...

VS ZORGT VOOR STRESS

15 oktober 2010, 10:41 | poets | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Geen koersdoelen en beursanalyses van mijn kant want daar zijn anderen veel beter in. Ik blijf hameren op de gang van zaken in de VS en als ik kranten lees of wat berichten van het internet pluk dan begin ik me toch sterk af te vragen in wat voor wondere wereld we nu terecht zijn gekomen. Er wordt tegenwoordig alleen maar gesproken over nieuwe stimuleringen want die zijn goed voor……….. de beurzen?


Meer nieuwe dollars joepie!

We kunnen analyseren wat we willen maar alle beleggers zitten te wachten hoeveel nieuwe dollars de FED nu weer in de financiële markt wil pompen. Om de economie te stimuleren lees ik overal maar dat is niet de opzet. Is er vraag naar geld dan onder de burgers? Nee want zelfs met deze enorme lage rente willen ze niet lenen. Ik bedoel kunnen ze niet lenen want de banken zijn niet gek. Als er al een lening aangevraagd wordt dan doet de bank erg moeilijk alsof de consument de oorzaak is van alle ellende. De lange rente moet laag blijven want dan zullen de rentelasten voor huiseigenaren en bedrijven ook laag blijven. Tevens stimuleert een lage rente de investeringen en consumptie. Klopt allemaal volgens de economie boekjes maar er is meer aan de hand. De prijzen van eerste levensbehoeften in de VS stijgt, inflatie dus. Maar de huizenprijzen blijven dalen, deflatie dus. Opgeteld en delen door twee en dan hebben we biflatie. Een afbraak in welvaart in een razend tempo, dat lijkt me de beste omschrijving. De huidige inflatie in de VS is rond de 1% en dat vinden ze eigenlijk te laag. Een dreiging voor deflatie in de “niet”schulden gerelateerde sectoren dreigt nog steeds en als dat gebeurt, is het hek van de dam. Dat beleggers blij zijn met nieuwe dollars dat snapt iedereen alleen stel die vraag eens aan de opkomende landen. De, speciaal door Ben, gedrukte nieuwe dollars zijn net vlooien en zoeken veilige en warme oorden op waar de rente hoger is dan elders. Daar renderen ze het meest. Azië en Brazilië bijvoorbeeld. De dollars worden met gejuich ontvangen en 4 dagen feest is geen uitzondering in deze landen………….. was dat maar waar. Schuimbekkend zien de beleidsmakers in opkomende landen een veelvoud aan ”dollar helikopters” aan komen vliegen. De waarde van hun munteenheid stijgt flink t.o.v. de dollar dus moeten zij weer allerlei trucs uithalen om de eigen munt weer af te zwakken. Valutaoorlog dus. Het handelstekort in de VS liep in augustus onverwachts op van 42 miljard naar 46 miljard. Vooral dat woordje onverwachts deed mij weer dubbel onder de tafel liggen. Goh, hoe zou dat nu toch komen? Ik ben nu al benieuwd naar het tekort over september want die gaat alle records breken gezien de stand van de dollar. Door al dat dollar geweld zijn Europa en Japan nu de grootste slachtoffers. De industriële productie in Japan is in augustus behoorlijk gedaald en Toyota overweegt zelfs te vertrekken uit Japan.

China vs de VS:

De beide grootmachten vechten elkaar de tent uit.

VS: jullie moeten de yuan opwaarderen want nu kunnen jullie veel te goedkoop exporteren. De yuan is 25 tot 40% te goedkoop nu.

China: jullie moeten niet zo zeuren want wat wij exporteren willen jullie niet eens maken.

VS: ook andere landen vinden dat jullie de boel verstoren.

China: dat kan wel zijn maar wanneer we jullie bedrijfscijfers zien van de afgelopen maanden dan snappen we jullie probleem niet. In onze ogen zijn jullie gewoon veel te duur en hanteren jullie veel te hoge marges om zodoende veel te hoge bonussen te kunnen uitkeren en jullie aandeelhouders blij te maken. Dit gaat ten koste van de consument en wij zijn er voor de consument en niet voor de aandeelhouders.

VS: en toch moeten jullie de yuan opwaarderen want dat levert ons 700.000 nieuwe banen op.

China: onzin dat zeggen jullie alleen maar omdat de werkloosheid nu wat hoog is. We zullen het in hele kleine stapjes gaan doen maar wanneer jullie doorgaan met het bijdrukken van dollars weten we niet of we dit ook volhouden. En onthoud goed we hebben jarenlang jullie schulden gefinancierd maar we beginnen nu zelfs meer vertrouwen te krijgen in Griekenland. En dan nog wat, stel dat wij onze yuan gaan opwaarderen dan zullen jullie gaan kiezen voor een ander land uit Azië om producten te importeren dus snijden we ons zelf in de vingers. Gaat niet gebeuren dus bij nader inzien.

