...

Volatiliteit sluipt terug in de markt: Dow Jones meer dan 1.000 punten kwijt

26 juni 2018, 08:15 | Daïm Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (2)

De mark­ten zijn de afgelopen dagen zeer beweeglijk en daar­door zien we erg grote uit­sla­gen op het speelveld. De AEX won vri­jdag ruim 7 pun­ten maar ver­loor de index gis­teren 13,5 pun­ten aan mark­t­waarde. In Ameri­ka staat de boel nog verder onder druk: de Dow Jones sloot 9 van haar 10 laat­ste sessies af met ver­lies en ver­loor hier­mee meer dan 1.100 pun­ten in twee weken tijd. Een flinke dom­per dus voor de Dow en men mag daar Trump en zijn pro­tec­tion­is­tis­che houd­ing op afreke­nen.

De han­delss­pan­nin­gen en de houd­ing van zow­el Trump en Chi­na brengt de beleg­ger aan het twi­jfe­len. De mooie resul­tat­en zijn hier­door wat van ondergeschikt belang en men kan terecht stellen dat de fore­casts en posi­tieve verwachtin­gen baar bene­den moeten wor­den bijgesteld mocht deze star­tende han­del­soor­log” een ver­volg kri­j­gen. Het is dan ook geen verass­ing dat de Dow Jones als eerste wat klap­pen moet opvan­gen. Het zijn immers de Amerika­nen die bezig zijn met het opbouwen van de span­ning en met name de indus­tri­als zullen dergelijke heffin­gen moeten gaan voe­len. Denk hier­bij aan de Boe­ings, Cater­pil­lars en andere zware pro­duc­tie die veel half­fab­ri­cat­en en basis­pro­ducten zoals staal nodig hebben.

Daar komt bij dat de economie nu op haar eigen benen moet proberen te gaan staan. De FED was al even klaar met opkopen en schroefde haar rente­per­cent­age al meerdere malen op. De verwacht­ing is dat we zelfs 4 ver­hogin­gen mogen gaan meemak­en in 2018. Tegelijk­er­ti­jd zal de ECB stop­pen met het injecteren van de economieën met kun­st­matig geld. De peri­ode van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing lijkt achter ons te liggen. Dit is op zichzelf iets om posi­tief over te zijn, de ECB is een van over­tu­igd dat de economie weer op haar eigen benen kan staan maar de neven­ef­fecten hier­van bli­jven vooral­snog onbek­end. Neem hier­bij de han­delss­pan­nin­gen die effec­tieve pro­duc­tie zal gaan onder­breken en er kan een enge sit­u­atie ontstaan waar nie­mand bij gebaar is. Ik zeg dan ook dat deze han­dellsspel­let­jes iets voor lat­er moeten zijn. Laat de EU en de VS nou eerst eens jaren de vrucht­en plukken van eerdere bezuinigin­gen en laat men tra­cht­en de economie te lat­en draaien zoals bedoelt. Ik ben er namelijk zek­er van dat een han­del­soor­log niet is meegenomen in de mod­ellen waarop de cen­trale banken hun beslissin­gen hebben genomen…

Wat betre­ft de beurzen: deze zullen de boel en met name de nieuws­feit­en en con­tra­maa­trege­len van de spel­ers op het wereld­toneel vol­gen. Het lijkt mij van enorm belang dat iemand ( bij voorkeur Trump) op tijd water bij de wijn doet om verdere schade te beperken.

Wan­neer lan­den niet zelf tot oplossin­gen komen kun­nen bedri­jven namelijk zelf inno­vatieve en ongewen­ste besluiten mak­en. Zo zien we dat Harley David­son na heffin­gen van Europa (als reac­tie op Trump zijn heffin­gen) pro­duc­tie uit de VS haalt en elders onder­brengt. Dit is natu­urlijk een doorn in het oog van Trump maar wellicht een belan­grijk sig­naal naar de Pres­i­dent toe.

Kijk­end naar de grafieken zien we dat de mark­ten behoor­lijk onder druk zijn komen te staan. De AEX ver­li­est dus bij­na 14 pun­ten en stu­it om de 200-MA lijn rond de 546 pun­ten. Hier is het buigen of breken voor de index, men moet zien uit te bode­men rond dit punt anders komt er een gevaar­lijke breuk met deze lijn aan.

AEX:

De Dow Jones speelt ook met vuur, de Amerikaanse hoofdin­dex is door de onderkant van het sti­j­gende trend­kanaal op de lange ter­mi­jn geza­kt en speelt net als de AEX met 200-MA en moet oppassen hier niet door te zakken. Bei­de indices moeten dus op hun tellen let­ten. Een long posi­tie kan zeer rend­abel zijn en is aan te raden maar wan­neer de boel door de 200-MA lijn zakt moet u snel weg zijn!

Dow Jones:


Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.