...

Van TRIPLE-A naar TRIPLE-D

26 augustus 2011, 07:22 | US Markets Redactie | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wie 40 jaar gele­den toen de dol­lar werd los­gekop­peld van het goud (15 augus­tus 1971) had voor­speld dat het hieruit voortvloeiende doom sce­nario van de infla­toire Grote Depressie” nu onafwend­baar op ons afkomt, zou waarschi­jn­lijk in het gekken­huis zijn beland. Intussen moeten we vast­stellen dat alle symp­toombe­stri­jd­ing ten spi­jt het trekken bli­jft aan een dood paard (voor­beeld Japan). Hoe langer de sov­er­eign defaults (staats­fail­lisse­menten) vooruit wor­den geschoven, hoe hoger de onbe­taal­bare rekening


The great meltdown’

In een artikel in de juli edi­tie van het Amerikaanse News­Max Mag­a­zine werd open­lijk gespro­ken van the Great Melt­down’. De melt­down wordt toegeschreven aan de angst om de prob­le­men daad­w­erke­lijk aan te pakken. De voor­beelden liggen voor het oprapen: de bailouts, de zwakke posi­tie van de banken, ophoging van het schuld­pla­fond, het tomeloze bud­get­teko­rt, het op de 0‑stand houden van de rente tot (min­stens) 2013, de fut­loze groei etc. Echter, de enige reden om de rente laag te houden is dat een hogere rente niet met de huidi­ge staatss­chuld is te vereni­gen. Uit­er­aard zou een noodza­ke­lijk hogere rente de zwakke economie nog verder onderuit halen om van meer ramp­spoed in de vast­goed­markt maar te zwijgen.

Wat dit laat­ste betre­ft werd in dit zelfde artikel aangegeven dat de banken nieuwe fore­clo­sures (ged­won­gen huizen­verkopen) afhouden uit vrees de vast­goed­markt met nog meer aan­bod te over­spoe­len. Intussen gaat het om bij­na 5 miljoen wonin­gen waarop geen rente plus afloss­ing meer plaats vin­dt, ter­wi­jl 28% van de wonin­gen onder water” staat (hypotheek hoger dan de mark­t­waarde). Zolang de banken niet tot ged­won­gen verkoop over­gaan, vin­den er ook geen afwaarderin­gen plaats. Banken kun­nen weinig anders omdat bij een reële mark-to-mar­ket waarder­ing hun (in)solventie aan de orde zou komen. Door­dat de banken inclusief Fan­nie Mae en Fred­die Mac onverko­rt aan het cen­trale bank­in­fu­us liggen, is Uncle Sam hier­mee in feite de groot­ste vast­goedeige­naar ter wereld geworden.

De banken lenen tegen een veelvoud van hun eigen reserves geld bij de Fed tegen een rente van nage­noeg 0%. Ook dit is een reden om de rente laag te houden, het­geen het economisch motief in wezen tot een dro­gre­den degradeert. In plaats van dit uit­geleende geld aan te wen­den om de zo noodza­ke­lijke economis­che activiteit te stim­uleren, wordt dit vri­je” geld door de banken aangewend om daar­voor over­hei­dspa­pi­er te kopen tegen een iets hoger per­cent­age. Dus het ver­beteren van de bal­ans­posi­tie van de banken blijkt een zodanig hoge pri­or­iteit te hebben dat op deze wijze de staatss­chuld door de banken wordt gecon­sumeerd”, naar zal blijken een gif­pil van de boven­ste plank.

Neer­waartse spiraal

Hier­mee wor­den zoge­naamd twee vliegen in één klap gevan­gen n.l. de staat kan schuld­brieven bli­jven uit­geven, ter­wi­jl daarmee tevens de banken zijn gedi­end”. Op deze wijze wordt kap­i­taal niet aangewend om te investeren maar slechts om te manip­uleren. Een spi­raal die onder de huidi­ge omstandighe­den moeil­ijk zal zijn te keren! Afgezien van het gekra­keel” op Capi­tol Hill is dit mede een reden tot het afwaarderen van de Amerikaanse kredi­et­sta­tus door S&P, ter­wi­jl Moody’s het bij een negatieve out­look houdt.

