...

VS op weg naar recessie?

26 augustus 2007, 23:31 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Vol­gens de top­man van Coun­try­wide is de VS door de huidi­ge hypotheekcri­sis op weg naar een recessie.

Coun­try­wide Finan­cial, de groot­ste hypotheekver­strekker van de VS, moest onlangs door de Bank of Amer­i­ca uit de nood wor­den geholpen. Ange­lo Mozi­lo, de CEO van Coun­try­wide, vreest dat dal­ende huizen­pri­jzen een psy­chol­o­gisch effect hebben en zullen lei­den tot dal­ende uit­gaven bij huizen­bezit­ters. De Amerikaanse economie is voor zo’n tweed­erde afhanke­lijk van con­sumentenbeste­din­gen. Hij verwacht wel dat zijn bedri­jf de cri­sis zal overleven.

Er is de afgelopen maand een hoop onrust in de markt geweest maar de wereld is sinds eind juli nog steeds het­zelfde, wat beleg­gers opnieuw hebben ont­dekt is dat risi­co’s soms een hoger pri­jskaart­je nodig hebben. Deze veran­derde sit­u­atie heeft ertoe geleid dat men nu niet een Fed verwacht die de rente ver­hoogt om de inflatie te beteuge­len maar een Fed die de rente (fed­er­al funds rate) gaat ver­la­gen om de economie aan de praat te houden. Want ondanks het her­s­tel van de afgelopen week kun­nen we nog niet zeggen dat alles al koek en ei is.

Uit een poll van USA Today onder economen blijkt dat er een 25% kans is dat de VS dit jaar in een recessie belandt, voor het jaar daarop is de verwacht­ing 20%. Het meren­deel van de economen verwacht een rentev­er­lag­ing vol­gende maand. Uit een poll van Reuters blijkt dat 45 van de 63 geïn­ter­viewde economen een rentev­er­lag­ing verwacht. Een rentev­er­lag­ing zou goed nieuws voor de beurzen beteke­nen maar het is de vraag of alles dan weer in kan­nen en kruiken zal zijn.

Rentepoli­tiek

De rentepoli­tiek zelf is eigen­lijk al een bron van dis­cussie. Is het de rol van de Fed om de inflatie te beteuge­len en de economie met het oog op een gezon­dere toekomst af en toe wat te lat­en bloe­den of gaat het erom kosten wat kost de economie overeind te houden? Dat laat­ste lijkt steeds meer het geval. Er is al een hele tijd geen nor­male recessie meer geweest in de VS, daartegen­over staat dat er ook al een lange tijd geen hoge rente­s­tanden zijn geweest. De laat­ste keer dat de economie na de bubbel van 2000 een negatieve groei liet zien werd dit meteen teni­et gedaan door extreem lage rente­s­tanden, van een echte recessie was er geen sprake. De ene bubbel (dot­com) was nog maar net ges­pat en de andere (kredi­et­bubbel) werd alweer geblazen.

Wan­neer er het besef bestaat dat de Fed iedere toekom­stige recessie kan bestri­j­den zullen bedri­jven en investeerders sneller geneigd zijn om risi­co’s te onder­schat­ten en dus meer te lenen en min­der te sparen. Dit staat in con­trast met de func­tie van de markt, de markt bestaat in mijn ogen om risi­co’s zo goed mogelijk te wegen. Slechte bedri­jven moeten wor­den afges­traft en sterke/​nuttige bedri­jven moeten wor­den ges­te­und door hogere koersen. In een kli­maat waarin iedere storm al bij een bries­je wordt bestre­den is er niet vol­doende besef om de markt haar func­tie te lat­en uitoe­fe­nen, dan ontstaan er net als in Japan van de jaren 90 zom­bie bedri­jven die onn­odig overleven.

Het voordeel van een recessie is dus dat er een grote schoon­maak plaatsvin­dt waar­bij de excessen van de economis­che cyclus wor­den opgeruimd. De Fed heeft met het schoon­maak­sop een nieuwe zeep­bel gemaakt en laat daar­bij de vuile vaat (excessieve schulden) staan, dat is ergens zorgelijk te noe­men. Hoe meer sop er gebruikt wordt om bellen mee te blazen des te min­der er over bli­jft om de schoon­maak te doen. Als een recessie opnieuw met rentev­er­lagin­gen bestre­den moet wor­den zal de pijn uitein­delijk nog grot­er wor­den. Het is de taak van de cen­trale bank om te voorkomen dat een recessie uit­groeit tot een depressie maar het bestri­j­den van bei­den kan wel eens te veel van het goede zijn.

