DE W‑CURVE LAAT NOG EVEN OP ZICH WACHTEN
De zes maanden geleden begonnen rally op de beurs kan de geschiedenisboeken in als één van de meest spectaculaire koersstijgingen ooit. Stijgingen van een dergelijke omvang in zo’n kort tijdsbestek hebben zich zelden voorgedaan. Alleen in 1932, 1938, 1975 en in 2003 om precies te zijn. Inderdaad, steeds na dat er een enorme crash aan vooraf ging. In eerdere artikelen schreef ik reeds dat de afgelopen 100 jaar na een enorme koersdaling steevast een spectaculaire rally volgde. Zo meldde ik dit voorjaar reeds dat beleggers de kracht van de huidige rally niet moesten onderschatten. Het steeds maar voortduren van deze rally doet inmiddels wel steeds meer deskundigen de wenkbrauwen fronsen. Deze stijging kan toch zo niet doorgaan? Veel deskundigen verwachtten een tweede terugval waarmee het herstel de vorm van een W‑curve zou krijgen. Na deze rally volgt dan een nieuwe koersdaling van formaat. Dan pas zou de definitieve herstelbeweging volgen.
Deze visie gaat uit van de veronderstelling dat huidige economisch herstel zal wegebben zodra de grootschalige stimuleringsprogramma’s van de overheden ten einde zijn. Dan moet de economie weer groeien op eigen kracht en dat ziet men niet gebeuren. Met nieuwe koersdalingen op de beurs tot gevolg. De tweede neerwaartse beweging zal een nieuwe bodem neerzetten en de vorming van een W‑curve is dan een feit.
Laat de waan van de dag echter eens aan u voorbijgaan en zet eens een paar stappen achterwaarts om zodoende de ontwikkelingen op de beurs eens in een wat langer termijn perspectief te kunnen plaatsen. En wat zien we dan? Een AEX-index die na een historische haussemarkt in de jaren ’90 en een periode van totale gekte onder beleggers in 2000 een piek bereikt van ruim 700 punten. Om vervolgens volledig in te storten tot een dieptepunt in maart 2003 van 220 punten. Een daling van 70 %. Daarna volgde – mede door het ruime geldbeleid van de centrale bank van de VS – een herstel van enkele jaren tot een nieuwe piek in oktober 2007 op 565 punten. Toen dachten we nog in een V‑vormige curve te zitten. De kredietcrisis – die al enige maanden aan de gang was – maakte aan deze ijdele hoop echter snel een einde. De AEX-index zakte opnieuw weg. Deze keer werd een tweede bodem gezet net onder de 200 punten. En nu zijn de beurzen al weer zes maanden bezig aan een spectaculair herstel.
Deze hierboven — reeds in 2000 aangevangen — beschreven koersbeweging heeft opvallend veel weg van een bijna perfecte W‑curve. Alleen is de W pas voltooid wanneer de tweede beweging naar boven – waar de beurzen inmiddels mee bezig zijn – is afgerond op een niveau van 700 punten. Jawel! Dat zal nog wel even duren. En wanneer die 700 punten niet gehaald zouden worden ontstaat een iets minder perfecte W‑curve. Maar een kniesoor die daar op let. Zo bezien zou men kunnen zeggen dat de vele volgers van de W‑theorie zich fixeren op het verkeerde deel van de W. Zij staan met smart te wachten op een perron op de verkeerde trein. Die is al lang weggereden. Die tweede daling waar men op wacht is al lang achter de rug!
Er zijn vele redenen aan te voeren waarom deze rally binnenkort tot staan gebracht zou worden. Zo is de Baltic Dry index – een zeer goede graadmeter van de wereldeconomie — al weer enige tijd aan het dalen. Zo noteert de S & P 500-index bijna 20 % boven het 200-daags gemiddelde. Zo naderen de Dow Jones en de S & P psychologische barrières van respectievelijk 10.000 en 1100 punten. Zo zijn de koers/winstverhoudingen ver boven het historisch gemiddelde aangeland. Zo worden er weer erg veel aandelen door insiders verkocht. Zo lijken de overheidsuitgaven niet langer beheersbaar. Etc, etc. Maar Charles Kindleberger, de bekende Amerikaanse economische historicus, beschreef ooit in het verleden de verschillende fases waar een haussemarkt doorheen gaat. Het begint met een economische gebeurtenis die een stijging van de koersen rechtvaardigt. Vervolgens gaan de banken hun kredietverlening verruimen. Daarmee faciliteren zij de beleggers op zoek naar verdere koerswinsten. In het volgende stadium ontstaat er een positieve feedback. Beleggers zien dat er makkelijk geld te verdien valt op de beurzen en er vloeit steeds meer geld naar de beurs. Anderen worden er door aangetrokken. Uiteindelijk volgt er euforie. Met een onvermijdelijke crash tot gevolg.
Men kan echter veel zeggen van het huidige beursklimaat, maar van een euforie is in de verste verte nog geen sprake. Er staat nog veel voorzichtig geld aan de zijlijn. Er zijn nog veel beleggers die deze haussemarkt gemist hebben en van iedere dip gebruik zullen maken om alsnog aan deze rally mee te doen. Van een luchtbel kan men zeker niet spreken. Deze stier is nog niet uitgeraasd. Natuurlijk, bovengenoemde redenen zullen ertoe bijdragen dat er binnenkort een correctie komt. Maar tot grote diepten zullen de beurzen niet gaan zakken. De aanhangers van de W‑theorie zullen nog even geduld moeten hebben. Deze stier lijkt nog niet van ophouden te weten.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
W-CURVE LAAT OP ZICH WACHTEN
18 september 2009, 09:29
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 8 / 12
|
De zes maanden geleden begonnen rally op de beurs kan de geschiedenisboeken in als één van de meest spectaculaire koersstijgingen ooit. Stijgingen van een dergelijke omvang in zo’n kort tijdsbestek hebben zich zelden voorgedaan.