Deze ziek­mak­ende ver­ton­ing van zak­en werd omschreven als a slick arrange­ment between the Fed and the nation’s banks’ (een glib­berig arrange­ment) intussen alom bek­end maar onver­droten door gaat. Waarom lat­en vooral de Amerika­nen dit in god­snaam toe, in de weten­schap dat ze hier­mee gigan­tisch in de luren wor­den gelegd? Waarschi­jn­lijk werkt de wel­vaart zo ver­slavend dat de schi­jn­wel­vaart die hier­van het gevolg is op de koop toe wordt genomen.

Omge­keerde wereld 

Analoog hier­aan, indi­en de ophoging van het Europese Sta­biliteits­fonds tot €1.500 mil­jard niet door de par­lementen van de eurolan­den wordt goedgekeurd zal de euro onder forse druk komen te staan. Het is te zot voor woor­den dat ook het lot van de euro thans afhangt van de berei­d­heid om een soort­gelijk schuld­pla­fond op te hogen teneinde de schuld­groei te kun­nen bli­jven faciliteren”. We lev­en in de omge­keerde wereld en geloven des­on­danks in een goede afloop? Echter, alleen de liq­ui­datie van bad loans (slechte lenin­gen), waar­bij de aan­deel- en oblig­atiehoud­ers wor­den ges­lachtof­ferd zal soe­laas bieden maar wel tot ver­arm­ing leiden!

De cen­trale banken in Wash­ing­ton zow­el als in Frank­furt (al dan niet ges­te­und door het Sta­bil­isatie­fonds) staan domweg voor het blok. De rente kan niet omhoog, omdat anders het economisch kaarten­huis ineen zijgt en de banken bovenop de schulden komen te dri­jven. Anderz­i­jds zuig je bij her­struc­turering van schuld c.q. bezuinigin­gen c.q. belast­ingver­hoging de koop­kracht weg en don­dert de economie ook in elka­ar. Deze draw is al meerdere malen in dit bestek aan de orde geweest. Van­daar dat we ons in een uitzicht­loze posi­tie bevin­den waarin de zo gewen­ste con­fi­dence mul­ti­pli­er’ in een opgaande economie verder wegglijdt.

Plunge Pro­tec­tion Team

Ten tijde van de beurstur­bu­len­ties in de afgelopen weken bleek het Plunge Pro­tec­tion Team opnieuw uiterst actief en effec­tief te zijn geweest. Op maandag 8 augus­tus zelfs zes keer! Dit team werd na de Wall Street Crash (1987) onder pres­i­dent Rea­gan opgericht. Koste wat het kost diende de beurs te wor­den ger­esta­biliseerd om bij het grote pub­liek de angst voor meer ellende weg te nemen en tevens om de indruk te wekken dat de paniek nogal voor­barig was en het alle­maal wel een beet­je moest lijken mee te vallen”. Met die indruk is men tot dusver redelijk weggekomen. Of dat zo bli­jft, valt te bezien mede aan de hand van onder­staande Per­cent Buy Index (PBI) waar­naar in vakkrin­gen (ook door het PPT!) kri­tisch wordt gekeken.

De PBI is een mid­del­lange indi­ca­tor die vooral let op de richt­ing van de intrin­sieke markt- sterk­te c.q zwak­te dan wel de overbought/​oversold sit­u­atie belicht. Aan de hand van deze grafiek kan wor­den vast­gesteld dat we tech­nisch gespro­ken in een soort­gelijk vac­uüm” dreigen terecht komen als in 2002 (tech wreck) en 2009 (cred­it crunch). Aan de hand van deze voor­gaande episo­den mag je vast­stellen dat we de bodem in zicht hebben maar dat deze eerst nog dient te wor­den uitgediept en getest. De vraag is in hoev­erre de PPT dit toe­laat en niet onwaarschi­jn­lijk al in een vroeger sta­di­um anticiperend” zal optreden.



