De grote uitgaven die de consument deed tijdens de afgelopen periode in de aanloop tot de kerstdagen kunnen wel eens een behoorlijke druk uitoefenen op het verdere uitgavenpatroon het komende jaar. De retailers vieren op dit moment wel het record aantal transacties met credit cards, maar dit zegt meteen veel over hoe de consument zijn geld weer uitgeeft. Juist, door het maken van nog meer schulden …
Waarnemers waren verdeeld over de vraag of er werkelijk een reden tot bezorgdheid is. Visa, de nummer 1 aanbieder van betaalkaarten, zegt dat de uitgaven met hun kaarten de laatste week een impuls liet zien van 32% hoger dan gemiddeld. Mastercard zei dan weer dat het hoogste aantal transacties ooit in hun geschiedenis werd gerealiseerd in de periode november – december.
Wel heb ik grote twijfels over deze hoge cijfers van de afgelopen weken, dit zal vrijwel zeker problemen opleveren voor de retailers de komende maanden. Het probleem in de VS is dat ze al de grootste schuldenmakers zijn, en hiermee bewijzen dat ze het helemaal niets kan schelen dat daar nog een pak schulden bijkomen. In onze taal noemen we dit “het gat in de handenâ€.
Als voorbeeld nemen we hierbij dat een gemiddeld huishouden in de VS op dit moment een schuld heeft uitstaan van 14.000 dollar op zijn credit cards. Deze cijfers komen van het “Cambridge Credit Counseling Corp.†die als neutrale partij die gegevens verzameld. Deze instantie zegt er meteen bij dat de totale schuld op credit kaarten op dit ogenblik de 750 miljard dollar al ruim voorbij streeft.
De groei van het inkomen was niet meer dan normaal, maar er wordt dus nog op zeer grote schaal geleend. Het meest verontrustende is, dat men minder dan 1% van het totaal persoonlijk inkomen spaart. Ook zien we dat het herfinancieren van hypotheken afneemt vanwege een stijgende rentevoet, en constateer een stagnerende banenmarkt met enorme aantallen uitgaven op krediet. Voor mij toont dit aan dat de bestedingscapaciteit van de consument niet meer structureel zal stijgen, en dat de uitgaven in de detailhandel daardoor zullen afnemen.
Met de creditcard zwaaien wordt erg makkelijk gemaakt voor de consumenten. Maar als de schulden hierdoor alsmaar toenemen, werkt het helaas niet zo dat je dan de rekeningen maar onder het vloerkleed kunt vegen. Wat de consument niet voldoende schijnt te beseffen, is dat zij â€nepgeld†besteden, dat toch evengoed terugbetaald dient te worden.
Tegenwoordig zijn er in de VS meer dan 30 miljoen huishoudens die meer uitgeven dan zij zich kunnen permitteren. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat een krediet tegenwoordig wel erg eenvoudig wordt verstrekt. Als door het hogere bestedingsniveau met credit cards meer betalingsproblemen ontstaan, voelen de financieringsmaatschappijen zich misschien eindelijk geroepen om wat kritischer en voorzichtiger kredieten te verstrekken.
Er zijn echter ook analisten die beweren dat, alhoewel de schuld per huishouden is toegenomen, dit het bestedingsniveau van de consument niet zal beperken, nog niet. Zij beweren dat het bestedingsniveau voorlopig nog op dit peil kan blijven, in elk geval nog tot voorjaar 2005. Zij waarschuwen terughoudend te zijn bij het beoordelen van het effect van de hogere schulden op het bestedingspeil. De toenemende credit card betalingen kunnen weliswaar verontrustend zijn, maar dat wil nog niet zeggen wat de consument gaat doen. Zij beweren dat als we volgend jaar een bestedingsdip zien, dit ook door andere oorzaken kan zijn ontstaan. Zo kan een krimpende luxemarkt ook een probleem worden voor de detailhandel. Er zouden aanwijzingen zijn dat de markt voor luxe goederen krimpt, na een periode van groei gedurende de afgelopen 1,5 jaar.
En ja, zo zien we weer dat alles positief kan worden bekeken. Of dit zich vertaalt in gerechtigheid betwijfel ik zeker. Ik niet alleen trouwens, de dalende dollar bewijst maar al te goed dat men grote financiële stromen richting de VS stopzet, sterker nog er komt een omgekeerde stroom op gang. Men wil blijkbaar de Amerikaan straffen voor zijn onverschilligheid, om zijn leefpatroon …. Wordt vervolgd …
© Guy Boscart