De column tracht te achterhalen of er waarheid zit in deze zogenaamde beurswijsheid.
Vrouwen bloot, markten dood?
'Vrouwen bloot, markten dood' is net als 'sell in May and run away' zo een van die beurswijsheden waarmee je kunt uitpakken, maar wat is haar werkelijke waarde? Om dat te weten pakken we de (beurs)stier bij de horens, we sussen de (beurs)beer met een pot honing en we leggen een paar charts op tafel.
Allereerst is er die van de aartsvader (inderdaad, feministen, index is een mannelijk woord volgens van Dale) van alle indices, de Dow Jones.
Bron: Medved QuoteTracker
We zien hier een gestage opgang sinds september 2003 tot zowat begin februari dit jaar. Dan een kleine terugval, gevolgd door een remonte en dan begint het te swingen, op en neer, op en neer. En dat houdt niet op als de zomer begint, zeker niet. Guy Boscart kan dit alles toelichten met stevige steunen en koppige weerstandslijnen, de basis van zijn werkwijze die haar deugdzaamheid al bewezen heeft. Maar we zouden het hebben over de relatie tussen blote vrouwen en dode markten. Die zien we niet bij vadertje Dow Jones.
En wat doet het op techniek verzotte zoontje Nasdaq? Kijk maar:
Bron: Medved QuoteTracker
Vanaf midden januari 2004 begint de Nasdaq aan een deinende beweging, die regelmatig is tot juli. Dan zakt de curve door tot het niveau van oktober 2003 en hopelijk worstelt de index zich terug een weg opwaarts. Geen vakantierust voor de Nasdaq.
En hier is de befaamde S&P 500:
Bron: Medved QuoteTracker
Deze index heeft zich blijkbaar tot doel gesteld het dieptepunt van augustus vorig jaar op te zoeken en vecht nu wat terug. Ook voor deze index is het spannend.
Deze enkele voorbeelden tonen aan, dat op het de markten geen komkommertijd is, integendeel. Welke factoren kunnen hiervoor aan de basis liggen? We proberen er enkele op te sommen en de rode draad op te sporen.
1. Blijft het Bush of wordt het Kerry?
Zowel de zittende president als zijn gedoodverfde opvolger hebben hun aanhang, maar ook hun bittere tegenstanders. Zijn sympathie voor de beurswereld en de grootindustrie en zijn visie op belastingsverlagingen brachten George W. Bush mee aan de macht. Beleggers vrezen dat John Kerry (een deel van) hetgeen Bush op dit gebied realiseerde, zal tenietdoen.
2. Wat na 2 november 2004?
Er zullen veranderingen komen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn het geen financieel minder gunstige ingrepen vanwege de Kerry-administration, dan kunnen het al even ongunstige beslissingen zijn, die de Bush-administration heeft uitgesteld tot na 2 november. Dit in het kader van verbloemen van de situatie, om niet te zeggen manipulatie van de economische waarheid. Herlees de column 'GWB in cijfers' in dit verband.
3. Zal de oliehausse ooit stoppen?
De olieprijzen swingen de pan uit. Vandaag 4 augustus 2004, voor de opening van de markt in New York, bereikte de prijs van een vat ruwe olie (159 liter) het duizelingwekkende niveau van 44,30 dollar. Dat is 8,2% hoger dan het historisch record van 10 oktober 1990.
Wat wordt de impact hiervan op de economie? In een vorige column stelden we wel dat de olieprijs heden ten dage minder invloed heeft dan vroeger, maar aan alles zijn grenzen en wellicht zijn die niet meer zo ver af.
4. Wat zijn de terroristen nog van plan?
In Afghanistan begint het weer te rommelen en Irak is en blijft een kruitvat. De trieste inspiratie voor het uitkiezen van weerloze slachtoffers van de terroristische organisaties is nog niet uitgeput. Zonder cynisch te willen zijn, kunnen we stellen dat het er niet zozeer op aankomt of er nog aanslagen zullen komen, maar wel simpelweg waar en wanneer.
5. Welke vooruitzichten hebben de bedrijven?
Algemeen gesproken deden de bedrijven het niet zo slecht gedurende de eerste helft van 2004. Meestal lagen de resultaten in de lijn van de verwachtingen of overstegen ze deze lichtjes tot fors. Er waren er ook die tegenvallers te incasseren kregen, denk maar aan The Coca Cola Corporation, Microsoft of General Motors. Dat zijn zwaargewichten en als die ook maar iets minder presteren, heeft dat zijn weerslag op het geheel van financiële markten. Hier bovenop komt, dat de meeste grote bedrijven zwakke vooruitzichten hebben voor de tweede helft van 2004.
6. Hoe zijn de economische basiscijfers?
Kerncijfers zoals werkloosheid, industriële productie en huizenbouw beantwoordden niet aan de verwachtingen in juni ll. De economische groei in de VS is voor het tweede kwartaal 2004 teruggevallen tot 3%. Er zal heel wat moeite nodig zijn om de vooropgestelde groei van 4,5% voor dit jaar te halen.
7. Last but not least: de rente.
Onlangs werd de rente in de VS verhoogd van 1 naar 1,25%. Dit jaar komen er nog drie vergaderingen van de Fed (Amerikaanse centrale bank) en we mogen verwachten dat bij die gelegenheden de rente een opwaartse tik zal krijgen, zodat ze tegen nieuwjaar 2% bereikt. Hoe zal de beleggerswereld hierop reageren?
Als we samenvatten wat in bovenstaande 7 puntjes is gezegd, komt er een gemene deler naar voren en die heet: onzekerheid. En het is die onzekerheid die zich weerspiegelt in het verloop van vermelde indices en per uitbreiding in alle markten.
Er wordt steeds warm en koud geblazen, elke positief bericht wordt gecounterd door een negatief. Als de arbeidsmarkt aantrekt, verhoogt de rente. Als in Irak een bestuur op gang komt, nemen de aanslagen toe. Als de olieprijzen stijgen, zeggen de OPEC-landen dat ze niet meer kunnen voldoen aan de vraag. Als bedrijven een goede eerste helft van 2004 rapporteren, voegen ze eraan toe dat de tweede jaarhelft zwak zal worden. Waarom? Waar zit de logica?
De beleggers rennen van hot naar her, voelen zich dikwijls misleid en altijd onzeker. En dat zien we duidelijk terugkomen in de charts van de vier besproken indices. Deze indices vertoonden het afgelopen jaar geen stabiel verloop, ook niet in deze vakantieperiode. Wat erger is: het verloop was niet voorspelbaar, voortgaande op de technische analyse. Dit tot wanhoop van investeerders en zeker van Guy Boscart, alhoewel deze er toch nog in slaagde sinds januari 2004 45% winst neer te zetten voor de Chartservice Wall Street.
Neen, het is niet rustig in de markten en we verwachen geen verbetering voor de maand augustus. Daarom kunnen we de beursspreuk 'Vrouwen bloot, markten dood' best verwijzen naar het land van de fabels en ze klasseren bij de weerspreuken, die voor elke situatie een uitleg geven. Achteraf.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets