...

Voorzichtigheid is geboden, maar er zijn mooie kansen.

12 juni 2008, 18:26 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Deze week is het ver­loop van zow­el de beurzen als de grond­stof­fen wel bij­zon­der wis­pel­turig te noe­men. Nu grote posi­ties voor de lange ter­mi­jn innemen, lijkt nog niet aangewezen. Dat wil echter niet zeggen dat er op korte ter­mi­jn mooie mogelijkhe­den zijn. Ook voor de lange ter­mi­jn is het aangewezen uw huiswerk te mak­en en cash vrij te houden.
Het korte termijnverhaal.

Eerst het korte ter­mi­jn­ver­haal: de afgelopen dagen waren uit­ge­spro­ken bearisch. Zij die short zat­en op de index­en of op aan­de­len hebben het zich niet beklaagd. Bankaan­de­len kre­gen het opnieuw bij­zon­der hard te ver­duren. Zijn het de naweëen van de sub­prime­cri­sis, of is het de sub­prime­cri­sis in volle ontwik­kel­ing? Ik durf meer en meer aan het laat­ste te denken. Het erg­ste is vol­gens mij nog niet achter de rug. Deze week was sprake van mogelijke kap­i­taalsver­hogin­gen voor enkele Bel­gisch-Ned­er­landse bankaan­de­len. Het gaat om gerucht­en die niet wer­den beves­tigd, maar het lijkt inder­daad tot de mogelijkhe­den te behoren.
Ook de macro-economis­che cijfers die wer­den gepub­liceerd stem­den niet hoopvol: inflatievrees en angst voor rentev­er­hogin­gen nek­ten de beurs, ver­mits het algemene plaat­je al niet rooskleurig is. Uit­zon­der­ing op het slechte nieuws vor­mde de detail­han­delverkopen in Ameri­ka. De sti­jging van mei was met 1% een stuk boven wat werd verwacht: 0,5%. Dat de Amerikaan lustig bli­jft con­sumeren gaf de beurzen even de gele­gen­heid een stuk van de terug­val goed te mak­en. Weet echter dat zulke maan­delijkse cijfers het algemene plaat­je uit­er­aard niet kun­nen doen keren. 

Ook het zeer volatiele ver­loop van de oliepri­js zorgde voor de nodi­ge zenuwachtigheid. Hoge oliepri­jzen ston­den de afgelopen week garant voor een oplaaiend debat omtrent de koop­kracht. De olie maak­te zenuwachtige beweg­in­gen, aange­dreven door nieuws over slink­ende voor­raden enerz­i­jds, de speel­bal zijnde van de dol­larpri­jzen anderz­i­jds. Momenteel kan de sterkere dol­lar (op het nieuws van mogelijke rentev­er­hogin­gen) de oliepri­js enigszins tem­peren. Stel echter vast dat we niet ver meer ver­wi­jderd zijn van de 150 USD die meer en meer wordt uit­ge­spro­ken, om nog niet te denken aan de 250 USD (voor 2009) die deze week de pers haalde.

Ook het goud werd de speel­bal van de USD en gaf mogelijkhe­den tot korte trades. Ik zie hier nog steeds mogelijkhe­den: de goud­pri­js viel van­daag terug tot een 860 USD, ter­wi­jl ik dit schri­jf, en tegen­wo­ordig is het goed mogelijk om met goud­tur­bo’s korte rit­jes te mak­en tussen 860 – 870 en 880 – 890 USD. Mijn favori­et is hier de goud tur­bo long 734, die vol­gens mij vol­doende bescherming biedt bij mogelijk verdere dalin­gen (al moet dit uit­er­aard dagelijks opgevol­gd worden).
Ook Japan vol­gde in de zenuwachtigheid. De nikkei hield enkele dagen stand en vol­gde uitein­delijke de Amerikaanse beurzen. Ook hier is het aangewezen momenteel enkel korte posi­ties in te nemen, ik volg hier vooral de nikkei 225 tur­bo long 10280. Als je hier een posi­tie neemt voor enkele dagen, mee op de opwaartse beweg­ing na de vrij zware ver­liezen, kan dit mooie resul­tat­en oplev­eren. Ik denk even­wel dat tijdig winst nemen nog steeds aangewezen is.