Intussen gaf CEO Blank­fein van Gold­man Sachs aan met de her­haalde optre­dens van het PPT alweer z’n voordeel te hebben gedaan. Hij geldt als de machin­ist op deze trein en daarmee als één der invloedrijk­ste fig­uren in de V.S. Zolang de PPT de beurs min of meer op stand” weet te houden hoeft de Fed niet direct een nieuw oud paard” in de gedaante van QE3 van stal te halen. Good old’ Greenspan moest op NBC’s meet the press’ afgelopen zondag ook voor eenstock mar­ket slide’ waarschuwen, vooruit dan maar.

De arbei­ds­markt

Een pijn­punt vormt ook de arbei­ds­markt. News­Max meldde dat van het offi­cieel gereg­istreerde werk­lozen­leger ad 13,9 miljoen er nu 6,2 miljoen (bij­na de helft) als long term unem­ployed’ (bin­nen 6 maan­den geen werk kun­nen vin­den) te boek staat. Niet meegerek­end zijn de miljoe­nen 99-ers (na 99 weken geen uitk­er­ing meer!) die uit het zicht zijn geplaatst.

John Williams van Shad­ow­Stats schat der­halve het totaal aan­tal werk­lozen op meer dan 20% in plaats van de offi­ciële 9,2% gereg­istreerd als werk­loos werk­zoek­end. Dat betekent dat een leg­er van een slordi­ge 20 tot 25 miljoen mensen buiten de boot is gevallen valt en bijgevolg aangewezen op voed­sel­bon­nen. Het betre­ft vooral veel jonge instromers.

Posi­tieve” ontwikkeling

Wie had gedacht dat de trea­sury­markt na de afwaarder­ing van Amerika’s kredi­et­sta­tus naar AA zou instorten, zat er naast. Hier hoefde het PPT hele­maal niet aan de bak, want vooral­snog zullen wereld­wi­jd alle spel­ers moeten erken­nen dat er ondanks deze afwaarder­ing geen veiliger” vehikel is, omdat je ook bij een double‑A gewoon je geld weer terugkri­jgt. Nor­maal gespro­ken zou afwaarder­ing van een schuld voor een land een regel­rechte ramp beteke­nen. Hier­van zijn er in Europa intussen genoeg voor­beelden en der­halve moesten onze belei­ds­mak­ers” wel aan de bak. Maar de V.S. vormt de absolute uit­zon­der­ing, sim­pel omdat er voor Amerikaanse Trea­suries geen alter­natief bestaat gezien de mark­tom­vang en liquiditeit.

De V.S. heeft meer dan $14 biljoen (12 nullen) in schuld uit­staan. Dat is veel meer dan in welke andere val­u­ta dan ook. Boven­di­en geldt de dol­lar (nog!) steeds als dé reserve­va­l­u­ta. Stel dat er een sell off in Trea­suries zou ontstaan, dan zou zulks een doo­d­klap voor de dol­lar beteke­nen en dat is het laat­ste waarop buiten­landse houd­ers van dol­larpa­pi­er met name in Azië zit­ten te wacht­en. Zij bli­jven hun munt juist weer aan de dol­lar kop­pe­len om van export verzek­erd te zijn. Met een veel lagere dol­lar zouden ze zich driew­erf in eigen vlees sni­j­den. Vergeet niet dat 30% van de Amerikaanse schuld in buiten­landse han­den is en vergeet even­min dat ca. 67% van de wereld­han­del in dol­lars wordt afgerek­end. Dan kun je nooit over night uit­stap­pen.

Ruim tweed­erde van de schuld huist in de V.S. met de Fed als belan­grijk­ste aan­deel­houd­er”.

