...

VERWARRING GROEIT! - DEEL 2

1 februari 2011, 09:11 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Dit is deel 2 van het artikel Ver­war­ring groeit!’. Mocht u deel 1 er ook nog even bij willen hebben, dan kunt u hier klikken. We waren gebleven bij Sub d. 



Sub d. Chi­na liet wederom een groei zien van rond 10% (waar of niet waar, het land heeft er alle belang bij een dergelijk cijfer te tonen als argu­ment naar de bin­nen­landse markt en ook als argu­ment om bij tijd en wijle op de rem te kun­nen staan mid­dels een rentev­er­hoging en/​of een ophoging van de kap­i­taal­ra­tio van de banken om de kredi­etver­len­ing bin­nen de perken te houden). Sociale rust staat cen­traal en is uit­gangspunt van het bin­nen­landse als ook de buiten­landse beleid. Om die reden zal Chi­na zich niets gele­gen lat­en liggen aan de buiten­landse kri­tiek op welk ter­rein dan ook. Het land zal zo snel mogelijk willen door­groeien. Daarmee denken de Chinezen dat de kri­tiek zal ver­stom­men naar­mate straks geen enkel land (V.S., Europa) meer om Chi­na heen kan. Men hoopt reeds tegen 2020 Ameri­ka te hebben gepasseerd en hoe eerder hoe liev­er.

Buiten­landse com­men­ta­toren zeggen dat een dergelijk groeis­ce­nario niet is vol te houden. Maar dat hoeft ook niet. Gegeven de intussen sterk groeiende omvang van de bin­nen­landse con­sump­tie zou een reële groei van 5% à 6% ook zeer goed te verdedi­gen zijn met een nog immer jaar op jaar sti­j­gend beroep op alle denkbare hulp­bron­nen (nation­aal en inter­na­tion­aal). Een dergelijke groeiver­lag­ing zou de com­mod­i­ty pri­jzen aan­vanke­lijk onder druk kun­nen zetten maar tegelijk­er­ti­jd de groep opkomende lan­den een kans bieden goed­kop­er in te kopen.

Een punt om bij stil te staan is de intussen door de Amerikaanse geld­groei veroorza­ak­te wereld­wi­jde inflatie die vooral in lan­den met een lage(re) beste­d­ingsquote (voed­sel!) het hardst aankomt. Ook de omzet van graan in biodiesel is hier­aan debet. Om de inflatie af te rem­men is men (in de opkomende lan­den) genoodza­akt de rente en/​of de munt te lat­en sti­j­gen. In de markt luidt de verwacht­ing dat Chi­na dit jaar de rente miss­chien nog wel met een vol pro­cent­punt naar boven zal moeten bijstellen. De recente renteangst is mede debet aan de dalin­gen van het edel­metaal maar men bedenke zich wel: alleen een posi­tieve reële rente (rente hoger dan inflatie) werkt negatief op edel­metaal.Immers, alleen dan zouden onze” belei­ds­mak­ers er blijk van geven zich wel degelijk om de intrin­sieke waarde van ons geld te bekom­meren. Ze hebben even­wel meer belang­stelling voor c.q. baat bij inflatie omdat deze juist bij­draagt tot zgn. schuld­ver­damp­ing.

Aan de andere kant van de plas (U.S.) is het oog­merk van de Fed er op gericht om het Amerikaanse bedri­jf­sleven in een betere export­stelling te bren­gen. Een goed­kope dol­lar maakt exporteren goed­kop­er. Gemak­shalve wordt ver­geten dat een goed­kopere munt (mid­dels inflatie) via een duur­dere import (bijv. olie) weer een boe­merang­ef­fect op de interne economie heeft. De jaren 30 aange­toond dat een goed­kope geld­poli­tiek niets uithaalt.

Voorts is er Chi­na alles aan gele­gen om zo snel mogelijk af te komen van haar dollar/​euro afhanke­lijkheid die intussen is gegroeid tot een reserve van bij­na $3.000 mil­jard. Het is niet voor niets dat Chi­na de goud­pro­duc­tie de afgelopen jaren met kracht ter hand heeft genomen, zodat het land intussen de groot­ste goud­pro­du­cent ter wereld is gewor­den met vorig jaar een oogst” van bij­na 340 ton. Op de buiten­landse markt is vorig jaar voor een soort­gelijk equiv­a­lent opgekocht naast belan­gen in de mijn­bouw. Hoeveel pre­cies doet het ver­haal niet en ook niet hoeveel er in de onder­aardse gewel­ven” in Bei­jing is verd­we­nen.

