...

Van veldslag tot loopgravenoorlog

18 december 2008, 18:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het afgelopen jaar leek het woord beursvlo­er’ bij­na een syn­on­iem voor slagveld’, waar­bij met name het leg­er der bulls zware klap­pen te ver­w­erken kreeg. Inmid­dels is de opmars van de bears (voor­lop­ig) een halt toegeroepen en heeft de stri­jd meer het karak­ter van een uit­put­tende loop­gravenoor­log gekre­gen.

Het afgelopen jaar leek het woord beursvlo­er’ bij­na een syn­on­iem voor slagveld’, waar­bij met name het leg­er der bulls zware klap­pen te ver­w­erken kreeg. Inmid­dels is de opmars van de bears (voor­lop­ig) een halt toegeroepen en heeft de stri­jd meer het karak­ter van een uit­put­tende loop­gravenoor­log gekregen. 

De Europese beurzen zijn nog steeds op zoek naar richt­ing. Zow­el door de bulls als door de bears wor­den de nodi­ge klap­pen uitgedeeld, echter zon­der dat er over­tu­igend ter­rein­winst wordt geboekt door één van bei­de par­ti­jen. Nog alti­jd zor­gen recessieangst en prob­le­men in de finan­ciële sec­tor voor neer­waartse druk op de koersen. Zo meldde het Franse BNP Paribas dins­da­gavond met haar zak­en­bankpoot een ver­lies van € 710 miljoen te hebben gele­den in de eerste 11 maan­den van dit jaar. Het bericht zorgde woens­dag voor dal­ende koersen van bankaan­de­len in heel Europa. De markt lijkt momenteel echter beheer­ster te rea­geren op slecht nieuws dan in de afgelopen maan­den het geval was. Ader­latin­gen wor­den boven­di­en weer afgewis­seld door her­stel­be­weg­in­gen. In de grafieken van ver­schil­lende Europese indices, waaron­der de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50, zijn omge­keerde kop­schoud­er-patro­nen zicht­baar, waar­door ruimte is ontstaan voor her­stel­be­weg­in­gen op de korte ter­mi­jn. Deze ruimte is echter nog niet benut’: per sal­do koersen de indices sinds okto­ber zijwaarts, het­geen niet duidt op kracht. Boven­di­en zijn de dal­ende trends op lange ter­mi­jn onver­min­derd intact. Zullen de bulls op korte ter­mi­jn genoeg moed kun­nen verza­me­len om de loop­graven te ver­lat­en en het ver­loren ter­rein te herov­eren? Of zullen de bears bin­nenko­rt weer met grof geschut de vijan­delijke lin­ies gaan besto­ken? Speculeren hierop is niet zon­der risico’s, dus let op u saeck’!

Euro op zoek naar de vol­gende top

De top van de Europese munteen­heid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde ver­sus de Amerikaanse dol­lar in okto­ber tot een niveau dat we ken­nen uit 2006. De euro tik­te een laag­ste koers aan rond $ 1,23. Na de vorm­ing van de lagere top in sep­tem­ber heeft de euro in okto­ber een lagere bodem gevor­md. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde ook dit­maal de euro niet teleur. Geheel ver­won­der­lijk is dit niet, aangezien zich rond dit niveau het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el bevin­dt, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot de top in 2008. De afgelopen weken wist de euro even­wel sterk op te veren. Nadat de Fed­er­al Reserve de basis­rente ver­laagde tot een band­breedte van 0,0% tot 0,25%, tik­te de munt zelfs niveaus rond $ 1,47 aan. Vol­gens Bloomberg, is de dal­ing van de dol­lar in de afgelopen dagen het steilst sinds de euro bij­na 10 jaar van start ging. Vraag is nu, waar de euro de vol­gende top zal plaatsen.

Brent op zoek naar vol­gende bodem

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens tweed­erde van zijn waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar, maar zek­er de ontwik­kelin­gen van een afkoe­lende werelde­conomie, hebben het lot van de oliepri­js bepaald. Brent-olie door­brak onlangs zow­el de meer­jarige, sti­j­gende ste­un­li­jn als het dieptepunt van 2007. Daarmee bereik­te Brent-olie zelfs het laag­ste niveau in bij­na vier jaar. Deflatie en een wereld­wi­jde recessie vor­men hier­bij uit­er­aard geen posi­tieve stim­u­lans. Inmid­dels is Brent-olie opgeveerd vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008. De OPEC besloot woens­dag tot een ongek­ende reduc­tie van de oliepro­duc­tie met 2,2 miljoen vat­en per dag. Het doel was hier­mee de oliepri­js op te krikken, maar deze daalde des­on­danks. Door de economis­che ver­slech­ter­ing zal waarschi­jn­lijk de vraag verder dalen. Het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el komt inmid­dels wederom gevaar­lijk dicht­bij: zal Brent-olie hier opnieuw ste­un vinden?

S&P500 test top van december

Recent dook de S&P500 kort­stondig onder de dieptepun­ten van 2002 en 2003. Sinds de bodem van novem­ber werd echter een korte ter­mi­jn uptrend ingezet, die de index tot een niveau rond 900 pun­ten heeft getild. De S&P500 is op dit moment bezig met een test van de top die eerder deze maand werd gevor­md. Om de her­stel­be­weg­ing te kun­nen con­tin­ueren, is het van groot belang dat de vol­gende top op een hoger niveau komt te liggen. Hier­bij is het posi­tief dat de index in de afgelopen weken een omge­keerde kop­schoud­er­for­matie heeft gevor­md. Dit betrouw­bare patroon is eve­neens in de grafieken van de Dow Jones en de Nas­daq zicht­baar gewor­den. Er is dus hoop voor de Amerikaanse beurzen, al dienen we niet te ver­geten dat eventuele her­stel­be­weg­in­gen zich voltrekken bin­nen lange ter­mi­jn down­trends. 2008 is afgeschreven. Op naar 2009!

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.