...

VENSTER OP DE V.S.

22 oktober 2007, 11:14 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na wederom een week­je de vinger fysiek aan de pols te hebben gehad, blijkt er eigen­lijk nauwelijks ver­schil tussen de stem­ming bij the man in the street’ en het sen­ti­ment op Wall Street. Ondanks een ver­tra­gende economis­che groei, de dal­ende huizen­pri­jzen en een nog lang niet afgetek­ende kredi­et­cri­sis zegt men daar: tomor­row will always be bet­ter, even if it’s worse today’. Dit ongeacht een zelfs zicht­baar toen­e­mend aan­tal for sale bor­d­jes, ook in de betere wijken. Wellicht verk­ijken wij Euro­pea­nen ons op de men­tale veerkracht van de gemid­delde Amerikaan. Hij gelooft sim­pel­weg niet in doom.

Finan­ciële patiënt
Ondanks de tech wreck in 2001, de gebeurtenis­sen op 11 sep­tem­ber 2001, een steeds verder wegza­kkende munt en een als­maar oplopend begrot­ings- en han­del­steko­rt weet men in de States het steeds weer te flikken de finan­ciële patiënt mid­dels het infu­us” van de inkomende geld­stromen in lev­en te houden. Je kunt je natu­urlijk in allen gemoede wel afvra­gen hoe lang nog. Het antwo­ord zal ver­moedelijk niet uit het land zelf komen maar uit het buiten­land! Een eerste aanzet hier­toe was het jong­ste overzicht van inkomende en uit­gaande geld­stromen, dat negatief uit­pak­te. Aan de hand van de stem­ming op de beurs werd dit ken­nelijk nog als een inci­dent beschouwd. Maar dit kri­jgt ern­stiger reper­cussies als het geen inci­dent maar een ken­ter­ing blijkt te zijn. Immers, wil de Amerikaanse over­heid de schulden kun­nen bli­jven financieren dan zal bij een afne­mende buiten­landse inter­esse op ter­mi­jn de rente omhoog moeten en dat is slecht nieuws! 
Barom­e­ter
Gelet op de ontwik­kel­ing van de goud­pri­js is er al lan­gere tijd sprake van een afne­mend vertrouwen ten opzichte van bepaalde val­u­ta, waar­bij dede­pre­ci­atievan de dol­lar het meest in het oog springt. Belan­grijk is vooral dat de par­ti­c­uliere con­sump­tie, die voor ruim 70% deel uit­maakt van het bru­to bin­nen­lands prod­uct en bijgevolg de motor is van s lands economie, niet afneemt.
Lenen is in Ameri­ka de pop­u­lairste sport. Als de con­sument geen geld meer uit zijn huis kan halen dan dient hij op z’n minst koop­kracht te behouden uit z’n werkinkomen of uit andere beleg­gin­gen zoals via de beurs. Die staat nog steeds dicht tegen het all time high. Een sti­j­gende beurs anticipeert op hogere bedri­jf­swin­sten. Die zouden dan moeten komen van de sti­j­gende export en de out­sourced’ pro­duc­tie in de lage lonen lan­den. Intussen zie je de koop­kracht afne­men met een slordi­ge 5% — 8% maar dat vind je nog niet terug in het geflat­teerde inflatieci­jfer. Kor­tom, tegen­vallers zijn op dit niveau nog lang niet ingeprijsd.
Dit komt miss­chien door­dat de jong­ste cijfers bleken mee te vallen. Zo was de werk­loosheid op een stand van 4,7% weliswaar het hoog­ste cijfer in een jaar tijd, doch niet­temin beter dan­verwacht. Hier­bij dient te wor­den aangetek­end dat dit cijfer van over­hei­dswege met name in het onder­wi­js posi­tief is gere­dresseerd. De werk­looshei­d­sci­jfers wor­den het scherpst in de gat­en gehouden, omdat de banen­groei als een zeer belan­grijke fac­tor voor de economie geldt. Verder ste­gen de uur­lonen met 4,1% vergeleken met een jaar gele­den. Dit werd enerz­i­jds als een bull­ish teken maar anderz­i­jds ook als een inflaties­ig­naal opgevat. Afgezien van de grote (zaken)banken vallen ook de win­st­ci­jfers vooral­snog niet tegen. 
Voorts bleken de waren­huisverkopen vorige maand zelfs nog met 0,1% te zijn geste­gen, ter­wi­jl een dal­ing van 0,2% werd verwacht. Verder is gekeken naar het uit­staande con­sumentenkredi­et. Recen­ter dan juli en augus­tus zijn de cijfers nog niet, maar deze geven wel aan dat er in die maan­den een sti­jging plaats vond van cir­ca 6% naar – schrik niet – een totaal bedrag van 2,47 biljoen dol­lar. Dat is 2.470 mil­jard dol­lar. Dit con­sumentenkredi­et staat buiten de hypotheekschuld die meer dan driek­wart van de huishoud­schuld uit­maakt. De totale hypotheekschuld ligt op ruim 13 biljoen of 13.000 mil­jard dol­lar, waar­van offi­cieel slechts” 825 mil­jard dol­lar als sub­prime wordt aange­duid. Over getallen gesproken! 
De huidi­ge cri­sis dient te wor­den geplaatst tegen de achter­grond van:
  • dal­ende huizenprijzen