Het zal echter nog jaren duren voor­dat het land met een gepub­liceerde voor­raad van 1.060 ton een equiv­a­lent heeft opge­bouwd ter grootte van Fort Knox (8.133 ton als het er nog in zit). Ook India tim­mert hard aan deze weg met een aankoop van ruim 800 ton goud in 2010 (een derde van de wereld­pro­duc­tie) tegen 560 ton (inclusief de IMF aankoop eind in 2009).

Boven­di­en zal naar­mate bei­de bevolkin­gen in koop­kracht groeien (en dat gaat snel!) ook de vraag naar edel­metaal als buffer tegen slechtere tij­den toen­e­men. Een soci­aal vangnet is er niet en vertrouwen in de over­heid gaat niet verder dan tot de zon onder­gaat.

Sub e.
Het feit dat de bul­lion banks zich nu een vri­jbrief hebben ver­schaft om niet alleen in futures op de COMEX maar ook op de beurs short te gaan op aan­de­len van de grote goud- en zil­ver­pro­du­cen­ten toont nog eens de ver­w­even­heid van de belan­gen met de mon­e­taire belei­ds­mak­ers in de V.S. aan. Dat heeft er toe geleid dat de koersen van de deze aan­de­len recent bij­na twee keer zo hard onderuit zijn gegaan dan het goud zelf.

Maar anderz­i­jds speelt dit Chi­na en India in de kaart om sti­laan tegen relatief lagere mark­t­pri­jzen te kun­nen inkopen. De pri­js van het Chi­nese home grown gold lei­dt daar niet onder omdat het niet wordt geëx­por­teerd. Het gaat immers niet om de pri­js van van­daag maar om de koop­kracht van mor­gen! Zou Oba­ma in z’n State of the Union gis­teren iets soort­gelijks bedoeld hebben met zijn uit­spraak we can’t win the future with the gov­ern­ment of the past’

Of wilde hij hier­mee ver­hullen dat nu pre­cies proberen na te streven”?

Sub f.
Van bove­naf is een beter toezicht op de derivaten­han­del (lees de future­shan­del op de COMEX in New York) gewenst daar er bij het hanteren van een frac­tion­al reserve (dekking van < 2%) onder de huidi­ge omstandighe­den steeds grotere teko­rten dreigen bij de aan­vo­er van fysiek edel­metaal. Op den duur moet dit tot explosieve gevol­gen lei­den voor het inter­na­tionale finan­ciële sys­teem, ook al wordt het edel­metaal door de bankiers zelf dood gezwe­gen.

Een en ander kon het gevolg zijn van een bewust zwak beleid van het COMEX bestu­ur en door een bewust onvol­doende toezicht van de toezichthoud­er, de US Com­mod­i­ty Futures Trad­ing Com­mis­sion (CFTC). Hierop was zow­el bin­nen maar vooral buiten de poli­tiek in Wash­ing­ton aange­dron­gen zon­der dat dit tot enig soulaas heeft geleid. M.a.w. het spel kan wor­den ver­vol­gd. De banken­lob­by heeft opnieuw gezegevierd. Met de afname van de aan­vo­er van fysiek goud en zil­ver en de inher­ente risico’s van koer­sex­plosies op de COMEX van dit spel­let­je” hebben da boyz’ hun werk­ter­rein vei­lighei­d­shalve” uit­ge­breid naar de aan­de­len van de edel­metaal­pro­du­cen­ten.

Sub g.
In een pers­bericht op 18 jan­u­ari j.l. maak­te de COMEX bek­end dat de mar­gin calls van goud en zil­ver met 6% zijn opge­hoogd, waar­door het voor de bezit­ters van longs’ moeil­ijk­er wordt hun posi­ties aan te houden bij een dal­ende edel­metaal­pri­js. Voordeel voor de bul­lion banks is min­der shorts te hoeven kopen om de markt in even­wicht te houden”. Om niet de indruk te wekken dat het alleen om edel­metaal gaat wer­den ook kop­er, ijz­er, steenkool, propaan, butaan en nog een paar gas­soorten aan de lijst toegevoegd, ter­wi­jl dat met uit­zon­der­ing van kop­er vol­strekt over­bod­ig is. Tenslotte wer­den ger­af­fi­neerde oliepro­ducten als stookolie en ben­zine aan de lijst toegevoegd waarover men zich wel terecht zor­gen maakt.

