![](/images/legacy-images/images/Satilmis_05.gif)
Naast het hijgerige commentaar over de beursmalaise van 1987, hierbij een aantal adviezen wat u moet doen om een beurscrisis te overleven.
Op 19 oktober 1987 was het zover, BLACK MONDAY op Wall Street waar de Dow Jones in één dag met 508 punten omlaag dook ofwel met de stand van toen met meer dan 20%.Wat kun je het best doen bij een beurscrisis. Het antwoord is afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. Dat stelt John F. Wasik, columnist voor Bloomberg.
Wat niet gebeurd is
Om een idee te krijgen hoe je paniek op de beurzen kunt overleven moet je kijken naar wat niet gebeurd is. Hoewel de crisis van oktober 1987 een paniekaanval heeft veroorzaakt, eindigde de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500-index aan het eind van dat jaar alweer 2% hoger. Volgde er toen een bear-market? De daaropvolgende jaar steeg de S&P 500-index meer dan 16% (inclusief herbelegging dividenden). In de periode 1987 – 1993 verdubbelde de beursgraadmeter in waarde.
De correctie van van Black Monday had weinig effect op de groei van de Amerikaanse economie en banken gingen niet op slot. Er volgde geen depressie. Bedrijven investeerden in nieuwe technologieën die de productiviteit verhoogden en daarmee banen creëerden. De cyber-tech periode was in volle bloei.
Het verschil tussen de huidige situatie en toen is dat er nu veel veiligheidsinstanties zijn die een vrije val tot staan zullen brengen. De weinig gecontroleerde hedgefunds die een groot deel van de handel voor hun rekening nemen, vormen echter wel een gevaar. Uiteindelijk kan geen enkele toezichthouder tegen de markt op. Het is dus belangrijk dat particuliere beleggers voorzorgsmaatregelen nemen.
Verzekering tegen daling
Gegeven de van het kapitalisme zullen er ongetwijfeld meer beurscrises en bearmarkets volgen. In elke crisis vernieuwt het systeem zich. In periode van laagconjunctuur zoeken bedrijven naar nieuwe technologieën, waardoor de winstgevendheid weer gaat stijgen. Op een gegeven moment is dit effect uitgewerkt en jaagt “te veel geld op te weinig goederen”.
De vraag is wanneer je erin blijft of je biezen pakt. Ongeacht wat je doet, is de kans groot dat je op het verkeerde moment een beslissing neemt. Je zou bijvoorbeeld een enorm rendement gemist hebben als je op Black Monday uit was gestapt. Daarom is een persoonlijke tijdshorizon van cruciaal belang. Als je je kunt veroorloven om 20% kwijt te raken, hoeveel tijd kost het je om dan vervolgens dat verlies goed te maken?
Risicobeheersing
De angst om geld te verliezen is een krachtige factor in beleggen. Beleggers richten echter hun oog teveel meer rendementen dan op het beheersen van de risico’s. Wasik geeft een voorbeeld. Stel dat je goed geleerd hebt van de beurscrash in 1987 en besloten hebt om te beleggen in drie verschillende categorieën die niet gelijk op bewegen.
Toen de internetzeepbel uiteenspatte, had je het beter gedaan als je deze strategie had gevolgd. Vanaf 24 maart 2000 tot 9 oktober 2002 zou je portefeuille met aandelen van grote bedrijven met 47% gedaald zijn.
Als je had belegd door onder meer een deel in obligaties te zitten, zou je verlies beperkt zijn door een winst van 26% op obligaties. Als je daarnaast ook in vastgoed belegd had, had je nog eens een rendement van 32% behaald.
Zelfs als je alleen in aandelen van grote bedrijven had belegd in de periode maart 2000 tot nu, zou je portefeuille met 12% in waarde zijn toegenomen.
Nadruk op doelen
Je kunt je volgens Wasik dagelijks kwellen of de markt omhoog of omlaag zal gaan maar dat heeft geen zin. Het meer ruis die je in verwarring brengt. Richt je aandacht meer op je levensloopplan. Waarvoor beleg je? Wil je eerder met pensioen of je huis afbetalen?
Je moet er voor zorgen dat je op een rijtje zet wat voor jouw belangrijk is. Daarmee voorkom je onaangename verrassingen als markten een duikvlucht nemen. Dat betekent dat je je moet beschermen tegen inflatie, verlies van toekomstig inkomen en bearmarkten.
Satilmis Ersintepe
http://www.volghetgeld.nl/