...

Virusbedreiging voor anti-virussoftware

2 mei 2005, 22:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Antivirus soft­ware van onder andere McAfee en Syman­tec ligt onder vuur van hack­ers. Was voorheen Microsoft een gewil­lig doel­wit, nu zijn daar de antivirus bescher­m­ers bijgekomen die door kwaad­willi­gen belaagd wor­den. Ver­woes­tende virussen zijn op komst en de pc-indus­trie kan het aan­tal patch­es nog maar net bijhouden. Hoe lang nog? 

High Tech virussen
Al meer dan 20 jaar gele­den dook het eerste com­put­er­virus op en tot enkele jaren gele­den kon de pc- en antivirusin­dus­trie daar nog redelijk mee omgaan. In 2003 dook ineens een nieuwe gen­er­atie virussen op die de kwets­baarheid van elke pc goed bloot legde. De SQL Slam­mer en Sobig worm die vorig jaar opdo­ken wer­den lat­er achteloos opgevol­gd door de ver­woes­tende MSBlast.exe worm, Mydoom en Novarg. Steeds meer kri­jgt de wereld de indruk dat er achter deze high-tech virussen de geor­gan­iseerde mis­daad schuilt. 

Vorig jaar werd in Duit­s­land een jon­gen gear­resteerd die alleen al ver­ant­wo­ordelijk was voor een zeer groot deel van alle virussen die over de wereld rond­dwaalden. Tegen­wo­ordig gaat het niet meer om de roem en de eer ( vooral onder de hack­ers en virusver­sprei­ders ), maar om het grote geld. Het ste­len van gebruik­ers­gegevens in welke vorm dan ook, is de inzet naar om uitein­delijk het grote for­tu­in te ver­garen. De geor­gan­iseerde mis­daad kon gewoon­weg niet achterblijven. 

Bedri­jf­sleven
Niet alleen de thuis­ge­bruik­er is kwets­baar gewor­den. Ook het bedri­jf­sleven gaat gebukt onder door­lopende bedreigen via het Web. Vooral de kleine onderne­min­gen zien zich genoodza­akt om slechts beperk­te investerin­gen te doen in een goede beveilig­ing. De bewust­word­ing, dat het ook hen kan overkomen is ken­nelijk niet echt aan­wezig, maar het zijn vooral de noodza­ke­lijke bezuinigin­gen die ervoor zor­gen dat
IT-afdelin­gen nog wel eens de andere kant uitkijken. 
Grote bedri­jven en de multi­na­tion­als daar­ente­gen kun­nen zich met grotere bud­get­ten een stuk gemakke­lijk­er beveili­gen en daarom up-to-date bli­jven. Maar ook hier schuilt een gevaar voor iedere onderne­m­ing. De snel­heid waarmee nieuwe virussen op het Web wor­den gezet, ligt stukken hoger dan de automa­tis­che virus- updates van de soft­ware-appli­caties. De meeste appli­caties updat­en 1 maal per week en soms 1 maal per dag. Kwaliteitssoft­ware kan je hand­matig instellen op meerdere updates per dag. 
De pri­js die betaald moet wor­den is hoog. De schade die bedri­jven lij­den door het uit­vallen van bedri­jf­ssys­te­men als gevolg van een virus, loopt in de miljarden. 

Maar sinds kort liggen de bestri­jders zelf onder vuur. In hun ein­de­loze drang om pc’s van anderen te domineren, zijn hack­ers op zoek gegaan naar gat­en in music media appli­caties en anti virus­soft­ware. Vooral bedri­jven die niet zo scheutig zijn met updates gaan het ont­gelden. Alleen dit jaar al zijn er 600 nieuwe inter­net beveilig­ings­gat­en gevonden.
Trend Micro onderuit
Een van de groot­ste spel­ers op het beveilig­ingsvlak is het Japanse Trend Micro (TMIC). Het aan­deel zak­te van­daag fors op de Amerikaanse beurs, nadat was gebleken dat een secu­ri­ty update een bug bevat­te die pc’s van zeer veel gebruik­ers onbruik­baar maakte.

Het aan­deel ver­li­est snel ter­rein en de dal­ing laat een spoor van gaps achter. Het lijkt erop dat de vaart nog volop in de dal­ing zit en de koers zou wel eens richt­ing de $30 kun­nen gaan. 
Een patch om de dal­ing tegen te houden is voor Trend Micro ver weg. 
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.