Antivirus software van onder andere McAfee en Symantec ligt onder vuur van hackers. Was voorheen Microsoft een gewillig doelwit, nu zijn daar de antivirus beschermers bijgekomen die door kwaadwilligen belaagd worden. Verwoestende virussen zijn op komst en de pc-industrie kan het aantal patches nog maar net bijhouden. Hoe lang nog?
High Tech virussen
Al meer dan 20 jaar geleden dook het eerste computervirus op en tot enkele jaren geleden kon de pc- en antivirusindustrie daar nog redelijk mee omgaan. In 2003 dook ineens een nieuwe generatie virussen op die de kwetsbaarheid van elke pc goed bloot legde. De SQL Slammer en Sobig worm die vorig jaar opdoken werden later achteloos opgevolgd door de verwoestende MSBlast.exe worm, Mydoom en Novarg. Steeds meer krijgt de wereld de indruk dat er achter deze high-tech virussen de georganiseerde misdaad schuilt.
Vorig jaar werd in Duitsland een jongen gearresteerd die alleen al verantwoordelijk was voor een zeer groot deel van alle virussen die over de wereld ronddwaalden. Tegenwoordig gaat het niet meer om de roem en de eer ( vooral onder de hackers en virusverspreiders ), maar om het grote geld. Het stelen van gebruikersgegevens in welke vorm dan ook, is de inzet naar om uiteindelijk het grote fortuin te vergaren. De georganiseerde misdaad kon gewoonweg niet achterblijven.
Bedrijfsleven
Niet alleen de thuisgebruiker is kwetsbaar geworden. Ook het bedrijfsleven gaat gebukt onder doorlopende bedreigen via het Web. Vooral de kleine ondernemingen zien zich genoodzaakt om slechts beperkte investeringen te doen in een goede beveiliging. De bewustwording, dat het ook hen kan overkomen is kennelijk niet echt aanwezig, maar het zijn vooral de noodzakelijke bezuinigingen die ervoor zorgen dat
IT-afdelingen nog wel eens de andere kant uitkijken.
IT-afdelingen nog wel eens de andere kant uitkijken.
Grote bedrijven en de multinationals daarentegen kunnen zich met grotere budgetten een stuk gemakkelijker beveiligen en daarom up-to-date blijven. Maar ook hier schuilt een gevaar voor iedere onderneming. De snelheid waarmee nieuwe virussen op het Web worden gezet, ligt stukken hoger dan de automatische virus- updates van de software-applicaties. De meeste applicaties updaten 1 maal per week en soms 1 maal per dag. Kwaliteitssoftware kan je handmatig instellen op meerdere updates per dag.
De prijs die betaald moet worden is hoog. De schade die bedrijven lijden door het uitvallen van bedrijfssystemen als gevolg van een virus, loopt in de miljarden.
Maar sinds kort liggen de bestrijders zelf onder vuur. In hun eindeloze drang om pc’s van anderen te domineren, zijn hackers op zoek gegaan naar gaten in music media applicaties en anti virussoftware. Vooral bedrijven die niet zo scheutig zijn met updates gaan het ontgelden. Alleen dit jaar al zijn er 600 nieuwe internet beveiligingsgaten gevonden.
Trend Micro onderuit
Een van de grootste spelers op het beveiligingsvlak is het Japanse Trend Micro (TMIC). Het aandeel zakte vandaag fors op de Amerikaanse beurs, nadat was gebleken dat een security update een bug bevatte die pc’s van zeer veel gebruikers onbruikbaar maakte.
Het aandeel verliest snel terrein en de daling laat een spoor van gaps achter. Het lijkt erop dat de vaart nog volop in de daling zit en de koers zou wel eens richting de $30 kunnen gaan.
Een patch om de daling tegen te houden is voor Trend Micro ver weg.
Dirk Dortland
©usmarkets.nl