![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Het afgelopen jaar leek het woord ‘beursvloer’ bijna een synoniem voor ‘slagveld’, waarbij met name het leger der bulls zware klappen te verwerken kreeg. Inmiddels is de opmars van de bears (voorlopig) een halt toegeroepen en heeft de strijd meer het karakter van een uitputtende loopgravenoorlog gekregen.
De Europese beurzen zijn nog steeds op zoek naar richting. Zowel door de bulls als door de bears worden de nodige klappen uitgedeeld, echter zonder dat er overtuigend terreinwinst wordt geboekt door één van beide partijen. Nog altijd zorgen recessieangst en problemen in de financiële sector voor neerwaartse druk op de koersen. Zo meldde het Franse BNP Paribas dinsdagavond met haar zakenbankpoot een verlies van € 710 miljoen te hebben geleden in de eerste 11 maanden van dit jaar. Het bericht zorgde woensdag voor dalende koersen van bankaandelen in heel Europa. De markt lijkt momenteel echter beheerster te reageren op slecht nieuws dan in de afgelopen maanden het geval was. Aderlatingen worden bovendien weer afgewisseld door herstelbewegingen. In de grafieken van verschillende Europese indices, waaronder de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50, zijn omgekeerde kopschouder-patronen zichtbaar, waardoor ruimte is ontstaan voor herstelbewegingen op de korte termijn. Deze ruimte is echter nog niet ‘benut’: per saldo koersen de indices sinds oktober zijwaarts, hetgeen niet duidt op kracht. Bovendien zijn de dalende trends op lange termijn onverminderd intact. Zullen de bulls op korte termijn genoeg moed kunnen verzamelen om de loopgraven te verlaten en het verloren terrein te heroveren? Of zullen de bears binnenkort weer met grof geschut de vijandelijke linies gaan bestoken? Speculeren hierop is niet zonder risico’s, dus ‘let op u saeck’!
Euro op zoek naar de volgende top
De top van de Europese munteenheid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde versus de Amerikaanse dollar in oktober tot een niveau dat we kennen uit 2006. De euro tikte een laagste koers aan rond $ 1,23. Na de vorming van de lagere top in september heeft de euro in oktober een lagere bodem gevormd. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde ook ditmaal de euro niet teleur. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien zich rond dit niveau het eerste Fibonacci retracement level bevindt, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot de top in 2008. De afgelopen weken wist de euro evenwel sterk op te veren. Nadat de Federal Reserve de basisrente verlaagde tot een bandbreedte van 0,0% tot 0,25%, tikte de munt zelfs niveaus rond $ 1,47 aan. Volgens Bloomberg, is de daling van de dollar in de afgelopen dagen het steilst sinds de euro bijna 10 jaar van start ging. Vraag is nu, waar de euro de volgende top zal plaatsen.
Brent op zoek naar volgende bodem
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar verloor vervolgens tweederde van zijn waarde. Het verloop van de euro/dollar, maar zeker de ontwikkelingen van een afkoelende wereldeconomie, hebben het lot van de olieprijs bepaald. Brent-olie doorbrak onlangs zowel de meerjarige, stijgende steunlijn als het dieptepunt van 2007. Daarmee bereikte Brent-olie zelfs het laagste niveau in bijna vier jaar. Deflatie en een wereldwijde recessie vormen hierbij uiteraard geen positieve stimulans. Inmiddels is Brent-olie opgeveerd vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008. De OPEC besloot woensdag tot een ongekende reductie van de olieproductie met 2,2 miljoen vaten per dag. Het doel was hiermee de olieprijs op te krikken, maar deze daalde desondanks. Door de economische verslechtering zal waarschijnlijk de vraag verder dalen. Het 50% Fibonacci retracement level komt inmiddels wederom gevaarlijk dichtbij: zal Brent-olie hier opnieuw steun vinden?
S&P500 test top van december
Recent dook de S&P500 kortstondig onder de dieptepunten van 2002 en 2003. Sinds de bodem van november werd echter een korte termijn uptrend ingezet, die de index tot een niveau rond 900 punten heeft getild. De S&P500 is op dit moment bezig met een test van de top die eerder deze maand werd gevormd. Om de herstelbeweging te kunnen continueren, is het van groot belang dat de volgende top op een hoger niveau komt te liggen. Hierbij is het positief dat de index in de afgelopen weken een omgekeerde kopschouderformatie heeft gevormd. Dit betrouwbare patroon is eveneens in de grafieken van de Dow Jones en de Nasdaq zichtbaar geworden. Er is dus hoop voor de Amerikaanse beurzen, al dienen we niet te vergeten dat eventuele herstelbewegingen zich voltrekken binnen lange termijn downtrends. 2008 is afgeschreven. Op naar 2009!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.