...

VS duwen Europa en Azië weer omhoog

28 september 2007, 08:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Tegen­val­lende macro­ci­jfers, zow­el van eigen bodem als vanu­it de VS, zetten de koersen aan het begin van de week flink onder druk. De aan­de­lenindices her­stelden zich echter weer zeer krachtig, waarmee het sen­ti­ment in zow­el Europa, Azië als in de VS posi­tief te noe­men is. 

De Duitse Ifo-index kwam deze maand lager uit dan verwacht. In ons eigen land beleefde het con­sumenten­vertrouwen de groot­ste dal­ing ooit. Ook in de VS daalde het con­sumenten­vertrouwen. Boven­di­en kre­gen de maan­delijkse huizen­verkopen daar een flinke klap. Als gevolg hier­van was het afgelopen dins­dag kom­mer en kwel op de aan­de­len­beurzen in Europa. Beleg­gers lieten zich echter niet uit het veld slaan en revancheer­den zich sterk. De Duitse DAX oogt nog steeds vitaal en wist opnieuw hogere top­pen en hogere bodems neer te zetten. Ook de AEX-index bevin­dt zich in een sti­j­gende trend: het neer­waartse koer­shi­aat dat afgelopen dins­dag ontstond, kon wor­den opge­vuld, zodat beleg­gers in Ams­ter­dam zich weer kun­nen focussen op de top van 2007 die in juli werd gevor­md. De CAC40 bli­jft één van de zwakkere broed­ers’ in Europa. De Franse index heeft moeite met de weer­stand en lijkt er maar niet in te sla­gen deze horde te passeren. Hier­mee bli­jft deze index achter ten opzichte van de DAX, de AEX, FTSE en de Eurostoxx50. Deze laat­ste wist in de afgelopen dagen de weer­stand wel te door­breken. De indices, die vorige week nog worstelden met hun weer­standen, hebben deze bar­rières inmid­dels bed­won­gen, zodat het tech­nis­che plaat­je voor Europa weer enigszins ver­be­terd is. Hoewel de achter­stand op de VS nog niet is ingelopen, zijn de records van 2007 weer iets dichter­bij gekomen. Maar kun­nen de VS de kar bli­jven trekken?

Rente ver­vol­gt sti­j­gende trend

De oblig­atiemarkt prof­i­teerde volop van de onrust op de aan­de­len­beurzen, maar heeft inmid­dels opnieuw te lij­den onder het groeiende vertrouwen in aan­de­len. Oblig­aties wer­den gezien als vluchthaven waar­door de oblig­atieko­ersen ste­gen en dus de rente daalde. Inmid­dels kun­nen aan­de­len zich ver­heugen in hernieuwde aan­dacht van beleg­gers, ter­wi­jl oblig­aties ter­rein moeten pri­js­geven. Hier­door brak de rente vorige week aan de bovenkant uit het dal­ende wig­pa­troon, waarmee een koers­doel van 4,73% is ontstaan, zijnde de top van juli. Pas bij het passeren van deze top, zou het vol­gende koers­doel op 5,36% in beeld komen. Zover is het nog niet, maar de korte ter­mi­jn trend is wel weer duidelijk opwaarts gericht. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2005 heeft afgetek­end, is nog steeds intact, waarmee het beeld ook op lange ter­mi­jn posi­tief is. De rente mag tot 4,11% terug­vallen zon­der dat deze posi­tieve lange ter­mi­jn trend in gevaar komt.

Nikkei breekt door weerstand

De Nikkei raak­te vanaf het jaar­record rond 18.215 pun­ten, tevens een zeven­jarig hoogtepunt, in een vri­je val. De Nikkei wist pas vanaf een niveau rond 15.200 pun­ten weer wat op te krabbe­len, maar de rav­age was desal­ni­et­temin aanzien­lijk. De sti­jging van de yen zorgde opnieuw voor een sneeuw­bal­ef­fect bij het terug­draaien van de yen-car­ry trades. Voor­lop­ig is de yen weer wat verzwakt waar­door de markt wat lucht heeft gekre­gen. De Nikkei is erin ges­laagd om de weer­stand rond 16.640 pun­ten te door­breken. Wan­neer de Japanse index zich weet te hand­haven boven dit niveau, ver­betert het tech­nis­che beeld aanzien­lijk. De Nikkei toont de afgelopen maand een patroon van hogere top­pen en hogere bodems en bevin­dt zich der­halve in een sti­j­gende trend, met als koers­doel de top van 2007. Alvorens de Nikkei dat niveau bereikt, moet nog een groot aan­tal weer­standen in de vorm van neer­waartse koer­shi­at­en die dit jaar zijn ontstaan, wor­den door­bro­ken. Mocht de Nikkei onder druk komen te staan, dan kan op ste­un wor­den gerek­end rond 15.200 pun­ten, waar een bodem werd gevormd.

Dow Jones op weg naar all time high

De Dow Jones heeft zijn weg ver­vol­gd richt­ing het oude record op 14.000 pun­ten. In de komende dagen en weken zal moeten blijken of de Dow Jones over vol­doende kracht beschikt om een nieuw record te ves­ti­gen. De moed­er aller indices oogt al geruime tijd veel krachtiger dan de Europese beurzen. De index van de 500 groot­ste Amerikaanse fond­sen, de S&P500, weet zich eve­neens goed te hand­haven. Als beleg­gers het aan­dur­ven om opnieuw records te gaan breken, dan is er boven­di­en sprake van een nieuwe all time high. De Nas­daq heeft een beduidend lan­gere weg te gaan tot een nieuw record. Na het uiteenspat­ten van de zeep­bel van de inter­nethype is de Nas­daq over een peri­ode van 6 jaar her­steld tot boven 2.700 pun­ten in juli van dit jaar. De all time high van medio 2000 ligt ruim boven de 5.000-puntengrens, zodat de tech­nolo­gie-index nog de nodi­ge obstakels dient te over­win­nen. De vraag is nu of met de hoge grond­stof­pri­jzen, de lage dol­lar, de prob­le­men op de huizen- en kredi­et­markt, of de sti­jging doorzet of dat bin­nenko­rt een lagere top wordt gevormd. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.comHarm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.