Het lange ter­mi­jn verhaal

Voorzichtigheid bli­jft gebo­den. Het is duidelijk dat de negatieve trend nog niet gebro­ken is. Sub­prime bli­jft zeer belan­grijk. Verder ook olie, inflatie, grond­stof­pri­jzen en daar­na uit­er­aard ook de bedri­jf­s­re­sul­tat­en op zich. Hoeveel sec­toren zullen — de lucht­vaart­sec­tor indachtig — op de prop­pen komen met min­dere resul­tat­en door de bli­jvend dure grondstofprijzen?
In die zin bli­jven vol­gende ele­menten in uw porte­feuille vol­gens mij interessant:
- short­posi­ties op de belan­grijke index­en: tot nad­er order bli­jft de kans op verdere terug­val reëel, ik denk hier vooral aan AEX, DAX, Nas­daq, DJIASP500
- goud: regel­matig bijkopen bij dalin­gen bli­jft de bood­schap. Vanaf nu tot 850 (of dieper) gespreid aankopen.
- de nikkei 225 oogt tech­nisch inter­es­sant: neer­waartse schokken in de markt kun­nen oppor­tu­niteit­en bieden
- een grote cash­posi­tie bin­nen de porte­feuille voorzien: indi­en we daad­w­erke­lijk veel dieper gaan, zullen tal van bedri­jven inter­es­sante koop­kan­di­dat­en blijken
- hierop verder­bouwend: maak uw huiswerk: ik volg nu een aan­tal bij­zon­der afges­trafte bankaan­de­len, hold­ings, tech­nolo­giebedri­jven: ze wor­den met de dag goed­kop­er en vooral de grote waar­den bieden mooie dividendrendementen.

Tot slot volg ik het aan­deel Inbev op de voet: het ver­baas­de mij dat het aan­deel van­daag der­mate steeg op het nieuws van het over­name­bod. Uit de media haal ik dat het weinig waarschi­jn­lijk is dat het huidi­ge bod van 65 USD Anheuser-Busch doet zwicht­en. Dit betekent dat Inbev dieper in de buidel zal moeten tas­ten en eve­neens een kap­i­taalsver­hoging zou moeten uitvo­eren. Deze zou een win­stver­wa­ter­ing van 10% met zich mee­bren­gen. Ik volg het aan­deel al een tijd­je, want het trok mijn aan­dacht door de sterk dal­ende ten­dens van de laat­ste maan­den. Indi­en het aan­deel wat verder daalt kan het inter­es­sant wor­den. Maar het dossier is com­plex: ik verwacht een opver­ing indi­en de deal niet door­gaat, en daar zijn mogelijkhe­den toe: de Amerika­nen blijken niet hap­pig zich door een niet-Amerikaanse fir­ma te lat­en overne­men, de vraag is ook in hoev­erre Inbev bereid is de pri­js veel hoger te zetten. Aan de andere kant zijn de aan­de­len zeer ver­spreid, wat een (vijandi­ge) over­name kan verge­makke­lijken. Gaat de over­name door, dan moeten we reken­ing houden dat dit een aan­tal jaren op de resul­tat­en kan wegen. Hoe com­plex ook: inter­es­sant om de vol­gende dagen op te vol­gen. Ook hier kan met tur­bo’s gew­erkt wor­den, jam­mer alleen dat hier bit­ter weinig orders gezet wor­den en dus min­der liq­uide is.


Johan Lam­ote voor usmarkets


de auteur heeft op dit ogen­blik vol­gende posi­ties ivm de bespro­ken waarden:
tur­bo short op DJIA
tur­bo short op SP500
short­posi­ties via opties op AEX
long­posi­tie op nikkei via turbo
long­posi­tie op goud via turbo
geen posi­ties Inbev of overige bespro­ken waarden

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.