...

Vraag en aanbod van ruwe olie

21 maart 2007, 17:49 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De oliein­dus­trie is in staat gebleken om door nieuwe ont­dekkin­gen de bewezen oliere­serve, ondanks het geste­gen ver­bruik, op het­zelfde niveau te houden. De kans dat ze het­zelfde lukt in de komende decen­nia is klein

Reserve tegen­over productie

De vraag naar ruwe olie sti­jgt jaar­lijks en de snel­heid waarmee dat gebeurd hangt nauw samen met de economis­che groei die mon­di­aal plaats vin­dt. De laat­ste 10 jaar is de bewezen reserve aan ruwe olie in even­wicht gebleven en zou deze voor­raad momenteel nog goed zijn voor 40 jaar pro­duc­tie bij een gelijk­bli­jvende vraag. De oliein­dus­trie is dus in staat gebleken om vol­doende nieuwe reserves te ont­dekken en daar­door de voor­raad op peil te houden, ondanks de geste­gen vraag naar ruwe olie tij­dens de afgelopen jaren. Toch is er reden tot bezorgdheid.

De oliein­dus­trie heeft al aangegeven dat ze niet meer in staat is om nieuwe reserves te ont­dekken en in pro­duc­tie te bren­gen in het­zelfde tem­po als in het verleden. Jeroen van der Veer, de bestu­ursvoorzit­ter van Roy­al Dutch Shell, heeft al meerdere keren gezegd Het tijd­perk waarin nieuwe reserves tegen relatief beperk­te kosten in pro­duc­tie kon wor­den gebracht is voor­bij”. Nieuwe reserves wor­den in toen­e­mende mate ont­dekt op moeil­ijk toe­gang­bare plaat­sen en het in pro­duc­tie bren­gen ervan gaat gepaard met tech­nol­o­gis­che hoog­stand­jes die veel kosten met zich meebrengen. 

Het is bek­end dat het Mid­den Oost­en over de groot­ste olie reserves beschikt. Onder­staand plaat­je maakt duidelijk dat aan het huidi­ge pro­duc­ti­etem­po het Mid­den Oost­en dat nog 90 jaar vol kan houden, daarmee steekt ze met kop en schoud­ers boven de andere regios. Op een goede tweede plaats komt Zuid en Cen­traal Ameri­ka dat nog 40 jaar vooruit kan. Venezuela is het land in voor­noemde regio dat over de groot­ste reserve beschikt. Afri­ka komt op de derde plaats waar een land als Nige­ria over de groot­ste reserve beschikt. Ver­vol­gens komt Europa op een vierde plaats als Rus­land wordt meegeteld, welk land over een belan­grijke reserve beschikt. Op de vijfde plaats komt de regio Asia-Pacif­ic en op de laat­ste plaats Noord-Amerika. 

De offi­ciele reserves zijn in de peri­ode van 1995 tot 2005 met 17% gegroeid, ter­wi­jl de pro­duc­tie in diezelfde peri­ode met 19% is gegroeid. Het toe­val wil dat de regios Noord-Ameri­ka en Asia-Pacif­ic, de gebieden met de kle­in­ste reserves, de groot­ste honger hebben naar ruwe olie en hun behoefte ook pro­centueel het sterkst toe­neemt. Vooral de vraag vanu­it de Asia-Pacif­ic regio neemt sterk toe en het ligt in de lijn der verwacht­ing dat die trend zich voort zal zetten in de komende decenia. 

Pri­j­sevo­lu­tie

Momenteel is er nog geen sprake van schaarste hoewel die in de toekomst wel dreigt te onstaan. Toch is de pri­js van ruwe olie de laat­ste per jaar sterk geste­gen naar een top van ruim 70 dol­lar die in 2006 werd behaald. Onder­staande grafiek laat zien dat in het verleden de pri­js­be­weg­ing van ruwe olie peri­odiek grote uit­sla­gen heeft lat­en zien , afgewis­seld met peri­odes waarin de pri­js voor lange tijd redelijk sta­biel is gebleven. Gecor­rigeerd voor inflatie heeft de pri­js al eerder pieken van meer dan 70 dol­lar lat­en zien.

Nu de reserve niet meer toe­neemt en in de toekomst gelei­delijk ver­min­dert mag wor­den verwacht dat de pri­js­be­weg­ing van ruwe olie heftiger zal wor­den. De afwis­se­lende pieken en dalen zullen naar alle waarschi­jn­lijkheid op een steeds hoger niveau komen te liggen. Naast de toen­e­mende schaarste wordt het in pro­duc­tie bren­gen van aan­vul­lende reserves aanzien­lijk kost­baarder dan in het verleden. Lan­den als Sau­di-Ara­bie, Iran en Irak die over de groot­ste reserves beschikken, tegen een relatief lage kost­pri­js kun­nen bli­jven pro­duc­eren en vol­doende over­schot hebben om te exporteren varen wel bij deze situatie. 

