...

Waar blijft die CRASH toch?

17 september 2007, 11:29 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De markt bib­bert wel wat maar we zien nog geen aard­ver­schuiv­ing laat staan aard­bev­ing met kracht ‑10% op de bor­den ver­schi­j­nen … Ook al kri­j­gen we hier en daar wel sig­nalen te ver­w­erken die erop duiden dat een ver­schuiv­ing aanstaande is … Tot nog toe geen paniek …

Hypotheek­bank North­ern Rock:

Vri­jdag 14 sep­tem­ber wor­den we wakker en kijken we naar de scher­men, de verwacht­ing was dat de markt wat hoger zou ope­nen door dat Wall Street stand kon houden en Azië niet echt van zijn plek wist te komen. Toch ver­scheen er plots weer een bericht op de scher­men, de Engelse hypotheek­bank North­ern Rock staat op sprin­gen omdat men niet meer aan de ver­plichtin­gen kan vol­doen. Gelijk tot 30% van de al veel lagere koers gaat er van het aan­deel af, de beurzen schrikken behoor­lijk en in plaats van een hogere open­ing zakken de koersen diep weg. Weer een feit om aan te nemen dat de markt niet al teveel meer kan hebben.

De prob­le­men slaan hier­mee duidelijk over van Ameri­ka naar Europa en merken we dat de grote prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt meer sporen nalat­en dan men zich tot nog toe kan inbeelden. Het komt door dat alles met elka­ar ver­bon­den is, de huidi­ge finan­ciële puzzel is dan ook moeil­ijk te bevatten.

Opval­lend:

Er ston­den duizen­den mensen bij de kan­toren van North­ern Rock zater­dag om hun spaargeld op te vra­gen, ik kan me niet herin­neren zoi­ets mee te hebben gemaakt behalve in lan­den waar het met de val­u­ta uit de hand liep jaren gele­den. Stelt u zich eens voor dat er zich op een dag een grote ver­schuiv­ing plaatsvin­dt op de markt (en dat is met de huidi­ge gegevens zek­er mogelijk) waar­door meerdere banken tegelijk in grote prob­le­men komen, dan kan het bij­na niet anders dat er soort­gelijke toe­s­tanden komen in onze eigen regio‘s. Pikant detail, geen enkele bank is in staat om een grote mas­sa mensen à la minute” te voorzien van al zijn eigen geld omdat de dekking er gewoon­weg niet is. Hopelijk komt het nooit zover maar ik denk wel dat de kans op dit sce­nario bestaat.

Wall Street:

Europa kreeg het moeil­ijk door het ver­haal hier­boven, en het is geen alleen­staand ver­haal moet u weten. Hoe vaak kri­j­gen we de afgelopen peri­ode dit soort bericht­en niet bin­nen, een Hedge­fund hier in de prob­le­men, daar een bank die niet meer aan zijn ver­plichtin­gen kan vol­doen enz…

De huizen­markt verzwakt verder en de sub­prime sec­tor bli­jft zout in de won­den strooien zodat nog veel banken het moeil­ijk zullen kri­j­gen. De manier van werken de afgelopen jaren zal er gewoon voor zor­gen dat er nog veel meer ellende op ons afkomt, het zoge­naamde gratis geld wordt op deze manier plots zeer duur.… Ofwel de risi­co­volle trans­ac­ties uit de tijd van de lagere rentes zor­gen er nu voor dat er nogal wat par­ti­jen in grote prob­le­men komen. Dit zow­el op pro­fes­sioneel vlak als op par­ti­c­uli­er gebied.

Helaas of voor de goedgelovige BULL legt Wall Street alles nog steeds naast zich neer, telkens wan­neer er iets boven water komt zorgt men er in ieder geval voor dat de beurs niet wegza­kt. Uit­s­tel van exe­cutie, dat wel want op een bepaald moment is het niet meer te houden en wil iedereen gewoon langs dezelfde deur naar buiten. Zelfs de mega kap­i­taal injec­ties gaan de boel dan niet meer rechthouden, ook rentestap­pen door de Cen­trale Banken zullen geen nut meer hebben. Kor­tom, op ter­mi­jn is de sit­u­atie vri­jwel onomkeerbaar.…

Ver­lag­ing rente en inflatie:

De FED zal (althans iedereen verwacht het) de rente omlaag bren­gen maar ik weet niet of dat zo‘n goeie zet is. De inflatie lijkt stil te staan als we de cijfers bek­ijken maar waar bli­jft dan de sti­jging van de energie en andere com­modi­ties? Steeds meer kun­nen we uit­gaan van de ver­bor­gen inflatie zodat we niet de werke­lijke stand van zak­en te zien kri­j­gen. Daar weten de heren van de Cen­trale Banken natu­urlijk meer over.…

Een vraag die ik terecht mag stellen neem ik aan, waar bli­jft de CRASH. Komt die nog? Ik weet het niet, maar als we naar de samen­stelling kijken dan merk ik dat alles aan­wezig is om er een op gang te bren­gen. Alleen, wan­neer en hoe diep?

Tech­nis­che Analyse:

U merkt dat ik voor­lop­ig min­der met grafieken werk, dat komt door de huidi­ge mark­tom­standighe­den. We kun­nen wel herken­bare pun­ten opzoeken in de grafiek maar omdat de zak­en die we in dit artikel aangeven echt geen reken­ing gaan houden met bepaalde niveaus lijkt het me beter om te wacht­en tot de rust terug­keerd om ons opnieuw met meer dan 70% op de TA te richt­en. Dus geen afscheid van de TA, wel een tijdelijke pauze.

Samen­vat­ting:

Nog­maals, de sit­u­atie waarin we ons nu bevin­den is vele malen erg­er dan die in 1987, 1998 en 2000 toen de dot­com bubbel spat­te. Toen ging het om over­waarder­ing van een bepaalde sec­tor nu gaat het om de lev­en­sad­er van de finan­ciële markt, de bank­sec­tor ofwel de ” Mon­ey Machine.…” .…

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.