...

Vergeet reden voor beurscrisis

23 oktober 2007, 10:24 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Naast het hijgerige com­men­taar over de beurs­malaise van 1987, hier­bij een aan­tal adviezen wat u moet doen om een beurscri­sis te overleven.

Naast het hijgerige com­men­taar over de beurs­malaise van 1987, hier­bij een aan­tal adviezen wat u moet doen om een beurscri­sis te overleven.

Op 19 okto­ber 1987 was het zover, BLACK MON­DAY op Wall Street waar de Dow Jones in één dag met 508 pun­ten omlaag dook ofwel met de stand van toen met meer dan 20%.Wat kun je het best doen bij een beurscri­sis. Het antwo­ord is afhanke­lijk van je eigen per­soon­lijke sit­u­atie. Dat stelt John F. Wasik, colum­nist voor Bloomberg.

Wat niet gebeurd is


Om een idee te kri­j­gen hoe je paniek op de beurzen kunt over­leven moet je kijken naar wat niet gebeurd is. Hoewel de cri­sis van okto­ber 1987 een paniekaan­val heeft veroorza­akt, eindigde de toon­aangevende beurs­graad­me­ter S&P 500-index aan het eind van dat jaar alweer 2% hoger. Vol­gde er toen een bear-mar­ket? De daaropvol­gende jaar steeg de S&P 500-index meer dan 16% (inclusief her­be­leg­ging div­i­den­den). In de peri­ode 1987 – 1993 ver­dubbelde de beurs­graad­me­ter in waarde.

De cor­rec­tie van van Black Mon­day had weinig effect op de groei van de Amerikaanse economie en banken gin­gen niet op slot. Er vol­gde geen depressie. Bedri­jven investeer­den in nieuwe tech­nolo­gieën die de pro­duc­tiviteit ver­hoog­den en daarmee banen creëer­den. De cyber-tech peri­ode was in volle bloei. 

Het ver­schil tussen de huidi­ge sit­u­atie en toen is dat er nu veel vei­lighei­dsin­stanties zijn die een vri­je val tot staan zullen bren­gen. De weinig gecon­troleerde hedge­funds die een groot deel van de han­del voor hun reken­ing nemen, vor­men echter wel een gevaar. Uitein­delijk kan geen enkele toezichthoud­er tegen de markt op. Het is dus belan­grijk dat par­ti­c­uliere beleg­gers voor­zorgs­maa­trege­len nemen.

Verzek­er­ing tegen daling

Gegeven de van het kap­i­tal­isme zullen er ongetwi­jfeld meer beurscrises en bear­mar­kets vol­gen. In elke cri­sis vernieuwt het sys­teem zich. In peri­ode van laag­con­junc­tu­ur zoeken bedri­jven naar nieuwe tech­nolo­gieën, waar­door de win­st­gevend­heid weer gaat sti­j­gen. Op een gegeven moment is dit effect uit­gew­erkt en jaagt te veel geld op te weinig goederen”.

De vraag is wan­neer je erin bli­jft of je biezen pakt. Ongeacht wat je doet, is de kans groot dat je op het ver­keerde moment een besliss­ing neemt. Je zou bijvoor­beeld een enorm ren­de­ment gemist hebben als je op Black Mon­day uit was gestapt. Daarom is een per­soon­lijke tijd­shori­zon van cru­ci­aal belang. Als je je kunt veroorloven om 20% kwi­jt te rak­en, hoeveel tijd kost het je om dan ver­vol­gens dat ver­lies goed te maken?

Risi­cobe­heers­ing

De angst om geld te ver­liezen is een krachtige fac­tor in beleggen. Beleg­gers richt­en echter hun oog teveel meer ren­de­menten dan op het beheersen van de risi­co’s. Wasik geeft een voor­beeld. Stel dat je goed geleerd hebt van de beurscrash in 1987 en besloten hebt om te beleggen in drie ver­schil­lende cat­e­gorieën die niet gelijk op bewegen. 

Toen de inter­net­zeep­bel uiteenspat­te, had je het beter gedaan als je deze strate­gie had gevol­gd. Vanaf 24 maart 2000 tot 9 okto­ber 2002 zou je porte­feuille met aan­de­len van grote bedri­jven met 47% gedaald zijn. 

Als je had belegd door onder meer een deel in oblig­aties te zit­ten, zou je ver­lies beperkt zijn door een winst van 26% op oblig­aties. Als je daar­naast ook in vast­goed belegd had, had je nog eens een ren­de­ment van 32% behaald. 

Zelfs als je alleen in aan­de­len van grote bedri­jven had belegd in de peri­ode maart 2000 tot nu, zou je porte­feuille met 12% in waarde zijn toegenomen. 

Nadruk op doelen
Je kunt je vol­gens Wasik dagelijks kwellen of de markt omhoog of omlaag zal gaan maar dat heeft geen zin. Het meer ruis die je in ver­war­ring brengt. Richt je aan­dacht meer op je lev­ensloop­plan. Waar­voor beleg je? Wil je eerder met pen­sioen of je huis afbetalen? 

Je moet er voor zor­gen dat je op een rijt­je zet wat voor jouw belan­grijk is. Daarmee voorkom je onaan­ge­name ver­rassin­gen als mark­ten een duikvlucht nemen. Dat betekent dat je je moet bescher­men tegen inflatie, ver­lies van toekom­stig inkomen en bearmarkten.

Satilmis Ersin­te­pe
http://​www​.vol​ghet​geld​.nl/


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.