...

VENSTER OP DE V.S.

7 september 2007, 09:21 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Europese anal­is­ten doen de Amerikaanse kredi­et­cri­sis meren­deels af als een voor­namelijk Amerikaanse aan­gele­gen­heid. Europese en met name Ned­er­landse beleg­gers daar­ente­gen zetten sinds het naar buiten tre­den van de cri­sis de beurs wat lager dan hun Amerikaanse collega’s. Lezen de beleg­gers aan deze kant van de plas meer de Amerikaanse com­mentaren en omgekeerd?

Uit­gaande van de Amerikaanse iet­wat meer para­noia-achtige gedacht­en­spin­sels zou je juist denken dat het beeld in de V.S. com­men­taar con­form zou moeten zijn en hier een beet­je afs­tandelijk­er. Of hebben wij meer gevoel voor real­isme dan de Amerika­nen? Opval­lend is in ieder geval dat de Amerikaanse beurs zich posi­tiev­er gedraagt. Dat ver­schi­jnsel valt reeds vanaf 11 sep­tem­ber 2001 waar te nemen. Som­mi­gen denken dat de Amerikaanse beurs sinds Bush aan het bewind is, wordt gema­nip­uleerd. Anderen menen daar­ente­gen dat dol­lar­be­leg­gin­gen in tij­den van tegen­spoed hoe dan ook de voorkeur verdienen.

De dol­lar
Eén van de rede­nen waarom Wall Street het beter doet, is ongetwi­jfeld juist de dol­lar. Immers, de huidi­ge euro/​dollarverhouding in acht genomen, blijkt de dol­lar sinds 2001 ruim­schoots gehalveerd ten opzichte van de euro. Naar­mate een val­u­ta depre­cieert, sti­j­gen de exportkansen en sti­j­gen de val­u­tagevoelige aan­de­len in een dergelijke munt door­gaans het meest. Kijken we even­wel naar de Amerikaanse han­dels­bal­ans dan blijkt er weinig van een beterende ontwik­kel­ing. Hier­bij dienen 3 zak­en te wor­den opgemerkt:
  1. tal­rijke Amerikaanse zoals ook Europese bedri­jven hebben een ned­erzetting” in Azië en exporteren van daaruit naar hun eigen markt 
  2. de Amerikaanse en Europese energiemark­ten wor­den meer en meer afhanke­lijk van import van buiten hun eigen regio; dat geldt trouwens ook voor de Azi­atis­che markt 
  3. de Azi­at­en met hun gigan­tis­che tegoe­den (Chi­na, Japan, Tai­wan, Zuid-Korea) kun­nen de dol­lar niet zomaar lat­en vallen zon­der in eigen vingers te sni­j­den, ergo ze benut­ten hun dol­lar­reserves o.m. voor de aankoop van in dol­lars geno­teerde grondstoffen. 
For­tune trok de aandacht
Fortune’s edi­tie van 3 sep­tem­ber werd in de Europese finan­ciële pers menig­maal geciteerd. De voor­pag­i­na met de tekst Mar­ket Shock’ viel gelijk op en in het hoof­dar­tikel Risk returns with Vengeance’ werd uitvo­erig inge­gaan op de oorza­k­en en gevol­gen, zoals wij die intussen wel ken­nen in de vorm van de huidi­ge kredi­et­cri­sis en er werd ook vooruit geblikt:
* Verwacht­ing is dat de huizen­pri­jzen­pri­jzen met nog min­stens 5% zullen dalen boven de 
reeds gere­aliseerde dal­ing van 5% met uitsch­i­eters in o.m. Mia­mi and Les Vegas van meer
dan 20%.
* Aangezien er in alle mark­ten met veel geleend kap­i­taal is gew­erkt, wordt er gelet op de 
geste­gen risi­co­premie o.m. ook een dal­ing van min­stens 10% in de aan­de­lens­feer verwacht.
Maar dit is alle­maal guess­work; lat­en we liev­er bij de feit­en blijven:
  • de verkoop van nieuwe huizen is al met 37% gedaald 
  • de voor­raad bestaande huizen brak een record met 4,59 miljoen in juli 
  • de hypotheekprob­le­men gaan zich nu ook voor­doen in de cat­e­gorie boven 500.000 dollar 
  • de vol­gende maan­den zal de rente bij vari­abele hypotheken naar boven wor­den bijgesteld, waar­bij reeds een per­cent­age van 9% is genoemd waar het nu nog om 5% gaat; het betre­ft dit jaar in eerste instantie een totale con­ver­sie” van ca. 50 mil­jard dol­lar doorsti­j­gend naar gemid­deld een dikke 30 mil­jard dol­lar per maand in 2008; bijgevolg wordt er tot 2009 sowieso geen ver­be­ter­ing in de huizen­sec­tor verwacht. 
* zojuist werd bek­end dat het bouwvol­ume nog steeds – zij het langza­mer – sti­j­gende is.
Beurzen weer posi­tief
Het negatieve nieuws is intussen naar de achter­grond gedron­gen. De beurzen rea­geren thans posi­tief op de uit­stroom van liq­uiditeit vanu­it de cen­trale banken naar het com­mer­ciële banken­cir­cuit en op de verwacht­ing(?) dat de rente zal wor­den ver­laagd. Daarmee heb je overi­gens nog niet de risi­co­premie ver­laagd noch het wantrouwen uit de kredi­et­markt weggenomen. Het bli­jft vooral­snog pap­pen en nathouden. En dan moet je eigen­lijk hopen op een groeiver­trag­ing in Azië zodat de druk op de grond­stof­fen­pri­jzen w.o. olie enigszins afneemt en de inflatie niet verder oploopt. Noch het een noch het ander ligt op dit moment in het verschiet. 
Beleg­gingsper­spec­tieven
Is er wel vol­doende per­spec­tief voor beleg­gers? Dat is er alti­jd, ook bij een dal­ende markt kan er geld wor­den ver­di­end en zelfs veel! Typ­isch Amerikaans vak­jar­gon in dit kad­er zijn ter­men als: Cri­sis = oppor­tu­ni­ty’ en buy when there is blood in the streets’.Het grote geld wordt ver­di­end in rente arbi­trage (yen car­ry trade) , maar is alti­jd riskant zek­er voor de par­ti­c­uliere beleg­ger. Verder kun je straks vast­goed kopen uit fore­clo­sures’ (exe­cutie) en op ter­mi­jn kun je ook denken aan de grote huizen­bouw­ers, die het nu hard voor hun kiezen kri­j­gen maar op ter­mi­jn een inhaalvraag kri­j­gen te ver­w­erken. De groei van de bevolk­ing komt niet tot stil­stand. Verder kun je denken aan de medis­che sec­tor, die ook bli­jft door­draaien. Voorts is daar de grond­stof­fen­sec­tor voor de lan­gere ter­mi­jn en tenslotte bli­jven er alti­jd de bedri­jven met nieuwe vin­din­gen of vondsten. 
Robert Bron­cel
5 sep­tem­ber 2007
www​.score​-invest​ments​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.