Door de sterke economis­che groei van de laat­ste jaren, en bijgevolg de sterk toegenomen vraag naar afgew­erk­te oliepro­ducten, is de bezettings­graad bij de raf­fi­nader­i­jen de laat­ste jaren hoog geweest. Het kost vele jaren om een olier­af­fi­nader­ij te ontwer­pen, een ver­gun­ning te kri­j­gen en te bouwen. Dat heeft ervoor gezord dat de raf­fi­nader­i­jen een uit­zon­der­lijk hoge marge hebben kun­nen bereke­nen. Een sit­u­atie die veran­dert als de pri­js van ruwe olie (tijdelijk) daalt door een ver­trag­ing in de economis­che groei en vooral als die ver­trag­ing plaats vin­dt in lan­den die een groot olie­ver­bruik hebben, zoals de Verenigde Stat­en en China.

Vraag en aanbod

In het onder­ste deel van de tabel die hieron­der wordt weergegeven ziet u een overzicht van de gebieden of lan­den van waaruit wordt geim­por­teerd (de omschri­jv­ing links) naar de eind­ver­bruik­er (omschri­jv­ing boven aan elke kolom). Het totaal wordt in de laat­ste kolom weergegeven. 

Het Mid­den Oost­en is met 19,821 miljoen vat­en veruit de groot­ste expor­teur en het over­grote deel daar­van gaat richt­ing het Verre Oost­en. Japan neemt 4,269 miljoen vat­en per dag voor haar reken­ing, Chi­na 1,360 miljoen en de andere lan­den in die regio zijn samen goed voor 7,466 miljoen vat­en per dag. De voor­ma­lige Sov­jet Unie is de tweede groot­ste expor­teur met 7,076 miljoen vat­en per dag. De lan­den van Europa zijn dankbare afne­mers met 5,811 miljoen vat­en per dag.

De regio Noord-Ameri­ka impor­teert 9,668 vatan per dag. Cana­da en Mex­i­co zijn net­to-expor­teurs, ter­wi­jl de Verenigde Stat­en als indi­vidueel land mon­di­aal de groot­ste net­to-impor­teur is met 13,525 — 1,129 = 12,396 miljoen vat­en per dag. De import daar­van komt uit een aan­tal lan­den, waar­bij het Mid­den Oost­en met een aan­deel van 19% geen rol van doorslaggevende beteke­nis speelt.

De regio Asia-Pacif­ic impor­teert net­to 15,814 vat­en per dag en daar­van wordt 83,5% geleverd door het Mid­den Oosten.

Europa impor­teert 11,112 vat­en per dag. Het Mid­den Oost­en lev­ert daar­van 28,3% en de voor­ma­lig Sov­jet Unie 52,3%.

Con­clusie

De oliein­dus­trie is het afgelopen decen­nia in staat gebleken om door nieuwe ont­dekkin­gen de bewezen oliere­serve, ondanks het geste­gen ver­bruik, op het­zelfde niveau te houden. De kans dat ze het­zelfde lukt in de komende decen­nia is klein, boven­di­en zullen de kosten om olie te win­nen uit nieuw te ont­dekken reserves sterk toen­e­men. Door de afname in de lev­ens­du­ur van de reserve en de kosten die het met zich mee­brengt om die afname te ver­tra­gen zal de pri­js van ruwe olie omhoog tenderen,waarbij flinke pri­js­fluc­tu­aties kun­nen optreden.

Het Mid­den Oost­en beschikt over de groot­ste reserve waar­door zij in staat zijn om de wereld het langst van ruwe olie te bli­jven voorzien. De export van ruwe olie vanu­it het Mid­den Oost­en richt zich voor­namelijk op het Verre Oost­en, wat de snel groeiende lan­den uit die regio afhanke­lijk maakt van het Mid­den Oost­en om aan hun sterk toen­e­mende behoefte aan ruwe olie te vol­doen. Door de toen­e­mende schaarste aan ruwe olie, het extrem­isme en de vele con­flicten die zich in de regio afspe­len, kan het Mid­den Oost­en in de toekomst nog zor­gen voor veel geopoli­tieke span­nin­gen in de wereld. 

De West­erse regerin­gen zijn zich van de prob­le­men bewust en zow­el Europa als de Verenigde Stat­en zijn begonnen met een cam­pagne om het gebruik van Ethanol en Bio-diesel te bevorderen. Vol­gens de nieuwe richtli­j­nen zullen de autos in 2015 voor 80% op fos­iele brand­stof rij­den en voor de overige 20% gebruik mak­en van deze nieuwe energie. Een land als Brazilie is ons daarin voor gegaan en met groot suc­ces. Lees meer artike­len van de schri­jver op www​.frans​belt​.com


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.