TENSLOTTE:
Het edel­metaal is in een dal­ende trend beland terwijl:

  • de QE onverko­rt wordt doorgezet
  • de grond­stof­fen­vraag toeneemt
  • de inflatie stijgt
  • de dol­lar verder weg zakt
  • het teko­rt aan fysiek goud en zil­ver grot­er wordt.

Als de lez­er hier­van nog choco­la weet te mak­en dan graag het recept.
Gelet op de niet afla­tende koerssti­jgin­gen op de beurs met een Dow die juist het niveau van 12.000 pun­ten heeft aangetikt en de S&P die weer tegen het niveau van 1.300 pun­ten aan­hikt, wordt het tijd om reken­ing te houden met een forse beurs­dip. Deze mogelijkheid wordt reëler naar­mate de tijd ver­strijkt. Stel daar­bij dat de bul­lion banks tot die tijd het edel­metaal onder druk weten te houden dan is het denkbaar dat bij een nieuwe beursval het edel­metaal wordt meegesleurd. In zo’n geval is cash king. Indi­en deze sit­u­atie zich voor­doet is dit de laat­ste relatief goed­kope instap­mo­gelijkheid tot meerdere zek­er­heid van koop­kracht­be­houd.

Intussen gaan er steeds meer stem­men op (Robert Zoel­lick, pres­i­dent van de Wereld­bank, Thomas Hoenig, pres­i­dent van de Kansas City Fed­er­al Reserve getipt om de rol van Bernanke over te nemen alsmede enkele Repub­likeinse afgevaardig­den) om terug te keren naar een nieuwe gouden stan­daard. Bij de opzet hier­van zou er dan eerst moeten wor­den gekeken naar de schulden­posi­tie per land welke zal wor­den afgezet op de hoeveel­heid goud in de kluizen.

Zolang er (nog) geen sprake is van een poli­tieke unie bin­nen Europa wordt dat een lastige afweg­ing. Wat de V.S. betre­ft, hangt het er vanaf hoeveel goud zich (nog) in Fort Knox bevin­dt. Naar schat­ting zou dat slechts de helft van de laat­ste offi­ciële opgave in 1955 zijn. Indi­en juist dan zou de kop­pel­ing gegeven de Amerikaanse schulden­posi­tie moeten plaats vin­den op een hoogte van cir­ca 10 maal de huidi­ge goud­pri­js. Is alle goud nog aan­wezig dan zou de kop­pel­ing miss­chien op een fac­tor 5 of ca. $7.000 per ounce kun­nen wor­den geprikt. Hier­bij is geen reken­ing gehouden met de ongedek­te ver­plichtin­gen op het ter­rein van de sociale (w.o. pen­sioe­nen) en medis­che zorgvoorzienin­gen in de V.S. Bij optelling hier­van kom je uit op een fac­tor 25 resp. 50 van de huidi­ge goud­pri­js. Wat dit in euro’s zou oplev­eren is nog onduidelijk afgezien van de vraag of de euro (in de huidi­ge vorm) dan nog bestaat.

Een fac­tor van inlev­ingsver­mo­gen is ook dat de mon­e­taire autoriteit­en van deze tijd gro­ten­deels na 1944 (Bret­ton Woods) zijn geboren en nauwelijks de impact ken­nen van Nixon’s besluit de dol­lar los te kop­pe­len van het goud. Het umfeld’ van de zwevende wis­selko­ersen bestaat intussen al ruim 40 jaar en lijkt daarmee geïn­sti­tu­tion­aliseerd te zijn.

alt

Boven­staande prent tekent de huidi­ge sit­u­atie.

Tij­dens het din­er in het Witte Huis hintte pres­i­dent Hu Jin­tao op een revisie van het huidi­ge mon­e­taire régime dat more fair, just, inclu­sive and well-man­aged’ zou moeten zijn. Hij dorst deze gedurfde uit­spraak en petit comité te doen, omdat hier­mee recht­streeks de rol van de dol­lar ter tafel kwam. Houdt de reserve­func­tie van de dol­lar op dan heeft dat directe gevol­gen voor de koop­kracht van de dol­lar alsmede de rente als wel voor het mon­di­ale mon­e­taire sys­teem. Een scherp schot voor de boeg!


altRobert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.