  • afne­mende banengroei
  • lagere pro­duc­tiviteits­groei
  • een toen­e­mend aan­tal delin­quen­cies (hypotheekne­mers die niet meer aan hun schuld­ver­plicht­ing kun­nen voldoen) 
  • een niet meer ade­quaat func­tionerende geld- en kapitaalmarkt
  • een toen­e­mende inflatie als gevolg van sti­j­gende grondstoffenprijzen. 
Eigen zwaard
Daar­bij komt dat de onder­ste steen bij de kredi­et­pro­ducten nog lang niet boven is en dat dit prob­leem voor lan­gere tijd boven de mark­ten zal bli­jven hangen. Door de stelsel­matige rentev­er­lagin­gen na 11 sep­tem­ber 2001 als posi­tieve impuls voor de economie zijn de huizen­pri­jzen veel te ver doorgeschoten en deze kun­nen nu weer terugv­eren naar het niveau van vóór 2001, ofwel een afwaarder­ing van cir­ca 40%. Een dergelijke pri­js­val staat op zich garant voor een hoop ellende. De FED, het cen­trale banken­s­telsel, dreigt daarmee in het eigen zwaard te lopen.
Ste­un­maa­trege­len
Voorts werd deze week bek­end dat de drie groot­ste banken in de VS hun steen­t­je bij­dra­gen in de vorm van een ste­un­fonds van, naar men zegt, cir­ca 100 mil­jard dol­lar om uit­staande, dik­wi­jls buiten de bankbal­ansen gestruc­tureerde lever­aged loans (op basis van hypotheken) op te kopen. Echter, dit nood­fonds kri­jgt tevens inzage in het kaf en het koren, zodat fond­sen met hypotheken van slechte kwaliteit zich wel kun­nen opknopen. Zij die ged­won­gen zijn te verkopen (dat zijn ver­reweg de meeste), kri­j­gen soms nog geen 30% van de pri­js terug die ze ervoor hebben betaald. Het is niet meer dan een lap­mid­del om even wat lucht te creëren. De grote banken proberen ver­vol­gens van deze gek­wal­i­ficeerde han­del” af te komen door ze tegen de helft van hun fee in reken­ing te bren­gen. Tegelijk­er­ti­jd wor­den de hypotheekoblig­aties onder pari (bene­den 100%) aange­bo­den. Een en ander komt bijgevolg ten laste van hun ver­lies- en win­streken­ing. Vooral­snog vooral geen reden om aan­de­len in Amerikaanse banken te bezitten. 
De weg van de dollar
Door de geld­pers in de hoog­ste ver­snelling te zetten, hebben de buiten­landse bankiers zich al neergelegd bij een verdere dal­ing van de dol­lar. Alleen moet dat een gelei­delijk ver­loop hebben, zodat de val­u­taire span­nin­gen beheers­baar bli­jven. Buiten­landse banken en beleg­gers hebben thans ruim 7 biljoen dol­lar(!) in han­den. Vijf jaar gele­den was dat min­der dan de helft. Opval­lend is dat het buiten­landse belang juist is toegenomen bij een afkal­vende dol­lar. Dit is vooral toe te schri­jven aan de Aziatische(China) en OPECberei­d­heid om dol­lars mal­gré tout te bli­jven opne­men om hun eigen han­del niet in de weg te staan. Deze berei­d­heid is puur gebaseerd op de kop­pel­ing van hun munt aan de dol­lar. Ze kon­den dus ook moeil­ijk anders. 
Naar­mate de (inflatie)druk van een lagere dol­lar op deze (Azi­atis­che) economieën toe­neemt, zal de kop­pel­ing op enige ter­mi­jn moeten wor­den los­ge­lat­en. Daarmee wordt de ver­damp­ing van hun dol­larte­goe­den een feit. Alleen een goed­kopere grond­stof­feninkoop als gevolg van hun geste­gen valuta’s biedt dan enigszins uitkomst. Voor de VS is dit even­wel een ram­pza­lig sce­nario want daarmee verd­wi­jnt goed­deels de buiten­landse financier­ing van de nationale schuld. Als gevolg daar­van daalt de dol­lar verder en wordt met de duur­dere buiten­landse inkoop tevens het inflatiespook nog sterk­er geïm­por­teerd en zal de rente rap omhoog moeten. De vraag is gewet­tigd of het buiten­land als­dan opnieuw bereid is een steeds fail­li­etere munt te bli­jven steunen.
Toen­e­mende druk
Naar­mate tegengestelde kracht­en druk zetten op de FED zal voorzit­ter Bernanke in de eerste plaats voor­rang willen geven aan de economie. De kans is aan­wezig dat het hier­door veroorza­ak­te spa­gaat­pa­troon daar­door steeds ern­stiger vor­men begint aan te nemen. Hoe langer de spa­gaathoud­ing aan­loopt hoe grot­er het breukrisi­co! Dit valt het beste af te lezen uit de beweg­ing van de goud­pri­js in dol­lars. De cen­trale bankiers zullen in deze fase met lede ogen moeten aanzien hoe de geest uit de fles sluipt zon­der daarte­gen met suc­ces stelling te kun­nen nemen. Zodra die fles leeg raakt, zoals in de jaren 30, liggen de koop­jes weer voor het oprapen, te begin­nen met vastgoed.
Robert Bron­cel

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.