Bill Gross / Com­mer­cial paper

Het aan­tal fore­clo­sures is in juli bij­na ver­dubbeld ten opzichte van een jaar eerder, dat meldde Real­ty­Trac onlangs. De huizen­pri­jzen zijn in het tweede kwartaal vol­gens de NAR met 1,5% gedaald. Bill Gross, top­man van PIM­CO, de groot­ste oblig­atiebe­leg­ger ter wereld, waarschuwt voor waardedalin­gen die sinds de Grote Depressie niet zijn gezien. 

Gross meldt dat nie­mand pre­cies weet waar de gevaren zit­ten. Hij waarschuwt daar­naast dat ver­loren delen van de com­mer­cial paper markt (kort­lopend schuld­pa­pi­er) waarschi­jn­lijk niet terug zullen komen. Vol­gens data van de Fed is het uit­staande com­mer­cial paper voor de tweede week op rij meer dan 90 mil­jard gedaald, dat is een dal­ing van zo’n 8,2% op het totale uit­staande papi­er van meer dan 2 biljoen, de groot­ste dal­ing in meer dan zeven jaar.

Com­mer­cial paper is een belan­grijk mid­del voor financier­ings­be­hoeften op korte ter­mi­jn. Veel com­mer­cial paper werd gebruikt ter financier­ing van door onder­pan­den gedek­te effecten, een deel daar­van bestond uit de inmid­dels bek­ende sub­prime hypotheken. Coun­try­wide finan­cial, mark­tlei­der in hypotheken, kon geen beroep meer doen op de CP markt en zag zich nog niet zo lang gele­den genoodza­akt 11,5 mil­jard aan nood­fond­sen bij banken op te nemen om over vol­doende liq­uide mid­de­len te beschikken. 

Bedri­jf­s­re­sul­tat­en

Ondanks de paniek op de beurs waren de win­sten van bedri­jven in het tweede kwartaal over het alge­meen beter dan verwacht met een groei van meer dan 8% voor de S&P 500 bedri­jven ten opzichte van een jaar eerder. Dit ter­wi­jl op 1 juli nog een groei van 4,1% werd verwacht. Het aan­tal bedri­jven met negatieve verwachtin­gen is wel bovengemid­deld en er kwa­men min­der bedri­jven met een verwacht­ing, dat kan duiden op meer onzek­er­heid. De verwachtin­gen voor de groei van win­st­ci­jfers in het derde en vierde kwartaal zijn de afgelopen kwartal­en wel negatief bijgesteld. In het derde kwartaal wordt een groei van zo’n 6,1% verwacht en in het vierde kwartaal een groei van 12,2%. Op 1 april was dit nog 6,7% en 12,4%. De data is van 17 augus­tus en komt van Thom­son Finan­cial, een van de groot­ste lever­anciers van infor­matie ter wereld.

Economen denken vol­gens USA Today dat er een 25% kans is dat de VS nog dit jaar in een recessie raakt en er wordt verwacht dat de groei van bedri­jf­swin­sten, die tot dusver ook beter dan verwacht zijn, aan gaat houden maar iets min­der hard dan aan­vanke­lijk werd gedacht. Des­on­danks kan de huidi­ge cri­sis een meer defen­sieve strate­gie oproepen bij beleggers. 

Tech­nis­che verwachting

De weken voor de top in juli heb ik in weke­lijkse columns onder andere aangegeven dat het seizoens­ge­bon­den min­dere beursti­j­den zijn en dat de grafiek beperkt opwaarts poten­tieel had. Daar­door was het nemen van winst op aan­de­len inter­es­sant. Verwachtin­gen voor de toekomst probeer ik te mati­gen, ik heb geleerd dat het ver­standig is om buiten panieksce­nar­i­o’s te bli­jven omdat die maar zelden uitkomen, daarom ga ik meer uit van long of short­sig­nalen. Ik kreeg in de dal­ing alleen spec­u­latieve koopsig­nalen buiten de zeer korte ter­mi­jn. De vri­jdag dat de Fed de dis­count rente ver­laagde kon als een betere koop wor­den beschouwd door een sterk sen­ti­ment. Ik wacht nu op vol­doende cor­rec­tie en kijk of deze een betrouw­baar longsig­naal gaat geven of nog verdere dal­ing. Bin­nenko­rt zal ik weer eens op de tech­nis­che analyse ingaan.

Jan Kastelijns
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.