Goed, het heeft lang genoeg geduurd! De modellen draaien en dus gaan wij ons maar weer in de markt begeven. En wel aan de koopzijde! Voordat ik vertel hoe en wat, volgt hier eerst de mogelijke verklaring waarom de modellen nu aan het draaien zijn.
Ruil Apple (Tech) voor Humana (Healthcare)
De Europese landen (lees: politici) zullen de Gordiaanse knoop moeten doorhakken. Langzaam ontwarren heeft geen zin. De Griekse epidemie heeft zich in rap tempo over Europa verspreid en het vertrouwen onder beleggers is opnieuw sterk gedaald. Ierland, Portugal, Spanje, Italië en België lijken allemaal op de hitlijsten van de ‘hedgefund killers’ te zijn gezet. Bij het minste of geringste teken van zwakte slaat de markt meedogenloos toe en worden alle instrumenten benut om posities in te nemen, die speculeren op een verdere verzwakking van de positie van deze landen. De plotselinge ‘spikes’ in de lange rentetarieven van deze landen zijn daarvan het beste bewijs. De tienjaarsrente van Italië en Spanje steeg tot 6,2%, de Portugese lange rente steeg tot bijna 13%, de Ierse rente tot bijna 14% en de Griekse rente hangt opnieuw op bijna 18%! Allemaal leningen in dezelfde euro, met – als we de heren en dames politici moeten geloven — dezelfde garanties. Dus waar zit dan de truc (of risico, zo u wilt)? Natuurlijk in die boterzachte garantie die de Eurolanden elkaar hebben gegeven. De markt gelooft het overduidelijk niet en vlucht massaal naar Zwitserse frank en ja, zelfs naar Zweedse kronen. En zo worden de landen die het eigenlijk niet verdienen, gestraft door de markt voor hun goede gedrag. Door de grote vraag is de Zwitserse frank gekatapulteerd naar ongekende hoogte, daardoor is de export (en de wintersport) véél duurder geworden en verslechtert de concurrentiepositie.
Des te opmerkelijker is het dat de Zwitserse frank nu plotseling in de laatste twee weken een forse daling heeft ingezet. De interventies hebben natuurlijk geholpen, maar zijn nooit de oorzaak, hooguit de aanleiding voor de beweging. Natuurlijk, de munt staat nog steeds hoog, maar de draai lijkt serieus ingezet. Dat geeft de aandelenbeurzen vertrouwen, want dit betekent dat vooral institutionele beleggers blijkbaar weer meer euro’s en dollars nodig hebben.
En nu we het dan toch over een opmerkelijke draai hebben: Wat dacht u van goud? De goudprijs is eveneens tot recordhoogte gestegen, maar goud lijkt in troy ounces echt een eerste top te hebben gemaakt op $1917,90 en een tweede top is in de maak op $1841,50. Het lijkt erop dat we serieus lager gaan en ook dat duidt op een stijging van de aandelenmarkten. Goud is het laatste jaar als de ultieme veilige haven gebruikt. Niet dat ik denk dat dat nu drastisch gaat veranderen, maar ik denk dat op deze niveaus maar weinig kopers nog in de goudmarkt zullen stappen. De vraag is dan natuurlijk: Waar gaan ze dan heen met hun geld?
Nog even terug naar de euro. Dat het vertrouwen in één Europese munt een ernstige deuk heeft opgelopen, dat weten we nu wel. De vraag is daarom niet of er wel of geen vertrouwen is in de euro, maar veel meer hoevér dat vertrouwen nog kan dalen en of dat niet al in de koersen is verdisconteerd. En juist op die laatste vraag lijkt het antwoord nu positief te worden. De lange rentetarieven lijken nu uit te bodemen en ik ben van mening dat hier het begin van een – wellicht kortstondig — herstel ligt. Misschien gelooft de markt wel in de instelling van een centraal Europees Ministerie van Financiën, dat de bevoegdheid krijgt om in te grijpen in het uitgavepatroon van iedere individuele lidstaat. Dat zou pas echt vertrouwen geven.
Ook het Amerikaanse begrotingstekort hangt als een zwaard van Damocles boven de markt. Maar de installatie van het Super Committee – met als doelstelling het vinden van een oplossing voor het dubbeltekort — kan hier snel verandering in brengen. Het gaat eigenlijk niet eens zozeer over de vraag of Amerika in staat is om het tekort serieus terug te dringen, maar veel meer over de vraag wanneer dat gaat gebeuren. En dat hangt vooral af van de politieke wil bij de Democraten en Republikeinen. Een compromis is onontkoombaar, net zoals belastingverhogingen, korting op sociale zekerheid, gezondheidszorg en semi-overheidsuitgaven.
Maar ook hier lijkt het alsof de Amerikaanse belegger en de Amerikaanse consument de ergste tegenvallers al hebben ingeprijsd in hun gedrag. Consumenten besteedden weer meer in augustus, waardoor de Retail Sales de sterkste stijging in vier maanden lieten zien. Zou het misschien helpen dat de beste belegger aller tijden ook weer vertrouwen krijgt in de markten? En wel in de allerslechtste sector: de Financials! Vorige week kondigde Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de miljardair Warren Buffet, een investering van $5 miljard in Bank of America aan. Het bericht kwam als een belangrijke stem van vertrouwen in de bank, op een moment dat Wall Street betwijfelde of Bank of America in staat was om voldoende kapitaal aan te trekken voor de nieuwe, strengere Basel III-kapitaaleisen.
En wat gebeurt er vandaag (maandag 29 – 8)? Bank of America kondigt aan ongeveer de helft van zijn belang in China Construction Bank Corp te verkopen voor zo’n $8,3 miljard, om zijn liquiditeitspositie te versterken en te voldoen aan de nieuwe internationale kapitaaleisen voor banken. Het aandeel steeg maandag op Wall Street 4% tot $8,09. De transactie zal voor Bank of America circa $3,5 miljard extra kernkapitaal vrijmaken en de risicogewogen balans verkleinen met $7,3 miljard, volgens de geldende Basel I‑kapitaalnorm. Dus Buffet is echt niet gek, hij ziet kansen en die zie ik ook. En waar die dan liggen?
We willen graag dollars, dus we kiezen voor Amerika. De kansen liggen daar waar u ze het minst verwacht. Immers, langs de rand van de afgrond bloeien altijd de mooiste bloemen, nietwaar? Jazeker, de sector Financials biedt kansen. Kijkt u vooral naar Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase en U.S. Bancorp. Ik kies opnieuw voor de sector Healtcare (zie mijn artikel van april 2011). Ik noemde u toen het aandeel Humana Inc. (toen net onder de $71). Ondanks de crises is dit aandeel niet lager gezakt dan $65,50, nu staat het aandeel weer op bijna $75. Maar het belangrijkste is dat Humana volgens ons model nog steeds zwaar ondergewaardeerd is en eigenlijk fors hoger kan noteren. De dubbele bodem geeft ook technisch voldoende vertrouwen om Humana nu te kopen.
Maar we willen (nog) geen technologie. Dus als u ze heeft, ruil uw aandelen Apple (AAPL) op dit niveau van $390 maar in voor Humana. De opwaartse uitbraak in Apple wordt absoluut niet ondersteund door het volume. Dat betekent dat ‘Smart Money’ de markt al heeft verlaten en de kleinere beleggers zo dadelijk blijven hangen aan het aandeel op prijzen waar ze het aandeel eigenlijk niet voor willen hebben.
U ziet, er is weer genoeg te doen. Ik wens u verder succes met uw beleggingen.
Bob Emanuels
Publicist US Markets