gezicht laat zien. Daar­voor hoeven we alleen maar naar het nieuws van de afgelopen weken te kijken. Een kleine opsomming:

Op 3 augus­tus kwa­men twee bericht­en naar buiten.

Allereerst zouden, vol­gens com­put­er­beveiliger McAfee, 70 belan­grijke west­erse organ­isaties gehackt zijn door een staat. En vol­gens deskundi­gen zou deze staat Chi­na zijn. Onder deze organ­isaties: de Verenigde Naties, over­hei­dsin­stanties in de V.S., Tai­wan, India, Zuid-Korea, Viet­nam en Cana­da, tech­nolo­giebedri­jven, mil­i­taire toelever­anciers, Assio­ci­at­ed Press, het Inter­na­tion­aal Olymp­isch Comité en het werel­dan­ti­dop­ing­bu­reau WADA. Directeur dreig­ing­son­der­zoek Dmitri Alper­ovitch van McAfee sprak van de omvan­grijk­ste dief­stal van intel­lectueel eigen­dom in de geschiede­nis. De schaal waarop dit gebeurt, is echt heel beangsti­gend”, zei hij. Het bedri­jf kwam de aan­vallen op het spoor tij­dens een onder­zoek naar com­put­er­in­brak­en bij bedri­jven in de defensie-industrie.

Het tweede bericht op 3 augus­tus kwam van Chi­nese staatspers­bu­reau Xin­hua. Vol­gens de Chinezen is het schulde­nakko­ord van de V.S. onvol­doende om Wash­ing­tons schulden­bom onschadelijk te mak­en en ver­traagt het de ont­ploff­ing van de bom slechts door het lont iets langer te mak­en”. Het lijkt er vanu­it dit bericht op dat de Chinezen aan stem­ming­mak­er­ij doen om zo de V.S. pub­lic­i­tair in het nauw te drijven.

Een dag eerder (op 2 augus­tus) kwam het­zelfde staatspers­bu­reau in het nieuws door­dat het een bill­board op één van de meest pres­tigieuze plaat­sen van Times Square in New York had geplaatst. Er werd gesteld: De nieuwe reclamezuil van Xin­hua in New York past bin­nen de algemene koers van het staatspers­bu­reau waarin het de con­cur­ren­tie aan­gaat met west­erse pers­bu­reaus als The Asso­ci­at­ed Press, Bloomberg News en Reuters. Het is een teken dat het pers­bu­reau een plaats in de wereld­markt wil veroveren.”

Weer een teken dat Chi­na de pers wil gaan gebruiken in zijn strate­gie om zich meer te pro­fil­eren in de wereld. Xin­hua wordt immers gezien als de spreek­buis van de Chi­nese com­mu­nis­tis­che partij.



Een week eerder kwam een spi­onagev­er­haal in het nieuws. Twee Chi­nese straal­jagers zouden een Amerikaans spi­onagevlieg­tu­ig onder­schept hebben in de Straat van Tai­wan. Een van de Chi­nese vlieg­tu­igen kwam daar­bij in voor hem ver­bo­den gebied. Het inci­dent gebeurde 29 juni, maar is maandag (Amerikaanse tijd) bek­endge­maakt. De Chinezen vlo­gen over een belan­grijke schei­d­sli­jn boven de Straat van Tai­wan. Het inci­dent wordt gezien als de erg­ste provo­catie van Chi­na sinds 2001.

Vanu­it de bericht­gev­ing van de afgelopen week zijn dus kleine teke­nen te zien, waaruit mag wor­den gecon­cludeerd dat Chi­na zich op het wereld­toneel meer en meer gaat pro­fil­eren als de nieuwe wereld­macht. Het tikt Ameri­ka op de vingers, het plaatst zichzelf wel­be­wust in het hart van deze oude macht en toont ook z’n spier­ballen mil­i­tair gezien. Voor de hele finan­cieel-economis­che gang van zak­en in de hele wereld is de houd­ing van de Chi­nese over­heid van essen­tieel belang. Som­mige anal­is­ten bew­eren dat Chi­na achter de scher­men al de lak­ens uit­deelt. In de hele prob­lematiek ron­dom de Ital­i­aanse staat­soblig­aties en Grieken­land zou Chi­na een belan­grijke rol spe­len. Nu Chi­na zich vóór de scher­men ook al aan het pro­fil­eren is, lijkt een machtswis­sel­ing in de economis­che werel­dorde aanstaande. We houden het hier op US Mar­kets in de gaten.

Redac­tie US Mar­kets

PS Naar aan­lei­d­ing van de ver­lag­ing van de kredi­et­waardigheid van de V.S. door Stan­dard & Poor’s hebben de Chinezen furieus gereageerd en V.S. als een klein kind toegesproken.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.