...

Virussen en wormen moorden elkaar uit

19 augustus 2005, 17:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het moest ervan komen. Er barst een onder­linge stri­jd los tussen com­put­er­wor­men van ver­schil­lende herkomst en wellicht vol­gen de virussen spoedig. Ieder wil als enige zijn ver­w­er­pelijke taak uitvo­eren. Langs onze kant hopen we dat dit het begin van het einde is… 


Virussen en wor­men moor­den elka­ar uit
Het moest er ooit van komen. Eer­gis­teren 17 augus­tus 2005 maak­te het per­sagen­schap Reuters bek­end, dat een Fins soft­warebedri­jf heeft vast­gesteld, dat wereld­wi­jd com­put­er­wor­men elka­ar proberen uit te schake­len. Dat doet denken aan de 1930’er jaren, toen in de VS en vooral in Chica­go rivalis­erende gang­ster­ben­den elka­ar uit­mo­ord­den omdat ze het monop­o­lie wilden in de pro­duc­tie en verdel­ing van ille­gale alcohol.
De wor­men die elka­ar naar de dig­i­tale keel vliegen, zijn ‘Zotob’, ‘Bozori’ en ‘IRCbot’. Wie verzint toch zulke namen, die doen denken aan duffe com­put­er­spel­let­jes of derderangs-thrillers? Toen ik onlangs een com­put­er­ex­pert vroeg welke soort mensen aan de basis ligt van virussen en wor­men, antwo­ordde hij droog­weg: ‘anarchisten’. Hij kan wel gelijk hebben. Vele van de virus­mak­ers zijn soft­ware-ontwikke­laars, die op de ene of andere manier prob­le­men hebben/​hadden met hun werkgev­er en hun frus­traties willen uitwerken op onschuldige internetgebruikers. 
Nochtans was de eerste schri­jver van een com­put­er­virus geen gefrus­treerde anar­chist. Inte­gen­deel, het gaat om Fred Cohen (48), een pro­fes­sor aan de uni­ver­siteit van New Haven. Op 10 novem­ber 1983 demon­streerde hij als 26-jarige stu­dent aan de Uni­ver­si­ty of South­ern Cal­i­for­nia de werk­ing van een klein pro­gram­maat­je, dat zichzelf in stand kon houden. Hij bedacht er de naam ‘virus’ voor.
Bij zijn demon­stratie liet Cohen zijn virus los op een Unix-sys­teem. Bin­nen de kort­ste keren waren alle sub­sys­te­men geïnfecteerd en men sprak van een ges­laagde proef. Cohen kreeg felic­i­taties en daarmee was de kous af. Dacht men.
Nochtans was Cohen niet als eerste op het idee gekomen van een zichzelf repro­duc­erend pro­gram­ma. In het jaar 1982 gebeurde er iets dat, net als boven­ver­melde wor­men­na­men, ook aan een goed­kope thriller doet denken. 
Twee soft­ware-ontwikke­laars van Xerox, de heren Shoch en Hupp had­den de bedoel­ing een soort van onder­houd­spro­gram­ma te ontwikke­len, dat in staat moest zijn, zijn weg te zoeken in een com­put­er­sys­teem, te detecteren wat er mis was en eventuele fouten te her­stellen. Een ambitieus plan. En het liep vanaf de eerste keer serieus mis. Hun pro­gram­ma bleek geen vrien­delijke onder­houd­stech­ni­cus te zijn, maar wel een kwaadaardi­ge worm. In plaats van inspecteren en repar­eren liet hun geeste­skind een spoor van gecrashte sys­te­men achter zich. Dat het toen in 1982 niet heeft geleid tot een werel­dramp, is te danken aan het zo goed als niet bestaan van com­mu­ni­catie tussen com­put­ers onder­ling. Het inter­net stond nog in zijn kinder­schoe­nen en was voor­be­houden aan de over­heid, landsverdedig­ing en grote bedrijven. 
De rest van de virus- en wor­mgeschiede­nis is jam­mer genoeg gek­end. Momenteel is het aan­tal com­put­er­virussen niet meer te tellen, ongeveer om het half uur wordt er een nieuw los­ge­lat­en wordt op het inter­net. Bedri­jven zoals Syman­tec en MacAfee zwoe­gen om het tem­po bij te houden en blijken nog steeds in staat om ‘vaccins’ te ontwikke­len op enkele uren tot een paar dagen tijd.
Maar nu speelt een andere fac­tor mee. De worm- en viruss­chri­jvers gun­nen elka­ar het licht in de ogen niet meer, ze willen het ganse Inter­net voor zich alleen om hun ver­foeil­ijke werk te doen. En zo gebeurt het, dat de ‘Bozori’-worm zijn soortgenoot ‘Zotob’ uitroeit om zichzelf dan genoeglijk te installeren. De aan­wezigheid van Zotob merk je als je pc om de haverk­lap zichzelf uitschakelt en herop­start. Leuk als je met iets bezig bent, want alle niet-gesavede data gaan dan onher­roe­pelijk verloren.
Bes­tur­ingssys­te­men die onder vuur liggen van Zotob zijn Win­dows 2000 en vroege ver­sies van Win­dows XP. Microsoft heeft zelfs een site gecreëerd waar u hierover info vindt: 
Waarschi­jn­lijk komt spoedig een virus tot lev­en, dat net als wor­men soortgenoten gaat opsporen en veni­eti­gen. Om op zijn beurt, enz…
Lat­en we de zak­en zo posi­tief mogelijk zien. Hopelijk lei­dt deze ‘oorlog’ tot het ontwikke­len van een soort super­worm of –virus dat als enige taak heeft, alle andere soortgenoten uit te schake­len zon­der zelf schade te berokke­nen aan de geïnfecteerde com­put­ers. Miss­chien is daar wel een mooie taak weggelegd voor Syman­tec, MacAfee en con­soorten. Alhoewel ze hier­mee miss­chien de tak afza­gen, waarop ze zitten…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.