...

Waar en Wanneer?

4 oktober 2008, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Vasthouden aan een visie die bij­na iedereen er op nahoudt, werkt op de beurs niet. Bedenk dat als u doet wat iedereen doet u ook het­zelfde resul­taat heeft als iedereen en dat is dus vri­jwel alti­jd een onder­maats resul­taat en vaak een negatief resul­taat.

In de nieuwe edi­tie van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis veel aan­dacht voor lange ter­mi­jn analy­ses van de belan­grijk­ste indices. In de huidi­ge tur­bu­lente en volatiele beur­som­standighe­den is het zaak om de grote lij­nen niet uit het oog te ver­liezen. De meeste indices noteren sinds okto­ber 2007 gemid­deld rond de 30% lager. Dat is behoor­lijk maar niet buiten­sporig. Deze bull­markt begon in Ameri­ka in okto­ber 2002 en in Europa 6 maan­den lager. De mark­ten ste­gen ongeveer 5 jaar en hebben de afgelopen 12 maan­den rond de 50%-60% ingeleverd. Deze lange ter­mi­jn actie/​reactie van 4 tot 5 jaar sti­j­gen en ver­vol­gens 9- tot 15 maan­den dalen waar­bij de helft van de sti­jging wordt ingeleverd is redelijk rep­re­sen­tatief voor de beurshistorie.

Over­al rond om ons heen gon­st het thans van de ramp­sce­nar­ios en ook in de media is de beursel­lende het gesprek van de dag. Vanu­it hun per­spec­tief wor­den koers­doe­len gepro­jecteerd van een AEX onder de 200 en een Dow Jones richt­ing 7.500. Nu hebben beleg­gers alti­jd al de neig­ing om sterke koers­be­weg­in­gen te extrapol­eren naar de toekomst. In het jaar 2000 groei­den de bomen tot in de hemel en bij een stand van de AEX tussen de 600 – 700 wer­den prog­noses uit de kast gehaald van 1.000. Rond die tijd wer­den zelfs enkele boeken gepub­liceerd met o.a. als titel Dow 35.000. Afi­jn, wat er na het jaar 2000 is gebeurd hoef ik u niet te vertellen. 

Cri­sis­sen zijn van alle tij­den denk bijvoor­beeld nog maar eens aan Azië cri­sis van eind negentiger jaren. Cri­sis­sen komen en gaan ook de huidi­ge cri­sis zal wegebben. Wan­neer die pre­cies ten einde komt weet ik natu­urlijk ook niet en daarom proberen we gewoon zoals alti­jd hou­vast te vin­den in de tech­nis­che analyse vooral van Gann en cycli.

Lat­en we eens even uit gaan van de algemene verwacht­ing dat de koersen verder gaan dalen. Het minst negatieve sce­nario voor de AEX is 300 maar 250 en ook 200 wor­den veel genoemd. Stelt u nu eens voor dat de AEX daalt naar 300, 250 of 200..Wat gaat u op die koer­sniveaus doen? Gaat u kopen als de AEX 300 noteert? Momenteel denkt u miss­chien van wel maar u vergeet dat als de AEX 300 noteert het finan­ciële sys­teem en de economie er nog slechter uitzien dan nu. Bent u er zek­er van dat u dan ondanks alle negatieve pub­liciteit moedig genoeg bent om dan in te stap­pen? Bedenk, u stapt nu niet in omdat (huidi­ge AEX koers 330) de negatieve visie van anal­is­ten en de alarmerende sig­nalen van de media sug­ger­eren dat de AEX verder zal dalen. Wat zal er veran­deren om u de moed te geven om dan bij 300 (of 250 of 200) long te gaan? 

Oké, nu de andere kant van de medaille. Stel u nu eens voor dat de AEX niet zal dalen tot 300. In feite, even om mijn punt duidelijk te mak­en, het dieptepunt is geplaatst op 310 in de AEX. Wat gaat u dan doen als de AEX over 3 maan­den op 380 staat en op weg is naar 500. Wat zal u dan gaan doen? 

Vasthouden aan een visie die bij­na iedereen er op nahoudt, werkt op de beurs niet. Bedenk dat als u doet wat iedereen doet u ook het­zelfde resul­taat heeft als iedereen en dat is dus vri­jwel alti­jd een onder­maats resul­taat en vaak een negatief resultaat. 

Gan­nTrad­er meet elke week via een reeks tech­nieken o.a. Gann en cycli de tech­nis­che sta­tus van de belan­grijk­ste indices. Op die manier kun­nen we de kansen en risi­cos in kaart bren­gen en een plan samen­stellen waar en wan­neer we ver­ant­wo­ord tot actie kun­nen overgaan. 

In de nieuwe edi­tie van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­ses ook weer een nieuw artikel over psy­chol­o­gis­che valkuilen met als titel beleg­gers en kuddegedrag.

Jan van Gemeren
www​.gan​ntrad​er​.org


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.