...

Vastgoed het volgende slachtoffer?

6 november 2008, 18:00 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In Hong Kong daalde het aan­tal verkochte wonin­gen met 58%, de groot­ste dal­ing sinds novem­ber 1999. De huizen­pri­js daalde zelfs met 63% in vergelijk­ing met een jaar eerder. Ook in Ned­er­land vallen slachtof­fers in de vast­goed­sec­tor. Na Euro Amer­i­can Investor is Lem­mens Groep in de prob­le­men ger­aakt. De aan­bieder van vast­goed­fond­sen maak­te bek­end zijn rente­be­talin­gen op te schort­en. Wij zijn de eerste die deze stap moeten nemen” aldus Jos Lem­mens, directeur van de Lem­mens Groep.

In Hong Kong daalde het aan­tal verkochte wonin­gen met 58%, de groot­ste dal­ing sinds novem­ber 1999. De huizen­pri­js daalde zelfs met 63% in vergelijk­ing met een jaar eerder. Ook in Ned­er­land vallen slachtof­fers in de vast­goed­sec­tor. Na Euro Amer­i­can Investor is Lem­mens Groep in de prob­le­men ger­aakt. De aan­bieder van vast­goed­fond­sen maak­te bek­end zijn rente­be­talin­gen op te schort­en. Wij zijn de eerste die deze stap moeten nemen” aldus Jos Lem­mens, directeur van de Lem­mens Groep. 

Het aan­tal wonin­gen dat in het derde kwartaal van 2008 is verkocht, ligt 13 pro­cent lager dan in het tweede kwartaal van 2008, aldus de NVM. Voor het eerst sinds het derde kwartaal van 1990 is de pri­js van de gemid­delde won­ing gedaald in vergelijk­ing met een kwartaal eerder.” Dat de kredi­et­cri­sis niet op zich zelf staat en invloed uitoe­fent op de reële economie, mag geen ver­rass­ing het­en. Onder­tussen ver­la­gen de cen­trale banken in snel­trein­vaart de rentes. De Fed trapte vorige week af met 50 basis­pun­ten tot 1%. De ECB vol­gde don­derdag met dezelfde stap tot 3,25%. De Bank of Eng­land ver­laagde dezelfde dag het tarief zelfs 150 basis­pun­ten tot 3%. Hieruit blijkt dat de paniek groot is onder cen­trale bankiers. Maar wat als het tarief niet meer verder ver­laagd kan wor­den, zoals in Japan? En wat als de ver­lagin­gen opnieuw niet lei­den tot een dal­ing van de hypotheekrente? Voor­lop­ig zit de vast­goed­markt op slot en dreigt de lucht­bel in de vast­goed­markt leeg te lopen. De Europese beurzen trokken zich er aan­vanke­lijk weinig van aan, maar staan inmid­dels ook weer onder druk. De indices con­solid­eren bin­nen de dal­ende trend zodat het beeld meer neu­traal is gewor­den. Zolang de indices er niet in sla­gen een hogere bodem neer te zetten, is de huidi­ge oplev­ing helaas niet meer dan een her­s­tel bin­nen de dal­ende trend. 

Euro veert op bin­nen dal­ende trend

De top van de Europese munteen­heid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde ver­sus de Amerikaanse dol­lar inmid­dels tot een niveau dat we ken­nen uit 2006. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftek­ende, is over­tu­igend door­bro­ken. Het beeld is inmid­dels in alle tijdsvlakken aanzien­lijk ver­slech­terd. De euro tik­te zelfs een laag­ste koers aan onder $ 1,24. De korte ter­mi­jn dal­ende trend heeft onlangs weer een nieuwe impuls gekre­gen. Na de vorm­ing van de lagere top in sep­tem­ber heeft de euro alweer een lagere bodem gevor­md. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde de euro opnieuw niet teleur. De vraag is nu of een vol­gende aan­val kan wor­den afges­la­gen of dat we slechts kun­nen spreken van een korte oplev­ing bin­nen een dal­ende trend.

Brent vormt dubbele bodem

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar moest ver­vol­gens uit een ander vaat­je tap­pen. Brent-olie heeft inmid­dels alle Fibonac­ci retrace­ment-niveaus door­bro­ken. Het ver­loop van de euro/​dollar, alsmede de ontwik­kelin­gen van een afkoe­lende werelde­conomie, lijken opnieuw het lot van de oliepri­js te bepalen. Vol­gens grond­stof­fen­go­eroe Jim Rogers betekent de huidi­ge cor­rec­tie daar­ente­gen een mooi instap­mo­ment. Rogers kri­jgt min of meer bij­val van Pieter Boot. De directeur duurzame energie en tech­nolo­gie van het Inter­na­tionale Energie Agentschap zei dat olievelden snel leeg rak­en, waar­bij de pro­duc­tiedal­ing sneller ver­loopt dan verwacht. Vooral­snog bli­jft een oplev­ing van de oliepri­js echter uit, sterk­er nog: Brent door­brak onlangs de meer­jarige, sti­j­gende ste­un­li­jn. Inmid­dels heeft Brent wel een dubbele bodem gevor­md, waarmee een her­s­tel bin­nen de dal­ende trend zou kun­nen wor­den ingezet.

S&P500 worstelt met Fibonac­ci

De S&P500 raak­te de afgelopen weken in een vri­je val, waar­bij zelfs niveaus van het jaar 2003 wer­den bereikt. Uit de jaar­grafiek blijkt dat 2008 waarschi­jn­lijk de geschiede­nis zal ingaan als het slecht­ste jaar uit de recente his­to­rie. De door­braak van de laat­ste stro­halm, zijnde het derde Fibonac­ci retrace­ment-niveau (geme­ten vanaf de bodem in 2003 tot de top van 2007) impliceert een ver­vol­gdal­ing richt­ing de dieptepun­ten van 2002 en 2003. Dit niveau ligt onder de 800-pun­ten­grens. In de afgelopen weken werd de dal­ing voor­lop­ig een halt toegeroepen. De S&P500 brak daar­bij door de korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­jn, zodat de kans op een verder her­s­tel is gecreëerd. Maar zolang de S&P500 niet met over­tuig­ing een hogere top neerzet, bli­jven de neer­waartse risico’s groot. De Dow toont voor de korte ter­mi­jn op zijn best een neu­traal beeld, aangezien een lagere bodem vooraf ging aan de hogere top. Voor de Nas­daq blijkt de vorige top vooral­snog een brug te ver. Het bli­jft voor­lop­ig dus oppassen geblazen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.