De rest van dit papi­er” is in han­den van banken, verzek­er­ings­maatschap­pi­jen en (pen­sioen) fond­sen. De afwaarder­ing van deze schuld veroorza­ak­te geen aan­passin­gen van bove­naf. Dus bin­nen deze per­iferie bestaat er geen reden om van Trea­suries (mooi woord!) afscheid te nemen. Sterk­er, de yields in Amerikaans staatspa­pi­er zijn met uit­zon­der­ing van aan­vang 2009 nog nooit zo laag geweest. Ondanks een repeterend bud­get­teko­rt oplopend naar $1.500 biljoen zijn Amerikaanse Trea­suries meer gewild dan ooit! De afwaarder­ing kan dan ook alleen maar gezien wor­den in het licht van een waarschuwing om de schuld­pi­ramide af te bouwen. Deze piramide is alleen af te bouwen met bud­get­taire over­schot­ten en niet met teko­rten. Immers, elk teko­rt schuift richt­ing staatss­chuld waarop boven­di­en weer rente moet wor­den betaald. Dus tot dusver blijkt afwaarder­ing een wassen neus te zijn.

Zelfs de hieruit voortvloeiende afwaarder­ing van andere door de over­heid gegaran­deerde schulden c.q. insti­tuten als Fan­nie Mae en Fred­die Mac maar ook verzek­er­ings­maatschap­pi­jen banken en zelfs Berk­shire Hath­away, lijkt nie­mand aan te gaan. Kor­tom, we lev­en in een fascinerende wereld!

Wie wil er nu tegen nage­noeg 2% per jaar (exclusief belast­ing en inflatie) z’n geld voor 10 jaar vastzetten? In elk geval ken­nelijk vele grote (buiten­landse) insti­tuten, maar het zal je pen­sioen­fonds maar wezen. Het groot­ste bond fund Pim­co is er in ieder geval uitgestapt!

Tim­o­thy Geithner

Al eerder op 6 juli j.l. liet Tim­o­thy Gei­th­n­er eve­neens in CNBC’s Meet the Press weten, quote: we don’t have the abil­i­ty (because of the over­hang in hous­ing and the prob­lems in the finan­cial sec­tor) to arti­fi­cial­ly engi­neer a strong recov­ery’ (we hebben niet de mogelijkheid om kun­st­matig een sterk her­s­tel te bew­erk­stel­li­gen gegeven de prob­le­men in de vast­goed- en de finan­ciële sec­tor). Opval­lend zulks te verne­men uit de mond van iemand als min­is­ter van Finan­ciën die met da boyz’ alles uit de kast trekt om dat nu juist wel te doen sla­gen maar helaas zon­der suc­ces! Dat kan alleen zoals Rick Rule tij­dens de GATA con­fer­en­tie in Lon­den vorige week opmerk­te: when your out­go exceeds your income, your upkeep becomes your down­fall’. Wel, mooier had ik het niet kun­nen zeggen.

Harde realiteit

Bin­nen vier jaar dient vol­gens die zelfde US Trea­sury 61% van de huidig uit­staande schuld ad $14,3 biljoen (= $8,72 biljoen) te wor­den geher­fi­nancierd. Dat kan alleen indi­en er vol­doende mark­t­par­ti­jen zijn om jaar­lijks ruim $2 biljoen in schuld te pro­lon­geren of addi­tion­eel op te nemen (tegen welke rentevoet?) dan wel dat er vanu­it de blauwe lucht” wordt terug­be­taald. Hier­bij is geen reken­ing gehouden met het jaar­lijks oplopend teko­rt, nu in orde van grootte van $1.500 mil­jard. Totaal komt dit bedrag thans dan jaar­lijks uit op cir­ca $3,5 biljoen.

Op een goed moment moet het wel­haast tot een révolte van de schuldeis­ers lei­den. Dis­ney World mag dan bli­jven voortbestaan maar dit sprook­je is domweg te mooi”. Sterk­er, Ron Paul verwacht dat het ver­schil tussen inkom­sten en uit­gaven zelfs nog verder zal toen­e­men. Bij meer lankmoedigheid” zou de schuld­sta­tus miss­chien wel bij triple‑Z kun­nen eindigen?

Waar voorheen werd gespro­ken van het oog van een hur­ri­cane” dreigt nu het oog van een vuurstorm” te ontstaan. Immers, meer dan ooit wordt er met vuur gespeeld.

Om toch rustig te kun­nen slapen, dient men:

a) niet door enige reukzin te wor­den gehinderd

b) of met vol­doende blus­mid­de­len te zijn uit­gerust!

Robert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.