VS: dat is dom, we zijn druk bezig om Europa uit te schakelen als handelsconcurrent want de euro wordt nu veel te duur.

China: dat zien wij ook wel en daarom zijn we nu bezig de EU te helpen want daar zit meer muziek in dan bij jullie.

VS: dan moeten jullie het zelf maar weten. We gaan nu importheffingen op alle Chinese goederen.

China: jullie doen je best maar. In de jaren ’70 en ‘80 moest Japan zijn yen ook zonnodig opwaarderen t.o.v. jullie dollar. In 1970 moest er 350 yen neergelegd worden voor 1 dollar en nu 81. En wat heeft het opgeleverd? Niks want Japan voert nog steeds veel meer uit richting jullie hongerige consumenten dan dat het importeert van jullie. Case closed want ons betreft en hou op met ons de schuld geven van jullie eigen onnozelheden. Zorg eerst maar eens dat jullie de schulden verminderen want wij stoppen met financieren als jullie niet snel inbinden.

Huizenhoog probleem in de VS:

Een tijdje geleden stopte Bank of America met de gedwongen huisuitzettingen vanwege juridische aspecten. Ofwel, zijn alle procedures wel goed gevolgd en heeft de bank wel juist gehandeld. Weer de banken dus maar niemand maakt zich er blijkbaar druk om.

Banken staan er nu een stuk beter voor dan anderhalf jaar geleden lees ik regelmatig, terwijl alle banken nieuwe, grotere brievenbussen, hebben aangeschaft om aan de stroom van ingeleverde sleutels van huiseigenaren te kunnen voldoen. Omdat het nu relatief rustig is bij de banken wil niet zeggen dat de problemen sinds 2008 zijn stopgezet al lijkt het wel zo. Door de steeds verder dalende huizenprijzen en de grotere groep wanbetalers zijn de uiteindelijke verliezen in 2009 en 2010 enorm toegenomen. In de huidige situatie is de bank de dupe van de verliezen op de hypotheekbetalingen en daarnaast nog eens op de waarde van de woning met de veelal hogere hypotheek. Bankencrisis nr 2 dreigt dus. Nu worden er allerlei procedures aangespannen om te kijken of de banken wel juist hebben gehandeld en de mensen terecht uit hun huizen hebben gezet om ze daarna weer te kunnen verkopen om de verliezen wat te beperken. Banken vrezen schadeclaims en stoppen nu met verdere uitzettingen. Deze procedures komen vanuit de overheid las ik gisteren. Ik dacht dat een groep gedupeerde ex huiseigenaren rechtszaken hadden aangespannen maar nee hoor, het is in opdracht van de overheid. Dit kan betekenen dat wanneer de huisuitzettingen in hetzelfde tempo waren doorgezet er opnieuw banken in de problemen zouden komen en zelfs zouden omvallen. Door deze overheidsactie wordt er weer tijd gekocht en wordt de boel stil gelegd. We gaan het meemaken in de toekomst maar ik denk dat dit DE reden is van het stopzetten van de uitzettingen. Dit geneuzel geeft maar weer eens aan dat het toezicht op de financiële markten nog te wensen over laat. In 2008 riepen de beleidsbobo’s om het hardst dat er meer toezicht moest komen, banken mochten geen grote risico’s meer nemen en moesten meer kapitaalbuffers opbouwen. En wat is het resultaat 2 jaar later? Een Basel akkoordje en veranderen van boekhoudregels ten gunste van de banken. Verliesgevende assets (daar zijn de huisuitzettingen weer bijvoorbeeld) hoeven niet gemeld te worden bij het presenteren van cijfers. Pas wanneer ze verkocht worden dient het vermeld te worden. Dus worden assets niet of nauwelijks verkocht…………. of toch door de FED. Niemand weet het in deze heerlijke ”transparante” markt.

Alles even in ogenschouw nemend staat ons nog wat te wachten op de wereldwijde financiële markten. Een fase van zelfprotectie is aangebroken en iedere grote wereldspeler probeert het beste voor zichzelf te realiseren. Niet wetende dat ze hiermee op de rem van verdere wereldwijde economische groei trappen. Zo vaak is er al gesproken over een double dip. Nou die komt er gewoon hoor daar hoef ik geen econoom voor te zijn.

Poets,
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.