...

Verkoop maar wat je niet hebt.....

21 januari 2008, 14:03 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Gecon­fron­teerd met een bais­se­markt, rea­geren beleg­gers vreemd. In plaats van zich te realis­eren dat ze ver­liezen door long“ te zit­ten, ver­schansen ze zich in zoge­naamde defen­sieve sec­toren. Met andere woor­den, ze gaan ermee akko­ord dat ze ver­liezen, maar dan wat min­der. Ik bli­jf me erover ver­bazen. Beleg­gers bli­jven kopen, alleen kopen ze iets anders. Maar ze kopen nog wel, ter­wi­jl de markt kei­hard onderuit gaat en de volatiliteit toe­neemt. Suc­ces met zijn allen !!

Ik geef toe, de koers/​winst ver­houdin­gen zijn laag, maar dat is geen vuistregel. De win­sten kun­nen, veel, veel verder vallen dan u ooit voor mogelijk hield en wat is dan de waarde van de koers/​winst verhouding?
Wellicht komt het door­dat in Ned­er­land par­ti­c­ulieren niet short“ mogen gaan. Beleg­gers zijn er niet zo mee bek­end. Van­daar dat wij er bij E*TRADE bin­nenko­rt ook een aan­tal sem­i­nars en work­shops aan gaan wij­den, die voor iedereen te bezoeken zijn. (zie onze web­site) Short gaan is een uit­drukking uit de beur­swereld voor het verkopen van effecten die men niet in bez­it heeft, om zo te prof­iteren van een dal­ing van de koers. Het aan­gaan van een dergelijke short­posi­tie kan ver­schil­lende rede­nen hebben:
  • Het sec willen prof­iteren van een verwachte dal­ing van een aandeel 
  • Het afdekken van risi­co’s die voortvloeien uit bijvoor­beeld een optie positie. 
  • Het proberen te prof­iteren van een pri­jsver­schil tussen gere­la­teerde effecten (zoals bijv. de Ned­er­landse en Amerikaanse aan­de­len van bijvoor­beeld Philips). 
Door som­mige bedri­jven en over­he­den wordt het aan­gaan van short posi­ties gezien als iets negatiefs. Par­ti­c­ulieren kun­nen in Ned­er­land niet short gaan. Ze kun­nen wel een Tur­bo short kopen, of een put optie. Insti­tu­tionele beleg­gers mogen wel short gaan. Ook dat bli­jf ik raar vin­den. Bedri­jven waar­van de beursko­ers onder druk staat wijzen vaak naar short­sellers als de schuldige. Ook beleg­gers zien de short­sellers als zon­de­bok, meestal onterecht. In som­mige lan­den, zoals dus Ned­er­land is het short gaan aan strenge regel­gev­ing gebon­den. Vol­gens de finan­ciële the­o­rie draagt de mogelijkheid tot het short gaan in effecten bij aan een effi­ciënte pri­jsvorm­ing en liq­uiditeit op de markt. Trouwens, zoals u weet is de polu­lar­iteit van mark​t​plaats​.nl is de laat­ste tijd behoor­lijk toegenomen. Mensen verkopen aller­lei din­gen via inter­net die ze hebben en waar ze niets meer mee doen om toch nog wat te ver­di­enen. Short gaan is NOG leuk­er!!! Je kunt iets verkopen wat je hele­maal niet hebt ! (en er wellicht iets aan verdienen…)
In de VS is dat short gaan wat beter geregeld. Par­ti­c­ulieren mogen ook short posi­ties innemen en kun­nen dus net zo gemakke­lijk als insti­tuten prof­iteren van koers­dalin­gen. Ik maak dagelijks klanten mee die dit spel­let­je met veel suc­ces spe­len. Het is wellicht even wen­nen, maar actieve beleg­gers geni­eten nu een­maal van beweg­ing in de markt, en het maakt niet uit of die beweg­ing omhoog of omlaag is. Ik dien er wel een kant­teken­ing bij te mak­en. Shorts zijn in principe gevaar­lijk­er dan longs. Een aan­deel kan in feite immers onge­lim­i­teerd sti­j­gen. De com­bi­natie short & mar­gin ver­hoogt het risi­co en kan tot verve­lende scenario’s lei­den als de beurs hard sti­jgt. Short gaan over­nacht bijvoor­beeld is dus gevaar­lijk. Als de markt om een of andere reden een grote upswing maakt kijkt de trad­er prompt tegen groot ver­lies aan en komt de mar­gin-require­ment (het afdekken van een bepaald % van het geleend mar­ginbedrag) onmid­del­lijk onder grote druk te staan. Een zgn. mar­gin­call waar­bij uw bro­ker u ver­plicht om het geleende bedrag terug te betal­en (door uw posi­ties te cov­eren of terug te kopen tegen een hogere pri­js) komt dan erg dicht­bij. Iedere trad­er moet zich van deze regels erg goed bewust zijn. 

Echter, de echte (day)trader kan op regel­matige basis moeil­ijk winst mak­en als hij niet over short­ca­paciteit beschikt. Short­en is in pop­u­lar­iteit sterk toegenomen de laat­ste jaren, juist omdat het day­traden een belan­grijke plaats begint in te nemen op de beursvlo­er. Als day­traders zijn we in staat te prof­iteren van de scherpe up- en down­swings en de tren­dre­ver­sals die de aan­de­len mak­en. In de bull-markt van de jaren 90 werd met mis­pri­jzen op short­ers neergekeken. Maar de ontwik­kelin­gen tij­dens het laat­ste jaar en de veran­der­ing in het sen­ti­ment hebben veel investeerders buiten spel en op het ver­keerde been gezet. De day­trad­er zal dus intra­day de markt observeren en analis­eren om de trend te kun­nen vast­stellen en met de stroom mee te roeien. Hij zoekt de weg van de min­ste weer­stand. Con­creet betekent dit dat we te allen tijde moeten tra­cht­en het actuele sen­ti­ment in het aan­deel of de markt te respecteren en dat we moeten zoeken naar de setups met de de groot­ste waarschi­jn­lijkhe­den, onafgezien van het feit dat wij een voorkeur hebben voor LONG of SHORT posi­ties. Go with the FLOW… Uptrend? Go long… Down­trend? Go short. Zo een­voudig is het…U mag raden wat de trend nu is.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.